Lainaa nämä!

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Ensimmäiseksi tiukkaa asiaa aikuisille!

Lukemisessa on tehtävä melko montaa asiaa samanaikaisesti. Siinä seurataan tekstiä ja luetaan sanoja ääneen. Jos on ammattimainen, niin voi käyttää erilaisia ääniä. Eläytyä eläimenä. Paitsi jos yrittää nukuttaa, silloin on parempi koettaa lukea hitaasti ja yksitoikkoisesti.

Lukiessaan ihminen ei voi hötkyillä, imuroida, ilmata kytkintä eikä näpelöidä doro-kännykkää. Lukeminen on lahja, jossa annetaan annos omaa länsäolo toiselle ihmiselle.

Lukeminen on rakkauden teko. Laitteet vanhenevat ja lelut jäävät pois käytöstä. Yhteiset muistot saattavat olla välillä haaleampia ja sitten taas muistua mieleen kirkkaana ja säteilevänä. Sellaisina, jotka lämmittävät sittenkin, kun meitä ei enää ole.

Kansikuva: Peukalon käsikirjaTietoa vanhuudesta ja lapsuudesta

Erityisesti korona-aikaan täytyy välillä nähdä erityistä vaivaa ja käyttää kaiken maailman laitteita, jotta voi olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Sellainenhan voi olla kuumottavaa! Mistä voi puhua ikivanhoille tai erittäin nuorille sukulaisille? Käyttääkö ikivanhat sellaisia outoja sanoja, kuin rospuutto, videokasetti ja pettuleipä? Puhuuko nuoret ihmiset käsittämättömillä lyhenteillä, LOL, EMT ja lähettää viesteissä giffejä?

Vuokko Hurme ja Sanna Pelliccioni ovat tehneet Peukalon käsikirjan, jossa kerrotaan vanhoista ihmisistä ja Pikkurillin käsikirjan, jossa kerrotaan nuorista ihmisisistä. Vanhuudesta ja lapsuudesta.

Mielestäni nämä kirjat ovat erittäin hyödyllisiä. Tiedän nyt esimerkiksi sen, miksi minun Pauli-ukkini on ryppyinen ja miksi Reino-ukin korvat ovat merkillisen suuret. Opin myös, että pitkäikäisille ihmisille maistuu yrtit ja vihreä tee ja tumma suklaa. Jos ihminen kävelee ripeästi, hänestä saattaa tulla satavuotias! Tiesitkö, että on eläimiä, jotka eivät ikäänny, ne vain ovat vuodesta toiseen jokseenkin samanlaisia?

Mistä voi puhua vanhan ihmisen kanssa videopuhelussa jos ei keksi mitään sanottavaa? Voi esittää kysymyksiä. Peukalon käsikirjassa ehdotetaan kysymään vaikka isovanhemman lapsuuden lempiherkkua ja inhokkiruokaa, tai millainen oli tavallinen päivä, kun isovanhempasi oli kymmenvuotias. Vastaavasti ikääntyneille voi puhua ihan normaalisti. Kannattaa ainakin kokeilla.

Eri ikäisten ihmisten kanssa on hyvä muistaa se, että rutivanhat ovat olleet joskus sileitä ja nuoria ja että sinustakin tulee joskus ruttuvaari tai ruttumuori. Teillä on enemmän yhteistä, kuin arvaatkaan!

Prinsessa Pikkiriikin kootut tuhmuroinnit: kansikuvaTähän väliin eräs tärkeä tieto prinsessahommista

Hannele Lampela on kirjoittanut ja Ninka Reittu kuvittanut sellaisen kirjan, joka kannattaa hankkia käsiinsä ihan kaikenlaisten lasten ja aikuisten yhteisiin lukuhetkiin. Nämä ovat nimittäin oivallisia ja hauskoja ja ei todellakaan sellaista mitä odotit, nimittäin Pikkiriikki on ihanan tuhma.

Yhdessä taikakoira Makkaran kanssa hän selviää kaikenlaisista tilanteista, kuten ilkeästä räkä-Eetusta ja siitäkin, kun äidin mahaan muuttaa Rasittava Urpo.

Prinsessa Pikkuriikin kesässä Pikkuriikki ja hänen paras kaverinsa Pöjöläinen lähtevät mummolaan ottamaan vastaan lepsua lellintää ja syömään rupsuleipää. Kuulostaa juuri hyvältä. Isovanhemmuudessa on varmaankin aika parasta se, että voi olla erilainen, kuin omille lapsille ja harrastaa olan takaa hemmottelua. Omissa ukeissani parasta oli minun mielestäni se, että toisella oli lasisessa kanassa aina karkkia sisällä ja toinen teki lettuja, joita syötiin ihan niin monta, kuin jaksettiin. Ja tietenkin se, että kun menin kylään tuhmuroimaan mummulaan ja ukkilaan, he eivät pahemmin tehneet mitään muuta (olin aika kova tuhmuroimaan nuorena tyttönä. Kysypä mummultasi, oliko hänkin! Saatat yllättyä).

Huom vanhempi ja isovanhempi sekä kummi! Prinsessa Pikkuriikin meiningeistä on luettu monenikäisille ja kaiken sukupuolisille ihmisille ja he ovat väittäneet pitävänsä kuulemastaan!

Patrik ja superseniorit: teoksen kansikuvaEtäyhteys

Ihmiset asuvat usein kaukana toisistaan ja sitten tuli vielä tämä korona sotkemaan olemista. Onneksi on monenlaisia tapoja pitää yhteyttä sukulaisiin. Kirjeiden ja korttien lähettäminen on nykyisin superhienoa, koska kirjepostia tulee niin vähän! Kirje tai kortti on erityinen.

On myös varsin paljon asioita, joita voi tehdä etäyhteydellä! 

1) Soita videopuheluja yllättävistä paikoista, kuten vaatehuoneesta tai majasta tai kavereiden luolta. Ukistasi voi olla tosi mukavaa olla osa teidän porukkaa. Omasta mielestäni mummukaverini ovat tosi villejä ja cooleja tyyppejä.

2) Pelaa KIM-peliä (kerää esille kymmenen esinettä, laita kamara piiloon ja poista yksi - toisen pitää arvata mitä hävisi. Senioreille tekee hyvää pelata kaikkia muistia virkistäviä pelejä. Tämä on ihan palvelus heille.

3) Kehittäkää uusia SÄÄNNÖLLISIÄ juttuja: voi olla, että et voi lähteä mummulaan pitkään aikaan, mutta entäs jos soittaisit isovanhemmille vaikka aina silloin, kun pitää lukea lukuläksy tai iltapalalta tai aina, kun tulee teidän yhteinen lempiohjelma, jota voitte sitten yhdessä kommentoida? Perustakaa oma sohvaperunat!

4) Jos isovanhempasi ei ole vielä hoksannut alkaa lukea sinulle videopuhelussa iltasatuja, voit aivan hyvin lukea itse isovanhemmalle. Mitä hän olisi mieltä kirjasta Patrik ja superseniorit? Samaistuuko läheinen ikäihmisesti eniten Madame von Säihkyhelmeen vai papparaiseen jolla on pörröiset pulisongit? Olisiko hän valmis agenttihommiin ja mitä mieltä hän olisi Superseniorien taistelulaulusta? 

Kirjoittanut: Jenni Joru, Lempäälän kirjasto 10/2020

Jutun teokset

1-5 / 5
4037501
Kirja:Peukalon käsikirja : tietoa lapsille vanhenemisesta:2017 Kirja
Tekijä: Hurme, Vuokko, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3828925
Kirja:Pikkurillin käsikirja:2016 Kirja
Tekijä: Hurme, Vuokko, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4341320
Kirja:Patrik ja superseniorit. Osa 1, Seniorivoimaa!:2019 Kirja
Tekijä: Klingenberg, Malin, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4563223
Kirja:Prinsessa Pikkiriikin kesä:2020 Kirja
Tekijä: Lampela, Hannele, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4197373
Kirja:Prinsessa Pikkiriikin kootut tuhmuroinnit:2018 Kirja
Tekijä: Lampela, Hannele, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 19

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu