Lainaa nämä!

Tonttuja

Kun luet nämä kaikki tonttukirjat, niin varmasti tiedät kaiken tontuista.

Tonttutiedettä

Suuri tonttukirja kansikuvaNyt voit opiskella tottutiedettä Wil Huygenin ja Rien Poortvlietin Suuresta tonttukirjasta. Tonttulajeja ovat metsätontut, särkkätontut, puutarhatontut, kotitontut, tallitontut ja Siperian tontut. Metsätonttu on näistä todennäköisesti yleisin, kun taas kotitonttu oleskelee lähimpänä ihmisasutusta.

"Kaikki tontut ovat hyväntahtoisia, valmiita kepposiin tai pieneen kiusantekoon, mutta eivät koskaan pahansuopia, vain hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta. Jos tonttu on todella ilkeä - sellainen on enintään yksi tuhannesta - se johtuu syrjäisillä seuduilla risteytymisen kautta tulleista vieraista perintötekijöistä." (Suuri tonttukirja)

Suomalaisia tonttuja

Tontun vuosi kansikuvaJoulukorttien tontut joulupukin iloisina pikku apureina antavat vain kalpean aavistuksen tonttuväen toimista, vastuista ja suuresta luonteesta. Kirsi Mannisen Tontun vuosi kertoo Tyynelän hilpeän tonttujoukon avulla suomalaisuuden ytimestä: meidän tavoistamme ja uskomuksistamme, arjestamme ja juhlistamme.

Suomalainen tonttu on metsän haltia, luonnonjärjestyksen ylläpitäjä, eläinten ja kasvien suojelija. Tontuilla on tehtävänsä myös talonpidossa ihmisten, eläinten ja rakennusten suojelijana riihessä, saunassa, tuvassa ja pihapiirissä. Tontuilla on vahvoja kykyjä, mutta ne myös ovat herkkiä loukkaantumaan ja vihassaan hirmuisia.

Heikki Saure: Tonttu: tarua ja totta teoksen kansiTonttu : tarua ja totta
Tämä Heikki Saureen kirja on sitten oikein painavaa asiaa ja tietoa tontuista. Kaikki me tunnemme ne ahkerat joulupukin Korvatunturilla asuvat lahjatontut, mutta tiesitkös, että myös saunoissa ja hevostalleissa uskottiin ennen vanhaan asuvan tonttuja. Ne eivät suinkaan tuoneet lahjoja, vaan saattoivat joskus heittäytyä vähän hankaliksi. Etenkin jos saunassa meluttiiin tai tallin asukkaita ei muistettu ruokkia kunnolla.

Tähän kirjaan kannattaa turvautua jos luettuasi Mauri Kunnaksen Suuren tonttukirjan sinulle jää jokin asia tontuista vielä askarruttamaan.

 

Suomalainen tonttukirja -kansikuvaMauri Kunnaksen Suomalainen tonttukirja on jo klassikko. Suomalainen tonttukirja julkaistiin vuonna 1979, ja Mauri Kunnaksen ensimmäisestä lasten kuvakirjasta tuli heti lukijoiden suursuosikki.

Uudessa painoksessa Tonttukirjaa on täydennetty kuvilla, joita Kunnas piirsi jo ennen kirjan julkaisemista valmistuneeseen Pikku Kakkosen animaatiosarjaan. Kaikkien ihanien tuttujen tonttujen lisäksi mukana on paljon uusia ja siis vanhoja aiemmin kirjassa näkemättömiä kuvia.

Mervi Koski: Tonttujen suuri suku, kansiEikä tonttumainen luettava lopu, jos lainaat vielä tämänkin Tonttujen suuri suku -kirjan. Joulutontut eivät tosiaankaan ole ainoita tonttuja sen enempää Suomessa kuin muuallakaan maailmassa. Entisajan suomalaiset haltijatontut pitivät huolta moninaisista asioista esimerkiksi maataloissa. Mervi Koski on kerännyt kirjaansa hauskoja tarinoita ihmisten ja tonttujen välisistä sattumuksista. Kurkistetaanpa kirjassa lyhyesti myös muiden maiden tonttuperinteeseen. Tonttuja kun on aivan kaikkialla!

Joulun aikaan

Aikamoinen ajantieto -kansikuvaOdotatko jo kovasti joulua?

Mauri Kunnaksen Aikamoinen ajantieto kirjasta löytyy paljon tietoa suomalaisista ja kansainvälisistä juhlapäivistä. Suurimmista juhlista on myös paljon taustatietoa ja tarinoita. 

Joulu- ja adventtikalenteri on hauska perinne, joka vie meidät joulun odotuksen tunnelmaan. Adventti-sanahan tarkoittaa odotusta. Tiesitkö, että 1600-luvulla joulukuuta kutsuttiin vielä nimellä talvikuu?

Hiljan joulu

Hilja ja operaatio joulun taika -kansikuvaHiljan perhe valmistautuu jouluun. Ensimmäiset joulukalenterin luukut avataan, etupihan kuuseen sytytetään jouluvalot ja Hilja kirjoittaa pikkusiskonsa Taimin kanssa joulupukille kirjeen. Hiljan mielestä joulussa on taikaa, vaikka isosisko Veini pitääkin joulua vain mainostemppuna.

Heidi Viherjuuren kirjassa Hilja ja operaatio joulun taika Hilja päättää selvittää, mistä oikein joulun taika syntyy. Joulun taikaan liittyy ainakin ihmiset, kynttilät, havuseppeleet, kuuma mehu ja piparit. Se syntyy yhteisistä jutuista ja sydämessä. Hiljan mielestä joulu on lapsen parasta aikaa.

Mutta onkohan tonttuja oikeasti olemassa?

Jouluinen seikkailu metsässä

Teoksen kansikuva Suuren metsän jouluSuuren metsän joulu  johdattaa meidät joulun salaperäiseen tunnelmaan ja seikkailuun. Suureen metsään on tulossa joulu, mutta Kire kotitonttua ei joulu pahemmin kiinnosta. Tonttu haluaisi vain olla yksin ja lukea kirjaa.

Yllättävän sekaannuksen vuoksi metsän eläimet luulevat, että tonttu on tulossa jouluna käymään. Ja metsän eläimet alkavatkin valmistella joulua ja tarjottavia touhukkaasti.

Kun tonttua ei ala kuulua pikku kaninpojat päättävät lähteä tontun luo, mutta eksyvät lumimyrskyyn. Jouluinen seikkailu alkaa.

Toljanterin touhut joulun tuovat!

Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteetKukapa meistä ei pitäisi Toljanterista, pukin touhukkaimmasta, mutta sangen kommellusalttiista jouluapulaistontusta. Toljanterin seikkailuja saa seurata niin televisiosta joulukalenterista kuin myös kirjana. Tässä kirjassa nyt vihdoin selviää kuinka Toljanteri oikein tutustuikaan joulupukkiin. Kaikkai alkaa siitä päivästä, jolloin nuori tonttukokelas Toljanteri törmää kauppias Ruplanderiin.

Jottei kirjan salaisuus ihan heti paljastuisi, niin kerrottakoon vain, että Ruplanderilla on metkut mielessä. Hän on nimittäin menossa myymään joulupukille hienoja vaatteita, niin hienoja, ettei niitä nähdä, jollei olla kyllin viisaita. Miten tarina jatkuu, se selviää kun lainaat - niin ja luet - Annukka Kiurun kirjan Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet!

PS! Joko olet lukenut myös muut Toljanterista kertovat kirjat?

Katso lisää

Kirjoja tontuista ja joulupukeista PIKI-kirjastoissa »

Lastenelokuvia tontuista ja joulupukeista »

Kirjoittanut Anne Systä, Leila Virta ja Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 12/2020

Jutun suositukset

1-10 / 10
846005
Kirja:Tontut:2008 Kirja
Tekijä: Anteroinen, Sami J
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
3818919
Kirja:Aikamoinen ajantieto:2016 Kirja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
181561
Kirja:Suuri tonttukirja:1978 Kirja
Tekijä: Huygen, Wil
Vuosi: 1978
Aineistolaji: Kirja
589971
Kirja:Tonttutyttö Tarleena matkalla jouluun:2003 Kirja
Tekijä: Karjalainen, Elina
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Kirja
4429847
Kirja:Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet:2019 Kirja
Tekijä: Kiuru, Annukka, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4221030
Kirja:Tonttujen suuri suku:2019 Kirja
Tekijä: Koski, Mervi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4405776
Kirja:Suomalainen tonttukirja:2019:Uudistettu laitos. Kirja
Tekijä: Kunnas, Mauri, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3098711
Kirja:Tontun vuosi:2011 Kirja
Tekijä: Manninen, Kirsti
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
4434569
Kirja:Tonttu : tarua ja totta:2019 Kirja
Tekijä: Saure, Heikki, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4441573
Kirja:Hilja ja operaatio joulun taika:2019 Kirja
Tekijä: Viherjuuri, Heidi, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 17

Tonttuja

Kun luet nämä kaikki tonttukirjat, niin varmasti tiedät kaiken tontuista.

Luotu: 25.6.2014

Päättömiä tarinoita

Marraskuu. Märkää, kylmenevää, yhä pimeämpää. Eipä ihme, että lokakuu on monen mielestä kaikkein kamalin kuukausi. Mutta nyt ei anneta synkkyydelle valtaa, vaan luetaan hassunhauskoja, suorastaan päättömiä tarinoita. Näissä kirjoissa hauskoja tapahtumia vyöryy siihen tahtiin, että lukijan nauruhermot ovat kovilla. 

Luotu: 24.7.2020

Mummu- ja ukkihommia

Körötätkö sukupolvellasi lastenlapsia? Vai satutko itse omistamaan esi-isiä ja esiäitejä? Ehkä sinulla on kummila, mummila tai esimerkiksi enola, jossa käyt vastaanottamassa ikäihmisten lellintää?

Luotu: 28.9.2020

Ilmastotalkoot

Viime aikoina olen ajatellut ilmastonmuutosta tavallista enemmän. Mitä se oikeasti on ja miten voisin vaikuttaa itse ilmastonmuutoksen hidastamiseen? Tiedän, että osaan kierrättää oikein, enkä roskaa mutta mitä muuta minun pitäisi ottaa huomioon? Voinko nauttia huoletta lämpimästä suihkusta ja pitäisikö pidemmät matkat kulkea bussilla henkilöauton sijaan?

Luotu: 11.3.2020

Muista aina liikenteessä

Tunnetko poliisimestari Sisun, Clancy Wiggumin, Ryhmä Haun Vainun ja kaksikon Maltin sekä Valtin? He kaikki ovat hahmoja, joita yhdistää yksi tekijä: poliisin työ. 

Luotu: 11.3.2020

Mennään ulos!

Kesän koittaessa lähdetään porukalla ulos. Keväällä on ollut monenlaisia rajoituksia voimassa, toivottavasti kesällä tilanne on toinen. Kun on oltu paljon sisällä talvella ja keväällä, nyt on ulkoleikkien ja -pelien aika. Jos et jaksa koko aikaa keksiä tekemistä itse, voit lukea ja saada ideoita kirjallisten hahmojen kesäpuuhista.

Luotu: 24.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Oi ihana toukokuu!

Toukokuu tuo usein kevyen olon. Ilmat lämpenevät, luonto alkaa vihertää, lintujen pesänrakennuspuuhat ovat kuumimmillaan. Ihmiset odottavat kesää, lomaa, vapautta. Toukokuu, ja kevät yleensä, on myös aikaa jolloin ihastuksen tunteet kuplivat villeinä.

Luotu: 23.3.2020

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 Seuraava sivu   Viimeinen sivu