Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Teoksen kansikuva Jarkko Vehniäisen ja Marja Lappalaisen luoma Kamala luonto on rankka paikka esimerkiksi itsekkäälle Karhulle, höperölle ketulle ja viisaalle pöllölle. Kun kettu lähtee sokkotreffeille, mistä hänen treffikumppaninsa tunnistaa hänet? Rintapieltä koristavasta kuolleesta jäniksestä tietenkin. Toisalta jänikset pääsevät kostamaan käpypommituksella ja kakkaamalla kaivoon pudonneiden petojen niskaan. Viimassa, nälässä ja loisten piinatessa pieru voi piristää!

Aikuiset saattavat joskus tuhahdella Kamalan luonnon pieruhuumoreille, mutta lohdutan heitä kertomalla, että näiden sarjakuvien vitsit aukeaa kunnolla vasta, kun lukee puhekuplatkin. Kamala luonto on hyväksi lukutaidolle.

Teoksen kansikuvaCharles M. Schulzin Tenavat on klassikkosarjakuva. Sen huumori on huomattavasti  mietiskelevämpää (vaikka Kamalan luonnon romanttinen hirvi on suorastaan herkkä) ja välillä suorastaan surumielistä.

Jaska Jokunen on vähän epäonninen, tavallinen kaveri, joka haluaisi joskus tehdä täydellisen potkun amerikkalaisessa jalkapallossa tai saada ärsyttävän leijan pysymään edes hetken ilmassa. Tellu on nokkela, kaikkitietävä isosisko ja Piparminttu-Pipsa se hutilus, joka pärjää koulussa hyvillä arvauksilla ja fiksumman bestiksen ansiosta.

Entäs Ressu sitten? Ressu on mitä vain, lentäjäsankari, kirjailija tai yliopiston kampuksella hengaileva kolea jätkä. Tenavista jokainen löytää jonkun, johon samaistua.

Teoksen kansikuva Daniel Nappin kuvakirjojen huumori syntyy kommelluksista, jotka eivät aina päähenkilöstä ole niin hilpeitä. Tässä  Mikko Murina -kirjassa kaverukset päättävät, että he ovat ansainneet kunnon RENTOUTUMISLOMAN. Voitte kuvitella, miten rentouttavaa on, jos lomaan liittyy haita, vihainen merilintu ja selfie-keppi.

Mikko Murina -kirjat löytyvät kuvakirjojen joukosta, mutta suosittelen niitä erittäin painokkaasti lukutaitoisille koululais-ihmisille sekä aikuisille, joilla on iltasatuikäisiä (eli 2-16 -vuotiaita) lapsia. Olen nähnyt sellaisten repeilevän kirjoille ääneen.  

Huumori on sekä helppo, että vaikea laji. Kun tapasin ystäväni irakilaisen puolison ensimmäistä kertaa, jännitin vähän, tulemmeko juttuun. Kävi ilmi, että pidimme samanlaisesta tulisesta kasvisruoasta, samanlaisesta väkevästä kahvista ja samanlaisista pöllöistä vitseistä. Andy Stantonin Herra Gummi -kirjojen vitsit menevät ilman muuta sinne pöllö-osastolle.   

Teoksen kansikuvaHerra Gummi inhoaa lapsia ja koiria. Hän asuu hirveässä sotkuisessa rämä-talossa, jossa on sievä ja siisti puutarha kukkapenkkeineen, suihkulähteineen ja haravoituine hiekkapolkuineen. Jos Herra Gummi ei puurra puutarhassaan, hänen kylpyammeen viemäristä tulee raivokas keiju, joka hakkaa häntä paistinpannulla.

Herra Gummi -kirjoja lukiessa "Häh" on pysyvä olotila. Mikä ihmeen Pekka-tyttö? Millainen on metsä, jossa tikat tikkaavat ja ei-tikat eivät? Millaisessa maailmassa vanha mummo porhaltaa kadulla huutaen, että ennenvanha on palannut?

Herra Gummien kääntäjällä on ollut tosi vaikeaa ja tosi hauskaa ja hän on ollut tosi tosi taitava. Kääntäjä on muuten Jaana Kapari-Jatta, joka on kääntänyt myös Harry Potter -kirjat.

 

Kirjoittanut: Jenni Joru, Lempäälän kirjasto 4/2019

Asiasanat: huumori

Jutun teokset

1-4 / 4
3979119
Kirja:Mikko Murina lomailee:2017
Tekijä: Napp, Daniel, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3738600
Kirja:Tenavat : parhaat sarjat 1950-1959:2015
Tekijä: Schulz, Charles M., sarjakuvantekijä
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3975158
Kirja:Herra Gummi ja kirsikkapuu:2017
Tekijä: Stanton, Andy, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4197355
Kirja:Kamala luonto. Sunnuntaijengi:2018
Tekijä: Vehniäinen, Jarkko, sarjakuvantekijä
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 11

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Luotu: 18.2.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Söpöä ja pörröistä

Meillä kaikilla on – tunnustimmepa tai emme – jokin asia, joka saa meidät lässyttämään ja lepertelemään. Hömelö hymy loistaa kasvoillamme ja sisällemme leviää lämpimänpehmoinen ja hattaranhöttöinen olo.

Luotu: 30.1.2019

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Haaveiletko hurjista seikkailuista, tutkimusmatkoista, uuden löytämisestä? Tahdotko nähdä, kokea ja oppia uutta? Et ole ainoa!

Luotu: 17.12.2018

Pohjolan sankareita

Muistatko joululaulun, jossa lauletaan tuimista Pohjolan tuulosista? Mutta mikä on Pohjola? Kielikello-lehti tarjoaa useita selityksiä. Pohjolalla voidaan tarkoittaa Pohjoismaita, laajemmin pohjoisia alueita, tietyn maan pohjoista osaa, tai kansantarujen Pohjolaa joka ei ole rajattu maantieteellinen alue. Tässä jutussa se on sekä tarujen maa että Pohjoismaa. 

Luotu: 29.10.2018