Pehmonalle

Juttuja

Lainaa nämä!

Kun lelut heräävät henkiin...

Monella on lempilelu, joku joka on kulkenut mukana ehkä jo vuosia. Oletko koskaan kuvitellut, mitä voisi tapahtua jos lempilelusi heräisi eloon? Tammikuussa seikkaillaan lelujen matkassa. 

Kun minä olin pieni, lempileluni oli nimeltään Iso Keltainen Nalle. Nimi kertoo osuvasti, millaisesta lelusta oli kyse :) Nyt kun muistelen sitä, niin ei se oikeasti ollut kovin suuri, ehkä puolikkaan ekaluokkalaisen kokoinen. Serkullani sen sijaan oli oikeasti iso pehmolelu, Elsa-leijona. Lempipuuhaamme oli keinuttaa sitä niin, että toinen piti kiinni Elsan etukäpälistä ja toinen takakäpälistä. Miltähän Elsasta mahtoi tuntua?

Kansikuva kirjasta Emma Possusen lelukouluEmma Possusen lelukoulu -kuvakirjassa Emma opettaa muille leluille, mikä on ihminen. Lelujen täytyy osata varautua siihen, että joskus ne päätyvät lasten leluiksi. Pitää siis tietää, millaisia lapset ovat - ne eivät murise eikä niillä ole sarvia - ja miten niiden kanssa toimitaan. Pienoinen seikkailu tapahtuu siinä vaiheessa, kun lelut opettelevat lastenvaunuissa olemista. 

Kansikuva kirjasta Eläinhoitola Pehmo ja kiero RakkiEläinhoitola Pehmo - sarjassa on ilmestynyt kaksi kirjaa, josta tässä on esillä ensimmäiseksi ilmestynyt Eläinhoitola Pehmo ja kiero Rakki. Helmi sekä hänen sisarensa Lilja ja veljensä Sisu ovat perustaneet pehmoeläinhoitolan kerrostalon häkkivarastoon. Leluja rokotetaan, paikataan ja paijataan, sen mukaan mitä kukakin sillä hetkellä tarvitsee. Kun hoitolaan tulee vihainen pehmokoira Rakki, seuraa kaaos. Rakki ei ole tyytyväinen yhtään mihinkään asiaan, ja saa valituskuoroon mukaan kaikki hoitolan potilaat. Lapset ovat kummastuneita ja surullisia, eivätkä tiedä mitä tehdä. Leppyykö lelujoukko, ja pääseekö hoitolan arki palaamaan ennalleen?

Kansikuva kirjasta Nalle PuhKun etsin kirjoja tähän juttun, tajusin vallan unohtaneeni Nalle Puhin! Elävien leleujen klassikkohahmo, joka seikkailee monessa kuvakirjassa ja satukirjassa. Nalle Puh - kirjassa on monia lyhyitä tarinoita, joissa muun muassa kerrotaan miten Nalle Puh sai nimensä, mitä tapahtuu mehiläisten kanssa kohdatessa, millaista on Tärppä - ja Möhköfanttijahdissa sekä miten Nasu pelastetaan rankkasateelta. 

Kansikuva kirjasta Urpo ja Turpo Villissä lännessäLelukarhut Urpo ja Turpo seikkailevat Villissä lännessä. Sitä varten heidän ei tarvitse edes lähteä pois kotoa, sillä perheen lapset ovat rakentaneet Villin lännen lastenhuoneeseen. Lapset unohtavat sen pian, sillä heitä kiinnostaa enemmän perheen uusi Armas-koiranpentu. Niinpä Urpo ja Turpo laskeutuvat kirjahyllystä leikkimään. Villi länsi on kuitenkin kovin yllätyksellinen paikka. Siellä koetaan muun muassa leluvauvan saapuminen, pankkiryöstö, intiaanien hyökkäys - ja Armas-koiran aiheuttamat tuhot. Jännitystä ja hauskuutta riittää paitsi Urpolle ja Turpolle myös Barbille ja Hakke-robotille. 

Kansikuva kirjasta Eetu Keinäsen ihmeelliset seikkailutEetu Keinäsen ihmeelliset seikkailut kertoo posliinikanista, jolla on kaninkarvasta tehdyt häntä ja korvat. Eetun emäntä Amanda rakastaa Eetua kovasti, mutta Eetu ei osaa vastata tunteisiin. Kun perhe lähtee laivaristeilylle, tapahtuu kauheita: Eetua ja Amandaa härnäävät pojat heittävät Eetun laidan yli mereen! Merenpohjassa se alkaa odottaa, että Amanda tulee hakemaan sitä. Mutta Amandaa ei näy ei kuulu. Kuukausia myöhemmin Eetu tarttuu kalaverkkoon, ja siitä alkaa sen elämän vauhdikkain aika. Sen tie kulkee monen ihmisen käsien (ja yhden koiran hampaiden) kautta, ja se joutuu olemaan niin röyhelömekkoinen Susanna kuin kulkuri Makkonen. Lue miten Eetulle lopulta käy, löytävätkö ne Amandan kanssa takaisin toistensa luo.

Henna Kaukoniemi, Oriveden kaupunginkirjasto 1/2021

Jutun suositukset

1-5 / 5
840860
Kirja:Eetu Keinäsen ihmeelliset seikkailut:2008 Kirja
Tekijä: DiCamillo, Kate
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
495729
Kirja:Urpo ja Turpo Villissä lännessä:2003 Kirja
Tekijä: Huovi, Hannele
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Kirja
4424797
Kirja:Eläinhoitola Pehmo ja kiero Rakki:2019 Kirja
Tekijä: Hurme, Vuokko, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3744779
Kirja:Nalle Puh:2015 Kirja
Tekijä: Milne, A. A., kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3593988
Kirja:Emma Possusen lelukoulu:2014 Kirja
Tekijä: Willis, Jeanne
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-11 / 11

Kun lelut heräävät henkiin...

Monella on lempilelu, joku joka on kulkenut mukana ehkä jo vuosia. Oletko koskaan kuvitellut, mitä voisi tapahtua jos lempilelusi heräisi eloon? Tammikuussa seikkaillaan lelujen matkassa. 

Luotu: 29.12.2020

Tonttuja

Kun luet nämä kaikki tonttukirjat, niin varmasti tiedät kaiken tontuista.

Luotu: 25.6.2014

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017