Kysy Super-Kaunolta

Kysy Super-Kaunolta

Askarruttaako jokin kirjastoasia? Tarvitsetko apua tiedonhakuun, etkö löydä etsimääsi?

Super-Kauno, Piirtänyt Satu Cozens Kummakko-Design

Kysymyksiä ja vastauksia

1-5 / 70

Saako Netissä Kertoa Kaverista Tyhmiä Juttuja?
Kiusaamisesta on tullut minulle muutamia kysymyksiä. Kiusaaminen on tyhmää ja tylsää! Joka toista haukkuu, sen napa paukkuu, sanottiin ennen vanhaan.
Joskus on vaikea erottaa, milloin kaverin läppä on huumoria ja missä menee oman sietokyvyn raja. Kannattaa kuitata kaverille, jos raja on ylitetty, etkä siedä jotakin herjaa.
Missään nimessä ei ole reilua kertoa netissä kenestäkään tyhmiä juttuja, varsinkaan kavereista! Jos joku kirjoittaa tyhmiä juttuja, on itse tyhmä!

Miksi kuitu on keksitty?

Roseliinille tiedoksi, että on olemassa luonnonkuituja ja ihmisten itsensä valmistamia tekokuituja ja jopa valokuituja!

Kuitu on tuhansia vuosia vanha keksintö. Ihmiset ovat tarvinneet niitä vaatteiden, köysien ja paperin valmistamiseen. Kauan sitten huomattiin, kuinka kestäviä ja lämpimiä tulee eläinten karvoista punotuista langoista ja niistä tehdyistä vaatteista ja huovista. Minäkin vedän kylmällä ilmalla lampaanvillasta huovutetut töppöset jalkaani.

Paperikuitu on erityisen tärkeä juttu minunlaiselleni kirjojen ystävälle. Mihin kaikki ihanat kirjat olisi kirjoitettu ilman paperikuitua? Entä mihin itse kirjoittaisin tärkeitä juttujani tai piirtäisin sarjakuvia?

Vatsakin tarvitsee kuituja, mutta hiukan erilaisia. Hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa on kuituja, jotka saavat vatsan tyytyväiseksi. Minä rakastan erityisesti herkullisia mustikkapiirakkakuituja.

Saako pieni lapsi tulla kirjastoon yksin?
Amsuupamsuu haluaa tietää, saako pieni lapsi tulla yksin kirjastoon. Yleensä pienet lapset tulevat kirjastoon yhdessä vanhempien tai muiden perheenjäsenien kanssa. Pienet lapset käyvät myös kirjastossa päiväkotiryhmän tai perhepäivähoitajan kanssa. Voi kirjastoon tulla mummun ja papan kanssa tai tuttavaperheenkin kanssa. Ihan pienet lapset eivät yleensä tule kirjastoon yksin. Kyllä ainakin isosisko tai isoveli on hyvä olla mukana.

Mutta kouluikäiset lapset voivat tulla yksin kirjastoon. Riippuu tietenkin lapsesta, onko tottunut kulkemaan yksin. Super-Kauno osaa kulkea yksin ja siksi tulee kirjastoonkin usein yksin. Kirjastossa voi myös tutustua uusiin lapsiin ja saada kavereita.

MINKÄ IKÄINEN LAPSI SAA LAINATA ELOKUVIA LASTEN OSASTOLTA ILMAN AIKUISTA?
ISO L kysyi ajankohtaisen kysymyksen. Elokuvissa on erilaisia ikärajoja. Esimerkiksi Harry Potter -elokuvat on sallittu yli 12-vuotiaille. Tämä tarkoittaa sitä, että 11-vuotias ja sitä nuorempi ei voi itse lainata niitä ikärajoituksen vuoksi. Ikärajoja Suomessa julkaistavista elokuvista voi tutkia Ikärajat.fi -palvelusta.
 
Kouluikäinen 7-11-vuotias voi lainata sallittuja ja sallittu yli 7-vuotiaille merkinnän saaneita elokuvia. Merkinnät S ja 7.

Voinko hakea varaukseni omatoimi kirjaston ollessa auki vai pitääkö kirjastossa olla aina kirjastontäti kun haen varauksiani?
Hei Aino! Silloin, kun kirjastossa on itsepalveluaika tai kokonaan omatoimikirjasto, voi varaukset noutaa varaushyllystä itse. Tieto varauksesta tulee tekstiviestinä kätevimmin. Viestissä on varausnumero, jonka mukaan löydät varatun aineiston. Sen voi lainata itse  lainausautomaatilta. Siihen tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku. Helppoa!