Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

 

Teoksen kansikuva"Mikä on värittömyyden huippu? Haamu aamusumussa." Mitä jos kauhu kiinnostaa mutta tuntuu liian pelottavalta? (Pieni pelko kuuluu asiaan.) Ratkaisu on helppo: kauhukirjallisuuteen voi tutustua kevyellä otteella, esimerkiksi Kauhuvitsit-kirjalla. Jutut ovat samanlaisia kuin muissakin vitsikirjoissa, erona vain se että tässä esiintyy vampyyreita, kummituksia, ihmissusia ja muita hurjia olentoja. 

 

Teoksen kansikuvaYksi lapsille suunnatun kauhukirjallisuuden klassikoista on Pikku vampyyri - sarja. Anton on ihan tavallinen poika, joka on ystävystynyt Rydiger-nimisen vampyyrin kanssa. Ystävyydessä on se hankala puoli, että he pystyvät tapaamaan vain pimeän aikaan. Mutta vaikeudet on tehty voitettaviksi! Kirjassa Pikku vampyyri luokkaretkellä Rydiger ja hänen siskonsa Anna ilmestyvät Antonin iloksi tämän luokkaretkipaikkaan. Ilo on lyhytaikainen, kun Anton joutuu peittelemään totuutta ystävistään. Luvassa on sekä jännitystä että huumoria, kun tiet vievät niin ihastumiseen kuin hautakammioon. 

 

Teoksen kansikuvaEi kauhujuttua ilman zombeja! Heidät kuvataan usein tietynlaisina; hitaasti laahustavina ja kuolaavina, suu auki, kommunikoiden ölisemällä, vihertävä iho haisten... Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Zombikirja esittelee laajan kirjon erilaisia zombityyppejä, joista osa yllättää. Tapaamme esimerkiksi liian laihan Luuviulun sekä Nurin-Niskan joka tekee kaiken nurinpäin (muun muassa katsoo tv-sarjoja viimeisestä jaksosta ensimmäiseen ja kävelee peppu edellä). Sitten on Megaörinä - no, nimestä voi päätellä millainen hän on.  

 

Teoksen kansikuvaKauhua on myös sarjakuvissa, yksi esimerkki on Verenhimoiset vintiöt - sarja. Lukiolainen Soosuke elää tylsää arkea, mutta kaikki muuttuu kun hänen luokseen ilmestyy kolme ihmismaailmaan eksynyttä vampyyrilasta. Soosuke ei ollenkaan haluaisi vampyyreiden hoitajaksi mutta niin siinä kuitenkin käy. Eikä häntä oikeastaan tarvita kuin ruuaksi, sillä tomerat vampyyrilapsoset huolehtivat monista asioista itse. Hops vaan, niin kirjahylly muuttuu kolmen maattavaksi ruumisarkuksi! Käy ilmi, että sujuvaa arkea voi elää vaikka nurkissa pyörii vampyyreja. Sarjassa on kolme osaa ja sitä suositellaan yli 10-vuotiaille. 

 

Teoksen kansikuvaÄläkä unohda, että kauhujuttuja voi kirjoittaa itsekin. Jos et keksi mitä ja miten, apuna voi käyttää Kauhumaan karttaa. Oppaan alaotsikkona on "kirjoita jos uskallat". Se antaa alkusysäyksiä tarinoille, joita voi kirjoittaa eteenpäin, miksei päätökseen asti. Kirjassa on paljon vinkkejä pelottavien asioiden tunnistamiseen ja kuvailuun, unohtamatta neuvoja kauhuhahmojen ja tunnelmien luomiseen. Tätä kirjaa ei tarvitse lukea alusta loppuun, sanasta sanaan, vaan sieltä voi noukkia juuri sellaisia asioita ja kirjoitusharjoituksia kuin haluaa. 

 

Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 9/2019

Jutun teokset

1-5 / 5
3461443
Kirja:Kauhuvitsit:2013
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4346639
Kirja:Kauhumaan kartta : kirjoita jos uskallat:2019
Tekijä: Heikkilä, Mervi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3540313
Kirja:Verenhimoiset vintiöt. 1:2014
Tekijä: Hido, Ryoji
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4273172
Kirja:Zombikirja:2018
Tekijä: Mäki, Harri István, kirjoittaja, kuvittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
337232
Kirja:Pikku vampyyri luokkaretkellä:1998
Tekijä: Sommer-Bodenburg, Angela
Vuosi: 1998
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 16

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019