Lainaa nämä!

Takaisin kouluun!

Elokuu on täällä ja aika palata takaisin kouluun! Toivottavasti kaikilla oli mukava kesäloma. Sillä nyt on aika aloittaa uusi kouluvuosi.

On mukavaa päästä taas oppimaan uusia asioita luokkakavereiden kanssa. Vaikka koulussa olo saattaa tuntua tylsältä, niin on silti tärkeää oppia uusia asioita sekä taitoja mitä tulevaisuudessa tulee tarvitsemaan. Pitää muistaa, että oppimisen lisäksi tärkeää on pitää huolta ihmissuhteista, etenkin kaverisuhteista! Ketään ei saa jättää yksin, jokaisella on oikeus tuntea itsensä tärkeäksi sekä olonsa turvalliseksi. Jos näet jonkun olevan yksin, pyydä häntä mukaan leikkimään. Koulunkäynti voi olla myös mukavaa, kun oma asenne on kohdillaan. Toivotan kaikille hyvää tulevaa kouluvuotta!

Kansikuva kirjasta Vilma ja supersiskotVilma joutuu vaihtamaan koulua kesken lukuvuoden. Ja niin kuin kuka tahansa, myös Vilmaa jännittää uusi koulu ja täysin vieraat ihmiset. Ensimmäinen koulupäivä ei alkanut hyvin, Vilmalle jäi paha mieli supersiskojen vuoksi. He ovat todella ilkeitä, haukkuivat niin hiuksia kuin vaatteitakin rumaksi. Alma, Vilman isosisko kävi hieman jututtamassa näitä supersiskoja, jonka jälkeen yksi heistä pyysi anteeksi Vilmalta. Eräänä päivänä Vilma päättää, ettei halua olla enää väritön (niin kuin hänen siskonsa oli sanonut), joten hän tyhjentää säästöpossunsa ja suuntasi kohti lähikauppaa ostamaan hiusvärin. Pieleenhän se meni kuten arvata saattaa. Vilma näytti mielestään ihan hamsterilta, sillä hänen hiuksistaan tuli oranssit. Hän ei kehdannut näyttää koulussa hiuksiaan kenellekään, joten hän käytti huivia. Siitä Vilma sai idean. Hän väitti yhdelle supersiskoista, että hänellä olisi syöpä, jonka vuoksi käytti huivia. Hän tiesi, että se on väärin mutta halusi puijata koska supersiskot olivat olleet hänelle ilkeitä ensimmäisestä päivästä lähtien.

Vilma ja supersiskot on täynnä hersyvää huumoria tärkeästä aiheesta huolimatta: ketään ei saa sulkea pois joukosta.

Kansikuva kirjasta Ella ja kaverit vihdoin kolmannellaElla ja kaverit ovat vihdoinkin aloittamassa kolmannen luokan! Heillä kaikilla on suunnitelmia mitkä haluavat toteuttaa. Ella haluaa kirjailijaksi, Hanna haluaa hankkia ajokortin, Paten pitää mennä naimisiin, että saisi ajaa autoa. Kaverukset päättivät yhdessä löytää Patelle morsiamen.  He löysivät yhden varteen otettavan ehdokkaan, mutta tämä karkasi toisen matkaan, joten piti jatkaa etsintöjä. Ella hieman toivoo, että Pate päättäisi valita hänet morsiamekseen. Ella lähti käymään kirjailija Pamo Tirvelän luona, sillä halusi että tämä kirjoittaisi kirjan ystävästään, jolloin Patesta tulisi kuuluisa ja pääsisi vihdoin naimisiin. Kouluun oli tullut uusi keittäjä edellisen tilalle. Ella luulee, että Pate huokailee tämän keittäjän perään, joten hän paljastaa Patelle, ettei hän saisi ajaa autoa, vaikka menisi naimisiin, eikä sen koommin saisi kolmosluokkalaisena edes mennä naimisiin. Ella oli käsittänyt väärin ja Patelle tuli tästä paha mieli. Saako Ella anteeksi ja he voivat olla taas ystäviä?

Kansikuva kirjasta Opossumi repussaYhtäkkiä Pajun pulpetin kansi aukeaa ja Opossumi tulee esiin varastaen koko show’n. Opossumi oli piiloutunut Pajun jumppakassiin, sillä välin, kun hän oli syönyt aamiaista. Pajua nolottaa todella paljon sillä tietää, että opossumi ei oikein osaa aina käyttäytyä niin kuin pitäisi. Opossumi oli halunnut kouluun, että oppisi lukemaan ja kirjoittamaan jotta hänestä voisi tulla biisintekijä. Hän räppäsi koko luokan edessä, Paju oli samaan aikaan sekä vihainen että nolostunut.  Opossumi ja Paju pääsevät mukaan salakerhoon, Kärkikerhoon, keksijöiden klubiin. Seuraavana päivänä heidän luokkansa lähtee metsäretkelle eikä Opossumi pidä ajatuksesta yhtään sillä sataa vettä, joten varpaat ja turkki kastuu. Opossumi törmää metsässä kissaan ja haluaa kirjoittaa tälle kirjeen, kunnes muistaa, että kissa ei osaa puhua eikä lukea. Opettaja pyytää opossumia kirjoittamaan laulun syysjuhlia varten ja sehän pienelle otukselle sopi oikein hyvin. Hän päättää kirjoittaa räpin kissasta, Paju ja hänen ystävänsä auttavat pientä ystäväänsä. Opossumi osallistuu bändikerhoon, jonka jäsen Niko lupasi tehdä sävelen opossumin räppiin.

Kirjailija Johanna Venho ja kuvittaja Emmi Jormalainen ovat luoneet valloittavan Opossumi hahmon, josta on ilmestynyt kaksi muutakin osaa, Opossumi ja sata tykkäystä sekä Opossumi ja pompottava sydän.

Kansikuva kirjasta Ekaluokkalaisen kirjaIlarin, Roosan, Leilan, Nellan, Sulon ja Onnin on aika aloittaa ensimmäinen kouluvuosi. Jokaista ensimmäinen päivä jännittää omalla tavallaan. Se on normaalia, että uudet asiat jännittävät.  Ensimmäisinä päivinä he tutustuvat toisiinsa ja leikkivät leikkejä, hyppineet esterataa ja opetelleet löytämään reitin ruokalaan. Roosan mielestä koulu ei ole vielä oikeasti alkanut, vaikka opettaja on lukenut satuja ja he ovat saaneet matikankirjat. Leila kuulee isosiskoltaan Lucia-kuvaelmasta viidesluokkalaiset esittävät, joten hän kysyy opettajalta. että miksi he eivät saa osallistua siihen. Opettaja kertoo, että jokaisessa koulussa toimitaan hieman eri tavalla, ja tässä koulussa viidesluokkalaiset esittävät kyseisen kuvaelman. Luokka lähtee metsäretkelle, tai Mikon sanoin pyydystysretkelle. Lapsista on hauskaa talsia vedessä ja kalastaa hyttysentoukkia siivilöiden avulla. Mikko on tuonut luokkaan akvaarion, johon he laittavat hyttysentoukat. Tähän mennessä luokka on oppinut paljon uusia asioita ja vielä on monta vuotta uuden oppimista edessä.

Ekaluokkalaisen kirja on täydellinen kirja jokaiselle koulutiensä aloittavalle. Kirjassa käydään läpi mitä kaikkea lukuvuoden aikana voikaan sattua, ensimmäisestä koulupäivästä kevätjuhlaan!

Kansikuva kirjasta Konsta, tokaluokkalainenKonsta, tokaluokkalainen kertoo siitä kun luokalle tulee uusi oppilas. Konsta päättää mennä tämän juttusille saman tien. Sillä kun kouluun tulee uusi oppilas, on tärkeää tehdä hänelle kotoinen ja mukava olo heti alusta lähtien. Uusi oppilas, Ripa, ei ole yhtään innoissaan eikä tunnu pitävän yhtään mistään. Hänen mielestään koulussa on tylsää, joten hän aikoo järjestää hieman ÄKSÖNIÄ! Toisinaan Ripa käyttäytyy normaalisti, toisinaan hän on ilkeä, jolloin kiusaa muita sekä keksii kepposia. Konstan luokka 2A yöpyvät koulussa. Siitähän Ripa vasta innostuu ja uskoo saavansa vihdoin kaipaamaansa äksöniä.  Konsta pelastaa Ripan monesta pulasta, mutta mitä kaikkea Ripa keksiikään Konstan harmiksi. Konsta joutuu puhutteluun sen jälkeen, kun Ripa on häirinnyt häntä itsenäisyyspäivän juhlassa. Mitähän kaikkea tämä Ripa vielä keksiikään?

Kirjoittanut Jonna Korpinen, Oriveden kirjasto 8/2021

Jutun suositukset

1-5 / 5
4206448
Kirja:Ekaluokkalaisen kirja : lähde mukaan seikkailuun:2018 Kirja
Tekijä: Bross, Helena, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
775333
Kirja:Konsta, tokaluokkalainen:2006 Kirja
Tekijä: Kallioniemi, Tuula
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
4405654
Kirja:Vilma ja supersiskot:2019 Kirja
Tekijä: Nyman, Maija-Liisa, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4654055
Kirja:Ella ja kaverit vihdoin kolmannella:2020 Kirja
Tekijä: Parvela, Timo, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
3979046
Kirja:Opossumi repussa:2017 Kirja
Tekijä: Venho, Johanna, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-15 / 17

Takaisin kouluun!

Elokuu on täällä ja aika palata takaisin kouluun! Toivottavasti kaikilla oli mukava kesäloma. Sillä nyt on aika aloittaa uusi kouluvuosi.

Luotu: 30.6.2021

Urheilulajeja olympialaisten tapaan

Olympialaiset ovat suuret kansainväliset ja monilajiset urheilukilpailut. Ne järjestetään kahden vuoden välein niin, että kesäolympialaiset ja talviolympialaiset vuorottelevat. Olympiakisat keskittyvät yhden kaupungin ympärille ja niiden pitopaikan määrää Kansainvälinen olympiakomitea.

Luotu: 24.6.2021

Kesäkuun jalkapallohuuma

Jokainen, tai lähes kaikki teistä on varmasti pelannut maailman suosituinta lajia vähintään koulun liikuntatunneilla? Kyseessä on mikäs muukaan kuin jalkapallo. 

Luotu: 27.5.2021

Hullunkurisia kertomuksia

Näin toukokuun aikana, hetki ennen kuin koulut loppuvat ja alkaa kaikkien odottama kesäloma, on vielä aikaa kurkistaa mitä hupsuimpien tarinoiden maailmaan. Löytyy niin Nalle Puhista tutun Nasun hassuja vitsejä, eläimiksi muuttuva poika kuin hassuja lemmikkejäkin! Lähde mukaan hullunkuriseen seikkailuun.

Luotu: 27.4.2021

Keppareita ja esteitä

Kevät on jälleen täällä! Nyt on aika tutustua valloittaviin ja suloisiin keppihevosiin. Joten etsi kaikki mahdolliset ompelu- ja askartelutarvikkeet. Samalla kun luot oman keppihevosesi, sekä tarvikkeita tälle, lähde kuuharjaisen keppihevosen tai vaihtoehtoisesti Onnenkeppareiden maailmaan. 

Luotu: 26.3.2021

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Tee itse! Eli karkota tylsyys

Onko tylsää? Tuntuuko, ettet keksi mitään tekemistä? Ei hätää, kirjasto on pullollaan kirjoja, joissa vinkataan jos jonkinlaista rakennusprojektia ja näperrystä.

Luotu: 26.2.2021

Ruokaa, ruokaa, enemmän ruokaa

Ruoanlaitto on hauskaa, ja yhdessä syöminen vielä hauskempaa. Nyt niin junnut, eskarit kuin taaperotkin tutustumaan makujen ja ruoanlaiton maailmaan. Vaikka et voittaisikaan Junior MasterChef -kisaa, parhaat kiitokset tulevat omalta porukalta.

Luotu: 14.1.2021

Kun lelut heräävät henkiin...

Monella on lempilelu, joku joka on kulkenut mukana ehkä jo vuosia. Oletko koskaan kuvitellut, mitä voisi tapahtua jos lempilelusi heräisi eloon? Tammikuussa seikkaillaan lelujen matkassa. 

Luotu: 29.12.2020

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu