Jos pidät tästä, niin Jos pidät tästä, niin


Nyt väsyttää

Uudehkoja kirjoja unesta ja unettomuudesta

Tähän aikaan vuodesta moni meistä haluaisi vetäytyä talviunille. Pimeys väsyttää, sanovat tutkijat. Kaikki eivät kuitenkaan saa unta, olivatpa olosuhteet millaiset tahansa. Unesta ja unettomuudesta on viime aikoina julkaistu paljon tietokirjallisuutta ja aihe on jatkuvasti esillä medioissa. Myös erilaisissa hyvinvointi- ja elämäntaito-oppaissa unella on nykyisin tärkeä osa.

Kaamos ja sisäinen kello

Teoksen kansikuvaMitä pimeä aika tekee meille? Timo Partosen Valosta aikaa: valon ja pimeyden merkitys terveydelle (2012) pohtii valon ja pimeyden vaikutusta sisäisen kellomme mekanismeihin ja sitä kautta terveyteemme. Etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla valon väheneminen aiheuttaa kaamosmasennusta ja lisää terveysongelmia, esimerkiksi nostamalla verenpainettamme ja haittaamalla sokeriaineenvaihduntaamme.

Vaikka luonnonvalo vähenee, yhteiskunta on muuttunut niin, että yhä useampi on töissä keinovalojen loisteessa miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Elämänrytmin epäsäännöllisyys voi puolestaan aiheuttaa unettomuutta ja lisätä väsymystä.

Unettomuuden monet muodot ja unitutkimuksen vaiheet

Teoksen kansikuvaKansainvälisestikin arvostettu unitutkija, neurologian erikoislääkäri ja professori Markku Partinen on kirjoittanut Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja, unihoitaja Anne Huutoniemen kanssa laaja-alaisen tietokirjan Uniterveyskirja: nuku hyvin, voi hyvin (2018). Teoksessa paneudutaan paitsi siihen, mitä uni on ja mitä siinä tapahtuu, myös unettomuuden moniin ilmenemismuotoihin.

Unettomuuden muodoiksi luetaan niin nukahtamisvaikeudet, yölliset heräilyt kuin liian varhainen aamuherääminenkin. Unen häiriöitä voivat puolestaan olla esimerkiksi yölliset kauhukohtaukset, painajaiset sekä unissakävely. Unta häiritsevät myös hampaiden narskuttelu, uniapnea ja levottomat jalat -oireyhtymä. Kirjassa annetaan ohjeita, joiden avulla lukija voi pyrkiä irti unettomuudesta ja parantaa unensa laatua.

Italialainen lääkäri ja unilääketieteen uranuurtaja Elio Lugaresi (1926-2015) tarkastelee kirjassaan Uni – sikeydet ja vaikeudet (suom. 2018) yleistajuisesti unen ja nukkumisen fysiologista puolta ja luo samalla kiintoisan katsauksen unilääketieteen historiaan. Tiivistä teosta värittävät Lugaresin omakohtaiset kokemukset hänen lääkärinuransa varrelta.

Nukkumaanmenorituaalit

Teoksen kansikuvaTeoksessaan Univallankumous: muuta elämäsi yksi yö kerrallaan (suom. 2018) amerikkalainen superjulkkis, bestseller-kirjailija, toimittaja, kirjailija, kolumnisti, bloggaaja ja mediayrittäjä Arianna Huffington kirjoittaa värikkäästi aikamme epidemiasta nimeltä univaje.

Amerikkalaisille self-help-teoksille tyypillisesti teoksessa tärkeällä sijalla ovat kirjoittajan omakohtaiset kokemukset, joita hän dramatisoi ja yhdistelee melko vapaasti tutkimustietoon ja elämänohjeisiin. Keskeisellä sijalla unettomuuden torjunnassa ovat nukkumaanmenotilanteen rauhoittaminen (esimerkiksi älypuhelimilta) ja erilaiset rituaalit, jotka auttavat rauhoittumaan ja helpottavat nukahtamista.

Teoksen kansikuvaUnettoman lempeä ystävä

Tunnollinen ja suorituskeskeinen ihminen saattaa joutua noidankehään, jossa unettomuuden aiheuttama huoli alkaa pahentaa unettomuutta. Joskus jo pelkkä ajatus nukkumaanmenosta saattaa pelottaa. Taina Laanen Unen lahjoja: kirjeitä hänelle joka valvoo (2017) on uudenlainen kirja unettomuudesta. Siinä kirjoittaja lähestyy lukijaa pohdiskelevien, lempeäsävyisten kirjeiden välityksellä.

Mukana on myös käytännönläheisiä mindfulness-harjoituksia. Kirja kannustaa lukijaa myötätuntoon ja armeliaisuuteen itseään kohtaan ja tuo lohtua yön ahdistaviin hetkiin.

Kirjoittanut Marjo Kylmänen, Parkanon kirjasto 12/2018

Suositellut teokset

1-5 / 5
4048516
Kirja:Univallankumous : muuta elämäsi yksi yö kerrallaan:2018
Tekijä: Huffington, Arianna, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4182880
E-kirja:Unen lahjoja : kirjeitä hänelle, joka valvoo:2018
Tekijä: Laane, Taina, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: E-kirja
Sisältö / kappaleet E-äänikirja Kirja
4165562
Kirja:Uni : sikeydet ja vaikeudet:2018
Tekijä: Lugaresi, Elio, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4122739
Kirja:Uniterveyskirja : nuku hyvin, voi hyvin:2018
Tekijä: Partinen, Markku, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3321994
Kirja:Valosta aikaa : valon ja ajan merkitys terveydelle:2012
Tekijä: Partonen, Timo
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja

Aiemmat jutut

1-15 / 25

Nyt väsyttää

Uudehkoja kirjoja unesta ja unettomuudesta

Luotu: 3.12.2018

Dekkarimatkalla Suomessa

Seppo Jokisen Lyödyn laki -kirjaa odotellessa voi kesälomalla tutustua muiden kaupunkien ja kylien omiin rosvoihin ja poliiseihin.

Luotu: 5.4.2018

Jos pidät José Saramagon Elefantin matkasta…

…tässä lisää epätodennäköisiä eläimiä kuljettamassa romaanin juonta. Alligaattorista virtahepoon!

Luotu: 25.8.2016

Jos pidät viktoriaanisista romaaneista...

Jos pidät viktoriaanisesta kirjallisuudesta...
Kokeile uusviktoriaanisia romaaneja!

Luotu: 24.6.2015

Jos pidät Puolikkaasta keltaisesta auringosta...

...tutustu myös näihin Afrikan tähtiin.

Luotu: 31.3.2014

Jos pidät Esko Valtaojan kirjoista...

… niin saatat pitää myös näistä oivaltavista, viihdyttävistä ja tietämystä lisäävistä teoksista.

Luotu: 19.3.2014

Jos pidät Tuhannesta loistavasta auringosta...

Khaled Hosseinin ystävien kannattaa tutustua näihin afganistanilais- ja pakistanilaiskirjailijoiden suomennettuihin teoksiin.

Luotu: 30.9.2013

Jos pidät keskiaikadekkareista

... niin saatat pitää myös näistä virolaisista ja englantilaisista dekkareista.

Luotu: 30.8.2013

Jos pidät Downton Abbeystä, niin...

Kirjoja, sarjoja ja elokuvia ajasta, jolloin jokainen tiesi paikkansa, lordin sana oli laki ja sisäkön hilkka suorassa. Vai menikö se sittenkään aina ihan niin?

Luotu: 16.8.2013

Jos pidät kirjasta Syvä uni...

Jos pidät Raymond Chandlerin Syvä uni, Big sleep -kirjasta, saatat pitää myös näistä.

Luotu: 27.5.2013

Jos pidät Vanikan paloista...

Jos pidät Hannu Väisäsen Vanikan paloista, niin saatat pitää myös näistä omaelämäkerrallisista romaaneista

Luotu: 26.3.2013

Jos pidät kirjasta Ranskattaret eivät liho…

Kirjakauppojen hyllyt pursuavat monenkirjavaa laihdutuskirjallisuutta. Mireille Guilianon teokset ovat virkistävä poikkeus tässä lajissa. On myös muita teoksia, jotka ohjaavat elämänmuutokseen kepeässä hengessä tai johdattavat ranskalaiseen ruokakulttuuriin yleisemmin.

Luotu: 13.11.2012

Jos pidät Mma Ramotswesta, niin...

Ei ole toista Mma Ramotswen kaltaista yksityisetsivää! McCall Smithin kirjoista huokuvaa Afrikan kuumaa hiekkaa ja polttavia arkielämän ongelmia ei tavoita muista teoksista. Seuraavia voisi kuitenkin katsastaa odotellessa jälleen uuden Mma Ramotswe kirjan ilmestymistä.

Luotu: 10.8.2012

Jos pidät Sinuhe egyptiläisestä…

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen seikkailee muinaisessa Egyptissä 1300-luvulla eaa. yhdessä palvelijansa Kaptahin kanssa. Keitä muita seikkailee kirjallisuuden Egyptissä? Entä keitä historiallisia henkilöitä on päätynyt kirjallisuuden lehdille?

Luotu: 3.5.2012

Jos pidät Harry Potterista, niin...

Joko kaikki Potterit on luettu ja kaipaisit lisää taikavoimilla maustettuja seikkailuja? Myös nämä sarjat voisivat olla makuusi.

Luotu: 13.3.2012