Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Teoksen kansikuvaMuumeilla ei taida koskaan olla tylsää. Ystäväpiiri on iso, joten aina joku keksii jotain yhteistä tekemistä. Tällä kertaa ohjelmassa ovat Muumilaakson rallikisat. Niitä täytyy ensin valmistella, eli pitää rakentaa kulkuneuvot sekä tehdä kisajuliste ja lähtölippu. Jokaiselle riittää hommaa, jotta kisat saadaan pidettyä seuraavana päivänä. Mikä on nopein kulkupeli, allaskärryt, pomppulauta vai purjelauta? Selviävätkö kaikki maaliin mutkaiselta reitiltä?

 

Teoksen kansikuvaOnko tylsää? Lue Ei tylsä kirja, niin saat mahtavan määrän tekemisideoita. Ensimmäinen ehdotus on "kuvaile tylsyyden määrää mahdollisimman mielikuvituksellisella tavalla". Siitä voi kirjoittaa tarinan. Tylsyys on saapunut, mutta mistä se on tullut, miltä se näyttää, miten se voi karkoittaa - tai voisiko sen kanssa ystävystyä? Onko se avaruusolento, puusta pudonnut, pyörivä, pähkinöille allerginen? Löysin kirjasta valtavasti hauskoja juttuja, suosikkejani ovat esimerkiksi "yritä keksiä lauseen 'minulla on tylsää!' kirjaimista mahdollisimman monta sanaa", räjähdyksen tekeminen paperinpalalla, lumiukon rakentaminen kesähelteellä ja saippuakuplien puhalluskone. 

 

Teoksen kansikuva7-vuotias Hilja on kiireinen kirjassa Hilja ja vihreän talon kesä. Hän leikkii vakooja-agenttia (ja joutuu sen takia esimerkiksi vangiksi puuhun), auttaa isää ja vaaria talon remontoinnissa, pitää kissanpennulle ristiäiset ynnä muuta. Monenlaisia kommelluksia sattuu, kun mukana hääräävät isosisko ja pikkusisko, naapurin setä, Martti-serkku sekä naapuruston rouvat Mansikkatäti, Sadetakkimummo ja Valkoherukkamummo.

 

Teoksen kansikuvaOutolasta kajahtaa puuhavinkkejä kirjassa Tatu ja Patu pihalla. Leikit aloitetaan tietysti määrittelemällä ja tunnistamalla, mitä ovat piha ja leikkiminen. Kun nämä perusasiat ovat hallussa, voi toiminta alkaa. Jos olet aiemmin lukenut Tatun ja Patun seikkailuista, tiedät odottaa yllätyksiä ja naurua. Jos luulit, että hiekkakakun tekeminen on yksinkertaista, luulit väärin. Tatun ja Patun tyylillä tehtynä se vaatii 10 sivua kuvitettuja ohjeita. Toki he huomaavat kertoa myös, mitkä ovat vääriä tapoja tehdä asioita tai niiden vaiheita, ja miltä lopputulos tai alkuun pääsemättömyys silloin näyttää.

 

Teoksen kansikuvaKirjatiikeri-sarjaa kirjoittaa usea eri kirjoittaja, ja aiheet voivat olla melkeinpä mitä tahansa. Yhteistä on se, että jokainen kirja koostuu muutamasta lyhyemmästä tarinasta. Esimerkiksi kirja Puumajassa tapahtuu sisältää neljä kertomust, jotka kaikki ovat muutaman sivun pituisia. Kaikissa on tärkeänä osana puumaja. Se ei ole aina sama, vaan puumajoja on useita ja erilaisissa rooleissa. Onpa yksi niistä talon sisällä! Tarinoissa ollaan muun muassa rosvojahdissa ja metsänvartijan apuna. Kirja on tavutettu ja se on kirjoitettu suuraakkosin (eli tikku- tai pölkkykirjaimin).

 

Teoksen kansikuvaJalkapalloilija Teemu Pukki on noussut isoksi sankariksi. Jalkapallon EM-kisat siirtyivät tältä kesältä, voi jalkapallohuumaan virittyä uutuuskirjalla Teemu Pukki Baby. Siinä kerrotaan tiiviisti mutta koukuttavasti tiestä, joka on vaan kuljettava läpi saavuttaakseen unelmansa. Lapsena koetut rennot palloiluhetket muuttuvat äkkiä vakavaksi tekemiseksi, kun on superlahjakas. Ammattiurheilijaksi ei kuitenkaan tulla helposti, ja pettymyksiin on varauduttava jo nuorena. Kirja loppuu tietysti kesken, sillä emmehän vielä tiedä, mitä kaikkea jalkapallokentillä on varattuna tähtipelaaja Teemu pukille.

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 6/2020

Jutun teokset

,Nouseva ,Laskevasti

1-6 / 6
3999902
Kirja:Muumilaakson rallikisat:2017 Kirja
Tekijä: Alan, Clive, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3337345
Kirja:Tatu ja Patu pihalla : käsikirja kaikille niille, joilla ei ole mitään tekemistä ja niille, jotka ovat jo unohtaneet leikkimisen jalon taidon:2012 Kirja
Tekijä: Havukainen, Aino
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3744697
Kirja:Puumajassa tapahtuu:2015 Kirja
Tekijä: Koenig, Christina, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4206607
Kirja:Ei tylsä kirja:2018 Kirja
Tekijä: Maclaine, James, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4040522
Kirja:Hilja ja vihreän talon kesä:2017 Kirja
Tekijä: Viherjuuri, Heidi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4598385
Kirja:Teemu Pukki baby:2020 Kirja
Tekijä: Wickström, Mika, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 16

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017