Napoleon ratsastaa hevosella -maalaus

Jos pidät tästä...

... niin saatat pitää myös näistä

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Ihmeellinen sää

Sää joka muutti maailmaa kansikuva

Miten pieni jääkausi loputtomine sotineen ja nälkävuosineen muokkasi Eurooppaa maanosaksi, jonka tunnemme tänään, miksi Grönlanti on nimeltään vihreä maa, miksi homo sapiens selvisi kun muut ihmislajit katosivat ja mitä tekemistä Edvard Munchin Huuto-maalauksella on Krakataun vuoden 1883 purkauksen kanssa?

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund kirjoittaa ensimmäisessä tietokirjassaan Sää joka muutti maailmaa siitä, kuinka ilmasto ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet historian kulkuun. Viihdyttävästi ja eloisasti Rosenlund johdattaa lukijan niin esihistoriallisiin kuin myöhäisempiin tapahtumiin. Voidakseen valloittaa maailman, ei riitä, että luo maailman suurimman kauppamahdin tai haalii ylivoimaisimman asekannan. Lisäksi pitää pystyä hallitsemaan säätä. Siihen ei toistaiseksi ole yksikään historiallinen imperiumi kyennyt, ja siksi ne ovat lopulta tuhoutuneet.

Toinen mielenkiintoinen sääkirja on Markus Hotakaisen Alavilla mailla hallanvaara, joka kertoo erityisesti Suomen säähistoriasta.

Suomalainen buddha

Teoksen kansikuva

Berliini 1945. Kaksi popliinitakkista miestä laskeutuu hakaristein koristellusta lentokoneesta. Miehistä toinen, suomalainen Felix Kersten, on Heinrich Himmlerin pitkäaikainen hieroja ja ystävä. Toinen on Norbert Masur, Maailman juutalaiskongressin edustaja. Ruotsin ulkoministeriö on antanut miehille listan ihmisistä, jotka heidän tulisi neuvotella vapaaksi keskitysleireiltä. Miesten matka voisi pelastaa kymmenien tuhansien ihmisten hengen. Himmler ja hänen suomalainen buddhansa kuvaa Heinrich Himmleriä ja Felix Kersteniä, jota Himmler kutsui ”maagiseksi Buddhakseen”.

Himmler oli koko sodan ajan riippuvainen Kerstenin hoidoista, ja tämä pystyi usein vaikuttamaan natsijohtajan päätöksiin. Saksan häviön näyttäessä vääjäämättömältä Himmler kävi epätoivoista kauppaa elossa olevilla keskitysleirivangeilla säästääkseen oman nahkansa. Kersten taas pyrki pelastamaan keskitysleirivankeja Ruotsiin.

Elävästi kirjoitettu teos valottaa Felix Kerstenin monipolvista elämää ja hänen suhdettaan natsijohtajaan. Himmler ja hänen suomalainen buddhansa on ensimmäinen kokonaisesitys Himmlerin ja Kerstenin suhteesta ja sen merkityksestä. Taustalla on kysymys yksilöiden ja valtioiden vastuusta ja syyllisyydestä. Mielenkiintoinen teos on myös Neal Bascomben Talvilinnake : Hitlerin atomipommin sabotaasi, joka kertoo lähes seikkailukertomuksen omaisesti Hitlerin atomipommihankkeesta. Kirjan pohjalta on tehty on myös tv-sarja.

Hurmurikuningas

Teoksen kansikuva

Jean Bernadotte eteni ranskalaisesta korpraalista Ruotsin kuninkaaksi ja kaappasi siinä välissä Napoleonilta vaimokseen kauniin Désirée Claryn. Mutta millainen oli tämä mies, Ruotsin nykyisen kuningashuoneen perustaja ja prinsessa Victorian isoisoisoisoisoisoisä? Pikkukaupungista Pyreneiden juurelta kotoisin oleva Jean Bernadotte (1763-1844) tunnettiin tulisieluisuudestaan. Hän kävi kaksintaisteluita naisista, ja hallituksen neuvotteluissa hänen tiedetään tehostaneen sanomaansa säilällään.

Vahvan oikeudentajun omaava Bernadotte oli aina valmis ryhtymään toimeen toisten ihmisten oikeuksien puolesta. Kuitenkin tämän tuittupäisen ranskalaisen valtakaudella alkoi Ruotsissa yhä jatkuva yhtäjaksoisen rauhan kausi. Entäpä näkyykö Jean Bernadotten henkinen perintö vielä tänäkin päivänä myös Ruotsin kuninkaallisen suvun rakkaussuhteissa? Televisiostakin tuttu Suomen ystävä Herman Lindqvist tempaisee lukijansa syvälle Jean Bernadotten tarinan uumeniin: keskelle rakkauden, intohimon, poliittisten manöövereiden, hurmeisten sotakenttien ja lujan vallantahdon värittämää draamaa. Ensimmäinen Bernadotte : sotilas, hurmuri ja kuningas on mukaansatempaavaa luettavaa.

Seikkailua ja vaarallisia tilanteita


Teoksen kansikuva

On helmikuu 1953. Ranska käy yhä huonommin sujuvaa siirtomaasotaa Vietnamissa. Sinne ollaan viemässä myös nuorta suomalaista legioonalaista Ensio Tiiraa ja hänen ruotsalaista ystäväänsä Ericssonia. Kertomukset ranskalaisten kärsimästä mieshukasta saavat miehet tekemään kuitenkin päätöksen; he karkaavat laivasta lähellä Sumatran rannikkoa. Muutaman tunnin melontamatkaksi luultu pako muuttuu viikkojen ajelehtimiseksi tyrskyävällä Intian valtamerellä. Vähien eväiden loppuessa miehet ovat sadeveden ja satunnaisten merenelävien varassa. Piskuista pelastuslauttaa seuraavat ja tönivät isot hait, joita yritetään pitää airolla loitolla. Lopulta Ericsson ei enää jaksa. 32 päivän ajelehtimisen jälkeen englantilainen rahtilaiva löytää henkitoreissaan viruvan, kuihtuneen Ensio Tiiran 1200 kilometrin päässä paikasta, jossa miehet pakenivat.

Ensio Tiiran vuonna 1954 ilmestyneestä selviytymistarinasta Epätoivon lautta on tehty myös suosittu radiokuunnelmasarja ja Tiiran haastattelu vuodelta 1953 on kuunneltavissa Yle Areenassa. Jännittävän seikkailun tarjoaa myös Monica Kristenssenin teos Amundsenin viimeinen matka, jossa ikääntyvä tutkimusmatkailija lähti mukaan pelastusoperaatioon, jonka oli määrä palauttaa hänen maineensa kansallissankarina. Toisin kävi - Amundsen katosi jäljettömiin.

Kirjoittanut Elise Mäkelä, Hämeenkyrön kirjasto 9/2020

Suositukset

1-8 / 8
3887436
Kirja:Talvilinnake : Hitlerin atomipommin sabotaasi:2016 Kirja
Tekijä: Bascomb, Neal, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
3854972
DVD:Taistelu kuoleman vedestä:2016 DVD
Vuosi: 2016
Aineistolaji: DVD
3205596
Kirja:Alavilla mailla hallanvaara : kertomuksia Suomen säästä:2012 Kirja
Tekijä: Hotakainen, Markus
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4217460
Kirja:Amundsenin viimeinen matka:2018 Kirja
Tekijä: Kristensen, Monica, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
915222
Kirja:Ensimmäinen Bernadotte : sotilas, hurmuri ja kuningas:2011 Kirja
Tekijä: Lindqvist, Herman
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
4341313
Kirja:Sää joka muutti maailmaa:2019 Kirja
Tekijä: Rosenlund, Marcus, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4214830
Kirja:Himmler ja hänen suomalainen buddhansa:2018:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Tamminen, Tapio, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
786877
Kirja:Epätoivon lautta, eli, Kuinka pakenin muukalaislegioonasta:2006:2. p. Kirja
Tekijä: Tiira, Ensio
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 31

Jos pidät historiasta...

...voisit olla kiinnostunut näistä historiaan liittyvistä tietokirjoista.

Luotu: 4.6.2020

Jos pidät Enni Mustosesta...

...sinua voisi kiinnostaa myös seuraavien kotimaisen kirjailijoiden tuotanto.

Luotu: 29.4.2020

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Luotu: 12.2.2020

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Luotu: 30.12.2019

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Luotu: 31.10.2019

Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...

...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.

Luotu: 17.10.2019

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu