Juttuja Juttuja


Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Esikuva tai idoli on sellainen ihminen, joka innostaa muita. Hänellä saattaa olla jokin sellainen ominaisuus, jota muut ihailevat. Ehkä hän on poikkeuksellisen taitava tai rohkea; sinnikäs tai kekseliäs. Tai ehkä hän on tehnyt jotain sellaiseta, jota muut eivät ole tulleet ajatelleeksikaan. 

Viime aikoina on julkaistu paljon kirjoja, joissa on eri aloillta toimivien ihmisten pienoiselämäkertoina. Boomin aloitti 2017 Iltasatuja kapinallisille tytöille ja sen jälkeen on julkaistu monta kirjaa, joissa esitellään tunnettuja ja vähän tuntemattomampia ihmisiä, jotka ovat tehneet elämässään jotain poikkeuksellista.

Kuninkaallisia ja kuuluisuuksia

Teoksen kansikuva

Monarkit ovat superjulkkiksia ja kuninkaallisilla on aina ollut omat faninsa - sen huomaa kyllä kuvakirjojen "Prinsessat yms" -hyllyllä: se on usein tyhjää täynnä.

Todellisista kuninkaallisista on tehty lapsille ja nuorille ainakin kaksi kirjaa. Karoliina Suoniemen Ihan oikeat prinsessat ja prinssit ja Satu ja Johannes Erran Todellisten prinsessojen kirja esittelee kruunupäitä lähellä ja kaukana, nykyisyydessä ja historiassa. 

Nämä kirjat luettuasi tiedät, kuka prinssi rakastaa lentokoneita, kuka prinsessa tahtoi olla poika ja kenestä prinsessasta tuli merorsvo! Opit myös, mitä kuninkaallisen pitää osata ja millaisia lemmikkieläimiä kuninkaallisilla on ollut. Muutamia prinsessoja on muuten myös kruunattu kuninkaaksi ja faaraoksi, koska siten he pystyivät paremmin hallitsemaan maataan! 

Jordanian prinsessa Haya menestyi muuten esteratsastajana. Taitavia urheilijoita on myös ihailtu aina. Jalkapallofanien kannattaa tutustua Nuorten jalkapallokirja -sarjaan, jossa on ilmestynyt neljä elämäkertaa. Saat tiettä, kuinka Christiano Ronaldosta tuli uskomattoman taitava jalkapalloilija ja opit, millainen oli pikkuisen Lionel Messin ensimmäinen futispallo. Sarjassa tutustutaan myös Luis Suareziin ja Gareth Baleen. Nämä kirjat toimivat niillekin, joita kaunokirjallisuus tökkii. Jossakin kirjavinkkauksessa eturivissä istunut dude kuiskasi äänekkäästi jokaisen kirjan kohdalla "Mua ei kiinnosta yhtään" kunnes päästiin jalkapalloilijoihin! Alkoi kiinnostaa! 

Naisurheilijoista saisi löytyä enemmänkin tietoa. Esimerkiksi jääkiekkoilija Noora Rädystä ja mäkihyppääjä Julia Kykkäsestä voi lukea kirjasta Sankaritarinoita kaikille. Jalkapalloilija Tinja-Riikka Korpelan motto on muuten "Uskaltakaa unelmoida." Idoli on ihminen, joka antaa muille rohkeutta ja toivoa!

Tieteentekijöitä ja tutkimusmatkailijoita

Teoksen kansikuvaKaikki idolit eivät ole taitavia esiintyjiä tai supermuodikkaita pukeutujia. Maailman tunnetuin tieteilijä Stephen Hawking tutki maailmankaikkeuden toimintaa, vaikka hän sairastui jo nuorena harvinaiseen ja vakavaan sairauteen. Hawking kirjoitti yli 15 kirjaa ja jatkoi työskentelyä kuolemaansa saakka, vaikka sairaus vei häneltä pikkuhiljaa kokonaan puhe- ja liikuntakyvyn. Hänen mottonsa oli: "Älä katso alas jalkoihisi, katso ylös tähtiin!" 

Pieni opas suureen elämään -sarjassa on tutustutaan Stephen Hawkingin lisäksi afroamerikkalainen runoilija ja kansalaisoikeusaktivisti Maya Angelouhun ja meksikolaiseen taiteilija Frida Kahloon.  

Tähtiin katsoo myös Sarah Cruddasin teos Kilpajuoksu avaruuteen. Millainen on avaruustutkimuksen historia ja millainen on se tulevaisuus? Kirjassa esitellään monia ihmisiä, jotka ovat päässeet avaruuteen, mutta sijansa saa myös tutkijat, jotka ovat tehneet lujasti töitä tähtitieteen, matematiikan, tietojenkäsittelyn ja lääketieteen parissa. Mitä luulet, onkohan ensimmäinen Marsiin matkustava ihminen syntynyt jo?

Jos osaat englantia, niin kannattaa kurkata myös A mighty girl -sivustoa. Sieltä löytyy tuore juttu Christina Kochista ja Jessica Meirista, jotka suorittivat ensimmäisen avaruuskävelyn, jolle osallistui vain naisia. Christina ja Jessica ovat nyt maailman kolmas- ja neljästoista nainen, jotka ovat suorittaneet avaruuskävelyn ja uskon, että heillä on paljon faneja!

Nelijalkaisia sankareita 

Teoksen kansikuva

Minä tapetoin huoneeni nuorena eläinten kuvilla. Siksi onkin hauskaa, että elämäkertoja kirjoitetaan ihmisten lisäksi myös eläimistä.

Tina Finnin Sankarikoirat ja Päivi Romppaisen Vainun varassa kertoo suomalaisten poliisikoirien työstä. Kirjoissa tutustutaan esimerkiksi Suomen pienimpään poliisikoiraan, terrieri Jekkuun, joka löytää raha- ja huumekätköt sekä labradorinnoutaja Nanoqiin, jonka tehtävä on etsiä räjähteitä lentokoneista.

Päivi Romppainen on pitkän linjan kirjailija, joten Vainun varassa -teoksen kertomuksia voi lukea kuin dekkarinovelleja! Erityisen vaikuttavaksi kirjan tekee se, että tarinat ovat tosia. Tietolaatikoissa kerrotaan esimerkiksi  räjähde- tunnistus ja ruumiskoirien koulutuksesta ja työstä.

Poliisikoiran palkka voi olla leikkihetki tai nakkipaketti. Ne voivat myös osallistua kilapiluihin, joissa niiden taitoja mitataan! Suomen kennelliitto myöntää erityisen rohkeille koirille sankarikoira-arvonimen. Sellaiset koirat ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on säästynyt.

Koiria ja muita sankarillisia eläimiä löytyy myös kirjasta Sankaritarinoita eläimistä, jotka muuttivat maailmaa. Yli viidenkymmenen tarinan joukossa seikkailee myös suomalaisia sankarieläimiä. Yksi esikuvallinen eläin on Pullervo-norppa, joka taitaa olla oma idolini!

 

Jutun kirjoitti Jenni Joru Kuljun kirjastosta, 11/2019

 

Jutun teokset

1-10 / 15
4342418
Kirja:Kilpajuoksu avaruuteen : matka kuuhun ja sen tuolle puolen:2019
Tekijä: Cruddas, Sarah, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4206530
Kirja:Todellisten prinsessojen kirja : vahvoja kuninkaallisia naisia Hatšepsutista Victoriaan:2018
Tekijä: Erra, Satu, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4034956
Kirja:Iltasatuja kapinallisille tytöille : 100 tarinaa ihmeellisistä naisista:2017
Tekijä: Favilli, Elena, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3966743
Kirja:Sankarikoirat : tarinoita poliisikoirien arjesta:2017
Tekijä: Finn, Tina, kirjoittaja, valokuvaaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4436370
Kirja:Sankaritarinoita (kaikille):2019
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4426835
Kirja:Maya Angelou:2019
Tekijä: Jawando, Danielle, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4458962
Kirja:Sankaritarinoita eläimistä jotka muuttivat maailmaa:2019
Tekijä: Marvel, G. L., kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3970091
Kirja:Gareth Bale : poika, josta tuli supertähti:2017
Tekijä: Oldfield, Tom, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3970090
Kirja:Luis Suarez : maalitykki:2017
Tekijä: Oldfield, Tom, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4035044
Kirja:Cristiano Ronaldo : kasvu voittajaksi:2017
Tekijä: Part, Michael, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 17

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019