"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Kun asioita pysähtyy miettimään, huomaa että oikeasti tarvitaan paljon vähemmän. Jos havahtuu katsomaan tavaramäärää, mikä ympärillä on, saattaa yllättyä. Lelut ovat tietysti kivoja, mutta pärjäisikö yhtään vähemmällä? Entä tarvitseeko kaikki omistaa, entäpä jos tekisi vaihtokauppoja kaverin kanssa, lainaisi tavaroita puolin ja toisin?

Maapallo voi aika huonosti, suurelta osin saasteiden takia. Monenlaisten tavaroiden valmistaminen kuluttaa paljon energiaa ja tuottaa haitallisia päästäjö. Siksi olisi hyvä välttää tarpeetonta hamstraamista ja suosia kestäviä juttuja kertakäyttöisten sijaan. Aika monta vaatetta ja lelua on sellaisia, jotka menevät rikki nopeasti. Parempia ovat ne, jotka kestävät käytössä kauan.

Lastenkirjoissa tavaroiden haalimista ja omistamista ja käsitellään eri näkökulmista. Joillekin tavarat toimivat ystävien korvikkeena, toiset ovat luonteeltaan ahneita eikä heille riitä mikään. Jotkut osaavat kierrättää, toiset suojelevat luontoa. Kannattaa muistaa myös askartelukirjat; niiden vinkeillä vanhasta ja tarpeettomasta voi tuunata vaikka mitä hienoa.

Teoksen kansikuvaMatilda pelastaa maailman. Matilda Virtanen on vauvaiästä saakka tomera maailman pelastaja. Hän omaksuu valtavasti tietoa kierrätyksestä ja valvoo, että kaikki lajitellaan oikein. Vanhemmat ovat välillä hätää kärsimässä, kun tarkkasilmäinen Matilda puuttuu heidän tekemisiinsä. Vähitellen hekin alkavat omaksua kierrättämisen ja siitä tulee osa heidän arkeaan. Myös lukija saa muistutuksen siitä, mitä kaikkea on mahdollista kierrättää ja miten voi olla tuhlaamatta vettä. Itse aloin muistella, mitä keräysastioita talomme pihassa on ja mitä materiaaleja täytyy viedä kauemmas.

Teoksen kansikuvaSinihirviö tahtoo kaiken. Sinihirviöllä on vaikka mitä uutta ja kivaa, mutta mikään ei kelpaa. Aamulla asiat saattavat olla kiinnostavia, mutta illalla ne ovat vanhoja ja tyhmiä. Vaikka Sinihirviö ostaa mitä, kultaisen palatsin ja trooppisen saaren, ne ilahduttavat vain hetken. Kohta onnen tilalla on tyytymättämyys. Onneksi Sinihirviö ymmärtää lopulta sen, että raha ja tavara eivät riitä onnellisuuteen - niillä ei saa ostettua ystävyyttä ja rakkautta.

Teoksen kansikuvaMoo la la!: cow goes shopping kertoo lehmästä, joka lähtee maanviljelijän kanssa kaupunkiin ostoksille. Hevoselle haetaan uusia kenkiä - epäreilua! Lehmäkin tahtoo kengät! Punaiset korkokengät! Sitten mekon, ja takin. Hän haluaa ne, haluaa! Hän tarvitsee ne, ne ovat ehdottoman välttämättömät, ne on ihan pakko saada. Hän ei suostu uskomaan, että moiset ovat kovin epäkäytännöllisiä kapineita, etenkin lehmällä. Lopulta hän joutuu kuitenkin toteamaan, että lehmän on parempi pysytellä vaatteettomana. 

Teoksen kansikuvaPipopingviini istuu kaikessa rauhassa onkimassa makrilleja. Kun hän saa kalan, joku nälkäisestä pingviinilaumasta hotkaisee sen heti. Vaikka Pipopingviini vakuuttaa että kaikille riittää kalaa, kaverit innostuvat lähtemään Pomopingviinin mukaan - tämä kun lupaa kaikille mahan täyteen makrillia, ja lisäksi kravatin! Pingviinien ahneus kulminoituu jättimäiseen kalastusmasiinaan, joka kuitenkin tuo muassaan ison ongelman. Ja niinhän siinä sitten käy, että Pipopingviini päätyy pelastushommiin. 

Teoksen kansikuvaKierrätä ja askartele! - kirjan ohjeilla moni esine saa uuden elämän. Menikö lapanen rikki? Ei hätää, siitä - ja sen ehjästä parista - voi tehdä pehmoleluja. Pieneksi jäänyt t-paita muokkautuu tyynyksi, ja rikkinäisistä pikkutavaroista tulee koristeita. Kirja antaa ohjeita siihen, miten voi käyttää paperia, metallia, muovia ja kangasta. Aina roskis ei olekaan se välttämätön osoite rikkimenneelle tai muuten tarpeettomalle tavaralle. Yllättävän moni juttu taipuu askartelumateriaaliksi. 

Teoksen kansikuvaRoskat pois!: kurkista ja kierrätä. Tämä luukkukirja sisältää rutkasti asiaa roskista ja kierrätyksestä. Nähdään miten roska-autot toimivat, minne erilaiset jätteet viedään, miten käsittelylaitoksissa lajitellaan, mitä kierrätetyille lasipurkeille ja muovipulloille tapahtuu, ja niin edelleen. Saadaan myös tietää, mitä tapahtuu tosi isoille jätteille kuten käytöstä poistetuille lentokoneille ja rakennuksille. 

Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 5/2019

 

Jutun teokset

1-4 / 4
3979119
Kirja:Mikko Murina lomailee:2017
Tekijä: Napp, Daniel, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3738600
Kirja:Tenavat : parhaat sarjat 1950-1959:2015
Tekijä: Schulz, Charles M., sarjakuvantekijä
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3975158
Kirja:Herra Gummi ja kirsikkapuu:2017
Tekijä: Stanton, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4197355
Kirja:Kamala luonto. Sunnuntaijengi:2018
Tekijä: Vehniäinen, Jarkko, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 12

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Luotu: 18.2.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Söpöä ja pörröistä

Meillä kaikilla on – tunnustimmepa tai emme – jokin asia, joka saa meidät lässyttämään ja lepertelemään. Hömelö hymy loistaa kasvoillamme ja sisällemme leviää lämpimänpehmoinen ja hattaranhöttöinen olo.

Luotu: 30.1.2019

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Haaveiletko hurjista seikkailuista, tutkimusmatkoista, uuden löytämisestä? Tahdotko nähdä, kokea ja oppia uutta? Et ole ainoa!

Luotu: 17.12.2018