lapsi lukee nallelle

Juttuja

Lainaa nämä!

Lukeminen vie uusiin maailmoihin

Kun kohdalle osuu juuri oikea kirja tai sinulle sopiva tapa lukea, silloin lukeminen on kiva harrastus. Jos lukeminen tuntuu vaikealta tai tylsältä, ei hätää: tästä jutusta saat vinkkejä tilanteen muuttamiseksi!

Lukukoirat ja muut lukueläimet kuuntelevat mielellään, kun luet niille ääneen. Ne ovat hiljaisia mutta samalla kannustavia kuuntelijoita. Tutustu Pirkanmaan kirjastojen lukukoiriin ja tarkista, käykö sellainen omassa kirjastossasi. 

Kansikuva kirjasta Lauri Luu ja riivattu lukukoiraOikeasti lukukoirat ovat kilttejä ja rauhallisia, mutta koska kirjallisuudessa kaikki on mahdollista, voi kaikki olla toisin. Kirjan Lauri Luu ja riivattu lukukoira nimi jo vihjaa, mitä tulee tapahtumaan. Laurin mielestä lukeminen on tosi vaikeaa, kirjaimet ovat vilkkaasti liikkuvia muurahaisia eivätkä ne halua ollenkaan pysyä paikoillaan. Isä vie Laurin väkisin kirjastoon lukemaan ääneen Lukulamppu-nimiselle koiralle. Sekä poika että koira kuitenkin nukahtavat ennen kuin lukeminen ehtii alkaa. He heräävät, kun salaperäinen nainen antaa Laurille tosi tosi tosi jännittävän kirjan. Yllättäen Lauri huomaa, että tämän kirjan lukeminen onkin helpompaa. Hän muistaa naisen antaman ohjeen, että kirjan viimeistä sivua ei saa lukea. Hän kuitenkin ihan vain vilkaisee vähän… Ja kummalliset sanat luettuaan huomaa kauhukseen, että Lukulamppu on muuttunut punasilmäiseksi, ilmassa leijuvaksi olioksi. Ehtiikö Lauri löytää vastaloitsun ennen kuin koko kirjasto tuhoutuu?

Kansikuva kirjasta Häntä jäässä ja muita juttujaJos sinustakin tuntuu Laurin lailla siltä, että kirjaimet vain hyppivät silmissä, kannattaa kokeilla selkokirjoja. Monista suosituista kirjoista on tehty selkoversio, jossa tekstiä on vähemmän ja kieli on helppoa. On myös monia kirjoja, jotka on kirjoitettu suoraan selkomuotoon, kuten vaikkapa Häntä jäässä ja muita juttuja. Siihen on koottu suomalaisten lastenkirjailijoiden tekemiä tarinoita. Usein tarinat ovat muutaman sivun pituisia, joten kirjaa ei tarvitse lukea pitkään kerralla, vaan taukojen pitäminen on helppoa. Tarinoilla on hauskoja nimiä, esimerkiksi Karhu joka sanoi titityy, Vaikea olla vaatimaton kun on rikas ja Varpusrokki.

 

Kansikuva kirjasta Paras kirja ikinäTuntuuko siltä, ettet koskaan halua lukea kirjaa? Että et jaksa, ei kiinnosta? Siltä tuntui tubettaja-Miklustakin. Siksi tämä kirjoitti Parhaan kirjan ikinä, auttaakseen sinua lukemaan yli 10 sivua kerralla. Kirjassa Miklu kertoo (noloja) sattumuksia elämästään, haastattelee tubettaja-Ronia ja antaa hyviä neuvoja elämään. Jos annat tälle kirjalle mahdollisuuden, saatat huomata että oletkin yllättäen lukenut 77 sivua ilman nikottelua. 

 

Kansikuva kirjasta K-pop: unelma huomisestaKirjastossa on hurjan paljon kirjoja eri aiheesta. Harrastat mitä tahansa tai olet kiinnostunut mistä tahansa, on melko varmaa että löydät kirjastosta siihen liittyviä kirjoja. Osa on tietokirjoja, osa kaunoa eli tarinoita. Jos pidät parkourista, lue Parkour: hyppimisen lyhyt oppimäärä. Jos kuuntelet K-popia, sinua voisi kiinnostaa K-pop: unelma huomisesta. Jos kotonasi on hamsteri, ota selvää mitä tapahtuu Hurjalle hamsterille sen joutuessa pulaan kerta toisensa jälkeen.

Jos et vieläkään ole yhtään kiinnostunut lukemisesta, niin mitä jos kokeilisit kuunnella äänikirjaa? Kirjastossa on äänikirjoja sekä cd-levyinä että mp3-levyinä, mutta Ellibsin e-kirjapalvelussa voit kuunnella äänikirjaa vaikka puhelimella. Tarvitset kirjastokortin ja nelinumeroisen PIN-koodin, sen jälkeen sinulla on kymmeniä tai jopa satoja äänikirjoja ulottuvillasi. Kuuntelu on kivaa esimerkiksi illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, bussimatkalla tai kun odottaa kaveria. Kuunteleminen on yksi tapa lukea! 

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 9/2021

Jutun suositukset

1-6 / 6
4770547
Kirja:Lauri Luu ja riivattu lukukoira:2021 Kirja
Tekijä: Hautala, Marko, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja
897546
Kirja:Hurja hamsteri:2010 Kirja
Tekijä: Marttinen, Tittamari
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
4405766
Kirja:Paras kirja ikinä:2019 Kirja
Tekijä: Miklu, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4831460
Kirja:K-pop : unelma huomisesta:2021 Kirja
Tekijä: Mäkilä, Minja, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja
3122003
Kirja:Parkour : hyppimisen lyhyt oppimäärä:2012 Kirja
Tekijä: Pihlaja, Perttu
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4827345
Kirja:Häntä jäässä ja muita juttuja:2021 Kirja
Tekijä: Sainio, Ari, kirjoittaja
Vuosi: 2021
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-15 / 18

Lukeminen vie uusiin maailmoihin

Kun kohdalle osuu juuri oikea kirja tai sinulle sopiva tapa lukea, silloin lukeminen on kiva harrastus. Jos lukeminen tuntuu vaikealta tai tylsältä, ei hätää: tästä jutusta saat vinkkejä tilanteen muuttamiseksi!

Luotu: 9.7.2021

Takaisin kouluun!

Elokuu on täällä ja aika palata takaisin kouluun! Toivottavasti kaikilla oli mukava kesäloma. Sillä nyt on aika aloittaa uusi kouluvuosi.

Luotu: 30.6.2021

Urheilulajeja olympialaisten tapaan

Olympialaiset ovat suuret kansainväliset ja monilajiset urheilukilpailut. Ne järjestetään kahden vuoden välein niin, että kesäolympialaiset ja talviolympialaiset vuorottelevat. Olympiakisat keskittyvät yhden kaupungin ympärille ja niiden pitopaikan määrää Kansainvälinen olympiakomitea.

Luotu: 24.6.2021

Kesäkuun jalkapallohuuma

Jokainen, tai lähes kaikki teistä on varmasti pelannut maailman suosituinta lajia vähintään koulun liikuntatunneilla? Kyseessä on mikäs muukaan kuin jalkapallo. 

Luotu: 27.5.2021

Hullunkurisia kertomuksia

Näin toukokuun aikana, hetki ennen kuin koulut loppuvat ja alkaa kaikkien odottama kesäloma, on vielä aikaa kurkistaa mitä hupsuimpien tarinoiden maailmaan. Löytyy niin Nalle Puhista tutun Nasun hassuja vitsejä, eläimiksi muuttuva poika kuin hassuja lemmikkejäkin! Lähde mukaan hullunkuriseen seikkailuun.

Luotu: 27.4.2021

Keppareita ja esteitä

Kevät on jälleen täällä! Nyt on aika tutustua valloittaviin ja suloisiin keppihevosiin. Joten etsi kaikki mahdolliset ompelu- ja askartelutarvikkeet. Samalla kun luot oman keppihevosesi, sekä tarvikkeita tälle, lähde kuuharjaisen keppihevosen tai vaihtoehtoisesti Onnenkeppareiden maailmaan. 

Luotu: 26.3.2021

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Tee itse! Eli karkota tylsyys

Onko tylsää? Tuntuuko, ettet keksi mitään tekemistä? Ei hätää, kirjasto on pullollaan kirjoja, joissa vinkataan jos jonkinlaista rakennusprojektia ja näperrystä.

Luotu: 26.2.2021

Ruokaa, ruokaa, enemmän ruokaa

Ruoanlaitto on hauskaa, ja yhdessä syöminen vielä hauskempaa. Nyt niin junnut, eskarit kuin taaperotkin tutustumaan makujen ja ruoanlaiton maailmaan. Vaikka et voittaisikaan Junior MasterChef -kisaa, parhaat kiitokset tulevat omalta porukalta.

Luotu: 14.1.2021

Kun lelut heräävät henkiin...

Monella on lempilelu, joku joka on kulkenut mukana ehkä jo vuosia. Oletko koskaan kuvitellut, mitä voisi tapahtua jos lempilelusi heräisi eloon? Tammikuussa seikkaillaan lelujen matkassa. 

Luotu: 29.12.2020

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu