Kohtaamisia Kohtaamisia


Leena Kulmala

Kuka olet ja mitä teet?Leena Kulmala
Olen Leena Kulmala, kahden paikkakunnan väliä sukkuloiva runoileva duunari. Työviikot asun Ruovedellä, joka on syntymäpitäjäni ja vapaa-ajat viihdyn Petäjävedellä, jossa avopuolisoni asuu. Minulla on alun perin kuvataiteilijan koulutus. Kirjoittaminen on kuitenkin vienyt sydämen niin kokonaan, että aikaa kuvan tekemiselle ei tunnu jäävän. Tunnen olevani hyvinkin poikkitaiteellinen. Taide kaikkineen on mielestäni jonkinlainen elämäntapa, ja usein myös syntymässä saatu piirre. Muistan päättäneeni jo ennen kouluikää, että alan joko kirjoittaa tai maalata. Muita vaihtoehtoja en ottanut kuuleviin korviini. Kirjoittaessani ajattelen usein kertomuksia kuvina, koen maalaavani erilaisia maisemia ja tapahtumapaikkoja. Myös rytmi on tärkeää. Esikoisrunoteokseni "Hopeakolikot laulurastaiden kurkuissa" ilmestyi Palladium Kirjat -kustantamolta ennen viime joulua ja toinen runoteos "Valosyli, varjotasku" Mediapinnalta maaliskuussa.

Mikä on mieluisin kirjastomuistosi?
Varsinkin silloin, kun lapset olivat pieniä, vietettiin pitkiä rupeamia kirjastossa. Yhdessä etsittiin kiinnostavia satuja ja kuvakirjoja. Kotiin palasimme aina hulppean kirjapinon kanssa ja tuntui kuin olisimme olleet löytöretkellä. Kirjoja luettiin sitten yömyöhään. Muistan lukeneeni yhteen menoon ääneen lapsille Veljeni, Leijonamielen. Ääni meni käheäksi, mutta emme vaan malttaneet lopettaa.

Minkä elokuvan katsoit viimeksi?
Viime aikoina katsomistani on jäänyt mieleen Ang Leen ohjaama elokuva Piin elämä, joka kertoo pienen pojan ja bengalintiikerin selviytymistarinan ja kysyy monia vakavia kysymyksiä esim. faktan ja fiktion suhteesta ja elämän haavoittuvuudesta. Toinen mieleen jäänyt on kotimainen, Zaida Bergrothin esikoisohjaus Skavabölen pojat. Minulla on tunne, että viimeksi mainittu kolahtaa paremmin vähän vanhempaan, siis ikäiseeni katsojaan. Martti Suosalo teki elokuvassa mielestäni hengästyttävän hienon roolisuorituksen.

Mitä kirjaa luet parhaillaan?
Luen Pirkko Muikku-Wernerin kirjaa Ilkeilyn kahdet kasvot. Kirjassa on käytetty laajaa haastattelumateriaalia, ja se on tietokirjaksi helppo lähestyä. Aihe on ehkä paikoin ahdistava, mutta tärkeä, koska näennäisen harmittomaksi tarkoitetun ilkeilyn ja vihapuheen erottaminen toisistaan on nykymaailmassa välillä vaikeaa.
Kaunokirjallisista teoksista luin viimeksi Viikilän Akvarelleja Engelin kaupungista. Rakastan Viikilän runoja, itselläni on Runoja II, ja nyt tämä viimeisin. Viikilän teoksesta tulee mieleen Huotarisen Valoa valoa valoa. Molemmat ovat runoilijoita ja kirjoittavat proosansa runoilijan tapaan, kieli on ilmavaa ja hengittää joka suuntaan.

Mihin kirjaan tai elokuvaan kannattaisi ehdottomasti tutustua?
Kaikkiin Marianna Kurton runoihin. Varmasti myös hänen ensimmäiseen romaaniin Tristania, joka on juuri ilmestynyt ja jota en vielä ole lukenut. Kurtto on loistava mielikuvien kirjoittaja. Suomenruotsalaisista runoista Eva-Stina Byggmästarin hellyttävän valoisiin runoihin. Amerikkalaisista runoilijoista moninkertaisen National Poetry Slam -voittajan Beau Sian runoihin. Ohittaa ei voi myöskään J.K. Ihalaista, Tomi Kontiota, Vilja-Tuulia Huotarista.
Mitä tulee proosaan, niin yksi kaikkien aikojen suosikeistani on Rudyard Kiplingin Kim.
Unkarilaisen runoilijan Erzsébet Tóthin Aamut, hiukset hajallaan on kirja, johon palaan yhä uudelleen. Lista on kaiketi loputon, koska kirja-avaruus on alati laajeneva ja maassamme kirjoitetaan ja käännetään koko ajan uutta ja elävää runoa. Runous on tapa avata ajatuksiaan, päästä lähelle ja syvälle ihmisyyden peruskysymyksiin, siksi sitä kannattaa lukea.

Haluatko lähettää terveisiä?
Kirjoitan tätä pääsiäisen aikaan kun 93-vuotias isäni joutui äkillisesti sairaalaan. Myös eräällä hyvällä ystävälläni on ollut samantapaisia huolia. Tunteet ovat viikon aikana olleet melkoisella vuoristoradalla. Miten helposti sitä unohtaakaan sen tärkeimmän, elämän itsensä. Näitä sanoja ensimmäiseksi ajatellen heräsin aamulla ja totesin ne runoksi:

Nämä päivät

kuljen sinun kanssasi

Sano minua
rakastetuksi

Nimeni on
Elämä

- terveisiä siis kaikille, pitäkää itsestänne hyvää huolta.

Kiitämme haastattelusta!

Marjo Hietikko, Tampereen kaupunginkirjasto, 05/2017

Suositukset

1-7 / 12
4022747
Tekijä: Kulmala, Leena, kirjoittaja
4022637
Tekijä: Kulmala, Leena, kirjoittaja
3822903
Tekijä: Viikilä, Jukka, kirjoittaja
3794601
Tekijä: Lindgren, Astrid, kirjoittaja
3361838
Tekijä: Muikku-Werner, Pirkko
3135849
Tekijä: Huotarinen, Vilja-Tuulia

Kyselimme kuulumisia

1-10 / 87

Runoilija, kuvataiteilija Leena Kulmala

Pirkkalan kirjastopalvelupäällikkö.

Maaliskuussa liikumme maahisten mailla, hiisipuiden alla kirjailija Mikko Kamulan kanssa.

Helmikuisessa valossa kohtaamme historiantutkija Marko Tikan.

Lukutaito on portti unelmiin. Lukutaitoa, lukuintoa tukee ja edistää pedagoginen informaatikko Mervi Hietanen.

Pitkän linjan kirjastolainen, kirjastovirkailija Ulla Tiainen.

Koska joulu on hyvän tekemisen aikaa tapaamme joulukuussa yhden hyväntekijän, museolehtori Lila Heinolan.

Pimeyden laskeutuessa kohtaamme kirjailija Marko Hautalan.

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja

Tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja