Kysy Super-Kaunolta Kysy Super-Kaunolta

Kysy Super-Kaunolta

Askarruttaako jokin kirjastoasia? Tarvitsetko apua tiedonhakuun, tai etkö löydä etsimääsi?

Kysymyksiä ja vastauksia

1-5 / 72

Mitä kirjan saatavuustiedoissa tarkoittaa " Ei kotilainaan"? Miksi kirjaa ei voi lainata?

Kiitos kysymyksestä, Markus. Se tarkoittaa sitä, että kirjaa voi lukea kirjastossa. Kirja saattaa olla niin harvinainen, ettei sitä anneta kotiin lainattavaksi tai sitten se on esimerkiksi kotiseutukokoelmassa, jolloin se on kirjastossa luettavissa. Yleensä kotiseutukokoelmien kirjoista on kuitenkin lainakappaleet olemassa.

Kyttääkö kirjastonhoitaja, mitä kukakin lainaa? Miettii itsekseen tai muiden kirjastonhoitajien kanssa, miksi se tuon lainasi?
Kiitos kysymyksestä Ap. Olen joskus miettinyt samaa kun en saanut lainata aikuisten kauhukirjaa. Kysyin tätä asiaa tutulta kirjastonhoitajalta ja hän kertoi olevansa niin rutinoitunut viivakoodin veivaaja, ettei mieti asiakkaiden lainaamia kirjoja. Tietysti havahtuu siinä vaiheessa kun kone ilmoittaa, että lapsi yrittää lainata elokuvan, jolla on ikärajoitus. Toinen kirjastonhoitaja kertoi olevansa iloinen jokaisesta lainasta, jonka lapsi tai nuori tai koko perhe lainaa. Pääasia on, että lainataan, ei kirjojen tarvitse hyllyssä seistä. Helpottavaa on myös se tieto, että kirjastonhoitaja on vaitiolovelvollinen. Ei saa kertoa kenellekään kuka lainasi ja mitä.

Voisin siis suositella sinuakin lainaamaan rohkeasti haluamiasi kirjoja tai mitä muuta ikinä haluatkin lainata. Useimmissa kirjastoissa on lainausautomaatit, joilla voi itse lainata kirjansa niin, ettei henkilökunta näe. Jos sinun kirjastossasi ei vielä ole lainausautomaattia, kannattaa ottaa se puheeksi ja ehdottaa hankkimaan sellainen.

Saako Netissä Kertoa Kaverista Tyhmiä Juttuja?
Kiusaamisesta on tullut minulle muutamia kysymyksiä. Kiusaaminen on tyhmää ja tylsää! Joka toista haukkuu, sen napa paukkuu, sanottiin ennen vanhaan.
Joskus on vaikea erottaa, milloin kaverin läppä on huumoria ja missä menee oman sietokyvyn raja. Kannattaa kuitata kaverille, jos raja on ylitetty, etkä siedä jotakin herjaa.
Missään nimessä ei ole reilua kertoa netissä kenestäkään tyhmiä juttuja, varsinkaan kavereista! Jos joku kirjoittaa tyhmiä juttuja, on itse tyhmä!

Miksi kuitu on keksitty?

Roseliinille tiedoksi, että on olemassa luonnonkuituja ja ihmisten itsensä valmistamia tekokuituja ja jopa valokuituja!

Kuitu on tuhansia vuosia vanha keksintö. Ihmiset ovat tarvinneet niitä vaatteiden, köysien ja paperin valmistamiseen. Kauan sitten huomattiin, kuinka kestäviä ja lämpimiä tulee eläinten karvoista punotuista langoista ja niistä tehdyistä vaatteista ja huovista. Minäkin vedän kylmällä ilmalla lampaanvillasta huovutetut töppöset jalkaani.

Paperikuitu on erityisen tärkeä juttu minunlaiselleni kirjojen ystävälle. Mihin kaikki ihanat kirjat olisi kirjoitettu ilman paperikuitua? Entä mihin itse kirjoittaisin tärkeitä juttujani tai piirtäisin sarjakuvia?

Vatsakin tarvitsee kuituja, mutta hiukan erilaisia. Hedelmissä, vihanneksissa ja marjoissa on kuituja, jotka saavat vatsan tyytyväiseksi. Minä rakastan erityisesti herkullisia mustikkapiirakkakuituja.

Saako pieni lapsi tulla kirjastoon yksin?
Amsuupamsuu haluaa tietää, saako pieni lapsi tulla yksin kirjastoon. Yleensä pienet lapset tulevat kirjastoon yhdessä vanhempien tai muiden perheenjäsenien kanssa. Pienet lapset käyvät myös kirjastossa päiväkotiryhmän tai perhepäivähoitajan kanssa. Voi kirjastoon tulla mummun ja papan kanssa tai tuttavaperheenkin kanssa. Ihan pienet lapset eivät yleensä tule kirjastoon yksin. Kyllä ainakin isosisko tai isoveli on hyvä olla mukana.

Mutta kouluikäiset lapset voivat tulla yksin kirjastoon. Riippuu tietenkin lapsesta, onko tottunut kulkemaan yksin. Super-Kauno osaa kulkea yksin ja siksi tulee kirjastoonkin usein yksin. Kirjastossa voi myös tutustua uusiin lapsiin ja saada kavereita.