Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Lastenkirjoissa tutkitaan monenmoisia ilmiöitä, niin kaunokirjoissa kuin tietokirjoissa. Monet kirjoista mahdollistavat sen, että lukija voi halutessaan toistaa tutkimuksen itse. Joissakin kirjoissa kerrotaan vain lopputuloksista, ei siitä miten asiaa on tutkittu tai esimerkiksi kuinka robotti on rakennettu.

Niin se vain menee, että ympäröivää maailmaa on helpompi ymmärtää, kun tietää mitä mekanismeja erilaisten asioiden taustallla on. 

Teoksen kansikuvaPipsa Kopperoinen haluaa isona tiedenaiseksi, sillä hän haluaa pelastaa maailman. Matka kohti tavoitetta alkaa vähän pienemmässä mittakaavassa, nimittäin pieruja ja kaasuja tutkimalla. Yök, on monen ensimmäinen ajatus - ja syystä! Hajuhaitoilta ei vältytä, kun Pipsa päättää selvittää voiko pierun voimalla lentää. Koehenkilöksi hän pestaa pikkuveljensä Väinön.

Pierututkimus ei kuitenkaan suju ihan niin kuin Pipsa on toivonut. Tutkija ei anna periksi vaan kirjaa muistikirjaan kokeen tulokset todeten, että lisätutkimuksia tarvitaan. Saa nähdä luetaanko niistä myöhemmin, toisessa kirjassa. Tiesitkö muuten, että linnut voivat lentää koska niiden luut ovat onttoja? 

Teoksen kansikuvaKetkä olisivat kekseliäämpiä kuin Outolan sankarit Tatu ja Patu? Kirjassa Tatun ja Patun oudot kojeet pääsemme tutustumaan naljääntoista aparaattiin. Ne ovat toinen toistaan kummallisempia, ja niiden hyödyllisyydestä voidaan olla montaa mieltä. Aamutoimiautomaatille voisi hyvinkin olla käyttöä, mutta kuka mahtaa tarvita hattuavainta? Pyörän ja kypärän yhdistävä pyöräilykypärä näyttää hauskalta mutta myös melko vaaralliselta.

Tatun ja Patun keksinnöt ovat esimerkkejä siitä, että kuka tahansa voi keksiä kojeita, jotka helpottavat juuri hänen arkeaan. 

Teoksen kansikuvaKahjossa koulussa opiskellaan Kaistapäistä kemiaa. Koululla on tiedetuokioita, joita pitää uusi luonnontieteiden opettaja herra Pähkylä. Yllättäen kemian tunteihin liittyy kaikenlaisia super-hyper-mahtavan-ällöttäviä juttuja kuten opettajan palavat hiukset, tietoa ötököiden syömisestä sekä oppilaiden oma tiedenäyttely. Arttu ja kaverit saavat huomata, että tiede ei ole ollenkaan mälsää. 

Teoksen kansikuvaSelkokielinen tietokirja Robotti ihmisen apuna kertoo sekä olemassa olevista että tulevaisuuden roboteista. Tiesitkö että ensimmäinen alkeellinen robotti valmistettiin 1500-luvulla? Tai että 1920-luvulla kirjoitettiin näytelmä roboteista? Kirja esittelee erilaisia robottityyppejä ja kertoo sanoin ja kuvin, missä erilaisissa toiminnoissa niitä käytetään.

Teoksen kansikuvaKoululaisen insinöörikirja opastaa kotioloissa tehtäviin kokeisiin. Joihinkin niistä tarvitaan aikuisen apua, mutta monet voi tehdä itsekseen (tai kavereiden kanssa). Aluksi valmistaudutaan eli lähdetään ajattelemaan kuin insinööri, sitten tutustutaan erilaisiin materiaaleihin. Sen jälkeen päästään rakentelemaan.

Jotkut tehtävistä ovat vuodenaikariippuvaisia, esimerkiksi mutatiilien valmistamiseen tarvitaan ruohoa. Kodin huonekasvit eivät käy korvikkeeksi. Osan voi tehdä missä ja milloin vaan, esimerkiksi hedelmäkarkkitorni ei vaadi paljoa materiaaleja eikä isoa tilaa. Tai ehkä haluat rakentaa riippusillan, tai robottikäden, tai...

Teoksen kansikuvaEräänä päivänä poika ja robotti kohtaavat, ja heistä tulee ystäviä. Kesken kivan päivän tapahtuu jotain - ja robotti pysähtyy. Onko se kipeä? Miten sen saa hoidettua kuntoon? Myöhemmin robotti käynnistyy, mutta silloin poika ei vastaa sille. Onko poika epäkunnossa? Miten sen saa korjattua? 

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 3/2019

Jutun teokset

1-6 / 6
3518483
Kirja:Poika + robotti:2013
Tekijä: Dyckman, Ame
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3455498
Kirja:Kaistapäistä kemiaa:2013
Tekijä: Gutman, Dan
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
753269
Kirja:Tatun ja Patun oudot kojeet:2005
Tekijä: Havukainen, Aino
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
4206460
Kirja:Koululaisen insinöörikirja:2018
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
4033191
Kirja:Robotti ihmisen apuna:2017
Tekijä: Niinistö-Samela, Seija, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4319153
Kirja:Pipsa Kopperoisen tutkimuksia : pierut ja kaasut:2019
Tekijä: Vehkalahti, Reetta, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 10

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2018

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2018?

Luotu: 18.2.2019

12 hienointa kuvakirjaa ja satua vuodelta 2018

Kurkista kuva- ja satukirjojen maailmaan! Vuosi 2018 toi mukanaan monia vaikuttavia tarinoita, jotka tempaavat koko perheen mukaansa.

Luotu: 19.2.2019

Lasten tietokirjoja vuodelta 2018

Vuonna 2018 ilmestyi kiinnostavia ja hauskoja lasten tietokirjoja monesta eri aiheesta. Tässä kaksitoista lukuvinkkiä, kysy kirjastosta lisää kivaa luettavaa.

Luotu: 15.2.2019

Vuoden 2018 lastenmusiikin parhaat

Tässä valikoima vuonna 2018 julkaistuja lastenlevyjä.

Luotu: 18.2.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Söpöä ja pörröistä

Meillä kaikilla on – tunnustimmepa tai emme – jokin asia, joka saa meidät lässyttämään ja lepertelemään. Hömelö hymy loistaa kasvoillamme ja sisällemme leviää lämpimänpehmoinen ja hattaranhöttöinen olo.

Luotu: 30.1.2019

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Haaveiletko hurjista seikkailuista, tutkimusmatkoista, uuden löytämisestä? Tahdotko nähdä, kokea ja oppia uutta? Et ole ainoa!

Luotu: 17.12.2018

Pohjolan sankareita

Muistatko joululaulun, jossa lauletaan tuimista Pohjolan tuulosista? Mutta mikä on Pohjola? Kielikello-lehti tarjoaa useita selityksiä. Pohjolalla voidaan tarkoittaa Pohjoismaita, laajemmin pohjoisia alueita, tietyn maan pohjoista osaa, tai kansantarujen Pohjolaa joka ei ole rajattu maantieteellinen alue. Tässä jutussa se on sekä tarujen maa että Pohjoismaa. 

Luotu: 29.10.2018

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää

Pelkään sitä, että kodistani löytyisi joku ilkeä pikku sieni ja talo pitäisi purkaa ja purkujäte polttaa ja tuhka haudata kuoppaan, mutta minä en pelkää hämähäkkejä enkä käärmeitä. Mikä sinua pelottaa? Oletko ollut tänään rohkea?

Luotu: 3.10.2018