Äiti ja lapsi koivun alla
Kuva: Love photo created by valuavitaly - www.freepik.com

Kohtaamisia

Haastattelussa

Armi Mustosmäki

Jyväskylän yliopistossa tutkijana ja opettajana työskentelevä Armi Mustosmäki tutkii tällä hetkellä äitiyttä sekä siihen liittyviä kokemuksia, tunteita ja julkista keskustelua.

Armi MustosmakiKuka olet ja mitä teet?
Olen Armi Mustosmäki ja työskentelen tutkijana ja opettajana Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella. Tutkimusaiheeni ovat olleet vaihtelevia, olen tutkinut työelämän muutosta, tasa-arvopolitiikan prosesseja ja alustataloutta. Tällä hetkellä tutkimushankkeeni "Valittavat äidit: affekti, moraali ja medikalisaation politiikka" keskittyy äitiyden kokemuksiin, erityisesti äitien negatiivisiin ja kiellettyihin tunteisiin ja niiden ympärillä käytyyn julkiseen keskusteluun.

Kerro ikimuistoisin kirjastokokemuksesi?
Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Savosta, Rautalammilta. Lapsuudessani paikkakunnalle rakennettiin uusi ja moderni kirjastorakennus, josta tuli monella tavalla tärkeä paikka. Kirjasto oli avoin ja monipuolinen tila, jossa paitsi lainasin ahkerasti kirjoja, kuten neiti Etsiviä, luimme aikakauslehtiä, pelasimme shakkia, teimme läksyjä ja kuuntelimme musiikkia koulun jälkeen. Tiloissa oli myös muuta monipuolista toimintaa, kuten kansalalaisopiston kuvaamataitokerhoja ja niihin liittyviä näyttelyitä, sekä näytelmäkerhon toimintaa ja esityksiä, joissa olin mukana. Olen todella monella tasolla ärtynyt viimeaikaisista yksisilmäisistä kommenteista, joiden mukaan kirjasto olisi korvattavissa jollain maksullisella suoratoistopalvelulla.

Mistä saat innostusta ja ideoita?
Kirjoista, sekä romaaneista että tieteelliseen tutkimukseen perustuvista teoksista, sekä hyvistä keskusteluista feministikollegoiden ja ystävien kanssa.

Mistä sanasta pidät eniten / vähiten?
Valitsen tähän tutkimukseeni liittyen sanan "äiti". Toisaalta se on monille maailman tärkein ja rakkain sana ja siihen liittyvät monella rakkaimmat muistot ja omat elämänkokemukset ja merkityksellisyys. Toisaalta joillekin äitiys voi olla raskas taakka, ja äitisuhde voi olla monimutkainen ja vaikea, joskus jopa tuhoisa.

Teokset, jotka ovat vaikuttaneet sinuun?
Vuosien varrella olen lukenut paljon hyviä kirjoja, joista olen saanut iloa ja oivalluksia. Olen erityisesti nauttinut kirjoista, joissa on yhteiskunnallista ja feminististä analyysia. Sheila Hetin Motherhood kuvaa, miten jokaisen naisen on muodostettava suhde äitiyteen ja miten valinta äidiksi tulemisesta tai vapaaehtoisesta lapsettomuudesta ei useinkaan ole suoraviivainen ja itsestään selvä. Maggie Nelsonin Argonautit oli vaikeista aiheista huolimatta elämäniloinen. Astrid Swanin Viimeinen kirjani on koskettava ja elämänmakuinen, kuinka nuorella naisella voi olla niin paljon elämänkokemusta ja kirkas analyyttinen katse.

Mitä muuta ammattia olet kokeillut / olet halunnut kokeilla?
Haaveilin lukioikäisenä toimittajan ammatista ja se edelleen kiinnostaa. Toimittajan työssä kiinnostaisi perehtyä monipuolisesti ja laaja-alaisesti ajankohtaisiin ilmiöihin ja haastatella kiinnostavia, osaavia ja inspiroivia ihmisiä.

Haluatko lähettää terveisiä?
Terveisiä kaikille lukijoille!

Kiitos Armi haastattelusta!

Armi Mustosmäen teokset PIKI-kirjastoissa ja muualla

Haastatteli: Marjo Kylmänen, Parkanon kaupunginkirjasto 5/2021

Suositukset

1-5 / 5
4325832
Kirja:Viimeinen kirjani : kirjoituksia elämästä:2019 Kirja
Tekijä: Swan, Astrid, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4309407
Kirja:Motherhood:2018 Kirja
Tekijä: Heti, Sheila, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4248422
Kirja:Motherhood:2018:First edition. Kirja
Tekijä: Heti, Sheila, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4132730
Kirja:Argonautit:2018 Kirja
Tekijä: Nelson, Maggie, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3976103
Kirja:Työelämän myytit ja todellisuus:2017 Kirja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja

Kyselimme kuulumisia

1-10 / 114

Armi Mustosmäki

Jyväskylän yliopistossa tutkijana ja opettajana työskentelevä Armi Mustosmäki tutkii tällä hetkellä äitiyttä sekä siihen liittyviä kokemuksia, tunteita ja julkista keskustelua.

Kirsi Ranin

Kirsi Ranin tunnetaan etenkin Kirsin Book Clubista, joka on toiminut jo yli kymmenen vuotta. Nyt hän kirjoittaa kirjaa lukupiireistä. Sen on määrä ilmestyä syksyllä 2021.

Jonna Kalliomäki (ent. Nordström)

Jo kaksi JonSukat -kirjaa julkaissut ja supersuosittua, Villasukkarakkautta-ryhmää Facebookissa luotsaava Jonna Kalliomäki (ent. Nordström) on innostanut monet neulomisen ja etenkin villasukkien pariin.

Niillas Holmberg

Utsjoella asuva Niillas Holmberg on saamelainen runoilija ja muusikko. Hän on julkaissut useita runokokoelmia ja hänen tekstejään on käännetty yli kymmenelle kielelle. Muusikkona hän on toiminut niin vokalistina, kitaristina, säveltäjänä kuin sanoittajanakin. Hänet tunnetaan suorasukaisena alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajana. Holmbergin esikoisromaani Halla Helle julkaistaan pian.

Jessica Haapkylä

Teoksessaan Meren tarina meribiologian tohtori Jessica Haapkylä tutki, mitä pohjoisille merille on tapahtumassa. Hän matkusti mm. Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille. Valkeakoskelta lähtöisin oleva Haapkylä on tutkinut muitakin merialueita ja ollut mukana Jean-Michel Cousteaun filmiryhmässä.

Karo Hämäläinen

Kirjallisuuden moniottelija Karo Hämäläinen on kirjoittanut mm. lasten- ja nuortenkirjoja, elämäkertoja ja romaaneja. Tänä vuonna häneltä ilmestyi kaksi teosta Väinö Linnasta, Tampereen Linna lapsille ja romaani Kansalliskirjailija aikuisille.

Eeva Vuorenpää

Eeva Vuorenpään viimeisin teos Kaksi rantaa (2018) on historiallinen romaani suomalaisten Amerikan-siirtolaisuudesta. Häneltä on aiemmin ilmestynyt mm. suosittu Kotkansilmä-romaanitrilogia.

Marko Hautala

Marko Hautalalta ilmestyi juuri kauhuromaani Pimeän arkkitehti. "Suomalaisen kauhun kuninkaan" (HS) kirjoja on palkittu ja käännetty useille kielille.

Niina Mero

Hämeenlinnalaiskirjailija Niina Mero julkaisi viime vuonna esikoisromaaninsa Englantilainen romanssi. Nyt työn alla on uusi romaani ja väitöskirja. Niina Mero myös opettaa kirjoittamista.

Pirkko Soininen

Pirkko Soininen tunnetaan etenkin taidemaailmaan sijoittuvasta Salome Virta -dekkarisarjasta, jonka hän on kirjoittanut Eppu Nuotion kanssa. Hän on julkaissut myös Ellen Thesleffin fiktiivisen päiväkirjan sekä runoteoksia.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu