Suosituksia

Valitsemasi artikkeli

Vinkkejä valokuvaajille

Nykyään valokuvaaminen on arkipäivää. On ahkeria kännykkäkuvaajia, kameratekniikasta intoilevia välineurheilijoita, pimiössä viihtyviä esteetikkoja ja kaikkea siltä väliltä.

Valokuvaus on mainio harrastus ja itseilmaisun keino. Monia osa-alueita voi keskittyä kehittämään. Kirjastossa on paljon sopivaa luettavaa, on tavoitteena sitten tekniikkaharjoitus, digikuvakaaoksen taltuttaminen tai uuden inspiraation löytäminen.

Tekniset perusteet tutuksi

Teoksen kansikuva

Valokuvaaja ja kouluttaja Pekka Punkarin näppärä opas Kaikki kuvaa – Parempia valokuvia ja videoita auttaa opettelemaan perusteet valokuvaamisesta. Kun omaksuu joitakin perusasioita, järjestelmäkamerastaan ja myös puhelimestaan saa huomattavasti enemmän irti. Kun tekniikka on hallussa, voi keskittyä entistä enemmän valokuvauksen luovaan puoleen. Silloin valokuvausharrastus kohoaa aivan uudelle tasolle.

Punkarin kirjassa on paljon vinkkejä muun muassa tarkentamisen, terävyysalueen ja valotuksen suhteen. Selkeästi jäsennellystä kirjasta on helppo etsiä tarpeen mukaan vinkkejä moniin eri tilanteisiin. Tärkeää on kuitenkin muistaa tämä: ”Onnistumiseen ei tarvita kuvauksen koko oppimäärää. Yksikin korjausliike voi nostaa otokset tasolle, joka tuo iloa sekä katsojalle että kuvaajalle.”

Digikuvat hallintaan

Teoksen kansikuva

Monet meistä kuvaavat säännöllisesti, sillä digikuvaaminen on aika vaivatonta. Materiaalia kertyy kiintolevyille ja pilvipalveluihin. Kännykälläkin saa käsiteltyä kuvansa somekuntoon, mutta innokkaille kuvaajille on tarjolla monipuolisia kuvankäsittelymahdollisuuksia.

Yksi näppärimmistä vaihtoehdoista digikuva-arkiston ylläpitämiseen ja kuvien käsittelemiseen on Adobe Lightroom. Tämä monipuolinen ohjelma on ollut eri versioineen markkinoilla jo yli vuosikymmenen. Lightroom Classic -version käyttöön opastavat valokuvaajat Pekka Potka ja Markku Saiha kirjassaan Lightroom Classic valokuvaajille. Kirja soveltuu myös Lightroom 6:n harjoitteluun.

Kirjassa käydään läpi digikuvien hallinnan yleisimmät työvaiheet. Tutuksi tulevat muun muassa valokuvien tuominen Lightroomiin, perussäädöt, hakusanojen lisääminen ja arkistointi. Kirjan oppien avulla myös laajojen kuvamäärien järjestely ja varmuuskopiointi sujuvat entistä paremmin.

Luontevuutta henkilökuvaukseen

Teoksen kansikuva

Kaipaatko uusia ideoita potretteihin? Haluaisitko oppia, millaiset poseeraukset ovat luontevia ja kuinka mallia voi ohjata? Valokuvakouluttaja ja valokuvaaja Tiina Puputti opastaa kirjassaan Pose – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa todella selkein tavoin, kuinka henkilökuvauksessa toimitaan.

Puputti käy läpi erilaisia kuvaustilanteita, joita ovat esimerkiksi vauvakuva, valmistujaiskuva ja perhekuva. Kun kuvan välittämää viestiä ja kuvaustilannetta suunnittelee hieman etukäteen, itse kuvaustilanne muuttuu sujuvammaksi.

Aloittelijat voivat poimia kirjasta monia yksinkertaisia vinkkejä henkilökuvaukseen ja vuorovaikuttamiseen kuvaustilanteissa. Kokeneempien valokuvaajien iloksi ja opiksi kirja sisältää myös seikkaperäisiä kaavioita erilaisten valaisujen rakentamiseen hyvin monissa eri miljöissä.

Kantavaksi ajatukseksi henkilökuvauksessa Puputti nostaa valokuvaaja Henri Cartier-Bressonin lausahduksen "seeing is everything". Puputti ymmärtää tämän niin, että kuvaaja on läsnä ja vuorovaikuttaa kuvaustilanteessa. Kuvaaja myös käyttää kaikkia aistejaan maailmaa havainnoidessaan.

Kurkistuksia kameran taakse

Teoksen kansikuva

Valokuvia nähdään jatkuvasti, mutta harvemmin katse kohdistuu kuvien tekijöihin eli valokuvaajiin. Kuvajournalisti Juha Laitalainen on haastatellut ja valokuvannut kolmisenkymmentä suomalaista valokuvaajaa. Tuloksena on kirja Kuvaajien kuvia – Valokuvaajapotretteja ja lempikuvia.

Tässä kirjassa valokuvaajat saavat puheenvuoron ja pääsevät kertomaan omista työskentelytavoistaan ja itselleen merkityksellisten valokuvien taustoista. Työtään esittelevät muun muassa Meeri Koutaniemi, Ismo Hölttö ja Perttu Saksa.

Teoksen kansikuva

Myös Krister Löfrothin kirja Suomen parhaat henkilökuvat uppoutuu suomalaiseen henkilökuvaukseen viidentoista valokuvaajan töitä esittelemällä. Kirjassa käsitellään paljon urapolkuja, kalustovalintoja ja tarinoita valokuvien takaa.

Valokuvaajilla on hyvin erilaisia toimintatapoja. Esimerkiksi Juha Metso kertoo läsnäolon merkityksestä kuvaustilanteissa, jolloin tekniikka on tärkeää vain ilmaisun mahdollistajana. Toisenlaista tyyliä edustaa Onni Wiljami Kinnunen, joka on erikoistunut vahvasti käsiteltyihin rakennettuihin kuviin.

Filosofista fiilistelyä

Teoksen kansikuva

Esseisti Antti Nylén harrastaa perinteistä filmivalokuvausta. Hän filosofoi aihetta kirjassaan Johdatus filmiaikaan – Kirjoituksia valokuvaamisesta. Kirja sisältää syvällistä pohdintaa valokuvan luonteesta ja merkityksestä.

Vaikka digikuvaus on tehokasta, Nylénin mukaan filmivalokuvaus ei kuitenkaan ole vanhaa. ”Se on päinvastoin uutta. Filmivalokuvaus ei ole historismia, pakoa tai snobismia. Se suuntautuu tulevaan. Se on ajattelua. Se ottaa vakavasti tekniikan, vaikka tekniikka haluaisi, että sitä vain käytetään, aivottomasti.” Valittu toteutustapa, on se sitten digi tai filmi, vaikuttaa suuresti valokuvauskokemuksen muodostumiseen.

Kuvaamisen lisäksi Nylén pohtii digikuvien jakamista suhteessa perinteisiin valokuviin. Valtavia digikuvamassoja selaillaan, silmäillään ja vieritetään. Perinteisiä paperille vedostettuja valokuvia sen sijaan katsellaan verkkaisesti, kierrätetään porukalla kädestä toiseen. Nylénin mukaan nämä kaksi kokemusta eroavat toisistaan perustavanlaatuisesti: ”Näytöltä katsotaan eri kuva kuin paperilta.”

Uusia kuvausideoita etsiville Nylén heittää idean: aluksi voi kuvata vaikkapa kaikki Kontulan roskikset. ”Mieti, mitä niistä syntyvä sarja voisi merkitä. Tutki, merkitseekö se sitä. Selaile valokuvataiteen historiaa. Siitä on apua. Tätä työtä kutsutaan ajattelemiseksi. Sen tavoitteena on synnyttää jotain sanottavaa.”

Kuvausideoita kansitaiteesta

Kaiken tämän tekniikan hiomisen, valokuvaajiin tutustumisen ja filosofisen pohdiskelun jälkeen voi hakea vielä vähän lisää inspiraatiota omiin valokuvausprojekteihin. Ideoita voi tulla mieleen vaikkapa ihastelemalla vinyylilevyjen kansitaidetta, joissa yhdistyy usein valokuvaus ja graafinen suunnittelu.

Teoksen kansikuva

Itsekin levynkansia kuvanneen muusikon ja valokuvaajan Risto Vuorimiehen kirjassa Hirvi, älä tule tielle on värikäs katsaus mieleenpainuviin kansitaideteoksiin monilta vuosikymmeniltä. Työstään kertovat monet valokuvaajat, muun muassa Henrik Schütt, Erik Uddström, Kari Riipinen ja Riitta Sourander. Sourander kertoo myös hauskan muistonsa Suosikki-lehden kuvauskeikalta Tukholmasta. Kesken David Bowien kuvaamisen salamasta loppuivat paristot. 

Teoksen kansikuva

Samaa aihetta kansainvälisin maustein käsittelee Kati Huovinmaan, Maria Tjader-Knightin ja Pauliina Kähärän kokoama kirja Cover Art – Eläköön vinyyli. Tämä on värikäs katsaus mieleenpainuviin kansitaideteoksiin monilta vuosikymmeniltä. Ääneen pääsevät muun muassa valokuvaajat Risto Vuorimies ja Stefan Bremer. He kertovat taustoja siitä, kuinka esimerkiksi Hanoi Rocksin Bangkok Shocks Saigon Shakes -albumin ja monien Hurriganesin levyjen kansikuvat ovat syntyneet.

Ikonisten kansikuvien uudelleentoteuttaminen omalla kaveriporukalla voi olla hauska valokuvausharjoitus. Suojatietä ylittäessä voi inspiroitua vaikkapa Iain Macmillanin otoksesta, joka näkyy The Beatlesin Abbey Roadin kansikuvassa. Kuvausinnon voi herättää myös Kari Riipisen ikuistama autosta nouseva salkkumies, joka on kansikuvana Leevi and the Leavingsin albumissa Mies joka toi rock’n’rollin Suomeen.

Kirjoittanut: Krista Kierikka, Tampereen kaupunginkirjasto 7/2019

Suositukset

1-8 / 8
830607
Kirja:Hirvi, älä tule tielle ja muita suomalaisia vinyylilevynkansia:2008 Kirja
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
3943233
Kirja:Cover art : eläköön vinyyli! = long live vinyl!:2016 Kirja
Tekijä: Huovinmaa, Kati, kokoaja, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4190378
Kirja:Kuvaajien kuvia : valokuvapotretteja ja lempikuvia:2018 Kirja
Tekijä: Laitalainen, Juha, kirjoittaja, haastattelija, valokuvaaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3818994
Kirja:Suomen parhaat henkilökuvat:2016 Kirja
Tekijä: Löfroth, Krister, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4040585
Kirja:Johdatus filmiaikaan : kirjoituksia valokuvaamisesta:2017 Kirja
Tekijä: Nylén, Antti, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4122755
Kirja:Lightroom Classic valokuvaajille:2018 Kirja
Tekijä: Potka, Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4206263
Kirja:Kaikki kuvaa : parempia valokuvia ja videoita:2018 Kirja
Tekijä: Punkari, Pekka, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3586790
Kirja:POSE : mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa:2015 Kirja
Tekijä: Puputti, Tiina, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja