Juttuja Juttuja

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää

Pelkään sitä, että kodistani löytyisi joku ilkeä pikku sieni ja talo pitäisi purkaa ja purkujäte polttaa ja tuhka haudata kuoppaan, mutta minä en pelkää hämähäkkejä enkä käärmeitä. Mikä sinua pelottaa? Oletko ollut tänään rohkea?

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää, rohkeus kävelee vähän pelon edellä. Välillä pelko pysähtyy vingahtaen. Hetken kuluttua rohkeus saa sen jatkamaan taas matkaa. Ehkä ne kulkevat vähän hitaammin ja eri reittiä, kuin alun perin piti. Joskus pelko ei hievahdakaan ja silloin pitää kääntyä takaisin ja joskus pitää palata juosten. Silloin pelko kulkee rohkeuden edellä ja päättää suunnan.  

Minä en pelkää pimeää, mutta joskus minä pelkään pimeässä olevia asioita. Jos en voi kääntyä ja juosta karkuun, vaan minun on jatkettava eteenpäin, minä ajattelen, että nekin saattavat pelätä minua, sillä nyt minäkin olen pimeässä oleva asia. Kun asuin maalla, kävin juoksemassa ilman otsalamppua. Joskus metsässä ryskyi. "Hirvi se vaan on", minä sanoin itselleni, ja sitten ajattelin, että oikeastaan hirvet ovat melko isoja ja aika pelottavia. Silti kaikkein pahinta, mitä sattui, oli se, kun astuin tiessä olevaan kuoppaan ja melkein satutin nilkkani. Metsässä hiippaili metsän otuksia ja minä pötkin tietä pitkin ja me huolehdimme omista asioistamme.

Teoksen kansikuvaPelkoa pidetään vähän nolona ja rohkeutta hienona asiana. Hölynpölyä! On ihan tyhmääkin rohkeutta: jos pitää vaikkapa pullistella ja näyttää muille ja tehdä jotain, joka ei ole turvallista. Kumpaakin tarvitaan: pelkoa ja rohkeutta. Pelko auttaa harkitsemaan. Rohkeus auttaa toimimaan.

Itse asiassa rohkeaakin pelottaa, mutta joskus hän tekee asioita, vaikka pelottaisikin. Astrid Lindgrenin Metsässä ei ole ryöväreitä -sadussa Pekka viettää iltaa isoäidin hämärtyvässä talossa ja kailottaa "Metsässä ei ole ryöväreitä!" sillä hän on leikkinyt koko päivän Juhosen poikien kanssa, ampunut nallipyssyllä ja heilutellut puumiekkaansa. Silloin isoäidin nukkekodin pieni sinipukuinen Mimmi-nukke nousee tuolista ja sanoo tiukasti, että Pekka valehtelee, sillä metsässä on ryöväreitä, oikein vilisemällä! Mimmi on niin vihainen, ettei Pekka melkein muista hämmästyä. Hän tarttuu puumiekkaansa kurkistaa Mimmin kanssa makuuhuoneen ikkunasta ja heti lähimmän puun takana seisoo mustaviiksinen mies viitta harteillaan...

Monissa Astrid Lindgrenin kertomuksissa käsitellään pelkoa ja rohkeutta ja ne kaikki ovat lukemisen arvoisia!


Teoksen kansikuvaNalle Puhin paras ystävä Puolen Hehtaarin Metsässä on Nasu, joka nimen omaan ei ole tunnettu rohkeudestaan. Silti hänkin tekee uroteon, josta kerrotaan kirjassa Nalle Puh rakentaa talon.

Eräänä torstaina Puh ja Nasu lähtevät vierailemaan ystäviensä luona. Tuuli yltyy ja juuri kun he ovat saapuneet Pöllön luokse, puhkeaa oikea Raju Ilma, joka kaataa Pöllön puun niin, että katto kokeilee seinän elämää ja Roope-enon muotokuva siirtyy takanedusmatoksi.

Ainoa, joka voi auttaa, on Nasu, vaikka hän on Hyvin Pieni Eläin. Itse asiassa ainoa, joka voi auttaa, on Nasu, koska hän on Hyvin Pieni Eläin, sellainen, joka mahtuu ahtautumaan ulos nyt katossa olevasta postiluukusta.

Teoksen kansikuvaTony Mittonin tekemä Jokin sauruksen tapainen on riimitelty kuvakirja otuksesta, joka kuoriutuu munastan aivan yksin litisevälle, huuruiselle suolle. Tuon pienen surkean jonkin on kuljettava hyvin pitkä matka erämaassa, rämeillä ja kamalissa säissä, ennen kuin se löytää omiensa pariin.

 
Teoksen kansikuvaJoskus pelko voi myös elämän salmiakkia: ihanan hykerryttävää ja sopivan puistattavaa.  Juha-Pekka Koskisen riimittämä ja Miranda koskisen kuvittama Kauhea Gabriel Hullo kertoo kauhukirjoja rakastavasta pojasta, joka näkee mörköjä kaikkialla. Gabrielilla on myös haave: isona hänestä tulee aave.

Teoksen kansikuvaNiinpä niin. Rohkeuden toisella puolella lymyilee pelko ja metsästä löytyy ihanan osan lisäksi kauhea kolkka Sinne joutuu yksi kaniiniperheen lapsista Jonna Björnstjernin kirjassa Den underbara familjen Kanin och monstret i skogen. Kirja on helpoa ruotsin kieltä ja siinä on mainionkamala kuvitus! Böö!

Jutun kirjoitti Jenni Joru Kuljun kirjastosta 10/2018

Jutun teokset

1-5 / 5
4080530
Kirja:Sagan om den underbara familjen Kanin och farbror Elände:2017
Tekijä: Björnstjerna, Jonna, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
905518
Kirja:Metsässä ei ole ryöväreitä:2010
Tekijä: Lindgren, Astrid
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
830496
Kirja:Nalle Puh rakentaa talon : 80-vuotisjuhlakirja:2008
Tekijä: Milne, A. A
Vuosi: 2008
Aineistolaji: Kirja
3416917
Kirja:Jokin sauruksen tapainen:2013
Tekijä: Mitton, Tony
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-10 / 10

Pelko ja rohkeus kulkevat käsikynkkää

Pelkään sitä, että kodistani löytyisi joku ilkeä pikku sieni ja talo pitäisi purkaa ja purkujäte polttaa ja tuhka haudata kuoppaan, mutta minä en pelkää hämähäkkejä enkä käärmeitä. Mikä sinua pelottaa? Oletko ollut tänään rohkea?

Luotu: 3.10.2018

Punaista ja keltaista, syksy on jo ovella!

Hikinen kesä on vaihtumassa syksyn kirpeyteen. Puiden lehdet vaihtavat väriä ja valmistautuvat putoamaan maahan. Pian kadut täyttyvät kahinasta, ja kävelijät pääsevät (tai joutuvat) kahlaamaan lehtikasoissa. Pihoissa haravat heiluvat kiivaaseen tahtiin. Koivunlehtien keltaista, vaahteroiden punaista, maatumisen ruskeaa... Unohtamatta pihlajanmarjojen oranssia!

Luotu: 23.8.2018

Kesäloma: leiki, lepää, lue

Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen... Kuka osaa jatkaa laulua eteenpäin? 

Luotu: 16.5.2018

Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Luotu: 25.4.2018

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Omituiset aikuiset

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017