Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Keltainen kirjasto on Tammen kirjasarja, jossa julkaistaan korkeatasoista käännöskirjallisuutta. Teossarjasta löytyy mm. 30 Nobel-kirjailijan teoksia. Sarjan aloitti vuonna 1954 Alan Patonin teos Liian myöhään vesipääsky. Keltaisessa kirjastossa julkaistaan vuosittain n. kymmenen teosta. Tässä niistä muutama.

 

Teoksen kansikuvaEdouard Louis: Ei enää Eddy

Edouard Louisin teos Ei enää Eddy on 65 vuotta täyttäneen Keltaisen kirjaston 500. teos. Kirja perustuu ranskalaisen Edouard Louisin omiin lapsuus- ja nuoruuskokemuksiin, ja on kirjailijan esikoisteos. Se on kertomus köyhyydestä ja näköalattomuudesta, joka on yhä totta niin Ranskassa kuin monessa muussakin maassa. Eddyn maailma on lohduton. Hän elää köyhässä perheessä ja on erilaisuutensa vuoksi jatkuvan kiusaamisen kohteena. Kukaan ei tunnu ymmärtävän ”ämmämäistä” poikaa. Eddy koettaa tehdä kaikkensa ollakseen niin kuin muut ja saadakseen hyväksyntää siinä kuitenkaan onnistumatta.

 

 

 

Teoksen kansikuva Daniel Kehlmann: Minä ja Kaminski

Daniel Kehlmannin teos Minä ja Kaminski (2013) on taidemaailmaan sijoittuva satiiri. Taidekriitikko Sebastian Zöllner on narsistinen ja häikäilemätön tyyppi, joka kokee jääneensä paitsi ansaitsemastaan maineesta. Menestyksenhimossaan Zöllner päättää kirjoittaa entisaikojen mestarin, taidemaalari Manuel Kaminskin, elämäkerran. Zöllner tunkeutuu huonokuntoisen Kaminskin elämään kaivellakseen tämän menneisyyttä ja odottaa taitelijan edessä häämöttävän kuoleman tekevän teoksestaan myyntimenestyksen. Zöllnerin pyrkimykset eivät kuitenkaan saa hänen toivomaansa huomiota. Kehlmannin teos pilailee nykyään vallalla olevalle ihmisten tarpeelle olla jotakin. Sillä eihän ihminen mitään ole, jos kukaan ei hänestä tiedä.

 

 

Teoksen kansikuvaKatja Petrovskaja: Ehkä Esther: kertomuksia

Ehkä Esther (2015) on ukrainanjuutalaisen Katja Petrovskajan esikoisromaani. Romaani rakentuu kirjailijan suvun vaiheista. Petrovskaja havahtuu siihen, että hän tietää suvustaan vain satunnaisia tarinoita. Ympäri Eurooppaa levinneen suvun hajanainen tarina alkaa rakentua pala kerrallaan Petroskajan matkatessa maasta toiseen sukulaistensa jäljillä. Hänen on otettava selvää sukulaistensa nimistä, kielistä, kansallisuuksista ja heidän kulkemistaan reiteistä. Suvusta löytyy monenlaisia tarinoita ja ihmisiä, ja ehkä Esther, nainen, jonka nimeä tai kohtaloa ei kukaan varmaksi muista.  

 

 

 

Teoksen kansikuvaAlice Munro: Kerjäläistyttö: Tarinoita Flosta ja Rosesta

Kerjäläistyttö (1977) on kanadalaisen novellitaiturin Alice Munron tarinakokoelma Rosesta ja hänen äitipuolestaan Flosta. Rose on lähtöisin köyhistä oloista ja elää isänsä ja äitipuolensa kanssa sekatavarakaupan takahuoneessa kanadalaisessa pikkukaupungissa. Vartuttuaan hän pakenee pieniä kuviota ja ahdasmielistä Flota yliopistoon ja pyrkii saamaan etäisyyttä omaan kasvuympäristöönsä ja köyhyyden aiheuttamaan epävarmuuteen. Yliopistosta hän löytää puolisokseen yläluokkaisen Patrickin, mutta avioliitto päättyy eroon.

Teoksessa kuvataan lapsuuden lähtökohtien merkitystä ihmisen elämäntarinan muovautumisessa. Vaikka Rose saa osakseen menestystä, on hänen vaikea uskoa lahjoihinsa tai ansioihinsa. Taustastaan johtuen hän on sisimmältään aina kerjäläistyttö.

 

Teoksen kansikuva Eduardo Mendoza: Tulvan vuosi

Eduardo Mendozan Tulvan vuoden (1992) tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Kataloniaan. Nunna, sisar Consuelo, haaveilee vanhainkodin perustamisesta luostarin yhteyteen. Hanke vaatii rahoitusta, minkä vuoksi sisar Consuelo kääntyy lähellä asuvan varakkaan maanomistaja don Augusto Aixelán puoleen ja heidän välillään leimahtaa rakkaus. Tunteiden lisäksi myös koko yhteiskunta kuohuu. Espanjassa eletään Francon sorron jälkeistä aikaa ja vuorilla liikkuu yhä tasavaltalaississejä. Samaan aikaan Kataloniaa koettelee tuskainen helle, jota seuraa kaiken alleen jättävä tulva. Tulvan vuosi on kertomus, jota voi lukea usealla eri tavalla. Se ei ole pelkkä rakkaustarina, vaan siitä löytyy monia tasoja.

 

 


Kirjoittaja: Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 1/2020

 

Suositellut teokset

1-5 / 5
3450658
Kirja:Minä ja Kaminski:2013
Tekijä: Kehlmann, Daniel
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4424641
Kirja:Ei enää Eddy:2019
Tekijä: Louis, Édouard, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
348357
Kirja:Tulvan vuosi:1999
Tekijä: Mendoza, Eduardo
Vuosi: 1999
Aineistolaji: Kirja
864391
Kirja:Kerjäläistyttö : tarinoita Flosta ja Rosesta:2009:2. p.
Tekijä: Munro, Alice
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
3724794
Kirja:Ehkä Esther : kertomuksia:2015
Tekijä: Petrovskaja, Katja, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 28

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Luotu: 30.12.2019

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Luotu: 31.10.2019

Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...

...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.

Luotu: 17.10.2019

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013