Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Tätä juttua kirjoittaessa muistelin omaa lapsuuttani, kun noin 10-vuotiaina teimme serkkuni kanssa usein ruokaa. Erityisalaamme oli lättyjen paistaminen. Teimme kokkailusta mukamas tv-ohjelmaa, eli selostimme tapahtumia sitä mukaa kun ne etenivät. Välillä haastattelimme toisiamme. Kukaan ei kuvannut touhua, saati julkaissut, mutta taisimme olla yhdenlaisia tubettajia jo ennen kuin YouTubea oli olemassa.

 

Teoksen kansikuva9-vuotias Masi Tulppa on niitä tyyppejä, joille aina sattuu ja tapahtuu. Klikkien kingi - kirjassa hän on kuvannut kaverinsa Pellervon kanssa Hukkajätkä-supersankarin seikkailuista videon, josta tulee hitti. Masi on ymmällään; miksi ihmeessä juuri tämä video on saanut niin paljon katsojia, tykkäyksiä ja kommentteja? Kun tube-manageri Mirella Vainio ottaa Masiin yhteyttä, Masi huomaa haluavansa tube-maailman seuraavaksi tähdeksi. Tähteys kuitenkin vaatii Masia miettimään periaatteitaan. Onko hän valmis mainostamaan Hukkajätkän kanssa tuotteita, jotka hänen mielestään vaarantavat Hukkajätkän uskottavuuden? Onko hän valmis valehtelemaan saadakseen suosiota? Ja ennen kaikkea, onko hän oikeasti valmis kohtaamaan ne asiat, joita supersuosio tuo mukanaan? 

 

Teoksen kansikuvaTubettajan päiväkirja alkaa MyDay-videoilla, sillä mitä ne ovat ja miten niitä tehdään. Tubettajat kertovat omista tavoistaan tehdä videoita, he puhuvat niin käsikirjoittamisesta, kuvaamisesta kuin käsittelystä (eli editoinnista). Kirjan jälkipuoliskolla he kertovat esimerkkipäivän omasta elämästään, joka jollakin on ihan peruspäivä, toisella täynnä erikoisempia juttuja. He myös kertovat suosion molemmista puolista, niin ikävistä kuin kannustavista kohtaamisista ja kommenteista. 

 

Teoksen kansikuvaSupersuosittu tubettaja Miklu on kirjoittanut Kaikkien aikojen kirjan, jossa hän kertoo oman elämänsä sattumuksista antaen samalla ajattelemisen aihetta niin kiusaamisesta ja kännykän räpläämisestä kuin nukkumisesta ja elämän tarkoituksesta. Kirjassa vakavat asiat on kuorrutettu huumorilla, niin että lukeminen on hauskaa. Mukana on myös erilaisia pieniä tehtäviä, joiden avulla voi tarkistaa, mihin se oma aika meneekään. 

 Teoksen kansikuvaUunituore Vloggaajan käsikirja antaa yksityiskohtaisia ohjeita videoiden tekoon. Se opastaa videobloggaamiseen ihan alusta asti, eli lukijalla ei tarvitse olla mitään tietoa aiheesta. Se lähtee liikkeelle siitä, että aloittavan vloggaajan kannattaa miettiä, miksi ja mitä haluaa vlogata. Haluaako hän keskittyä esimerkiksi arkensa kuvaamiseen, harrastuksen tai oman erityistaidon esittelemiseen tai hauskojen hetkien jakamiseen. Kirja antaa ohjeita videoiden ideoimiseen, kuvaamiseen, tarvittavaan laitteistoon ja ohjelmistoihin - unohtamatta sitä, mitä tapahtuu kun video on valmis. Se myös muistuttaa, että kaikille ei tule vloggaamisesta ammattia, kuuluisuutta tai rahaa - mutta tärkeintä on toteuttaa ideoitaan ja pitää hauskaa, eikös vaan? 

Teoksen kansikuvaPihlakylän koulussa on alkamassa uusi lukuvuosi. Yllätyksen aiheuttaa koulun uusi oppilas, suosittu tubettaja Jimpo. Puolin ja toisin on ennakkoluuloja, jotka kärjistyvät riitelyksi. Aina ei ole selvää, mikä on vitsailua ja mikä pilkkaamista, joten likaisten temppujen ja ilkeiden videoiden kierre kiihtyy. Etsiväkerho Hurrikaani päätyy selvittämään, miksi Jimpo on niin tyly tubettaja ja kuka on hänen kiusanhenkensä. 

 

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi / Oriveden kirjasto 02/2020

Jutun teokset

1-5 / 5
4581196
Kirja:Vloggaajan käsikirja:2020
Tekijä: Birley, Shane, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
4405781
Kirja:Tubettajan päiväkirja:2019
Tekijä: Kormilainen, Ville, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4563247
Kirja:Kaikkien aikojen kirja:2020
Tekijä: Miklu, kirjoittaja
Vuosi: 2020
Aineistolaji: Kirja
3881428
Kirja:Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja:2016
Tekijä: Mäkipää, Jari, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4424703
Kirja:Masi Tulppa. 3, Klikkien kingi:2019
Tekijä: Mäkipää, Jari, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 11

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019