Jos pidät tästä, niin

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Enni Mustosella (oikealta nimeltään Kirsti Manninen) on laaja tuotanto, joka on saanut vankan lukijakunnan historiallisten romaanien ystävistä. Mustosen viimeisin sarja, Syrjästäkatsojan tarinoita, on ehtinyt kahdeksanteen osaan keväällä 2020 ilmestyneellä romaanilla Pukija. Mustoselta ilmestyvät teokset ovat aina PIKI-kirjastojen varatuimpien kirjojen joukossa. Mutta mitä muuta Mustosen ystävät voisivat lukea? Monet ovat tarttuneet Pirjo Tuomisen tuotantoon ja Anneli Kivelän leppoisaan kyläyhteisöä kuvaavaan Katajamäki-sarjaan. Tästä artikkelista löydät muutamia muita vinkkejä, joihin Mustosen uusinta romaania odotellessa voi tarttua. Suurin osa esitellyistä teoksista löytyy myös kirjaston e-kirjavalikoimasta.

Muita kotimaisia naiskirjailijoita

 

Teoksen kansikuvaPirkko Koskenkylän kolmiosainen Pohjantuuli-sarja sijoittuu 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Ensimmäisessä osassa eletään Suomen suurruhtinaskunnassa. Sarjan keskeiset teemat ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Naiset elävät miesten luomassa maailmassa, jossa heillä ei ole sananvaltaa. Tarinan keskiössä ovat nöyrä ja alistuva Anna ja ympäristön asenteita ravisteleva Aune. Sarjan seuraavat osat jatkavat tarinaa ja mukaan tulevat uudet sukupolvet, sodat sekä yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja edistysaskeleet. Jokaisessa osassa naiset kamppailevat paremman tulevaisuuden puolesta.

 Teoksen kansikuvaKurikkalaisen Eira Pättikankaan tuotanto sijoittuu historiallisesti lavealle ajanjaksolle aina 1300-luvulta 1960-luvulle asti. Pättikangasta on luonnehdittu murrekirjailijaksi, sillä tarinoiden tapahtumat sijoittuvat Pohjanmaalle ja henkilöiden välinen dialogi käydään vanhalla pohjalaismurteella. Juurevat kertomukset kuvaavat hyvin elävästi elämää Pohjanmaan lakeuksilla. Ne ovat usein myös vahvojen naistenselviytymistarinoita.


Meri sininen kuin taivas ilmestyi vuonna 2019. Teoksessa nuori Liisa saa aikaan kuohuntaa ilmoittaessaan perheelleen haluavansa emäntäkoulun sijaan aloittaa opinnot kauppakoulussa kaupungissa. Liisa saa lopulta tahtonsa läpi ja muuttaa Jenny-tädin helmoihin kaupunkiin. Kaupunkielämän vilkkaus on aivan toista kuin elämä kotitilalla, mutta pian alkava sota muuttaa jälleen kaiken myös Liisan elämässä. Meri sininen kuin taivas on saatavilla myös e-kirjana.

Teoksen kansikuvaHeidi Köngäksen vuonna 2017 ilmestynyt teos Sandra vien lukijan vuoden 1918 tapahtumiin Ruoveden Ylä-Väärin kylään. Siellä Sandra elää syrjäisessä torpassa, jossa elämä on kovaa raadantaa nälkää ja kylmää vastaan. Sisällissodan syttyessä Janne painostetaan mukaan punaisten joukkoihin ja raskaana oleva Sandra joutuu sinnittelemään kylmän talven keskellä viiden lapsen ja appivanhempien kanssa. Toisessa aikatasossa Sandran tyttärentytär Klaara elää nykyhetkeä Helsingissä. Hän koittaa rakentaa kuvaa isoäitinsä menneisyydestä löytämiensä vanhojen muistiinpanojen, asiakirjojen ja almanakkojen kautta. Sandra on tarina sisällissodan vaatimuksista ja siitä, miltä sota näyttäytyi sivustakatsojalle. Heidi Köngäkseltä on ilmestynyt myös muita teoksia. Teoksista Sandra ja Mirjami ovat luettavissa myös e-kirjoina.

 

 


Teoksen kansikuvaEeva Vuorenpään historiallinen romaani Kaksi rantaa (2018) kertoo suomalaisten Amerikan siirtolaisuudesta 1920-luvulla. Kirjassa 17-vuotias maalaistyttö Hanna päättää lähteä Atlantin toiselle puolelle New Yorkiin kokeilemaan siipiään. Hän työllistyy aluksi ravintolan keittiöön ja pääsee myöhemmin sisäköksi kaivosmiljonäärin taloon. Elämä miljoonakaupungissa on kiehtovaa ja jännittävää, mutta se ei poista aika ajoin kaihertavaa koti-ikävää. Viiden Amerikassa vietetyn vuoden jälkeen Hanna lähtee käymään Suomessa. Hänen on myös tehtävä valinta, kumman rannan valitsee pysyväksi kodikseen. Kaksi rantaa on saatavilla myös e-äänikirjana.

Eeva Vuorenpäältä on aikaisemmin ilmestynyt hämäläisestä kartanoelämästä kertova romaanisarja: Kotkansilmä (2007), Kotkansilmän perintö (2008) ja Kotkansilmän uusi loisto (2009) sekä jatkosodan aikaan sijoittuva teos Arvet (2011).

Teoksen kansikuvaNopeasti piirretyt pilvet (2019) on Paula Nivukosken esikoisteos. Tarina sijoittuu 1920-luvun pieneen maaseutuyhteisöön Isoonkyröön. Liisan isä kuolee ja taloon jää perheen naiset. Myös perheen pieni esikoispoika taisto on kuollut, eikä äiti tahdo päästä siitä yli. Perheen Tyttäret Liisa ja Senni koittavat tehdä parhaansa, mutta äidille ei tunnu mikään riittävän. Liisaa painaa myös isän kuolinvuoteella lausuma pyyntö pitää talo suvussa.


Aika kuluu ja Liisa rakastuu Kalleen, joka muuttaa taloon kotivävyksi. Syntyy lapsiakin. Arki raskaine töineen kuluttaa pariskuntaa. Näköalattomuus saa Kallen lähtemään Amerikkaan ja jättämään perheensä Suomeen. Vuodet seuraavat toisiaan ja miehen lupaukset palata takaisin osoittautuvat perättömiksi. Nivukosken teos on kauniisti kirjoitettu Amerikanlesken selviytymistarina ja se on luettavissa myös e-kirjana.Teoksen kansikuvaTarja Leinosen teos Koti koivun alla (2018) kertoo raskaaksi tulevan lestadiolaisnuoren tarinan. Eletään 1970-lukua maaseudulla Kainuussa ja perheen esikoisen raskautta koitetaan salata perheen isältä. Seija on luopunut uskosta ja käy tansseissa, meikkaa ja kuuntelee musiikkia. Tämän takia hän ei ole isänsä suosiossa ja asuu asuntovaunussa kotipihan koivun alla. Päätöksestään huolimatta Seija ei hän ole vapautunut ympäristön asettamista kahleista, vaan lestadiolaisuus on yhä vahvasti läsnä hänen elämässään.

 

 Teoksen kansikuvaMarja Leena Virtasen Kiurun tytär kertoo pienen tytön elämästä 1950-luvun maaseudulla ja myöhemmin hänen opiskelijaelämästään pääkaupungissa.  Siljan perhe on Karjalan evakoita, mutta he ovat asuneet uudella kotitilallaan jo hyvän tovin ja tutustuneet naapureihin. Isä Ahti on työteliäs mies ja äiti Vellamo hoitaa kotia ja leipoo perheelleen. Eräänä jouluyönä tapahtuu onnettomuus, joka muuttaa perheen elämän. Elämän on kuitenkin jatkuttava. Silja varttuu ja muuttaa kaupunkiin, mutta jouluyön tapahtumat vaikuttavat yhä hänen ja perheen elämään. Kiurun tytär on saatavana myös e-kirjana.

 

 Teoksen kansikuvaTuula Levon Neiti Soldan on tarina aidoista historiallisista henkilöistä. Päähenkilöinä ovat kirjailija Juhani Aho, hänen vaimonsa taiteilija Venny Soldan sekä Vennyn sisar Tilly. Tarina kerrotaan Tillyn näkökulmasta, jolla myös oli suhde Juhani Ahoon. Tuosta suhteesta syntyi myös poika, Nisse.  Kirja on kuvaus poikkeuksellisesta yhteiselämästä, joka vaati monenlaisia uhrauksia. Se on myös kuvaus sisarensa varjoon jääneestä naisesta, joka joutui kamppailemaan monien moraalisten kysymysten kanssa ja pitämään kiinni oikeudestaan olla lapselleen äiti.


 

 

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 5/2020

 

 

Suositellut teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 15
3353050
Kirja:Pohjantuuli:2012 Kirja
Tekijä: Koskenkylä, Pirkko
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3601808
Kirja:Pohjantuuli. 2:2014 Kirja
Tekijä: Koskenkylä, Pirkko
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3744791
Kirja:Pohjantuuli. 3, Sodan ja toivon kuohuissa:2015 Kirja
Tekijä: Koskenkylä, Pirkko, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4536114
E-kirja:Mirjami : romaani:2019 E-kirja
Tekijä: Köngäs, Heidi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: E-kirja
Sisältö / kappaleet
4116981
E-kirja:Sandra : romaani:2017 E-kirja
Tekijä: Köngäs, Heidi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: E-kirja
Sisältö / kappaleet
4138147
Kirja:Koti koivun alla:2018 Kirja
Tekijä: Leinonen, Tarja, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
387091
Kirja:Neiti Soldan : romaani:2001:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Levo, Tuula
Vuosi: 2001
Aineistolaji: Kirja
4415658
E-kirja:Nopeasti piirretyt pilvet:2019 E-kirja
Tekijä: Nivukoski, Paula, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: E-kirja
Sisältö / kappaleet
4330114
Kirja:Meri sininen kuin taivas:2019 Kirja
Tekijä: Pättikangas, Eira, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4458609
E-kirja:Kiurun tytär:2019 E-kirja
Tekijä: Virtanen, Marja Leena, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: E-kirja
Sisältö / kappaleet

Aiemmat jutut

,Nouseva ,Laskevasti

1-15 / 30

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Luotu: 12.2.2020

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Luotu: 30.12.2019

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Luotu: 31.10.2019

Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...

...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.

Luotu: 17.10.2019

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013