Juttuja Juttuja


Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Mitä koodaaminen on?

Teoksen kansikuvaKoululaisen ohjelmointikirjassa kerrotaan, että koodaus, eli ohjelmointi tarkoittaa käskyjen antamista tietokoneelle. "Tietokoneet voivat vaikuttaa fiksuilta, mutta ne ovat vain laitteita, jotka noudattavat käskyjä hyvin nopeasti ja tarkasti". Ihminen koodaa, eli ohjelmoi silloin, kun hän antaa tietokoneelle ohjeita. Ohjeita taas annetaan kirjoittamalla tietokoneohjelmia.

Mikä tietokoneohjelma on?

Teoksen kansikuvaKivaa koodausta -kirjassa kerrotaan, että tietokoneohjelma on oikeastaan vain käskyluettelo. Sellaisen voi kotioloissa bongata vaikkapa jääkaapin ovesta. Siihen on huoltaja jättänyt lapun, jossa lukee esimerkiksi näin:

-Läksyt!
-Muista välipala!
-Ota pyyhe treeneihin!
-Treenit kolmelta Tiitiäisten yläkoulun kentällä!
-Pus pus! <3

Tästä heti tietää syöksyä läksyjen kimppuun, syödä mysliä ja makkaraleipää, tunkea pyyhkeen treenikassiin ja lähettää lentosuukkoja. Jos olet tarkka ja nopea ja toimit ohjeiden mukaan, olet ihan kuin tietokone, joka on ohjelmoitu! Jos taas teet puolet läksyistä, unohdat välipalan, laitat treenikassiin Aku Ankan taskukirjan, pyöräilet Mennikäisen alakoulun etupihalle ja lähetät lentosuukkojen sijaan Giffin, saattaa ohjelmoinnissa olla jotain vikaa. Miten olisi päivitys? Onko tietokoneessa virus tai hepuli?

Tietokoneelle tietenkään voi jättää lappua jääkaapin oveen eikä sille auta suuttua, jos se ei toimi, vaikka joskus kyllä niinkin on käynyt. Tietokoneen äidinkieli ei ole suomi, eikä saame eikä arabia. Tietokonelle pitää puhua sen omalla kielellä, jotta se ymmärtäisi, mitä tehtäviä sen pitää tehdä.

Mitä kieltä tietokone puhuu?

Teoksen kansikuva

Niin kuin sanottua, tietokoneelle pitää puhua sen omalla kielellä, jotta se tajuaa, mitä sen pitää tehdä. Näitä kieliä on esimerkiksi Java, Scratch ja Python. Muistatteko, Harry Potterin, joka oli kärmeskieli ja pystyi siksi sihisemään eläintarhan suurelle boalle ja ymmärtämään mitä se Harrylle sanoi? Aamulla yritin sihistä oikuttelevalle työkoneelle ihan jonkin aikaa, mutta se vain räpsyi ja junnasi. Luuliko se, että puhun kyytä enkä pythonia? Niinpä niin, tietokoneelle pitää puhua kirjoittamalla ohjelmointikieltä eli koodia. Koodaaminen on siis kirjoittamista!

Ohjelmointia voi harjoitella siinä missä muitakin kieliä. Linda liukkaan Maailman parhaassa koodisatukirjassa On tarina, jossa kirjan päähenkilö, Ruby seikkailee ensin kavereidensa kanssa ja sitten seuraa monta harjoitusta, joiden avulla voi ymmärtää, miten tietokone ajattelee ja miten sille pitää puhua. Harjoituksia voi tehdä itsekseen ja kaverin kanssa. Haluatko tietää, miten koira voi olla tietokone? Minä ainakin haluaisin tietää, voiko kanin ohjelmoida. Tämän kirjan avulla se ehkä selviää.

Mitä kaikkea voi koodata?

Teoksen kansikuva

Ohjelmointia tarvitaan nykyisin kaikkialla. Ohjelmoimalla kerrotaan hissille, miten sen pitää pysähtyä ja liikennevaloille, kuinka niiden pitää vaihtua. Hirveän monen vekottimen sisällä on tietokone, jota komennetaan ohjelmoinnilla. Käsi ylös, kuinka monelle kuitenkin tuli ihan ensimmäisenä mieleen pelit? Hei me koodataan pelejä lupaa, että tämän kirjan avulla opit ohjelmoimaan ja osaat tehdä monta hienoa peliä. Ehkä sillä voi aloittaa, ennen kuin päivittää kahvinkeittimen ja laittaa imurin soittamaan Robinin hittejä.

Kaikkia näitä kirjoja selailemalla opin itsekin monta juttua. Hassua, että käytän tietokonetta ihan jatkuvasti, mutta en ole oikeastaan tiennyt, miten se toimii. Kävi myös mielessä, että tällaisia asioita olisi kiva opetella värikkäiden kirjojen ja leikkien avulla. Mutta eihän minua tietenkään mikään estä lainaamasta lasten- ja nuortenkirjoja!

Kirjoittanut: Jenni Joru, Lempäälän Sääksjärven kirjasto 9/2019

Jutun teokset

1-4 / 4
3738594
Kirja:Hello Ruby:2015
Tekijä: Liukas, Linda, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4022310
Kirja:Koululaisen ohjelmointikirja : ohjelmointi on helppoa!:2017:3. painos.
Tekijä: Vorderman, Carol, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4035030
Kirja:Hei me koodataan pelejä : koululaisen ohjelmointikirja:2017
Tekijä: Wainewright, Max, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3819600
Kirja:Kivaa koodausta : opetellaan ohjelmointia:2015
Tekijä: Woodcock, Jon, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 15

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019