Juttuja Juttuja

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Haaveiletko hurjista seikkailuista, tutkimusmatkoista, uuden löytämisestä? Tahdotko nähdä, kokea ja oppia uutta? Et ole ainoa!

Jännittävä ja jopa vaarallinen elämä on kautta historian kiinnostanut ihmisiä. Tutkimusmatkailijat ovat uhmanneet vaaroja kartoittaessaan maailmaa ja löytäessään uusia mantereita. Hurjia seikkailuja on koettu maalla, merellä ja ilmassa. Muistathan kuitenkin, että jännittäviä hetkiä voi kokea myös paikallaan pysymällä. Voi vakoilla kotiväkeä, kirjoitella kaverin kanssa viestejä salakirjoituksella, muistella mitä seikkailuja on kokenut unissaan - ja lukea kirjoja!  

Teoksen kansikuvaMinun lapsuuden suosikkeihini kuuluvat kirjakaksikko Vakoilijan käsikirja ja Salapoliisin käsikirja. Muistan lainanneeni ne kirjastosta monta kertaa, aina ne olivat yhtä hyviä, en kyllästynyt niihin ollenkaan. En ehkä koskaan ole tarvinnut taitoa tunnistaa rosvo tai pukeutua valepukuun, mutta niistä lukeminen on hauskaa. Nyt kirjoista on kaiken huipuksi tullut uudet painokset. 

Teoksen kansikuvaMonesti seikkailut vievät henkilöt kauas kotoa, joskus ihan maapallon toiselle puolelle asti, tai kokonaan ympäri. Tavallisia kulkupelejä ovat laivat ja omat jalat, mutta joskus liikutaan varsin kummallisella tavalla.

Myrskykirjassa liidetään huussin (eli ulkovessan) ovella. Mies on menossa yöllä vessaan, kun yllättäen tuulenpuuska tempaisee oven ja miehen mukaan. Siinä ei auta muu kuin pitää tiukasti kiinni ja katsoa, minne tässä päädytään - ja toivoa että myrsky kuljettaa hänet lopulta takaisin kotiin. 

Teoksen kansikuvaHurjaa ja usein myös vaarallista on kenenpäs muun kuin Peppi Pitkätossun elämä. Kaikkein hurjin taitaa olle retki Etelämerelle. Pitkän merimatkan jälkeen Peppi, Tommi, Annika ja heidän paikalliset ystävänsä kohtaavat ensiksi hain ja sitten helmiä ryöstämään tulleet rosvot. Peppi-kirjoista on tehty uudet suomennokset, joten halutessasi voit lukea samasta kirjasta kaksi eri käännöstä.

Teoksen kansikuvaTutkimusmatkat-kirja kertoo, kuinka maailmankartta on täydentynyt pala kerrallaan. Kartan täyttäminen alkaa vuodesta 2500 ennen ajanlaskun alkua - silloin maailma oli kovin erinäköinen kuin nyt! Kauppiaat ja seikkailijat uskaltautuivat tuntemattomille seuduille saadakseen itselleen maata tai tavaroita. Joku pääsi uuden mantereen reunalle, seuraava sen toiselle laidalle, lopulta kierrettiin koko maapallo ympäri. Moni hurjapää menetti henkensä yrittäessään selvittää, mihin maailma loppuu vai loppuuko se ollenkaan.

Kirjassa on runsaasti aiheeseen liittyviä kuvia muun muassa tutkimusmatkailijoiden käyttämistä kulkuneuvoista ja kompasseista, heidän kohtaamistaan eläimistä ja kulloisenkin ajan ruuista. Nyt kun maan pinta on jo tuttu, on silti tarve uusille tutkimusmatkoille. Uudet retket suuntautuvat kauas avaruuteen ja syvälle merten pohjiin.

Teoksen kansikuvaKuvakirja Meren syvyyksiin johdattaa lukijan tutkimaan pinnanalaista elämää. Tutkimusalus Langusti miehistöineen lähtee tutustumaan meren salaisuuksiin. Aluksi tunnelma on innostunut, mutta pian edessä on ongelmia. Alus ei tottele ohjausta vaan vajoaa yhä syvemmälle kohti meren pohjaa... Kilometrien syvyydessä miehistö näkee kaikkea kiinnostavaa, pohtien samalla kuinka he pääsevät takaisin pintaan. Kirja on interaktiivinen, eli kun kirjan sivuja valaisee takaa taskulampulla, piilokuvista paljastuu lisää salaisuuksia.

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi, Oriveden kaupunginkirjasto 1/2019

 

Jutun teokset

1-6 / 6
203993
Kirja:Salapoliisin käsikirja:1980
Tekijä: Civardi, Anne
Vuosi: 1980
Aineistolaji: Kirja
3544019
Kirja:Myrskykirja:2014
Tekijä: Eräpuro, Annika
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
864523
Kirja:Tutkimusmatkat : kohti tuntematonta:2009
Tekijä: Ganeri, Anita
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
204138
Kirja:Vakoilijan käsikirja:1981:1.-2.p.
Vuosi: 1981
Aineistolaji: Kirja
4123657
Kirja:Peppi Pitkätossu Etelämerellä:2018:[Uusi painos]
Tekijä: Lindgren, Astrid, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4206606
Kirja:Meren syvyyksiin:2018
Tekijä: Saramäki, Rinna, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-6 / 6

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Haaveiletko hurjista seikkailuista, tutkimusmatkoista, uuden löytämisestä? Tahdotko nähdä, kokea ja oppia uutta? Et ole ainoa!

Luotu: 17.12.2018

Pukin matkassa Myrasta Korvatunturille

Miten joulupukki muka liittyy zombeihin, rauhattomiin henkiin ja viemäreissä asuviin alligaattoreihin? Ja kuinka pukki on päätynyt Euroopan ja Aasian rajalta Suomen Lappiin?

Luotu: 30.11.2018

Pohjolan sankareita

Muistatko joululaulun, jossa lauletaan tuimista Pohjolan tuulosista? Mutta mikä on Pohjola? Kielikello-lehti tarjoaa useita selityksiä. Pohjolalla voidaan tarkoittaa Pohjoismaita, laajemmin pohjoisia alueita, tietyn maan pohjoista osaa, tai kansantarujen Pohjolaa joka ei ole rajattu maantieteellinen alue. Tässä jutussa se on sekä tarujen maa että Pohjoismaa. 

Luotu: 29.10.2018

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää

Pelkään sitä, että kodistani löytyisi joku ilkeä pikku sieni ja talo pitäisi purkaa ja purkujäte polttaa ja tuhka haudata kuoppaan, mutta minä en pelkää hämähäkkejä enkä käärmeitä. Mikä sinua pelottaa? Oletko ollut tänään rohkea?

Luotu: 3.10.2018

Punaista ja keltaista, syksy on jo ovella!

Hikinen kesä on vaihtumassa syksyn kirpeyteen. Puiden lehdet vaihtavat väriä ja valmistautuvat putoamaan maahan. Pian kadut täyttyvät kahinasta, ja kävelijät pääsevät (tai joutuvat) kahlaamaan lehtikasoissa. Pihoissa haravat heiluvat kiivaaseen tahtiin. Koivunlehtien keltaista, vaahteroiden punaista, maatumisen ruskeaa... Unohtamatta pihlajanmarjojen oranssia!

Luotu: 23.8.2018