Lainaa nämä!

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Ehkä myös sinä olet pohtinut ilmastonmuutosta, siitä on varmasti puhuttu koulussa. Vaikka asia saattaisikin tuntua vaikealta ymmärtää, tärkeintä on muistaa, että yksikin ihminen voi vaikuttaa ja että pienetkin teot auttavat. 

Pohtiessasi asiaa voit lukea joitain seuraavista kirjoista, jotka käsittelevät ilmastonmuutosta. Niistä löytyy varmasti vinkkejä ilmastotalkoisiin!

Hulivili ja oikutteleva ilmasto kansikuva

Kalapuikkoja kasvimaalla

Tiia Nygård - Hulivili ja oikkuileva ilmasto

Hulivili on tyttö, joka on odottanut hartaasti kesää ja puuhastelua kasvimaalla. Kasvimaalle hän kylvää porkkanoita, kaalia ja jopa kalapuikkoja. Mahtavatkohan kalapuikot itää? Hulivili haluaa nopeita tuloksia, mutta sää on niin oikukas, etteivät hänen kylvöksensä edisty. Silloin kasvimaalla asusteleva etana selittää Hulivilille mistä on kyse ja miksi ilmasto oikkuilee. 

Lue ja jännitä yhdessäH Hulivilin kanssa, saako hän lopulta kalapuikkonsa lautaselleen omalta kasvimaaltaan.

Kansikuva Matilda pelastaa maailman

Mikä on roskaa, mikä ei?

Juha-Pekka Koskinen - Matilda pelastaa maailman

Aiemmin pariskunta Virtanen ajatteli, ettei kukaan voi pelastaa maailmaa yksin. Se oli ennen se, sillä heidän tyttärensä Matilda haluaa todistaa väitteen vääräksi ja sen hän myös tekee. Miksi vain yksi roska-astia ei riitä? Miksi pizzalaatikkoa ei laiteta kartonkikeräykseen? Onko nopea kertakäyttöinen ratkaisu aina paras? Näihin kysymyksiin saat vastauksen seuraamalla Matildan kasvua pikkuvauvasta nuoreksi aikuiseksi. Meneekö Matildan vanhemmilla hermo kierrätysvalistukseen vai oppivatko hekin jotain uutta? 

Teoksen kansikuva Isän luokse

Operaatio Pottubileet käynnissä

Martti Linna - Isän luokse

Kun yhdeksänvuotias Katri saa postia Brasiliassa asuvalta isältään, hänen elämänsä muuttuu täysin. Postipaketista paljastuu luontodokumentti, joka havahduttaa Katrin vakaviin pohdintoihin. Maapallon tilanteelle on tehtävä jotakin, varsinkin sen jälkeen, kun Katri bongaa koulumatkalla pingviinejä. Mutta vaikka Katri pelastaa päättäväisesti maailmaa roskapussi kerrallaan, hän painiskelee myös uusioperheen ja pikkuveljen sairauden aiheuttamien murheiden kanssa. Ehkä kaikki ratkeaa, jos hän matkustaisi veljensä kanssa isän luokse Amazoniin. Se, miten sinne pääsee, onkin sitten eri asia.

Kansikuva Ella ja kaverit

Kolme konstia

Timo Parvela - Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä

Suositussa Ella-sarjassa otetaan nyt kantaa ilmastonmuutokseen. Ella ja kaverit huomaavat, että heidän opettajansa on hyvin huolestunut ilamstosta. Pitäisikö heidänkin olla?

Kirjan kolmessa humoristisessa tarinassa suojellaan luonnon monimuotoisuutta, kierrätetään ja tartutaan toimeen voivottelun sijasta. Saavatko Ella ja kaverit estettyä koulun pihakuusen kaatamisen? Entä miten kierrätys sujuu vauhdikkaalta lapsijoukolta? Ja miten ihmeessä norsu liittyy tähän kaikkeen? Tartu kirjaan ja selvitä, miten Ella luokkakavereineen ratkaisee luontoa uhkaavat ongelmat.

Teoksen kansikuva Ihme ilmat

Me voimme vaikuttaa

Laura Ertimo - Ihme ilmat!: miksi ilmasto muuttuu

Kaksi ystävystä, Lotta ja Kasper, eivät saa vanhemmilta haluamiaan vastauksia, joten he selvittävät itse, miksi ilmasto muuttuu.

Sarjakuvamaiset kuvitukset vievät Lotan ja Kasperin vaikeiden kysymysten juurelle. Kysymyksiin löytyy kuin löytyykin vastaukset, jotka auttavat niin kaksikkoa kuin lukijaakin ymmärtämään paremmin ilmastonmuutosken ilmiöitä. Mukana on myös huumoria ja toivoa tulevaisuutta kohtaan.

 

Teoksen kansikuva Gretan tarina

Ilmastoaktivistin elämäkerta

Valentina Camerini, Veronica Carratello - Gretan tarina

ja

Jeanette Winter - Kotimme on tulessa: Greta Thunbergin ilmastokapina

Greta Thunberg on 17-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti, jonka liikkeitä seurataan ympäri maailmaa. Näissä kahdessa kirjassa kerrotaan, miten kaikki alkoi sinä päivänä, jona Greta päätti jäädä pois koulusta mennäkseen osoittamaan mieltään ilmaston puolesta, ja siitä miten se päätös on vaikuttanut hänen ja meidän kaikkien elämään. 

Teoksen kansikuva Kotimme on tulessa

Gretan tarina on kuvitettu ja se sopii erityisen hyvin kouluikäisille lukijoille. Kotimme on tulessa - teos on kuvakirja, jonka vahvat piirrokset puhuvat puolestaan. Pohdittavaa lukijalle antavassa kuvituksessa esiintyvät kyltit, jotka vilisevät iskulauseita ilmaston puolesta.

Kirjoittanut Aino Vehviläinen, Oriveden kirjasto 09 /2020

Jutun teokset

1-7 / 7
4568185
Kirja:Gretan tarina : et ole koskaan liian pieni tekemään suuria asioita:2019 Kirja
Tekijä: Camerini, Valentina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4436371
Kirja:Ihme ilmat! : miksi ilmasto muuttuu:2019 Kirja
Tekijä: Ertimo, Laura, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4214902
Kirja:Matilda pelastaa maailman:2018 Kirja
Tekijä: Koskinen, Juha-Pekka, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4028826
Kirja:Isän luokse:2017 Kirja
Tekijä: Linna, Martti, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4576498
Kirja:Hulivili ja oikkuileva ilmasto:2020 Kirja
Tekijä: Nygård, Tiina, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4424698
Kirja:Ella ja kaverit hiilijalanjäljillä:2019 Kirja
Tekijä: Parvela, Timo, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4574496
Kirja:Kotimme on tulessa : Greta Thunbergin ilmastokapina:2020 Kirja
Tekijä: Winter, Jeanette, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 18

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu