Super-Kaunolta kysyttyä Super-Kaunolta kysyttyä

Super-Kauno- kuva

Kysymyksiä ja vastauksia

1-15 / 55

Saako Netissä Kertoa Kaverista Tyhmiä Juttuja?
Kiusaamisesta on tullut minulle muutamia kysymyksiä. Kiusaaminen on tyhmää ja tylsää! Joka toista haukkuu, sen napa paukkuu, sanottiin ennen vanhaan.
Joskus on vaikea erottaa, milloin kaverin läppä on huumoria ja missä menee oman sietokyvyn raja. Kannattaa kuitata kaverille, jos raja on ylitetty, etkä siedä jotakin herjaa.
Missään nimessä ei ole reilua kertoa netissä kenestäkään tyhmiä juttuja, varsinkaan kavereista! Jos joku kirjoittaa tyhmiä juttuja, on itse tyhmä!

Miksi kuitu on keksitty?

Roseliinille tiedoksi, että on olemassa luonnonkuituja ja ihmisten itsensä valmistamia tekokuituja ja jopa valokuituja!

Kuitu on tuhansia vuosia vanha keksintö. Ihmiset ovat tarvinneet niitä vaatteiden, köysien ja paperin valmistamiseen. Kauan sitten huomattiin, kuinka kestäviä ja lämpimiä tulee eläinten karvoista punotuista langoista ja niistä tehdyistä vaatteista ja huovista. Minäkin vedän kylmällä ilmalla lampaanvillasta huovutetut töppöset jalkaani.

Paperikuitu on erityisen tärkeä juttu minunlaiselleni kirjojen ystävälle. Mihin kaikki ihanat kirjat olisi kirjoitettu ilman paperikuitua? Entä mihin itse kirjoittaisin tärkeitä juttujani tai piirtäisin sarjakuvia?

Vatsakin tarvitsee kuituja, mutta hiukan erilaisia. Hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa on kuituja, jotka saavat vatsan tyytyväiseksi. Minä rakastan erityisesti herkullisia mustikkapiirakkakuituja.

Saako pieni lapsi tulla kirjastoon yksin?
Amsuupamsuu haluaa tietää, saako pieni lapsi tulla yksin kirjastoon. Yleensä pienet lapset tulevat kirjastoon yhdessä vanhempien tai muiden perheenjäsenien kanssa. Pienet lapset käyvät myös kirjastossa päiväkotiryhmän tai perhepäivähoitajan kanssa. Voi kirjastoon tulla mummun ja papan kanssa tai tuttavaperheenkin kanssa. Ihan pienet lapset eivät yleensä tule kirjastoon yksin. Kyllä ainakin isosisko tai isoveli on hyvä olla mukana.

Mutta kouluikäiset lapset voivat tulla yksin kirjastoon. Riippuu tietenkin lapsesta, onko tottunut kulkemaan yksin. Super-Kauno osaa kulkea yksin ja siksi tulee kirjastoonkin usein yksin. Kirjastossa voi myös tutustua uusiin lapsiin ja saada kavereita.

MINKÄ IKÄINEN LAPSI SAA LAINATA ELOKUVIA LASTEN OSASTOLTA ILMAN AIKUISTA?
ISO L kysyi ajankohtaisen kysymyksen. Elokuvissa on erilaisia ikärajoja. Esimerkiksi Harry Potter -elokuvat on sallittu yli 12-vuotiaille. Tämä tarkoittaa sitä, että 11-vuotias ja sitä nuorempi ei voi itse lainata niitä ikärajoituksen vuoksi. Ikärajoja Suomessa julkaistavista elokuvista voi tutkia Ikärajat.fi -palvelusta.
 
Kouluikäinen 7-11-vuotias voi lainata sallittuja ja sallittu yli 7-vuotiaille merkinnän saaneita elokuvia. Merkinnät S ja 7.

Voinko hakea varaukseni omatoimi kirjaston ollessa auki vai pitääkö kirjastossa olla aina kirjastontäti kun haen varauksiani?
Hei Aino! Silloin, kun kirjastossa on itsepalveluaika tai kokonaan omatoimikirjasto, voi varaukset noutaa varaushyllystä itse. Tieto varauksesta tulee tekstiviestinä kätevimmin. Viestissä on varausnumero, jonka mukaan löydät varatun aineiston. Sen voi lainata itse  lainausautomaatilta. Siihen tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku. Helppoa!

Minkä ikäinen saa ruveta lainaamaan kirjoja kirjaston aikuisten osastolta? Haluaisin jo lainata kirjastosta aikuisten kirjoja, mutta pelkään että kirjaston työntekijät eivät lainaa niitä minulle ja että saan porttikiellon kirjastoon.

Hyvä kysymys, nimimerkki "12-vuotias". Kyllä saa lainata 12-vuotias aikuisten osastolta. Aikuisten osastolla on joskus niin mielenkiintoisia kirjoja ja enemmän tarjontaa. Minä ainakin olen lainannut esimerkiksi koirakirjoja aikuisten puolelta, kun ei ole lastenosastolla ollut.  Eli sinne vaan rohkeasti katsomaan lainattavaa. Elokuvissa on tietty ikärajat, joita täytyy noudattaa. 

Onko teillä hevos-, kani- tai koira-agilitykirjoja?

Hei ja kiitos viestistäsi, eläinrakas! Minäkin pidän eläimistä tosi paljon. Koira-agilitystä löytyy hyvin kirjoja, joskin enimmäkseen aikuisten tietokirjoja. Mainittakoon vaikkapa Pertti Vilanderin Agility: alkeista huipulle (2007) tai Viviane Thebyn Agility: alkeista huippusuoritukseen. Hevosagility-aiheisia kirjoja löysin vain yhden, Kalev Tyllisen vuonna 2009 ilmestyneen oppaan Hevosagility: maailman ensimmäinen ja ainoa mölliopas! Poniagilitystä löytyy tietoa myös mm. Suomen Shetlanninponiyhdistys ry:n nettisivuilta osoitteesta www.shettis.com. Kaniagilitystä en valitettavasti löytänyt kirjoja (voi tietenkin olla, että joissakin kaninhoito-oppaissa puhutaan myös kaniagilitystä), mutta vilkaisepa Suomen Estekanit ry:n nettisivuja osoitteessa http://www.suomenestekanit.net/. Sieltä löydät hyviä vinkkejä!

 

Hei Super-Kauno! Mitä kaikkea kirjastosta voi lainata? Minä en löydä mieleistäni elokuvaa, voisitko suositella jotakin?

Moi Rousku, ja kiitos kysymyksistäsi! Kirjastosta voi lainata monenlaista, yleensä ainakin näitä: kirjoja, lehtiä, äänikirjoja, elokuvia, tietokonepelejä, musiikki-cd-levyjä, nuotteja ja e-kirjoja. Joistakin kirjastoista voi lainata jopa ompelukoneen tai luistimet! Sinun kannattaa kysyä oman kirjastosi kirjastonhoitajalta, mitä kaikkea sieltä voi lainata. Voisin suositella sinulle vaikkapa Neropatin päiväkirja 2 -leffaa, minusta se on tosi hauska ja sitä on tosi monessa Piki-kirjastossa saatavilla.

Miksi pikkulapset saavat riehua kirjastossa? Ainakin minun lähikirjastossani pienet lapset riehuvat kirjastossa eikä kukaan estä heitä, kun he kirkuvat ja juoksentelevat ympäri kirjastoa.

Hei ja kiitos tärkeästä kysymyksestäsi, nimimerkki ”lapsiin kyllästynyt”. Kirjastossa saa toki puhua, kysellä ja nauraakin, mutta kiljuminen ja riehuminen eivät kuulu kirjastoon. Kova meteli häiritsee muita ja juoksemisesta voi aiheutua vaaratilanteita, sekä juoksijalle itselleen että muille. Jos moinen meno jatkuu, sinun kannattaisi mainita asiasta jollekulle kirjaston työntekijälle. Ehkäpä hän voisi puuttua asiaan ja muistuttaa lapsia hyvistä kirjastotavoista. Toivotan mukavia kirjastokäyntejä sinulle!

Voiko mennä kertomaan kirjastonhoitajalle jos joku ei osaa olla kunnolla?

Kyllä voi. Joissakin isommissa kirjastoissa on jopa vahtimestari, joka valvoo kuria ja järjestystä. Yleensä lasten- ja nuortenosastolla kuulemma käyttäydytään hyvin mutta jos joku käyttäytyy huonosti, eikä kirjaston henkilökunta sitä huomaa, voi asiasta kertoa henkilökunnalle. Kiitos Reetta kysymyksestä.

Saako kirjastossa puhua puhelimeen? Minua nolotti kerran kun soi puhelin kirjastossa.

Hei Reetta, kiitos kysymyksestä. Viime aikoina on ollut puhetta, saako kirjastossa olla meteliä, vai onko se hiljainen paikka. Eihän sitä aina muista, että puhelimen voisi laittaa äänettömälle, kun tulee kirjastoon. Kohteliasta on kuitenkin antaa muille lukurauha ja mennä ulos puhumaan, jos on tärkeä puhelu. Hyviin käytöstapoihin kuuluu ottaa muut huomioon. Hienoa, että huomasit asian, sinulla on hyvät käytöstavat!

Hei Kauno olen kiinnostunut videopeleistä enkä ole oikein lyötänyt kiinnostavaa peliä. Autatko löytämään jonkun hyvän pelin?

Hei Aku! Olisi kiva tietää, mikä pelikonsoli sinulla on? Nimittäin kirjastoissa on useille eri pelikonsoleille sopivia pelejä. Vanhimmat ovat tietokoneella pelattavia, mutta myös Playstationin, Xboxin, Nintendon ja Wiin pelejä löytyy. Voit hakea niitä Piki-verkkokirjastosta hakusanalla konsolipelit. Jos et linkin avulla löydä, voit lähettää uuden viestin, jossa kerrot, minkälainen peli sinua kiinnostaa.

Oon lukenut / luen vaan sarjakuvia. Auta keksimällä kirja, jonka voisin lukea.

Kiitos viestistä, tero333<45+ apuuva! Suosittelen sinulle Aleksi Delikouraksen hulvattoman hauskaa Nörttiä! Se on aika helppoa luettavaa ja sisältää hurttia huumoria. Tutustu myös Neropatin päiväkirja -sarjaan.

Onko kivaa olla supermies? Minkä ikäinen olet?

Kiitos kysymyksistä nimimerkit "turku" ja "kirjasto". On tosi kivaa olla Super-Kauno ja varsinkin, kun saan aivan mahtavat supermiesvoimat aina, kun käyn kirjastossa. Olen haastattelusivulla kertonut, että olen ihan sopivan ikäinen ollakseni kaikkien kaveri.

Kiitos myös kaikille teille, jotka olette lähettäneet terveisiä. On mukavaa, kun pidätte minua hauskana. Hyvää kevättä kaikille superkamuille!

Terve Kauno mä oon 13 ja tykkään lukee vaan vitsikirjoja ja Konsta-kirjoja, minkä Konstan lukisin seuraavaksi? Auta!

Kiitos viestistä, LUKUPULA134ABCMAN. Minäkin olen lukenut Konsta-kirjoja ja tykkäsin kovasti kaikista. Konsta, kovanaama on tosi hauska, samoin Konsta sydämen asialla. Siinä on vähän rakkausjuttujakin Konstan luokalla. Lisäksi Konsta leirikoulussa oli tosi hauska, siinähän Konsta joutui hankalaan tilanteeseen, kun luokan kovikset harrastivat salaa uhkapelejä poikien huoneessa.

Konsta, talenttitähti oli myös hauska ja todenmukainen, kun olen itsekin seurannut tv:stä Talent-ohjelmaa. Olethan jo lukenut Konstan etsivätoimiston? Siinä voi ratkoa kiperiä pulmia.

Vitsikirjoista tykkään myös! Viimeksi luin Ankallisvitsejä. Lisäksi Duudsonien Jekkukirja on ihan paras! Hauskoja lukuhetkiä!