Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Monen lapsen ja nuoren unelmatyö on olla poliisi. Poliisin työ on hyvin monipuolista. On vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta myös rauhallisia kohtaamisia ihmisten kanssa. Työhönsä poliisi tarvitsee hyvän fyysisen kunnon, ihmissuhdetaitoja sekä suullisia ja kirjallisia taitoja. Lukeminen ja kirjoittaminen onkin tärkeää poliiseille, jotta he osaavat kirjoittaa ja tunnistaa rikosilmoituksia. Myös lakipykälien lukeminen tulee poliisin työssä tutuksi.

Mieti hetki, mitä poliiseja sinä tiedät. Itse tiedän ainakin järjestyspoliisin, suojelupoliisin sekä vene- ja moottoripyöräpoliisin. On myös eläimiä, jotka toimivat poliisitehtävissä. Näistä koira on yleisin mutta Helsingissä on jopa poliisihevosia. Tiesitkö muuten, että Suomessa on yksi poliisiporo?

Jos haluat tutustua poliisin työhön tarkemmin, voit lukea lisää seuraavista kirjoista:

 

Teoksen kansikuvaPasi Lönn, Jussi Kaakinen - Poliisiasema (2019)

Poliisiasemalla tapahtuu yhtä sun toista. Kirjan kertojana toimii poliisikoira Reetu, jolla on pääsy kaikkialle poliisin tiloihin. Tai no melkein kaikkialle, sillä karvapeitteensä vuoksi koirat eivät pääse teknisen rikostutkinnan puolelle jättämään karvojaan näyteputkiloihin. Reetun johdatuksella pääset kurkkaamaan muun muassa rikostutkimuslaukkuun, ampumaradalle ja poliisivankilaan eli tutummin putkaan. Reetu esittelee myös poliisin välineistöä, heidän ajoneuvojaan ja paljon paljon muuta.

Oletko muuten kuullut, että Oriveden kirjasto on rakennettu vanhan poliisiaseman tiloihin, ja että sieltä löytyy ihka oikea putka?

Konstaapeli Mutanen Tapani Bagge -  Konstaapeli Mutanen ja kadonneen kirjaston arvoitus (2011)

Eräänä hirveänä päivänä Jylhäkosken kirjastoa uhataan kirjeellä. Jos uhkaajalle ei makseta miljoonaa euroa, kirjasto katoaa kuin tuhka tuuleen.Kirjastonhoitaja Moilanen järkyttyy pahanpäiväisesti ja apuun rientää konstaapeli Mutanen. Koska Mutanen ei ole kaikkein terävin poliisi, 10-vuotias Jenni auttaa häntä parhaansa mukaan ratkaisemaan rikoksen. 

Ehtiikö kaksikko saamaan uhkailijan kiinni ennen kuin on liian myöhäistä?

KoiramiesDav Pilkey - Koiramies (2018)

Koiramies on hulvattoman hauska sarjakuva. Koiramies Tim on fiksun poliisikoiran ja tyhmän poliisimiehen yhdistelmä. Elävän kuvituksen johdattamana pääset jännäämään pystyykö Tim ratkaisemaan rikoksia vai viekö koiranluonto sen väärille poluille. 

Kirjan lopussa on ohjeet, kuinka piirtää Koiramies ja sen pahin vihollinen Petey-kissa.

Roistojen nappaamisen lisäksi poliisin yksi tärkeimmistä töistä on valvoa, että kaikki sujuu liikenteessä mallikkaasti ja sääntöjen mukaan. Mitä liikennesääntöjä sinä osaat? Entä olisiko jossain kohdi tarvetta kerrata?

Liikennesääntöjä voit opetella hauskan lukupuuhan parissa.

Reuhurinne liikennekirja Tiina Eskola, Jii Roikonen - Reuhurinne Liikennekirja (2014)

Reuhurinteen koululaiset opastavat oikeanlaiseen liikennekäyttäytymiseen ja siihen, mitä tulee tehdä jos kaikki ei menekään niin kuin olisi pitänyt. Kirjassa vastataan esimerkiksi näihin kysymyksiin: mitä pitää tarkistaa ennen kuin ylittää tien? Miten polkupyörä huolletaan ja miten valitaan oikeanlainen kypärä? Entä miten rakennetaan taitotemppurata?

Kirjan lopussa on liikennemerkkejä selityksineen, sekä testi, jolla voit testata osaamisesi. Itselläni ei mennyt kaikki oikein, ehkä sinä pärjäät paremmin.

Maltti ja Valtti liikenteessäJerry Mikkelinen: Maltti & Valtti liikenteessä (2017)

Maltti ja Valtti ovat hilpeitä liikennepuistokonstaapeleita. He ovat matkalla pikkujouluihin, jolloin he huomaavat Riku Rikesakon rikkovan lakia törttöilemällä jalkakäytävällä. Riku ponkaisee pakoon ja konstaapelit hänen peräänsä. Samalla kun Maltti ja Valtti juoksevat Rikun kannoilla, he kohtaavat erilaisia pulmia, joita voit heidän kanssaan ratkoa. Seikkailun lomassa tulee kerrattua liikennemerkkejä ja -sääntöjä sekä heijastimen ja kypärän tarpeellisuutta. Muistathan sinäkin käyttää heijastinta hämärän tullen.

Käy myös katsomassa Poliisituben YouTube-sivu, jossa Polamkin eli Poliisiammattikorkeakoulun opiskelijat kertovat omia lukutottumuksiaan Polamk lukee - sarjassa. 

Kirjoittanut Aino Vehviläinen,ii Oriveden kirjasto 08/20

Jutun teokset

1-5 / 5
3078274
Kirja:Konstaapeli Mutanen ja kadonneen kirjaston arvoitus:2011 Kirja
Tekijä: Bagge, Tapani
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3413432
Kirja:Liikennekirja:2014 Kirja
Tekijä: Eskola, Tiina
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
4319019
Kirja:Poliisiasema:2019 Kirja
Tekijä: Lönn, Pasi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4034952
Kirja:Maltti & Valtti liikenteessä:2017 Kirja
Tekijä: Mikkelinen, Jerry, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4123762
Kirja:Koiramies:2018 Kirja
Tekijä: Pilkey, Dav, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 17

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu