Käy kirjastossa

Kuinka kaikki toimii?

Kirjasto on aikamoinen paikka, hurjan paljon tekemistä ja lainattavaa! Kuinka kirjastossa toimitaan, lainataan ja ollaan? Miten saa kirjastokortin ja mikä on tunnusluku? 
- Eikö se mene niin, että saa lainata mitä haluaa ja palauttaa kun jaksaa, vai miten se oli? Lue, miten kirjastossa toimitaan, niin sinäkin osaat!

Käy kirjastossa, piirtäjä Satu Cozens

angle-left Lainaus, palautus ja muuta hyödyllistä

 

Kirjastosta löytyy paljon mielenkiintoista, eli ei kun lainaamaan! Ilman lainaamista et voi viedä mitään aineistoa pois kirjastosta. Lainat täytyy myös palauttaa. Tuo ne takaisin kirjastoon ennen laina-ajan päättymistä.

Voit palauttaa lainasi kirjastoon, josta sen lainasit tai ihan mihin tahansa kirjastoon, josta voi lainata PIKI-kirjastokortilla.

E-kirjoja voit lainata vaikka kotona tai mökillä.  E-kirjoja voi varata kuten kaikkea muutakin ja ne palautuvat automaattisesti, vaikka et itse muistaisi sitä tehdä. E-kirjoja ei koira syö eikä maa nielaise!

Kirjojen palautus, piirtänyt Satu Cozens

Laina-aika

Saako lainoja pitää niin kauan kuin haluaa? No, ei ihan: yleensä laina-aika on kuukauden, mutta joissakin aineistoissa se voi olla vain viikon tai kaksi viikkoa. Lainojesi viimeisen palautuspäivän näet lainauskuitista tai verkkokirjastosta.

K16, piirtänyt Satu CozensIkärajat

Lainaaminen on mahtava juttu! Voit lainata mitä vain kirjoja, levyjä, pelejä, elokuvia ikinä haluatkaan lukea, kuunnella, pelata ja katsella – tai ainakin melkein.

Ikärajat ovat tärkeitä. Usko tai älä: ne on tarkoitettu sinun parhaaksesi. 10-vuotias ei voi lainata K12-merkittyä elokuvaa. Kielletyn elokuvan kohdalla pitää malttaa odottaa vielä pari vuotta ja katsoa sillä välin sallittuja elokuvia, sillä niitä on paljon. Kysy vaikka kirjastonhoitajalta!

Varaaminen ja uusiminen

Kauno lukee yöllä, piirtänyt Satu Cozens

Tulet kirjastoon hakemaan kirjaa ja se onkin lainassa. Ei hätää! Voit varata haluamasi kirjan kirjastossa palvelutiskillä tai itse verkkokirjastossa.

Saat varaamasi kirjan heti, kun se palautuu edelliseltä lainaajalta. Varaaminen ei maksa mitään!

Voit myös varata kirjan, jota ei ole oman kotikuntasi kirjastossa. Varaamasi kirja lähetetään sinulle omaan kirjastoosi. Tällainen varaus on maksullinen.

Entä jos mielenkiintoinen kirja on vasta puolessa välissä ja palautuspäivä on jo huomenna? Jos et halua jättää kirjaa kesken, tarkista voitko uusia lainan! Voit saada lisää laina-aikaa ja ehdit lukea kirjan loppuun rauhassa.

Lainoja voit uusia kirjastossa palvelutiskillä, soittamalla kirjastoon tai kirjautumalla verkkokirjastoon.

Lainat myöhässä?

Unohditko palauttaa lainasi ennen viimeistä palautuspäivää? Älä hätäänny, vaan suuntaa kirjastoon hoitamaan asia kuntoon. Lapsilta ei peritä myöhästymismaksuja, mutta palautuspyynnöistä voi kertyä kuluja. Maksuista voit kysyä omasta kirjastostasi.

Kirja kateissa tai koiran puruluuna?

Kirjastoautoa odottamassa, piirtänyt Satu Cozens

Apua! Olet etsinyt joka paikasta, etkä löydä lainaamaasi kirjaa tai cd-levyä mistään. Innostuiko lemmikkisi liikaa kirjoista, etkä enää tunnista niitä entisikseen?

Pidä huolta lainoistasi. Älä käytä kirjoja sateenvarjoina tai anna niitä lemmikille. Vie kirjat ja muut lainat kassissa kotiin ja säilytä niitä kotona hyllyllä tai pöydällä.

Joskus kirja tai jokin muu lainasi saattaa kuitenkin vahingossa kadota tai mennä rikki. Kerro asiasta rohkeasti kirjastossa, niin voidaan yhdessä miettiä, mitä tehdään.

Muista, ettei lainan katoaminen tai hajoaminen ole mikään maailmanloppu!

8/2017