Juttuja Juttuja

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Jossakin perheessä voi olla kaksi äitiä, kolme lasta ja viisi hamsteria. Toisessa äiti, isä, iskä, neljä lasta ja kuusitoista kissaa. Kolmannessa sinun, minun ja meidän lapset. Sisko tai veli voi olla adoptoitu, kenties ihan toiselta puolelta maapalloa. Perheenjäsenet voivat olla erilaisia ihonväriltään. Isovanhempia voi olla vaikka kuinka monta - jos on kolme vaaria ja viisi mummoa niin saako silloin useammin ja enemmän herkkuja? 

Lastenkirjoissa tavataan monenlaisia perheitä ja monenlaisia ihmisiä, niin on ollut aina. Alla on esittelyssä muutamia kirjoja, joiden kautta päästään kurkistamaan perhe-elämän moniin muotoihin.

 

Teoksen kansikuvaRiikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba. Nelosluokkalaista Ebbaa harmittaa. Finlandia-talossa oli ihanat itsenäisyyspäiväjuhlat, mutta hän ei pääse juttelemaan niistä kavereiden kanssa koska hänen on riennettävä lentokentälle. On isäajan vuoro. Isäaika tarkoittaa sitä, että Ebba matkustaa isän luo Saksaan. Ja sieltä äidin luo Suomeen. Ja taas Saksaan. Ja Suomeen. Ebba kokee, että hänellä on kolme vanhempaa: isä, äiti ja lentokone. Unohtamatta lentokenttien virkailijoita, jotka huolehtivat hänestä.

Tällä kertaa isäaika onkin erilainen kuin yleensä. Jo lentokoneessa Ebba saa uuden ystävän, Hansin. Perillä Ebba luulee saavansa olla kaksin isän kanssa, mutta tämän tyttöystävä Jolanka sekä Jolankan tytär Anna ilmestyvät paikalle. Anna on yleensä ärsyttävä, mutta nyt hänen kanssaan sujuu paremmin.

 

Teoksen kansikuvaNoora Pyyry: Vauvapullaa. Moni perhe toivoo vauvaa, mutta aina sellaisen saaminen ei ole helppoa. Joskus tarvitaan apua. Vilma ja Olavi käyvät kysymässä, voiko vauvan ostaa ruokakaupasta kuin pullapitkon. Ei voi. Entä... Voisiko vauvan leipoa itse? Ei, vauvaa ei leivota tuosta vaan, vaikka ainekset olisivatkin valmiina.

Tässä kuvakirjassa seurataan pariskuntia ja erilaisia keinoja, miten heidän perheeseensä saadaan vauva.

Teoksen kansikuvaRose Impey: Yllin kyllin ipanoita. Madagaskarin saarella, luolassa, elää tanrekkiperhe nimeltä Hännätön. Herra ja rouva Hännättömällä on tavattoman suuri perhe: heillä on peräti 31 pienokaista. Isä on päivät töissä, hän opettaa koulussa kolmeakymmentäyhtä oppilasta. Äiti hoitaa lapsia kotona. Isä on sitä mieltä, että lastenhoito on kovasti helppoa ja kevyttä verrattuna opetustyöhön. Niinpä eräänä päivänä he vaihtavat rooleja.

Rouva Hännätön viettää leppoisan päivän opettajana, ja herra Hännätön pysyttelee kotona huolehtien lapsista. Heti aamusta herra Hännätön saa huomata, että lasten hoitaminen on totisesti jotain ihan muuta kuin opettajana toimiminen. Hän on hätää kärsimässä, kun lapset ovat nälkäisiä, villejä, likaisia, äänekkäitä... Opettajan työ onkin suorastaan lomaa verrattuna kotona olemiseen!

Teoksen kansikuvaKatri Vuorinen: Meidän perhe. Mummin Sulo-koira on Annilla hoidossa, ja kun Sulo livahtaa karkuteille on Annin lähdettävä etsimään sitä. Hän kysyy naapurustosta, onko heillä havaintoja Sulosta. Kaikki auttavat Annia etsinnöissä eteenpäin.

Tässä tarinaan kiedotussa tietokirjassa tutustutaan yhdessä Annin kanssa neljääntoista erilaiseen perheeseen. Tiedätkö sinä, mikä on sijaisperhe? Tunnetko jonkun, joka on adoptoitu? Oletko tavannut kolmoset? 

Teoksen kansikuvaTittamari Marttinen: Ikioma perheeni.
Sateenkaariperheessä elävä Kuu juhlii syntymäpäiviään. Mukana ovat tietenkin äiti ja mama, sekä paras ystävä ja veli Kim isänsä ja iskänsä kanssa. Koko joukko on apilaperhe, perhe jossa on "paljon perheenjäseniä, ihan niin kuin apilassa on lehtiä". Oikeastaan perheeseen kuuluu myös Kuun kummi Niki, poika tytön kehossa sekä Nikin koira nimeltä Koira.

Mutta saadaanko perheeseen myös hamsteri, se kun on Kuun lahjatoive? Syntymäpäivänä tehdään mitä sankari haluaa, Kuun tapauksessa se tarkoittaa bussiajelua, eväsretkeä, veneilyä - unohtamatta kakun syömistä!

Perhe on paitsi biologiaa, myös valinta. Parhaan ystäväni äiti esitteli minut tuttavalleen sanoen, että hän pitää minua kuin omana lapsenaan. Itsekin koen, että läheisimmät ystäväni ovat osa perhettä, kuin sisaruksia. Vaikka ystävieni kanssa tappelen vähemmän kuin siskoni kanssa! 

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi Oriveden kirjastosta 11/2017

Jutun teokset

1-5 / 5
4036862
Kirja:Kahden maan Ebba:2017
Tekijä: Ala-Harja, Riikka, kirjoittaja
3577311
Kirja:Ikioma perheeni:2014
Tekijä: Marttinen, Tittamari
3082003
Kirja:Vauvapullaa:2010
Tekijä: Pyyry, Noora
3826853
Kirja:Meidän perhe:2016
Tekijä: Vuorinen, Katri, kirjoittaja

Uusimmat

1-5 / 14

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017

Super-Kauno haastatteleeJohanna Hulkko on Nokialla asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen ohjaaja.

Luotu: 1.8.2017

Super-Kauno haastatteleeSuper-Kauno haastattelee Markus Nivalaa. Markus esiintyy ja toimii ohjaajana Sirkus Supiaisessa.

Luotu: 7.8.2017