Super-Kaunolta kysyttyä

Super-Kauno- kuva

Kysymyksiä ja vastauksia

,Nouseva ,Laskevasti

1-15 / 19

Miksi kuitu on keksitty?

Roseliinille tiedoksi, että on olemassa luonnonkuituja ja ihmisten itsensä valmistamia tekokuituja ja jopa valokuituja!

Kuitu on tuhansia vuosia vanha keksintö. Ihmiset ovat tarvinneet niitä vaatteiden, köysien ja paperin valmistamiseen. Kauan sitten huomattiin, kuinka kestäviä ja lämpimiä tulee eläinten karvoista punotuista langoista ja niistä tehdyistä vaatteista ja huovista. Minäkin vedän kylmällä ilmalla lampaanvillasta huovutetut töppöset jalkaani.

Paperikuitu on erityisen tärkeä juttu minunlaiselleni kirjojen ystävälle. Mihin kaikki ihanat kirjat olisi kirjoitettu ilman paperikuitua? Entä mihin itse kirjoittaisin tärkeitä juttujani tai piirtäisin sarjakuvia?

Vatsakin tarvitsee kuituja, mutta hiukan erilaisia. Hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa on kuituja, jotka saavat vatsan tyytyväiseksi. Minä rakastan erityisesti herkullisia mustikkapiirakkakuituja.

Saako pieni lapsi tulla kirjastoon yksin?
Amsuupamsuu haluaa tietää, saako pieni lapsi tulla yksin kirjastoon. Yleensä pienet lapset tulevat kirjastoon yhdessä vanhempien tai muiden perheenjäsenien kanssa. Pienet lapset käyvät myös kirjastossa päiväkotiryhmän tai perhepäivähoitajan kanssa. Voi kirjastoon tulla mummun ja papan kanssa tai tuttavaperheenkin kanssa. Ihan pienet lapset eivät yleensä tule kirjastoon yksin. Kyllä ainakin isosisko tai isoveli on hyvä olla mukana.

Mutta kouluikäiset lapset voivat tulla yksin kirjastoon. Riippuu tietenkin lapsesta, onko tottunut kulkemaan yksin. Super-Kauno osaa kulkea yksin ja siksi tulee kirjastoonkin usein yksin. Kirjastossa voi myös tutustua uusiin lapsiin ja saada kavereita.

Minkä ikäinen saa ruveta lainaamaan kirjoja kirjaston aikuisten osastolta? Haluaisin jo lainata kirjastosta aikuisten kirjoja, mutta pelkään että kirjaston työntekijät eivät lainaa niitä minulle ja että saan porttikiellon kirjastoon.

Hyvä kysymys, nimimerkki "12-vuotias". Kyllä saa lainata 12-vuotias aikuisten osastolta. Aikuisten osastolla on joskus niin mielenkiintoisia kirjoja ja enemmän tarjontaa. Minä ainakin olen lainannut esimerkiksi koirakirjoja aikuisten puolelta, kun ei ole lastenosastolla ollut.  Eli sinne vaan rohkeasti katsomaan lainattavaa. Elokuvissa on tietty ikärajat, joita täytyy noudattaa. 

Onko teillä hevos-, kani- tai koira-agilitykirjoja?

Hei ja kiitos viestistäsi, eläinrakas! Minäkin pidän eläimistä tosi paljon. Koira-agilitystä löytyy hyvin kirjoja, joskin enimmäkseen aikuisten tietokirjoja. Mainittakoon vaikkapa Pertti Vilanderin Agility: alkeista huipulle (2007) tai Viviane Thebyn Agility: alkeista huippusuoritukseen. Hevosagility-aiheisia kirjoja löysin vain yhden, Kalev Tyllisen vuonna 2009 ilmestyneen oppaan Hevosagility: maailman ensimmäinen ja ainoa mölliopas! Poniagilitystä löytyy tietoa myös mm. Suomen Shetlanninponiyhdistys ry:n nettisivuilta osoitteesta www.shettis.com. Kaniagilitystä en valitettavasti löytänyt kirjoja (voi tietenkin olla, että joissakin kaninhoito-oppaissa puhutaan myös kaniagilitystä), mutta vilkaisepa Suomen Estekanit ry:n nettisivuja osoitteessa http://www.suomenestekanit.net/. Sieltä löydät hyviä vinkkejä!

 

Hei Super-Kauno! Mitä kaikkea kirjastosta voi lainata? Minä en löydä mieleistäni elokuvaa, voisitko suositella jotakin?

Moi Rousku, ja kiitos kysymyksistäsi! Kirjastosta voi lainata monenlaista, yleensä ainakin näitä: kirjoja, lehtiä, äänikirjoja, elokuvia, tietokonepelejä, musiikki-cd-levyjä, nuotteja ja e-kirjoja. Joistakin kirjastoista voi lainata jopa ompelukoneen tai luistimet! Sinun kannattaa kysyä oman kirjastosi kirjastonhoitajalta, mitä kaikkea sieltä voi lainata. Voisin suositella sinulle vaikkapa Neropatin päiväkirja 2 -leffaa, minusta se on tosi hauska ja sitä on tosi monessa Piki-kirjastossa saatavilla.

Miksi pikkulapset saavat riehua kirjastossa? Ainakin minun lähikirjastossani pienet lapset riehuvat kirjastossa eikä kukaan estä heitä, kun he kirkuvat ja juoksentelevat ympäri kirjastoa.

Hei ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi, nimimerkki ”lapsiin kyllästynyt”. Kirjastossa saa toki puhua, kysellä ja nauraakin, mutta kiljuminen ja riehuminen eivät kuulu kirjastoon. Kova meteli häiritsee muita ja juoksemisesta voi aiheutua vaaratilanteita, sekä juoksijalle itselleen että muille. Jos moinen meno jatkuu, sinun kannattaisi mainita asiasta jollekulle kirjaston työntekijälle. Ehkäpä hän voisi puuttua asiaan ja muistuttaa lapsia hyvistä kirjastotavoista. Toivotan mukavia kirjastokäyntejä sinulle!

Mitä tarkoittaa interaktiivinen?

Interaktiivisuus tarkoittaa vuorovaikutteisuutta.

Se tarkoittaa, että kaikki saavat vuorotellen vaikuttaa esimerkiksi oppitunnin kulkuun. Ei siis niin että opettaja vain löpisee yksin koko tunnin, vaan että oppilaat saavat kysyä ja kommentoida myös.

Kannattaa kuitenkin varmistaa ensin opettajalta onko ohjelmassa perinteinen vai interaktiivinen oppitunti, ettei tule huomautuksia!

Kauanko kestää mennä maailman ympäri?

Maailman nopein suihkukone lentää maapallon ympäri 11 tunnissa jos se pystyy pitämään huippunopeutensa. Silloin ei ehdi nauttia maisemista.

Yksimoottorisella lentokoneella lensi nuori mies 70 päivässä maapallon ympäri

Purjeveneellä on purjehdittu 9 kuukaudessa maapallon ympäri.

Aikuinen mies käytti kävellen matkaan 11 vuotta.

Matkatoimistot järjestävät turistimatkoja - niiden keston voi itse valita.

 

Kirjastosta voit lainata jännittävän kirjan Maailman ympäri 80 päivässä.

Mikä on maailman pisin kirja?

Maailman pisin kirja on nimeltään Kadonnutta aikaa etsimässä ja sen on kirjoittanut ranskalainen kirjailijamies Marcel Proust vuosina 1913–1927.  Tässä kirjassa on yhteensä 9 609 000 kirjoitusmerkkiä ja näin ollen se on myös päätynyt Guinnessin ennätysten joukkoon. Huhhuh, aikamoisen paksu kirja on kyseessä! Onneksi se on jaettu useammaksi kirjaksi, joten sitä voi lukea osissa kuten kirjasarjaa.

Onko Pirkanmaan kirjastoissa shoppailuun liittyviä kirjoja ja mistä luokasta niitä voi löytää?

Emppu, shoppailusta kertovat tietokirjat ovat kirjastossa hyllyssä 69.3. Aikuisten osastolta aiheesta löytyy paljon kirjoja. Lasten osaston kirjoista suosittelen erityisesti kirjaa Norbert Golluch: Meidän perhe ruokakaupassa.

Eri maiden ja kaupunkien shoppailuvinkkejä voit etsiä matkaoppaista.

Myös monissa kuvakirjoissa käydään ostoksilla. Tutustu kirjoihin Siri Reuterstrand: Emppu eksyksissä, Lisa Regan: Vilkas kaupunki ja Richard Scarry: Valintamyymälän arvoitus.

Outo kirjoittaa: minäolensuomalainenkymmenenvuotiastyttöpirkanmaaltamissäkaunoasuu kaunoonsuperkauno! Hei outo, sain selvää! Kiitos vaan salaperäisestä viestistäsi. Kaunon ystäväkirja julkaistaan täällä 23.9. maanantaina. Sieltä saat vastauksia minua koskeviin kysymyksiin.

1. Onko turvallista laittaa videoita missä itse näkyy nettiin? Esimerkiksi YouTubeen. 2. Minulla on tällä hetkellä kosketusnäyttö puhelin,enkä pidä siitä. Haluaisin uuden puhelimen,ja se olisi Nokian peruspuhelin. Mutta miten osaan pyytää sellaista isältä ja äidiltä ilman kiukuttelua? 3. Haluaisin teletappeja mutta vanhemmat ei anna ostaa! Olen 10, onko se noloa jos minusta teletapit on kivoja?

Hei Teltsu e, kiitos kysymyksistä. 1. Riippuu videoista, millaisia ne ovat.Ajattele ainakin ensin sitä, että videota voi olla mahdoton enää poistaa sen jälkeen, kun sen on nettiin ladannut. Lisäksi kannattaa muistaa, että sellaisia videoita ei kannata laittaa, joissa on muita henkilöitä, jos ei heidän lupaa ole kysytty. Innostuin kysymään kirjastonhoitajalta neuvoa ja hän näytti minulle MLL:n sivuilta nuorten nettiä. Katsopa sinäkin, siellä on tärkeää asiaa: http://www.mll.fi/nuortennetti/

2. Puhu ihan asiallisesti vanhemmillesi, jos et pidä kosketusnäyttöpuhelimestasi jahaluat vaihtaa sen peruspuhelimeen. Kiukuttelulla saa vanhemmat vain ärsyyntymään.

3. Minustakin Teletapit ovat hauskoja. Kyllä niitä vielä 10-vuotiaanakin voi katsella ja hahmoilla leikkiä. Leikkiminen ei ole noloa, se on hyvän mielikuvituksen perusta.

Miksi tulee sakkoja?

Hei petit! Sakkojen tarkoituksena on muistuttaa lainaajia siitä, että kirjastosta lainattavilla aineistoilla on tietty laina-aika ja sitä on hyvä noudattaa. Unohduksia voi sattua ja siksi kertyy maksuja. Jos lainat jäisivät pitkäksi aikaa jonkun kotiin tai palauttamatta kokonaan, kukaan muukaan ei saisi lainattua kirjastosta mitään.

Miksi et vastaa heti?

Oottajalle tiedoksi, että olen ollut reissussa, kiertelin Pirkanmaan kirjastoja. Yleensä vastaan mahdollisimman nopeasti, jahka lukemiselta ehdin.  

 Moi Super-Kauno. Minkä ikäinen sinä olet? T. R&A

Olen ihan sopivan ikäinen, varmaankin noin 10, se on sopivan pyöreä luku.