Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Teoksen kansikuvaTutkimusretkemme alkaa kirjalla Karhun kakkaa ja muita eläinten jälkiä. Sen kanssa opitaan tunnistamaan eri eläinten jälkiä - ei suinkaan pelkkää kakkaa vaan myös tassun- ja käpälänjälkiä sekä merkkejä ruokailusta. Osa jäljistä on sellaisia, joita voi löytää suomalaisesta metsästä, esimerkiksi jäniksenpapanoita, linnunpesiä, majavien kaatamia puita tai pöllön oksennuspalloja. Sen sijaan sinivalaan kakkaa ja leijonan tassunjälkiä on etsittävä muualta!

 

Teoksen kansikuvaMitä ihmettä - sarjassa on ilmestynyt kolme osaa, joista keskitymme tässä Puut-kirjaan. Äkkiä voisi tulla mieleen, että miksi puista tarvitsee kirjoittaa kirja. Eikös kaikki tiedä, mitä ja millaisia puut ovat? Ei suinkaan. Puut ovat paljon monimutkaisempia kuin miltä ne näyttävät. Kirjasta opitaan muun muassa, että melkein puolet puusta on maan alla. Nähdään monia erilaisia lehtien muotoja ja saadaan opastusta siihen, miten kuka tahansa voi laskea puun iän ja korkeuden. Lisäksi kirja tarjoaa askarteluvinkkejä ja opastaa tekemään puihin liittyviä tieteellisiä kokeita. Tiesitkö, että säätä voi ennustaa kuusenkäpyjen avulla? Tai että maailman vanhimmalla puulla on ikää 5000 vuotta?

 

Teoksen kansikuvaElla on seikkaillut vaikka missä. Tällä kertaa Ella ja kaverit menevät metsään. Lapset ovat menossa kuka minnekin leirille, mutta käy niin ikävästi että kaikki leirit perutaan. Paitsi yksi; opettajan pitämä luontoleiri, jonne koko luokka päätyy. Lapset ovat innoissaan, opettaja ei niinkään. Opettavainen luontoretki muuttuu pian pelastustehtäväksi, sillä metsää ja saukkoperhettä uhkaa kesämökkialueen rakentaminen. Leiriläisten pitää tehdä aika monta suunnitelma A:ta ja B:tä, ennen kuin asiat saadaan ratkeamaan.

 

Teoksen kansikuvaJos Ellan ja kavereiden kanssa on hauskaa, sitä on myös Ruusumäen perheen matkassa. Kirjassa Isä, lähdetään sieneen! isä on ostanut auton ja lapset haluavat matkata sillä sienimetsään. Mukaan päätyvät naapurin herra Putkela sekä lipputanko, myöhemmin myös lehmä. Sieniretki osoittautuu siis kaikkea muuta kuin tavalliseksi. 

 

Teoksen kansikuvaEräänä päivänä muurahaiskekoon syntyy monta pientä muurahaisvauvaa. Niistä yksi on erilainen, nimittäin tavattoman utelias. Hän aloittaa kysymykset heti synnyttyään ja saa sen takia nimekseen Miksimiksi Pikkumuurahainen. Kun hänen äitinsä ei enää jaksa vastata kysymyksiin, hän lähettää Miksimiksin metsään oppimaan asioita. Pikkumuurahaisen jännä päivä ei olekaan vain yksi päivä, sillä jännää riittää useammaksi päiväksi. Metsässä on monenlaisia otuksia, jotka puuhaavat kaikkea kummallista. Miksimiksi tutustuu niin hämähäkkiin kuin tulikärpäsiin ja oppii, miksi ne tekevät mitä tekevät. Mutta vaikka hän saa paljon vastauksia, kysymykset eivät lopu. Maailma on niin mielenkiintoinen ja jännittävä!

 

Teoksen kansikuvaMetsä ja yleensäkin luonto tarjoaa paljon tekemistä. Uutuusopus Villin luonnon puuhakirja: hirvenpapanaherkuista ja muurahaisjuhlista ötökköpyydyksiin ja jekkuistutuksiin antaa vinkkejä hauskanpitoon. Kirjassa on toimintaa jokaiselle kuukaudelle, mutta monia juttuja voi tehdä koska vaan, vuodenajasta riippumatta. On luontobingoa, eläinten matkimista, puun syömistä, hiiviskelyä ja paaaaaaljon muuta. 

 

 

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 8/2019

Jutun teokset

1-6 / 6
4114915
Kirja:Pikkumuurahaisen jännä päivä:2018
Tekijä: Dmuchovskienė, Rasa, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
589942
Kirja:Isä, lähdetään sieneen!:2003
Tekijä: Majaluoma, Markus
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Kirja
3450743
Kirja:Ella ja kaverit menevät metsään:2013
Tekijä: Parvela, Timo
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
4348412
Kirja:Karhun kakkaa ja muita eläinten jälkiä:2019
Tekijä: Seed, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4141590
Kirja:Puut:2018
Tekijä: Warwick, Kevin, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 14

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Luotu: 18.2.2019