Kysy Super-Kaunolta Kysy Super-Kaunolta

Kysy Super-Kaunolta

Askarruttaako jokin kirjastoasia? Tarvitsetko apua tiedonhakuun, tai etkö löydä etsimääsi?

Kysymyksiä ja vastauksia

1-5 / 76

Mitä kirjan saatavuustiedoissa tarkoittaa " Ei kotilainaan"? Miksi kirjaa ei voi lainata?

Kiitos kysymyksestä, Markus. Se tarkoittaa sitä, että kirjaa voi lukea kirjastossa. Kirja saattaa olla niin harvinainen, ettei sitä anneta kotiin lainattavaksi tai sitten se on esimerkiksi kotiseutukokoelmassa, jolloin se on kirjastossa luettavissa. Yleensä kotiseutukokoelmien kirjoista on kuitenkin lainakappaleet olemassa.

Kyttääkö kirjastonhoitaja, mitä kukakin lainaa? Miettii itsekseen tai muiden kirjastonhoitajien kanssa, miksi se tuon lainasi?
Kiitos kysymyksestä Ap. Olen joskus miettinyt samaa kun en saanut lainata aikuisten kauhukirjaa. Kysyin tätä asiaa tutulta kirjastonhoitajalta ja hän kertoi olevansa niin rutinoitunut viivakoodin veivaaja, ettei mieti asiakkaiden lainaamia kirjoja. Tietysti havahtuu siinä vaiheessa kun kone ilmoittaa, että lapsi yrittää lainata elokuvan, jolla on ikärajoitus. Toinen kirjastonhoitaja kertoi olevansa iloinen jokaisesta lainasta, jonka lapsi tai nuori tai koko perhe lainaa. Pääasia on, että lainataan, ei kirjojen tarvitse hyllyssä seistä. Helpottavaa on myös se tieto, että kirjastonhoitaja on vaitiolovelvollinen. Ei saa kertoa kenellekään kuka lainasi ja mitä.

Voisin siis suositella sinuakin lainaamaan rohkeasti haluamiasi kirjoja tai mitä muuta ikinä haluatkin lainata. Useimmissa kirjastoissa on lainausautomaatit, joilla voi itse lainata kirjansa niin, ettei henkilökunta näe. Jos sinun kirjastossasi ei vielä ole lainausautomaattia, kannattaa ottaa se puheeksi ja ehdottaa hankkimaan sellainen.

Miksi kirjastossa ei ole asiakkaille tarjolla mitään syötävää ja juotavaa? Olisi kiva kun menisi kirjastoon, niin saisi vaikka pari tölkkiä energiajuomaa ja muutaman suklaapatukan kirjastovirkailijoiden laskuun. - Jonne 14v -
Mainio idea, Jonne! Useissa isoimmissa kirjastoissa on kahvio, josta voi ostaa juomia ja syötävää. Pikkupaikkakunnilla kirjastoissa ei ole kahviota, mikä on tietysti harmi. Kannattaa ystävystyä kirjaston henkilökunnan kanssa, jos vaikka voisit ehdottaa välipala-automaatin hankkimista kirjastoosi. :)

Saako kirjastovirkailija sanoa kirjastossa asiakkaalle, että tämä lainaa kirjastosta liikaa kirjoja niin että kirjastovirkailijoilla on liikaa työtä viedessään tämän asiakkaan palauttamia kirjoja hyllyyn eivätkä he suostu lainaamaan asiakkaalle kaikkia tämän lainaksi haluamia kirjoja? Vaikea uskoa, että yhdestä asiakkaasta on heille liikaa vaivaa kun kirjastossa käy satoja asiakkaita joka päivä. Ehkä heidän pitäisi hankkia helpompia töitä, jos kirjastotyö on niin raskasta? Oma nimi tai lempinimi : Ihmettelen vain 12v.


No onpa ollut outoa käytöstä kirjastovirkailijalta, sanonpa vaan! Huonoja päiviä sattuu itse kullekin mutta toivottavasti jatkossa kohtaat mukavia kirjastovirkailijoita. Kirjoja saa lainata kirjastosta niin paljon, kun itse jaksaa kantaa. On ilo kuulla, että olet niin kova lukemaan. Jatka vain hyvää lukuharrastusta, äläkä välitä kiukuttelevasta kirjastovirkailijasta. 

Maksaako seutuvaraus vaikka olisi 14-vuotias?

Jennalle ja muillekin tiedoksi, että seutuvaraus maksaa 2 euroa ja se peritään kaikissa tapauksissa, kun asiakas saa aineiston seutukuljetuksella toisesta PIKI-kunnasta. Seutuvaratun palauttaminen ei maksa mitään. Eli maksu menee kaiken ikäisiltä.