Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Herttuatar ja kapteenin vaimoUlla-Lena Lundberg: Herttuatar ja kapteenin vaimo: purjealuksen tarina

1930-luvulla suurten purjelaivojen aika alkoi tulla päätökseen koneellistuvien laivojen vallatessa alaa maailman merillä. Herttuatar Cecilie oli yksi maailman suurimmista purjelaivoista ja Ahvenanmaalaisen laivanvarustajan ylpeydenaihe. Kirja kertoo Australiasta vuonna 1933 laivaan astuneen journalisti Pamelan ja laivan kapteenin Sven Erikssonin rakkaustarinan. Se kertoo myös tästä suurenmoisesta purjelaivasta, joka kohtaloksi koitui haaksirikko Englannin kanaalissa.

Kirjan lähtökohtana ovat Pamelan ja Svenin tyttären kotona vuosikausia levänneet kirjeet ja Pamelan ottamat valokuvat. Näitä valokuvia on myös runsaasti kirjan sivuilla ja ne kertovat upeasti entisaikojen merimiesten elämästä.

 

MerikirjaMorten A. Strøksnes: Merikirja

Merikirja rakentuu neljän vuodenajan ja neljän kalastusmatkan ympärille Norjan Lofoottien Länsivuonolla. Kalastamassa ovat kirjailija itse ystävänsä kanssa. Miesten ajatuksena on pyydystää kumiveneestä jäähai. Jäähai on Jäämeren syvänteissä elävä kala, joka saattaa elää jopa 500-vuotiaaksi. Jäähain liha on myrkyllistä, mutta sitä on kalastettu paljon suuren maksan sisältämän öljymäärän vuoksi.

Kalastusretkien ohessa kirjassa käydään läpi runsain mitoin tietoa ja tarinoita merestä, merenelävistä, kalastuksesta sekä Lofoottien historiasta. Ajatus siitä, että planeettamme nimi pitäisi olla Maan sijaan Meri, tuntuu varsin perustellulta kirjan lukemisen jälkeen.

 

Vanhan rouvan lokikirjaKyllikki Villa: Vanhan rouvan lokikirja

Kyllikki Villa oli kääntäjä ja kirjailija, joka teki suuren osan elämäntyöstään matkustaessaan rahtilaivoilla ympäri maailmaa. Vanhan rouvan lokikirja on Villan päiväkirja hänen toiseksi viimeiseltä matkaltaan vuoden 1977 keväällä, jolloin hän matkusti valtameren yli Etelä-Amerikkaan.

Villa kertoo, että hänellä on halu asua matkalla, mihin rahtilaivalla matkustaminen tarjoaa oivallisen mahdollisuuden. Vaikka Villa on kokenut matkailija, häntä huolettavat monet käytännön asiat. Nämä pohdinnat tekevät kirjasta hyvin totuudenmukaisen. Villa pohtii itsekin, miksi hän aina haluaa lähteä matkalle, vaikka matkat ovat vaivalloisia ja aiheuttavat paljon etukäteen murehtimista. Omien pelkojen kohtaaminen vaatii rohkeutta ja siksi kirja onkin niin antoisaa luettavaa.

 

Riosta RotterdamiinRauli Virtanen: Riosta Rotterdamiin: suomalaisten merimiesten satamareissuja

Entinen ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen kertoo kirjassaan entisaikojen “ulkomaankirjeenvaihtajista” eli 1800- ja 1900-lukujen suomalaisista merimiehistä. Aikana, jolloin merenkulku oli hyvin toisenlaista, merimiehet saattoivat viettää satamissa viikkokausia laivojen ollessa rahdattavana.

Kirjan tarinat on koottu maanosittain ja niitähän riittää. Suomalaisten merimiesten rantautuessa vauhdista ja vaarallisista tilanteista ei ollut pulaa. Merimiehet kokivat monenlaisia seikkailuja, jotka kaikki eivät olleet kovin onnistuneita. Ei ollut mitenkään tavatonta, että merimies jätti palaamatta alukselleen ja alkoi hankkia toimeentulonsa jonkin muun elinkeinon parissa. Tarinoiden lisäksi kirjasta löytyy myös kooste kiinnostavia valokuvia.

 

SuursaariKauko Röyhkä & Juha Metso:  Suursaari

Suursaari sijaitsee Kotkan edustalla ja se oli 1930- ja 40-luvuilla suosittu suomalaisten kesänviettopaikka. Saari luovutettiin Neuvostoliitolle vuonna 1947, eivätkä suomalaiset ole sen jälkeen viettäneet siellä kesäpäiviään. Saaren tarina on tuntematon suurimalle osalle. Sillä on kuitenkin oma kiinnostava tarinansa.

Kirjassa kerrotaan saaren osin traagistakin historiaa, jota värittävät Juha Metson ottamat valokuvat. Neuvostovallan aikana saarelle ei ole rakennettu mitään uutta ja vanhat rakennukset ovat päässeet ränsistymään. Tästä johtuen myös saaren luonto on saanut säilyä koskemattomana. Saarella vierailu ei ole mahdollista, mutta tämä kirja antaa mahdollisuuden tutustua siihen horisontissa siintävää silhuettia paremmin.

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 9/2019

 

Suositellut teokset

1-5 / 5
4043213
Kirja:Herttuatar ja kapteenin vaimo : purjealuksen tarina:2017
Tekijä: Eriksson, Pamela, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3823041
Kirja:Suursaari:2016
Tekijä: Röyhkä, Kauko, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4132013
Kirja:Merikirja, eli, Kuinka pyydystää jättihaita kumiveneestä isolla merellä neljänä vuodenaikana:2018
Tekijä: Strøksnes, Morten A., kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
667428
Kirja:Vanhan rouvan lokikirja:2004
Tekijä: Villa, Kyllikki
Vuosi: 2004
Aineistolaji: Kirja
4235900
Kirja:Riosta Rotterdamiin : suomalaisten merimiesten satamareissuja:2018
Tekijä: Virtanen, Rauli, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 25

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013

Jos pidät Vanikan paloista...

Jos pidät Hannu Väisäsen Vanikan paloista, niin saatat pitää myös näistä omaelämäkerrallisista romaaneista

Luotu: 26.3.2013

Jos pidät kirjasta Ranskattaret eivät liho…

Kirjakauppojen hyllyt pursuavat monenkirjavaa laihdutuskirjallisuutta. Mireille Guilianon teokset ovat virkistävä poikkeus tässä lajissa. On myös muita teoksia, jotka ohjaavat elämänmuutokseen kepeässä hengessä tai johdattavat ranskalaiseen ruokakulttuuriin yleisemmin.

Luotu: 13.11.2012

Jos pidät Mma Ramotswesta, niin...

Ei ole toista Mma Ramotswen kaltaista yksityisetsivää! McCall Smithin kirjoista huokuvaa Afrikan kuumaa hiekkaa ja polttavia arkielämän ongelmia ei tavoita muista teoksista. Seuraavia voisi kuitenkin katsastaa odotellessa jälleen uuden Mma Ramotswe kirjan ilmestymistä.

Luotu: 10.8.2012