Juttuja Juttuja

Tuhmilukset - tekevälle sattuu

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Aina ei huvita olla kiltti. Joskus on ihan pakko tehdä jotain tuhmaa, kiellettyä, vaarallistakin. Toisinaan siitä jää kiinni, toisinaan se pysyy salaisuutena. Milloin sinä olet ollut villi vintiö? Mitä teit? Kurkitko kaapin ylähyllylle löytääksesi karkkipiilon tai joululahjat? Ehkä lainasit jonkun toisen vaatteita tai tavaroita ilman lupaa? Et kai vaan lukenut siskosi päiväkirjaa?

Lasten kirjoissa ollaan useimmiten kiltisti, mutta välillä joku repäisee. Uteliaisuus ja tylsyys johdattavat lapset kaikenlaisiin kommelluksiin. Lue näistä, mitä tuhmiluksille on tapahtunut.

Teoksen kansikuvaAnneli Kanto: Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat. Virtasen perheessä on viisi lasta. Tässä kirjassa tapaamme Paavon, 4 vuotta. Eräänä päivänä isosiskot ovat poissa kotoa, ja Paavo päättää mennä tutkimaan heidän huoneensa. Mitä kaikkea riemastuttavaa sieltä löytyykään! Paavo on ihmeissään ja innoissaan, mutta mitä tuumaavat Veera ja Vilma yllättäessään Paavon? 

 

Teoksen kansikuvaAstrid Lindgren: Eemelin kootut metkut. Kukapa ei tuntisi Eemeliä, Vaahteramäen omaa rasavilliä! Eemelille sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, ihan vahingossa tietenkin. Eihän hän tahallaan kaada ruokakulhoja, juoksuta kissaa kanakopin ympäri, hilaa pikkusiskoa lipputankoon, kaadu ikkunan läpi ynnä muuta.

Toisaalta, välillä on aika kivaa tulla suljetuksi verstaaseen jossa voi veistellä toinen toistaan hienompia puu-ukkoja...

Teoksen kansikuvaEoin Colfer: Legenda maailman tuhmimmasta pojasta. 9-vuotias Valtsu on yksi viidestä veljeksestä. Se on yleensä ikävää. Jos Valtsulla on joku asia huonosti, aina on pari muuta veljeä kertomassa äidille omia (tyhmiä) juttujaan. Isä on paljon poissa kotoa eikä ehdi kuunnella.

Mutta onneksi Valtsulla on ukki! He tekevät sopimuksen: Valtsu kertoo ukille huolistaan ja ukki kertoo Valtsulle elämänsä kovista kokemuksista. Pian Valtsu huomaa, että mitä ikinä hänelle onkaan tapahtunut, on ukki kokenut saman asian sata kertaa pahempana versiona.

Kilpailu kovenee viikko viikolta, ja sekä Valtsun että ukin tarinat muuttuvat yhä hurjemmiksi. Mutta mikä onkaan totta ja mikä tarua?

 

Teoksen kansikuvaSara Pennypacker: Klementiina. Tämä viikko ei suju erityisen hyvin. Koulussa Klementiina joutuu rehtori Riisin juttusille tuon tuostakin, lähinnä siitä syystä että hän on allerginen paikallaan olemiselle. Auttaessaan ystäväänsä Margaretia hän leikkaa tämän hiukset niin että Margaretista tulee kalju.

Siitä tulee tietysti sanomista. Siispä Klementiina leikkaa omatkin hiuksensa, ja Margaret värjää jäljelle jääneet suortuvat tussilla vihreiksi. Monenlaista muutakin mahtuu yhteen ihan tavalliseen viikkoon.

Teoksen kansikuvaFrancesca Simon: Häijy-Henri ja muumion kirous. Häijy-Henri on poika, jota maailma kohtelee kaltoin. Täytyy käydä mälsää koulua, äiti ei suostu ostamaan kaupasta karkkia eikä edes donitseja, isä uhkaa tv-lakolla... Kaikkein pahin on pikkuveli Kulta-Kasperi, joka saa kaiken mitä Henri haluaa, ja ihan ilman vaivannäköä!

Henri ei ole saanut lisänimeä Häijy ilman syytä, sillä hän keksii toinen toistaan ovelampia keinoja joilla saada haluamansa ja luistaa ikävistä tehtävistä. Joskus juonittelusta seuraa hauskoja juttuja, joskus Henri saa pahasti nenilleen. Koskaan ei voi etukäteen tietää, miten Henrin tekemät höynäytykset päättyvät.  

Teoksen kansikuvaLincoln Peirce: Iso Nipa on ykkönen. Tänään Nipan koulupäivä on vaihtoehto numerolla 6, katastrofipäivä. Se on päivä, jolloin kaikki mahdollinen menee pieleen. Historiasta on koe, mutta kouluvihon sijaan Nipalla on mukana itse piirtämiään sarjakuvia. Ruokatunnilla hän yrittää syömisennätystä, mutta päätyy rehtorin juttusille. Ennen liikuntatuntia housut kastuvat, ja Nipa joutuu pukemaan monta numeroa liian isot lainahousut.

Onneksi Nipalla on tehokkaasti raksuttavat aivot, joten hän onnistuu keplottelemaan nolot tilanteet voitokseen. Harmi vaan että aika usein seurauksena on kutsu rehtorin kansliaan... Mutta Nipa ei olisi Nipa, ellei hän saisi katastrofipäivää muuttumaan supersiistiksi päiväksi.

Teoksen kansikuvaUlf Stark: Diktaattori. Kuvakirja kertoo Diktaattorista, hyvin itsekkäästä pikkupojasta. Hän haluaa kuunnella vain sellaisia satuja, jotka kertovat hänestä itsestään. Koska sellaisia ei ole, hän ei halua kuunnella satuja ollenkaan. Diktaattoria täytyy totella ja palvella, muuten hän suuttuu.

Ennen pitkää hän saa kuitenkin huomata, että tuollaisella menolla ei saa ystäviä. Osaatko arvata, mikä Diktaattorista tulee huomenna? 

Teoksen kansikuvaHannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki. On mahdollista olla samaan aikaan kiltti ja tuhma, siitä on esimerkkinä Prinsessa Pikkiriikki. Hän yrittää aina olla kiltti, mutta välillä käy niin että hän on ihan vahingossa tuhma. Ja joskus tahallaankin, koska tuhmana oleminen on oikeastaan aika hauskaa... Eräänä päivänä Prinsessa Pikkiriikki päättää olla erityisen tuhma. Yhdessä "taikakoiransa" Makkaran kanssa he tuhmuroivat koko päivän! Saadakseen tuhmailurauhan he taikovat aikuiset Hipskattiin.

Mutta onko tuhmuuksien tekeminen kivaa, jos kukaan ei tiedä niistä? Entä kun suklaapuurosta tulee pahaa ja vaatteet kastuvat? Kirjan muissa tarinoissa Prinsessa Pikkiriikki karkaa kotoa ja saa pikkuveljen, mutta ei niissäkään selvitä ilman kommelluksia.  

Kirjoittanut Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 08/2017

Jutun teokset

1-8 / 8
807912
Kirja:Legenda maailman tuhmimmasta pojasta:2007
Tekijä: Colfer, Eoin
3135867
Kirja:Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat:2011
Tekijä: Kanto, Anneli
3818798
Kirja:Prinsessa Pikkiriikki:2016
Tekijä: Lampela, Hannele, kirjoittaja
3417854
Kirja:Eemelin kootut metkut:2013
Tekijä: Lindgren, Astrid
3586856
Kirja:Iso Nipa on ykkönen:2014
Tekijä: Peirce, Lincoln
3614205
Kirja:Klementiina:2014
Tekijä: Pennypacker, Sara, kirjoittaja
788345
Kirja:Häijy-Henri ja muumion kirous:2007
Tekijä: Simon, Francesca
3348691
Kirja:Diktaattori:2012
Tekijä: Stark, Ulf

Uusimmat

1-5 / 12

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017

Super-Kauno haastatteleeJohanna Hulkko on Nokialla asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen ohjaaja.

Luotu: 1.8.2017

Super-Kauno haastatteleeSuper-Kauno haastattelee Markus Nivalaa. Markus esiintyy ja toimii ohjaajana Sirkus Supiaisessa.

Luotu: 7.8.2017

Soittoharrastuksen aloittamiselle ei ole alaikärajaa. Tarvitaan vain innokkuutta ja kiinnostus musiikkiin sekä halu harjoitella soittamista. Esittelemme nyt kolme nuorta pirkanmaalaista soittajaa:  Petja soittaa pianoa, Anna viulua ja Juha saksofonia. Mitä soitinta sinä haluaisit kokeilla?   

Luotu: 17.7.2017

Uutta ja mukavaa kuultavaa perheen pienimpien musiikkihetkiin.

Luotu: 24.7.2017