Juttuja Juttuja


Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Teoksen kansikuvaEläimien hoitamisen lisäksi tykkään tietenkin oppia ja lukea mahdollisimman paljon erilaisista eläimistä. Kirjastolla on onneksi eläinten ystävälle paljon annettavaa! Holy Webbin eläinaiheiset romaanit sulattavat kenen tahansa sydämen jo söpöillä kansikuvillaan. Kirjoissa seikkailevat kissan- ja koiranpennut. Mukana on myös jännitystä: Samu, varastettu koiranpentu kertoo kultaisesta noutajasta, jonka Emily saa joululahjaksi. Pentu kuitenkin varastetaan perheen takapihalta. Onneksi Emily ei lamaannu surusta, vaan alkaa selvittää tapausta.

Assi, erilainen kissanpentu -teoksessa kerrotaan löytäkissasta, joka tuo iloa ja lohtua Lucylle, joka on muuttanut uudelle paikkakunnalle, eikä tunne siellä vielä ketään. Lucyn mummi ei kuitenkaan tykkää eläimistä ja Lucy päätyy piilottelemaan kissanpentua.Teoksen kansikuvaIhan oikeista löytökissoista voi lukea Mervi Heikkilän selkokirjasta Kissatalon asukit. Kirjassa on 11 selkokielistä tositarinaa hylätyistä kissoista. Kirjaa varten kirjailija sai apua ja tietoa Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistykseltä ja Vaasan kissatalolta. Jokaisesta päähenkilöstä on Marjo Nygårdin tekemä hieno muotokuva. Pahinta ja parasta kirjassa tietenkin on, että kaikki tarinat ovat totta! On kurjaa, että monilla eläimillä on niin surullisia kohtaloita ja hienoa, että ainakin osa niistä pääsee hyvään kotiin.

Mervi Heikkilä on myös kirjoittanut Koiran kanssa -selkokirjan, jossa esitellään 13 harrastus- ja työkoiraa. Työkoiralla on jokin hyödyllinen tehtävä eli ammatti. Kirjassa tutustutaan esimerkiksi tullissa työskentelevään mustaan labbikseen, Brunoon ja monirotuiseen Pippiin, joka etsii työkseen kadonneita ihmisiä. Tiesitkö, että kirjastossakin on töissä koiria? Lue lisää tai kysy omasta kirjastostasi, pääsisikö siellä lukemaan lukukoiralle - tai lukumarsulle!

Teoksen kansikuvaPienemmistä lemmikeistä voi lukea Marit Nicolaysenin mahtavista Väinö ja rotta -kirjoista. Väinön kesyrotta Hakkarainen on näppärä otus, joka tykkää kulkea Väinön puseron alla joka paikkaan. Kun Väinön perhe päättää lähteä lomalle, kauhistuu Väinö. Viikko Kanarian saarilla on Rotan iässä melkein kokonainen vuosi! Rottaa ei tietenkään saa viedä lentokoneeseen, mutta niin vain päätyvät Väinö ja Rotta Kanarialle

Väinön ja rotan vuoksi olikin erityisen mahtavaa lukea lehdestä sankarirotista, jotka auttavat raivaamaan miinoja Tansaniassa. Huipputarkalla nenällään ne myös oppivat tunnistamaan erilaisia sairauksia hajusta. Mutta onko lukurottaa? Tai lukukäärmettä?

Totta puhuen ainakin siskoni kärmeestä tulisi varmaan aika huono lukukäärme. Se tykkää olla jommassa kummassa luolassaan, josta se pujahtaa yöllä vähän luikertelemaan ja ehkä uimaan ja juomaan altaassaan. Se on sylissä ihan rauhallinen, mutta ei se siitä varmaankaan pidä. Siksi minulle tulee aina vähän paha mieli, kun näen hassuja eläinvideoita, joissa kauhusta kankea kaniini köllöttää vaahtokylvyssä, eläimiä puetaan hassuihin vaatteisiin tai suuria käärmeitä kuljetellaan olalla niin kuin jotain käsilaukkua. Semmoinen surettaa ja raivottaa!

Lukurotta ja lukukaniini saattaisivat myös olla vähän väärällä tavalla kiinnostuneita kirjallisuudesta.

Kirjoittanut: Jenni Joru, Lempäälän Kuljun kirjasto 1/2020

Jutun teokset

1-4 / 4
3975518
Kirja:Kissatalon asukit : tosia tarinoita hylätyistä kissoista:2017
Tekijä: Heikkilä, Mervi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
753338
Kirja:Väinö ja rotta Kanarialla:2005
Tekijä: Nicolaysen, Marit
Vuosi: 2005
Aineistolaji: Kirja
4330138
Kirja:Assi, erilainen kissanpentu:2019
Tekijä: Webb, Holly, kirjoittaja
Vuosi: 2019
Aineistolaji: Kirja
3675153
Kirja:Samu, varastettu koiranpentu:2015
Tekijä: Webb, Holly, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 10

Tassutellen, luikerrellen, räpytellen

Olen aina ollut ihan höperönä eläimiin, ihan kaikenlaisiin eläimiin. Minusta käärmeet ovat kauniita. Siskollani on punainen viljakäärme, jota olen saanut pidellä. Mikään ei oikein tunnu samalta, kuin satojen suomujen muodostama elävä panssari.

Luotu: 31.12.2019

Lue ja pelaa!

Tutustutaan joihinkin kirja-peli - yhdistelmiin.

Luotu: 19.11.2019

Pieniä ja suuria sankareita

Ketä ihailet? Seuraatko tähtitubettajia? Fanitatko avaruuden valloittajia? Onko seinälläsi muusikon tai urheilusankarin kuvia?

Luotu: 28.10.2019

Lukukoira - ai siis mikä?

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Luotu: 13.3.2017

Kauhistuttava syksy

Syksy saapuu ja illat pimenevät. Pimeässä mielikuvitus saattaa vilkastua, ja joskus näkee olemattomia asioita. Kirjallisuudessa yöhön ja pimeään kuuluvat kauhugenren olennot, joista joihinkin tutustutaan nyt tarkemmin. 

Luotu: 27.9.2019

Koodaa ja ratkaise

Mitä se koodaaminen oikein on? Onko se jotain, jota energiajuomaa siemaileva vikkeläsorminen ihmisnero tekee pimennetyssä huoneessa ruutujen välkkeessä? Vai ehkä jotain arkisempaa? Otetaan selvää ja kokeillaan!

Luotu: 2.9.2019

Mennäänkö metsään

Elokuussa lähdetään metsään tutkimaan luontoa, haistelemaan ja maistelemaan. Seurataan uteliaan muurahaisen elämää, tutustutaan puiden rakenteeseen, lähdetään sienestämään ja seikkaillaan Ellan ja kavereiden kanssa.

Luotu: 18.7.2019

"Mutta kun mä haluuuuuuun!"

Kaikkea kivaa, paljon, halvalla, tavaraa jos jonkinlaista. Läheskään kaikkea ei tarvita, mutta halutaan. Koska kaverillakin on. Tai kaikilla! Syntymäpäivä- ja joululahjoissa tärkeämpää saattaa olla se, että paketteja on paljon, ei se mitä pakettien sisältä paljastuu. Kuulostaako tutulta?

Luotu: 24.4.2019

Hilpeää ja huoletonta

Kun olen suositellut ja vinkannut kirjoja tarkkailen monesti lukijoita. "Tss" tarkoittaa, että joku juttu huvittaa. Hekottelu kertoo, että kirja on hauska. Jos kirja on erittäin hauska, parhaat palat pitää jakaa kavereiden kanssa. Tässä valikoima, jotka ovat tutkitusti toimineet!

Luotu: 1.4.2019

Mahdotonta ja mutkikasta - ei sittenkään!

Tiede ja tutkimukset mielletään usein monimutkaisiksi asioiksi. Joskus niin on, mutta on myös paljon yksinkertaisia juttuja. Kaikkiin tutkimuksiin ei tarvitse hienoa laboratoriota tai vaativia järjestelyjä. Kotona ja koulussa voi tutustua tieteeseen helpoilla mutta kiinnostavilla tavoilla.

Luotu: 19.2.2019