Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Maailma voi olla joko mustavalkoinen tai värillinen tai molempia. Se voi sisältää monta pientä tarinaa tai yhden pitkän tarinan. Nyt tutustumme neljään erilaiseen tarinaan, jossa kohtaamme Lilja-voron, ujosti hymyilevän Rainan, Luupäät sekä Kallen.

Teoksen kansikuvaKukkonen Janne: Voro – kolmen kuninkaan aarre

Lilja haluaa mestarivarkaaksi. Tai itse asiassa hän jo tietää olevansa tosi hyvä varas, mutta kukaan muu ei ole sitä vielä ymmärtänyt. Ei etenkään varkaiden kiltamestari, joka jakaa varkaiden keikat. Senpä takia Lilja päättää varastaa kiltamestarin taskusta mahtavan keikan ja näyttää kaikille. Mutta kaikki ei menekään ihan niin kuin Lilja on ajatellut. Hän joutuu (tai pääsee) osaksi juonittelua ja seikkailua, jossa ei vauhti ja varkaudet lopu kesken.

Voro on keskiaikaiseen maailmaan sijoittuva seikkailu. Siinä on todella taitavasti piirretty mustavalkoinen kuvitus. Lilja on itsepäinen ja määrätietoinen, mutta häntä ei voi kuin ihailla. Liljan opettaja Seamuskaan ei voi kuin pudistella päätänsä hänen tekosilleen.

Voroon on myös ilmestynyt toinen osa: Voro – Tulikiven armeija ja kolmas on tekeillä.

Teoksen kansikuvaTelgemeirer Raina: Hymy

Raina on kuudesluokkalainen, joka kuulee saavansa hammasraudat. Ei varmaan kukaan innostu tästä asiasta, ei myöskään Raina. Asioita tulee vielä mutkistamaan se, kun Raina kompastuu ja kaatuu päin asvalttia. Tämän seurauksena häneltä lähtee kaksi hammasta. Toinen saadaan pelastettua, mutta toinen ei. Ja huomataan, että leukaluukin on vaurioitunut. Tästä alkaa monen vuoden erilaiset hammasoperaatiot, joiden vuoksi ei aina tee mieli hymyillä.

Sarjakuva pohjautuu tekijän omiin kokemuksiin. Sarjakuva on aiheesta huolimatta hauska. Jos olet joutunut tai joudut käymään paljon hammaslääkärissä, osaat samastua Rainan kokemuksiin. Kaikesta huolimatta Raina pyrkii elämään normaalia nuoren elämää, johon sisältyy erilaisia ystävyyssuhteita, vihastuksia ja vähän myös ihastuksia.

Raina Telgemeieriltä on ilmestynyt samaan sarjaan kuuluva eli omasta elämästä kertova Siskot suomeksi sekä englanniksi Guts.

Teoksen kansikuvaSmith, Jeff: Luupäät

Leppo, Tahvo ja Auvo Luupää ovat serkukset, jotka on karkotettu kotikaupungistaan Luumäeltä. Leppo on nimensä mukaisesti se leppoisa ja mukava Luupää, Auvo vähän hölmö ja Tahvo yrmeä ja rikkauksien perään. Serkukset joutuvat eksyksiin ja kohtaavat Venlan ja hänen isoäitinsä Olgan, joiden luokse he päätyvät asumaan. Sen myötä kaikki päätyvät suureen seikkailuun, jossa rottaolennot yrittävät saada heistä lounasta, lohikäärmeet elävät ja heinäsirkkojen herra tekee paluuta yrittäen tuoden samalla pahuutta maailmaan.

Luupäät on yhdeksän osaisin sarjakuva, joka ilmestyi kokonaisuudessaan Suomessa jo vuosina 1994-2004. Jos uppoudut tarinaan mukaan, se ei varmasti lopu heti kesken. Nykyään voit valita joko mustavalkoisen tai väritetyn version sarjakuvasta. Luupäiden seurassa on samaan aikaan hauskaa ja jännää!

Vuonna 2018 ilmestyi suomeksi myös itsenäinen osa Luupäät: Orvokki, joka kertoo Venlan isoäidin Olgan nuoruudesta.

Teoksen kansikuvaKallio Pauli & Hyrri, Juliana: Kalle, pallo ja sello

Kalle pelaa jalkapalloa ja soittaa selloa. Hän tykkää molemmista yhtä paljon, vaikka välillä joutuukin juoksemaan sellotunnilta jalkapallotreeneihin. Mutta se ei Kallea haittaa. Sellon opettaja ja jalkapallovalmentaja ovatkin ehkä eri mieltä: heidän mielestä Kallen pitäisi valita kumpaan panostaa enemmän. Kalle alkaa nähdä unia, jossa mm. Zlatan, Teemu Pukki ja Jari Litmanen seikkailevat ja antavat elämänohjeita.

Sarjakuva on hauska ja iloinen sekä siinä on hieno, värillinen kuvitus.

Kirjoittanut Mia Moilanen, Oriveden kirjasto 03/2020

Jutun teokset

1-7 / 7
4498399
Kirja:Kalle, pallo ja sello:2019 Kirja
Tekijä: Kallio, Pauli, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3823020
Kirja:Voro : kolmen kuninkaan aarre:2016 Kirja
Tekijä: Kukkonen, Janne, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4325822
Kirja:Luupäät : Orvokki:2018 Kirja
Tekijä: Smith, Jeff, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4036689
Kirja:Luupäät. Ensimmäinen trilogia, Kevättasaus:2017 Kirja
Tekijä: Smith, Jeff, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4200881
Kirja:Luupäät. Kolmas trilogia, Elonkorjuu:2018 Kirja
Tekijä: Smith, Jeff, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4108601
Kirja:Luupäät. Toinen trilogia, Päivänseisaus:2017 Kirja
Tekijä: Smith, Jeff, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3799447
Kirja:Hymy:2015 Kirja
Tekijä: Telgemeier, Raina, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 12

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019