Jos pidät tästä, niin

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

 

Teoksen kansikuvaPäivi Laitinen: Reissunaisia: seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä

Päivi Laitisen teos kertoo kymmenestä naisesta, jotka kulkivat omia polkujaan aikana, jolloin se oli hyvin poikkeuksellista. Kirjan kirjoittaja tutustui Isabella Birdin tarinaan ollessaan pyöräilemässä Yhdysvalloissa Kalliovuorten alueella, jossa Bird matkusti hevosella sata vuotta aikaisemmin. Isabellan tarina innosti Laitista hankkimaan tietoa myös muista seikkailunhaluisista naisista, jotka soveliasuussääntöjä uhmaten lähtivät toteuttamaan haluaan nähdä maailmaa. Koska naisen matkustamista matkustamisen vuoksi ei tuohon aikaan katsottu hyvällä, piti matkat usein naamioida jonkun hyväksyttävän syyn alle. Esimerkiksi lähetystyö ja terveydelliset syyt olivat naisille soveltuvia syitä pakata matkalaukku ja lähteä matkaan. Kirjaan kootut naiset ovat pääasiassa ulkomaisia, mutta kerrotaan kirjassa myös yhdestä suomalaisesta reissunaisesta, Helinä Rautavaarasta, joka liftasi 1950-luvulla Pohjois-Afrikassa ja matkusteli myös Amerikassa ja Aasiassa.

 

Teoksen kansikuvaJenni Stammeier: Suomalaiset junapummit - kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla

1800-1900 -lukujen taitteessa monet suomalaiset lähtivät siirtolaisiksi Amerikkaan. Ajatuksena monella oli työskennellä aikansa kaivoksissa ja palata kotiin menestyneenä. Amerikansuomalaisten integroituminen yhteiskuntaan ei kuitenkaan sujunut aina kovin mallikkaasti, vaikka onnistuneitakin elämäntarinoita on. Lokarit ja kaivosmiehet kulkivat junien kyydissä ympäri Pohjois-Amerikkaa töitä etsien. Suuren laman aikaan näitä hoboiksi kutsuttuja kulkureita oli Pohjois-Amerikassa miljoonia. Osa hoboista kulki töiden perässä, mutta mahtui joukkoon seikkailijoita ja kulkureitakin. Hobon elämä ei ollut aina kovin hääviä, sillä pysyvän majapaikan puuttuessa oli yövyttävä taivasalla, hökkelileireissä tai hylätyissä taloissa. Suomalaiset junapummit -teos kertoo neljän miehen tarinan kautta, mitä tapahtui, kun asiat eivät sujuneetkaan kuten haaveiltiin.

 

Teoksen kansikuvaBea Uusma: Naparetki - Minun rakkaustarinani

Ruotsalaisen Bea Uusman teos on vangitseva tositarina kolmesta miehestä, jotka lähtivät tavoittelemaan Pohjoisnapaa 1800-luvun lopulla. Insinööri Salomon Andreen johtaman kolmihenkisen retkikunnan tarkoituksena oli lentää vetypallolla Pohjoisnavan yli, pudottaa sinne poiju merkiksi saavutuksesta ja jatkaa matkaa kohti Siperiaa tai Kanadaa. Ilmassa oli kuitenkin heti alusta alkaen merkkejä siitä, ettei yritys päättyisi hyvin. Jo lähtö epäonnistui ja vetypallo ajelehti kohti pohjoista vuotaen kaasua taivaan tuuliin. Vetypallon oli määrä pysyä ilmassa 30 päivää, mutta vajaan kolmen vuorokauden kuluttua pallo putosi maahan, eikä noussut enää. Retkikunta oli 480 km kilometrin päässä lähtöpisteestään keskellä jäätikköä. Yhtä kotiin palannutta kirjekyyhkyä lukuun ottamatta heistä ei kuultu enää sanaakaan. Kolme kuukautta lähtönsä jälkeen retkikunta saapui Valkosaarelle, josta heidän jäännöksensä löydettiin sattumalta 33 vuotta myöhemmin. Retkikunnan viimeiset päivät ovat kiehtoneet tutkijoita vuosikaudet. Mitä miehille tapahtui? Uusman teos on kutkuttavan jännittävää luettavaa hänen omista tutkimuksistaan sekä miesten epäonnisesta retkestä.

 

Teoksen kansikuvaMinna Eväsoja: Melkein geisha: hurmaava ja hullu Japani

Minna Eväsoja hullaantui nuorena Japaniin ja pääsi 1990-luvulla opiskelemaan arvostettuun Urasenken teekouluun. Joitain vuosia myöhemmin hän palasi Japaniin opiskelemaan Koben yliopistoon. Kirjassaan Eväsoja kertoo näistä Japanin vuosistaan. Kirja on jaettu useisiin lyhyisiin lukuihin, joiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Käsitellyiksi tulevat opiskelijaelämä ja oppilaitosten käytännöt, asuminen ja naapurisuhteet, ruokailu ja teetavat, sumopaini, pankki- ja lääkäripalvelut sekä monenlaiset suomalaisesta näkökulmasta katsottuna monimutkaiset tavat. Aiheita on useita ja ne muodostavat monipuolisen kuvan Japanista. Häpeän kulttuuri näyttäytyy voimakkaana Japanissa. Kasvojen menettämistä varotaan kaikin keinoin ja sääntöjä noudatetaan tarkasti. Eväsoja kirjoittaa Japanista ja japanilaisista elävästi ja mielenkiintoisesti. Monet arkiset asiat kiehtovat erilaisuudessaan ja saattaapa kirja herättää lukijassa jopa halun matkustaa tuonne kiehtovaan saarivaltioon.

 

Teoksen kansikuvaJussi Konttinen: Siperia: suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa 

Helsingin sanomien toimittaja Jussi Konttisen toive asua Siperiassa toteutui elokuussa 2016, jolloin hän matkusti vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa junalla Siperian koillisosaan, Jakutiaan. Perhe oli päättynyt asua Siperiassa vuoden ja tämä kirja kertoo tuosta ajasta yhdellä maapallon kylmimmistä alueista. Olosuhteet lapsiperhearjelle eivät olleet helpoimmasta päästä, sillä ikiroudan vuoksi monet suomalaiselle itsestään selvät mukavuudet, kuten juokseva vesi, loistivat poissaolollaan ja 50 asteen pakkaset toivat mukanaan omat hankaluutensa. Perhe-elämä on kuitenkin vain yksi osa kirjaa. Teoksessa käsitelläänkin toimittajan omien kokemusten kautta monia Siperiaa ja myös koko Venäjää koskevia yhteiskunnallisia aihealueita, minkä ansiosta teos on samalla varsin monipuolinen tietopaketti itänaapuristamme.

 

 

Teoksen kansikuvaJoonas Tolvanen: Soturimunkin oppipoika

Joonas Tolvanen päätti lähteä 17-vuotiaana nuorukaisena Kiinaan opettelemaan kung-fu -kamppailulajia ja päätyi sattuman kautta shaolin munkkien ylläpitämään sisäoppilaitokseen. Kiina ja kurinalainen kung-fun harjoittelu kiehtoivat Tolvasta niin paljon, että hän päätyi tekemään maahan kaikkiaan yhdeksän matkaa ja opiskelemaan lajia eri kouluissa. Tätä nykyä hän on yksi harvoista länsimaalaisista, jolla on oikeus opettaa lajia Kiinan ulkopuolella. Teos kertoo Tolvasen kokemuksistaan noilla matkoilla. Kullttuurien erilaisuus ja kung-fu-sisäoppilaitosten ankara maailma takaavat, että värikkäitä tarinoita riittää. Pääpaino teoksessa on sisäoppilaitoksen karussa arjessa: fyysinen kuritus kepeillä, patjattomalla puusängyllä nukkuminen, loputon treenaaminen ja epämiellyttävä ruokavalio eivät anna kung-fu -oppilaan elämästä kovin auvoisaa kuvaa, mutta mahtuun joukkoon paljon hyviäkin hetkiä ja Tolvanen palasi reissuiltaan kotiin monta kokemusta ja ystävää rikkaampana.

 

Kirjoittanut Heidi Pehkonen, Kangasalan kaupunginkirjasto, 2/2020

Suositellut teokset

1-6 / 6
3822969
Kirja:Melkein geisha : hurmaava ja hullu Japani:2016 Kirja
Tekijä: Eväsoja, Minna, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4261937
Kirja:Siperia : suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa:2019 Kirja
Tekijä: Konttinen, Jussi, kirjoittaja, valokuvaaja (ekspressio)
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4424655
Kirja:Reissunaisia : seikkailijoita, tutkijoita ja edelläkävijöitä:2019 Kirja
Tekijä: Laitinen, Päivi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4330035
Kirja:Suomalaiset junapummit : kulkureita ja kerjäläisiä Amerikan raiteilla:2019 Kirja
Tekijä: Stammeier, Jenni, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4033830
Kirja:Soturimunkin oppipoika : aikani kung-fu-temppelissä:2017:Ensimmäinen painos. Kirja
Tekijä: Tolvanen, Joonas, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3892935
Kirja:Naparetki : minun rakkaustarinani:2016:[Uusi p.] Kirja
Tekijä: Uusma, Bea, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 29

Jos pidät matkakertomuksista...

...sinun kannattaa tarttua näihin historiallisiin ja nykyajan tarinoihin mielenkiintoisista matkoista.

Luotu: 12.2.2020

Jos pidät Keltaisesta kirjastosta...

...sinun kannattaa tutustua myös näihin sarjassa julkaistuihin laatukirjoihin.

Luotu: 30.12.2019

Mitä Päätalon jälkeen?

Moni kirjastotyötä tekevä tunnistaa Päätalo-ilmiön: Päätalon teoksista pitävät lainaavat ja lukevat hänen teoksiaan yhä uudelleen. Toisinaan kuitenkin joku kysyy: mitä lukisin Päätalon jälkeen?

Luotu: 31.10.2019

Jos pidät true crime -kirjallisuudesta...

...sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä todellisista rikoksista kertovat tietokirjat.

Luotu: 17.10.2019

Jos pidät merestä...

 …sinua voisi kiinnostaa seuraavat meriaiheiset kirjat!

Luotu: 13.6.2019

Jos pidät Hercule Poirotista...

….saatat pitää myös näistä salapoliisiromaaneista, joissa ei mässäillä verellä ja raaoilla väkivallanteoilla.

Luotu: 7.6.2019

Jos pidät Kristiina Vuoren kirjoista...

...niin saatat pitää myös näistä uuden polven kotimaisista historiallisista romaaneista. Historiallisella romaanilla tarkoitetaan romaania, jonka tarina sijoittuu menneisyyteen. Historiallisen romaanin määrittely on kuitenkin melko vaikeaa, sillä siihen liittyy monia alalajeja : on historiallisia rikos-, rakkaus-, seikkailu-, fantasia - ja aateromaaneja.

Luotu: 5.3.2019

Jos pidät Seppo Jokisesta, niin...

Jos pidät Seppo Jokisen dekkareista, saatat pitää myös näistä muiden kaupunkien ja kylien omista rosvoista ja poliiseista.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013