Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Joillekin lukeminen on vaikeaa. Pitkät lauseet ärsyttävät ja kirjaimet tahtovat mennä sekaisin. Syitä tähän on monia, esimerkiksi lukihäiriö, kehitysvamma tai jokin sairaus. Jos lukeminen takkuaa, ratkaisu ovat selkokirjat. Ne on kirjoitettu selkokielellä eli tavallista helpommalla ja yksinkertaisemmalla kielellä. Näin kaikki pääsevät mukaan tarinoiden maailmoihin ja etsimään tietoa.

Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin. Selkokirjoja julkaistaan paljon ja kannet ovat kivoja. Suurin osa on aiemmin ilmestyneitä tarinoita, jotka on mukautettu selkokielelle. Suoraan selkokielelle kirjoitetaan vähän, Mutta sellaisia on, etenkin tietokirjoissa. 

Tähän juttuun on mahdoton koota kaikkia olemassa olevia selkokirjoja. Käy katsomassa lähikirjastosi valikoimaa! Tässä on muutama oma suosikkini:

Teoksen kansikuvaMasi Tulppa - kirjasarjaa olen kehunut jo aikaisemmin. Nyt sarjan ensimmäinen osa Masi Tulppa : pääsy kielletty! on julkaistu selkokielisenä, mukauttaja on Riikka Tuohimetsä. Kirja kertoo 9-vuotiaan Masin kesälomasta.

Loma on yleensä hyvä juttu, mutta nyt ei. Vanhemmat palkkaavat Masille lastenhoitajan. Tähän Masi ei suostu, hän tekee kaikkensa saadakseen lastenhoitajan lopettamaan työnsä. Eikä vain yhtä hoitajaa vaan monta! Edessä on siis hikinen viikko.

Teoksen kansikuvaMuumi-kirjoja on useita myös selkokielisinä, esimerkkinä olkoon Vaarallinen juhannus, selkomukauttajanaan Jolin Slotte. Muumilaaksoon tulee tulva ja Muumitalo täyttyy vedellä. Seuraavana aamuna koko laakso on veden alla, ja veden pinta vaan nousee. Muumiperhe ja heidän ystävänsä joutuvat lähtemään pois. Sattumalta ohi ajelehtii kummallinen talo, jonka kyytiin he hyppäävät. Mutta koska Muumien kanssa mikään ei ole tavallista, tästäkin tulee seikkailu.

Teoksen kansikuvaRobotti ihmisen apuna kertoo sekä robottien historiaa että nykyaikaa. Myös tulevaisuus on mukana. Moni luulee, että robotti on uusi keksintö, vaan eipäs olekaan. Jo 1500-luvulla keksijä ja taiteilija Leonardo da Vinci rakensi metallisen leijonan, joka osasi kävellä vähän matkaa. Sana robotti nähtiin ensimmäistä kertaa 1920-luvulla - näytelmässä!

Usein robotti on kuvattu ihmisen näköisenä peltisenä olentona, niitäkin on mutta se ei ole koko totuus. Esimerkiksi kuljetusrobotti voi näyttää laatikolta, jolla on pyörät. Robotti, joka etsii ihmisiä talojen raunioista, näyttää käärmeeltä. Robottibussi on kuin pieni pakettiauto, joka liikkuu ilman kuljettajaa. Ja niin edelleen. 

Teoksen kansikuvaAvaruus on aihe, joka kiinnostaa aina. Kirja Avaruus: tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä kertoo muun muassa tähdistä, planeetoista ja avaruustutkimuksesta. Avaruus voi olla vaikea aihe, mutta tässä siitä on kerrottu tiiviisti. Asiat on helppo ymmärtää, vaikka ei olisikaan aikaisempaa tietoa. Minä opin paljon uutta, esimerkiksi sen että paljaalla silmällä, ilman kiikareita tai muita apuvälineitä, näkyy vain noin 2000 tähteä. Tai... Merkuriuksen vuorokausi kestää kolme kuukautta, ja Kuun pinnalla on käynyt 12 astronauttia. Aika vähän, eikö? 

Teoksen kansikuvaIhana satuklassikko Kaislikossa suhisee on saanut selkoversion, mukauttajana Tuomas Kilpi. Maamyyrä saapuu joen rantaan, ja pian hän saa uusia ystäviä. Näiden kanssa on paljon hauskaa tekemistä, kuten retkeilyä.

Kirjassa on myös todella hurjia juttuja, kuten Rupikonnan autokuume ja siitä seuraava vankilareissu. Tai vallatun talon vapauttaminen. Tarina muistuttaa ajattelemattomuuden vaaroista, mutta samalla se korostaa ystävyyden voimaa. 

 

 

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi,Oriveden kirjasto 04/2020

Jutun teokset

1-5 / 5
3808898
Kirja:Avaruus : tähtitaivaan ihmeitä selkokielellä:2015 Kirja
Tekijä: Hotakainen, Markus, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
4438291
Kirja:Kaislikossa suhisee:2019 Kirja
Tekijä: Kilpi, Tuomas, kirjoittaja, kääntäjä
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4033191
Kirja:Robotti ihmisen apuna:2017 Kirja
Tekijä: Niinistö-Samela, Seija, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
4513479
Kirja:Vaarallinen juhannus:2019 Kirja
Tekijä: Slotte, Jolin, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
4526505
Kirja:Masi Tulppa : pääsy kielletty!:2019 Kirja
Tekijä: Tuohimetsä, Riikka, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 14

Kun kirjaimet hyppivät silmissä

 Aikaisemmin selkokirjoja oli vähän ja ne olivat tylsän näköisiä. Nykyään on onneksi toisin.

Luotu: 11.3.2020

Lukemista lapsille verkossa

Eikö ole mitään luettavaa tai kuunneltavaa? Katso tästä listasta, mistä verkossa löydät itsellesi luettavaa ja kuunneltavaa.

Luotu: 27.3.2020

Seikkailuja, naurua, jalkapalloa ja lohikäärmeitä

Otsikko lupaa paljon, mutta totta se on: sarjakuvien maailmassa voit päätyä seikkailuihin fantasiamaailmaan, jossa kohtaat lohikäärmeen ja selloa soittavan jalkapallon pelaajan.

Luotu: 24.2.2020

Dudet tubettaa ja vloggaa

Helmikuussa sukellamme videomaailmaan. Vloggaajat ja tubettajat kertovat tietokirjoissa kokemuksiaan siitä, mitä tarkoittaa kun ammattina tai harrastuksena on tubettaminen. Samalla he antavat vinkkejä ideointiin ja videointiin kenelle tahansa, joka haluaa alkaa julkaista omaa videopäiväkirjaansa. Myös tarinakirjoissa tapaamme henkilöitä, jotka päätyvät tekemisiin vlogien ja tuben kanssa.

Luotu: 27.1.2020

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019