Lainaa nämä!

Kesäkuun jalkapallohuuma

Jokainen, tai lähes kaikki teistä on varmasti pelannut maailman suosituinta lajia vähintään koulun liikuntatunneilla? Kyseessä on mikäs muukaan kuin jalkapallo. 

Jalkapalloa pelataan maailman jokaisella mantereella ja on arvioitu, että jopa 3,5 miljardia ihmistä joko seuraa tai harrastaa jalkapalloa. Nyt kun kesä on täällä, niin mikä olisikaan hauskempaa kuin ottaa sekä pallo että aiheesta kertova kirja kainaloon ja suunnata kohti jalkapallokenttiä! Esimerkiksi Pieni futiskirja on oiva kirja ennen kuin suuntaa kohti kenttiä. Siitä löydät sekä säännöt että paljon muutakin tietoa lajista.

Jos nippelitiedot eivät niinkään kiinnosta ja tiedät lajin säännöt, niin voit vaihtoehtoisesti lähteä mukaan joko Maijan ja hänen ystävien tai vaikka valloittavan Opossumin matkaan!

Kansikuva Pienestä futiskirjastaPieni futiskirja on nimensä mukainen. Sopiva niin jalkapallon faneille kuin myös sitä harrastaville. Lue lyhyt tietoisku lajin historiasta. Tutustu sen sääntöihin, suurimpiin tähtiin sekä EM- tai MM-kisoihin. Keskipisteessä on juuri nämä maailmanmestaruuskisat, jotka saavat miljoonat ja miljoonat ihmiset kautta maailman kerääntymään yhteen niin stadioneille kuin kotisohville. Kuten kuvitella saattaa jalkapallo-ottelut ovat täynnä draamaa, joten elokuvaohjaajat ja -tuottajat ovat innostuneet tekemään tästä lajista vielä elokuviakin. Fanien elokuvakirjastoon kuuluvat ainakin seuraavat leffat: Bernin ihme, FC Venus, Kultainen jalkapallo sekä Parempi kuin Beckham. Tietenkin on paljon myös muitakin elokuvia kuin nämä!

Kirjan parissa voit myös testata tietosi ja taitosi sillä kirjailija Karo Hämäläinen kertoo lajista kaiken tietämisen arvoisen ja hieman enemmänkin.

Kansikuva Mieletön maalitykki! -kirjastaMaijan, Melkerin ja kavereiden joukkue, Mållösa, ei voita matsin matsia. Johtuuko kaikki siitä, ettei harjoituksia ole ollut tarpeeksi? Pelaajat eivät olleet harjoitelleet loman aikana itsenäisesti? Pian kuitenkin joukkue saa vahvistuksen, sillä mukaan liittyy uusi poika, joka on todella hyvä. Hän tekee maaleja yksi toisensa jälkeen. Nyt heillä saattaisi olla mahdollisuuksia pärjätä piirisarjassa asti. Pian kuitenkin Melkerin peli-into katoaa, koska Maija on uuden pojan taitojen lumoissa. Se saattaa johtua siitä, että Melker on hieman ihastunut Maijaan eikä ole yhtä hyvä pelaamaan kuin tämä uusi poika. Joukkue ilmoittautuu mukaan ensimmäiselle turnausreissulleen. Mitähän siellä mahtaa tapahtua? Kertooko Melker tunteistaan Maijalle?

Mieletön maalitykki! on kolmas kirja sarjassa Meidän oma futisjengi. Aikaisemmin on ilmestynyt Mikä matsi! ja Mahtava veto.

Kansikuva Kovaa peliä -kirjastaKovaa peliä kertoo Tiinasta, joka rakastaa jalkapalloa ja on siinä todella hyvä. Yksi joukkueensa parhaimpia, ja hän pelaa kaiken lisäksi poikien joukkueessa.  Kuitenkin eräänä sunnuntaina Tiinalla on tylsää, joten hänen äitinsä ehdottaa, että hän voisi pestä huoneensa ikkunat. Tästähän Tiina ei innostu, sillä kuka nyt haluaisi siivota sunnuntaina? Onneksi pian hänelle soitetaan ja pyydetään voisiko hän tulla pelaamaan koska heillä ei ole kokonaista joukkuetta. Pelin aikana kuitenkin tapahtuu jotain mitä Tiinalle ei ole koskaan aiemmin käynyt ja hän on siitä hyvin harmissaan. Loppujen lopuksi kaikki kääntyy kuitenkin parhain päin! Lähde kuitenkin ottamaan selvää, että mitä oikein tapahtui. Uskallan väittää, että et tule pettymään.  Futaajat-sarja kertoo juniorien jalkapalloseurasta, johon kuuluu poikien ja tyttöjen joukkueet. Kirjoissa seurataan elämää niin jalkapallokentillä kuin niiden ulkopuolellakin. 

Kansikuva Taneli ja FC Mörlökit -kirjastaVoin jo näin alkuun sanoa, että kirjassa Taneli ja FC Mörlökit on suloisimmat piirrokset mitä olen nähnyt. Superpallot on haastettu jalkapallo-otteluun, mutta miten ihmeessä he voivat voittaa Mörlökit. Heillä on kahdeksan jalkaa ja kuusitoista kättä? Apuun superpallot pyytävät universumin parhaan futaajan, Tanelin ja tämän koiran Mökö-Messin. Ensin koko ajatus tuntui Tanelista mahdottomalta, kunnes hän keksii miten voisi auttaa pelastamaan superpallojen kotiplaneetan näiltä ilkimyksiltä, Mörlökeiltä. Tuleeko Tanelista sankari vai epäonnistuuko hän tehtävässään? Petja Lähteen erilainen ja mieleenpainuva tarina vie jalkapallon aivan uusiin ulottuvuuksiin. Helppolukuinen Kirjakärpänen-sarja houkuttelee mukaansa kirjojen kiehtovaan maailmaan.

Kansikuva kirjasta Opossumi ja pompottava sydänOpossumi on kyllästynyt ja ’’henkisesti allerginen’’ perheen koiranpennulle. Hän ei halua viettää koko kesälomaa sen kanssa, itseasiassa ei enää yhtäkään hetkeä. Hän haluaa pois kokonaan sieltä missä on koiria. Seuraavana aamuna Opossumi on päättänyt, että hänestä tulee jalkapalloilija. Pajun on siis pian löydettävä hänelle joukkue. Toivottavasti sellainen löytyy, sillä Paju ei halua tuottaa pettymystä pienelle ystävälleen. Opossumi on huono häviämään, hän suorastaan vihaa sitä. Miten mahtaa käydä, kun hän pääsee mukaan kesäleirille? Unohtamatta sitä, että Opossumi taitaa olla hieman ihastunut saparopäiseen pelikaveriinsa. Aika hupsu eläin tämä opossumi! Myös Paju on hieman ihastunut, mutta tämä kyseinen poika ei edes asu samalla paikkakunnalla, joten mitähän siinäkin mahtaa käydä?

Johanna Venhon kirjoittama Opossumi ja pompottava sydän on kolmas osa tätä valloittavaa Opossumi-sarjaa.

Kirjoittanut Jonna Korpinen, Oriveden kirjasto 6/2021

Jutun suositukset

1-5 / 5
766326
Kirja:Mieletön maalitykki!:2006 Kirja
Tekijä: Gahrton, Måns
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
766355
Kirja:Pieni futiskirja:2006 Kirja
Tekijä: Hämäläinen, Karo
Vuosi: 2006
Aineistolaji: Kirja
4132816
Kirja:Kovaa peliä:2018 Kirja
Tekijä: Ljunggren, Magnus, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4330146
Kirja:Taneli ja FC Mörlökit:2019 Kirja
Tekijä: Lähde, Petja, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4643283
Kirja:Opossumi ja pompottava sydän:2020 Kirja
Tekijä: Venho, Johanna, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-15 / 15

Kesäkuun jalkapallohuuma

Jokainen, tai lähes kaikki teistä on varmasti pelannut maailman suosituinta lajia vähintään koulun liikuntatunneilla? Kyseessä on mikäs muukaan kuin jalkapallo. 

Luotu: 27.5.2021

Hullunkurisia kertomuksia

Näin toukokuun aikana, hetki ennen kuin koulut loppuvat ja alkaa kaikkien odottama kesäloma, on vielä aikaa kurkistaa mitä hupsuimpien tarinoiden maailmaan. Löytyy niin Nalle Puhista tutun Nasun hassuja vitsejä, eläimiksi muuttuva poika kuin hassuja lemmikkejäkin! Lähde mukaan hullunkuriseen seikkailuun.

Luotu: 27.4.2021

Keppareita ja esteitä

Kevät on jälleen täällä! Nyt on aika tutustua valloittaviin ja suloisiin keppihevosiin. Joten etsi kaikki mahdolliset ompelu- ja askartelutarvikkeet. Samalla kun luot oman keppihevosesi, sekä tarvikkeita tälle, lähde kuuharjaisen keppihevosen tai vaihtoehtoisesti Onnenkeppareiden maailmaan. 

Luotu: 26.3.2021

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Tee itse! Eli karkota tylsyys

Onko tylsää? Tuntuuko, ettet keksi mitään tekemistä? Ei hätää, kirjasto on pullollaan kirjoja, joissa vinkataan jos jonkinlaista rakennusprojektia ja näperrystä.

Luotu: 26.2.2021

Ruokaa, ruokaa, enemmän ruokaa

Ruoanlaitto on hauskaa, ja yhdessä syöminen vielä hauskempaa. Nyt niin junnut, eskarit kuin taaperotkin tutustumaan makujen ja ruoanlaiton maailmaan. Vaikka et voittaisikaan Junior MasterChef -kisaa, parhaat kiitokset tulevat omalta porukalta.

Luotu: 14.1.2021

Kun lelut heräävät henkiin...

Monella on lempilelu, joku joka on kulkenut mukana ehkä jo vuosia. Oletko koskaan kuvitellut, mitä voisi tapahtua jos lempilelusi heräisi eloon? Tammikuussa seikkaillaan lelujen matkassa. 

Luotu: 29.12.2020

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017