Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Lukemista ja pelaamista pidetään usein toisensa poissulkevina asioina. Eli jos lukee, ei pelaa, ja jos pelaa, ei lue. Puppua! Viime aikoina monet kirjat ovat saaneet seurakseen pelin, ja joihinkin peleihin liittyen on tehty tarinakirjoja. Lukeminen ja pelaaminen siis täydentävät toisiaan. Seuraavaksi tutustumme joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Teoksen kansikuvaHarry Potter on monelle tuttu hahmo, onhan sarjan ensimmäisen osan Harry Potter ja viisasten kivi ilmestymisestä jo yli 20 vuotta. Sarjasta on otettu useita uusia painoksia, niin pehmeäkantisia kuin kuvitettuja. Mukaan on tullut myös pelejä sekä tietokoneella että konsolilla pelattavaksi, nyttemmin löytyy myös kännykkäpeli.

Kirjoja voi lukea (tai äänikirjoja kuunnella) kuka tahansa, mutta peleissä on ikäraja 7 vuotta. Kirjoista jokainen osa keskittyy yhteen lukuvuoteen Tylypahkan velhokoulussa, konsolipeleissä ollaan pääosin lukuvuosissa 1-4 tai 5-7.  

Teoksen kansikuvaPokémonia on pelattu jo 1990-luvulla, välillä se katosi kuvioista mutta nousi uuteen kukoistukseen muutama vuosi sitten. Kännykkäpeli Pokémon GO (ikäraja 7 vuotta) on sittemmin saanut rinnalleen konsolipelejä ja (ikäraja 7 vuotta) sekä englanninkielisen lautapelin (yli 8-vuotiaille).

Kirjasarjasta on suomennettu kaksi osaa, teokset Pokéstop: nappaa varas! ja Pokéstop: nappaa Meowth! Pokémoneja löytyy myös sarjakuvaosastolta.

Teoksen kansikuvaRyhmä Hau on uudempi tuttavuus sekä kirja- että peliosastolla. Kuvakirjoja on ollut tarjolla muutaman vuoden, konsolipelit (ikäraja 3 vuotta) tulivat kuvaan mukaan vuonna 2018. Siis jo pienet lapset pääsevät mukaan tarinoiden ja pelien maailmaan, pelastamaan päivän niin sivuja kääntelemällä kuin tasohyppelemällä. Pelastaapa innokas koirapartio myös joulun, etsimällä eksyneen pukin ja kadonneet lahjat.

Teoksen kansikuvaMinecraft on ollut suosiossa jo pitkään. Konsolipelejä (ikäraja 7 vuotta) on ollut pidempään, lähiaikoina on tulossa kännykkäpeli. Maailmaa voi siis tutkia, rakentaa ja valloittaa eri välineillä. Valtaosa Minecraft-kirjoista on pelioppaita eli tietokirjoja, mutta kuvitteellisia tarinoitakin on.

Timanttimiekan jäljillä - teoksessa Steve lähtee etsimään timantteja voidakseen tehdä timanttimiekan ja pelastaakseen kotikylänsä zombeilta. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, koska joka nurkan takana lymyää vihollisia. Lukijankin meinaa tulla hiki, niin on tiukkoja tilanteita vähän väliä. Kannattaa muistaa myös Elementia-kronikat; sarjassa seikkaillaan Minecraft-maailmassa neljän kirjan verran.

Teoksen kansikuvaSupermarsu-Emilia päätyy selvittämään peliaiheista pulmaa uutuuskirjassa Supermarsu ja kavala koodi. Rasva-Anteron isä on kehittänyt Anteron tähti -nimisen kännykkäpelin, joka koukuttaa heti kaikki sitä pelaavat.

Joillekin lukijoille peli voi tuntua tutulta, sitä pelataan kulkemalla ympäriinsä ja keräämällä margariinitähtiä. Ongelmiahan siitä syntyy, viemärikaivoon putoamisesta lähtien, kun ihmiset vain tuijottavat puhelimen näyttöä eivätkä seuraa ympäröivää maailmaa ollenkaan. Mutta mikä on Anteron tähden salaisuus? Ja mitä tapahtuu, kun Simo kehittää vastaiskuksi Jurpo-pelin?

Teoksen kansikuvaTarinallisuus ja pelillisyys yhdistyvät My?teerinmurtajat-sarjassa, jota on tähän mennessä ilmestynyt kaksi osaa. Tarinat voi lukea sellaisenaan, ilman internetin tuomia lisäominaisuuksia. Mutta jos haluaa, voi skannata kirjoissa olevat QR-koodit. Esimerkiksi silloin kun tarinassa kerrotaan valokuvasta, QR-koodin kautta näkee millaisesta kuvasta on kyse. Jos kännykkää ei ole lähellä tai siinä ei ole QR-koodilukijaa, on koodien nettiosoitteet listattu kirjojen loppuun. 

Teoksen kansikuvaLautapelejä on tehty monien lastenkirjojen pohjalta. Peleissä seikkailevat muun muassa Nalle Puh, Tatu ja Patu, Muumit, Herra Hakkarainen sekä Reuhurinteen väki. Käväise kirjastossa katsomassa, mitä kivaa lukemista ja tekemistä löydät!

 

 

Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 12/2019

Jutun teokset

1-7 / 7
4114827
Kirja:Neljän rikoksen syksy:2018:1. painos.
Tekijä: Mattila, Ilkka, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3957870
Kirja:Timanttimiekan jäljillä : Minecraft-pelaajan seikkailutarina:2016
Tekijä: Morgan, Winter, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4319031
Kirja:Supermarsu ja kavala koodi:2019
Tekijä: Noronen, Paula, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3935445
Kirja:Pokéstop : nappaa varas!:2016
Tekijä: Polan, Alex, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
338863
Kirja:Harry Potter ja viisasten kivi:1998
Tekijä: Rowling, J. K
Vuosi: 1998
Aineistolaji: Kirja
4451714
Kirja:Joulun sankarit:2019
Tekijä: Ziegler-Sullivan, Ursula, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 18

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

Lokoisaa ja leppoista

HÄLYTYS HÄLYTYS! Olemme ajautuneet kesäloman partaalle!

Luotu: 23.5.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019