Lainaa nämä!

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Teoksen kansikuva Hurja JengiAloitamme nauruvaelluksen uutuuskirjalla Hurja jengi. Mistä moinen nimi? No siitä, että jengiin kuuluvat susi, hai, piraija ja käärme. Kaikki otuksia, joita pidetään vaarallisina. Niin he pitävät itsekin - kunnes susi päättää, että on aika muuttua hirviöstä sankariksi. Mutta sankariksi ei tulla tuosta vaan, ei, sitä varten pitää tehdä hyviä töitä. Ensin pelastetaan kissa puusta, sitten vapautetaan rankkurin vangitsemat 200 koiraa. Tehtävät saattavat kuulostaa helpoilta, mutta sitä ne eivät ole. Kaikenlaista sattuu, ennen kuin tehtävät on suoritettu. Kirjan superhauska kuvitus täydentää tekstiä.

Muista myös jatko-osa Kotkottajat pulassa - ja lähde Hurjan jengin matkassa pelastamaan 10 000 kanaa.

Teoksen kansikuva Maailman paras puumaja.Seuraavaksi hyppäämme Andyn ja Terryn kanssa puumajaan. Kyseessä ei olekaan ihan mikä tahansa puumaja, vaan Maailman paras puumaja, 13 kerrosta. Sieltä on muun muassa salainen maanalainen laboratorio, pelihuone, altaallinen ihmissyöjähaita sekä vaahtokarkkitykki. Ei huono puumaja, vai mitä? Kirja kertoo siitä, kuinka Andy ja Terry yrittävät saada kirjoitettua kirjan, sen jonka piti olla valmis jo edellisenä perjantaina. Kirjan kirjoittaminen osoittautuu varsin hankalaksi. Syitä siihen ovat muun muassa jättibanaanitappelu, puumajaan tilatut meriapinat sekä lentävät kissat. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää! Onneksi Andy ja Terry ovat kekseliäitä kavereita, ja selviävät vaikka mistä pulasta.

Myös tähän kirjaan on tullut jatko-osia. Niissä puumajassa on ensin 26 ja sitten 39 kerrosta. Kuinkahan käy, tuleeko siihen vieläkin lisää kerroksia…

Teoksen kansikuva Hajupommi ja ketsuppinaamaJoko tunnet sisarukset Hajupommin ja Ketsuppinaaman? Heidän seikkailuistaan on ilmestynyt jo kuusi kirjaa. Jokainen tarina on omansa, eli ei ole väliä missä järjestyksessä kirjat lukee. Tässä tutustumme ensimmäiseksi suomennettuun kirjaan Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät. Siinä Ketsuppinaama huomaa eräänä aamuna, että häneltä on kadonnut rahaa. Syylliseksi hän epäilee mäyriä, koska mäyrät ovat mälsiä ja tekevät tyhmiä asioita. Niinpä Hajupommi ja Ketsuppinaama lähtevät tapaamaan kuningasta, joka antaa heille tehtäväksi karkottaa mäyrät. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta asioilla on tapana karata sivuraiteille. Tehtävän suorittamista hidastavat muun muassa laulu mustikkahillosta, kummalliset pikkumiehet sekä puhuva ostoskärry.

Teoksen kansikuva Me ponnekkaatTiedätkö, millainen eläin on hyeena? Tiedät tai et, heistä pääset lukemaan Me Ponnekkaat - kirjasarjassa, josta on ilmestynyt suomeksi neljä osaa. Ensimmäisessä osassa hyeenat Sussu ja Puppe oppivat puhumaan, ja ihmisiksi naamioituneina he muuttavat Lontooseen. Ihmiselämä tuntuu alkuun todella omituiselta, mutta Sussu ja Puppe - tai Anneli ja Risto, kuten heitä nyt kutsutaan - oppivat nopeasti tavoille. Pian perheeseen syntyy kaksi lasta, tai poikasta, jotka saavat nimet Vilma ja Veeti. Kun perhe menee retkelle eläintarhaan, se tapaavat siellä hyeenoita. He kuulevat Toni-hyeenaa uhkaavasta karmeasta kohtalosta, ja päättävät pelastaa tämän. Pian Toni ja silkkiapina Miranda ovat osa Ponnekkaiden perhettä. Vaan naapurin herra Pynnönen on päättänyt selvittää, mitä kummaa hänen naapurissaan tapahtuu…

Teoksen kansikuva Kaunotar ja kääpiökarhutHupaisia tarinoita löytyy myös sarjakuvien maailmasta. Yksi esimerkki on Émile Bravo, joka sekoittaa vanhoja tuttuja satuja keskenään ja luo sitä kautta uusia, hulvattomia tarinakulkuja. Esimerkiksi kirjassa Kaunotar ja kääpiökarhut on piirteitä niin Lumikista, Tuhkimosta kuin Prinsessa Ruususesta. Aika usein tapahtumat ovat ilman päätä ja häntää, mutta se ei haittaa. On hauskaa keskittyä etsimään tuttuja elementtejä, ja huomata, mitä yllätyksiä Bravo järjestää lukijalle.

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 11/2020

Jutun suositukset

1-5 / 5
4568188
Kirja:Hurja jengi:2020 Kirja
Tekijä: Blabey, Aaron, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
3341461
Kirja:Kaunotar ja kääpiökarhut:2012 Kirja
Tekijä: Bravo, Émile
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4036857
Kirja:Me Ponnekkaat:2017 Kirja
Tekijä: Clary, Julian, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4221033
Kirja:Hajupommi & Ketsuppinaama ja mälsät mäyrät:2018 Kirja
Tekijä: Dougherty, John, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4405762
Kirja:Maailman paras puumaja, 13 kerrosta:2019 Kirja
Tekijä: Griffiths, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 20

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu