Juttuja Juttuja


Lemmikkilinnun elämää

Neitokakadu on kiva kaveri ja oivallinen lemmikki, kun osaa ottaa sen tarpeet huomioon. Neitokakadu nimeltään Hööpänä kertoo elämästään lemmikkilintuna.

Nimeni on Hööpänä ja olen neitokakadu, siis papukaija. Kuoriuduin munasta joulupäivänä vuonna 2007, eli olen nyt 9-vuotias aikuinen lintu. Olen lemmikkilintuna perheessä, johon kuuluu myös kaksi muuta neitokakadua ja kaksi kania. Niin ja pari ihmistä, jotka siivoavat sotkut kun silputaan esimerkiksi paperia. No, se on ihmisen homma vaikka ei aina huvittaisi. Neitokakadu Hööpänä

Linnun tavat

Yleensä neitokakaduilla on punaiset posket, mutta minäpä olen harmaa-valkoinen niin kuin vaikka lokki! Minulla on hieno töyhtö. Töyhtö kertoo, miltä minusta tuntuu. Kun olen tosi valppaana se on ihan pystyssä. Kun olen tosi tyytyväinen ja rauhallinen, esimerkiksi kun menen nukkumaan, töyhtö on alhaalla ja narskutan nokkaa. Nukun yleensä yhdellä jalalla seisten, toisen jalan nostan höyheniin piiloon ja pään pyöräytän ympäri niskaan. Siinä sitä on hyvä köllötellä kippurassa!

Minulla ja lintukavereillani on iso häkki, jossa aikuinen ihminenkin mahtuu seisomaan. Se on turvallinen paikka odottaa ihmisiä kotiin. Saan liikkua paljon myös vapaana asunnossa, silloin lennän huoneesta toiseen, tutkin ja puuhastelen. Usein kävelen myös lattialla ja saatan lennähtää vaikka sohvalle ihmisen seuraksi. Jään joskus häkkiinkin vaikka ovi on auki, koska siellä on hyviä virikkeitä: istumisorsia, ruokaa ja nakerrettavaa. Täytyy keksiä luvallista tekemistä, ihmiset eivät nimittäin tykkää jos nakertaa poikki sähköjohtoja tai repii tapettia, testattu on! Sanovat että kakinkin joskus väärään paikkaan.

Onni löytyy laulusta ja rapsutuksista

Hööpänä sohvallaKun olen hyvällä tuulella, minua alkaa usein laulattaa. Ensin laulan ihan hiljaa. Sitten laulan vähän kovempaa ja kohta vielä kovempaa ja lopulta laulan kaikkien äänien yli! Se on ihanaa! Lauluni kuuluu helposti kerrostalon porraskäytävään tai joskus naapuriinkin... Nyt asutaan rivitalossa ja laulu taitaa kuulua pihalle asti. Terve vaan naapurit ja pihapuun harakat, täällä Hööpänä!

Lennän joskus ihmisen päähän istumaan. Sieltä on hyvä katsella maisemia, eikä tarvitse itse kävellä tai lentää. Kaipaan tuttujen ihmisten lähellä olemista. Kiitokseksi kyydistä saatan sukia hiuksia, se tuntuu kuulemma mukavalta. Kyllä minäkin tykkään kun tuttu ihminen rapsuttaa tai silittää minua! Joskus on mukavaa kun ihminen puhaltaa hellästi niskahöyheniin. En luota kuitenkaan keneen tahansa, toisille kähisen nokka auki jos ne tulevat liian lähelle. Itse minä päätän, kenetkä otan kaveriksi. Jos minun kaverikseni haluaa niin kannattaa opetella viheltämään, liikkua rauhallisesti ja jutella niitä näitä. Kuuntelen mielelläni vaikka ääneenluettua kirjaa ja saatan tulla vaikka polvelle istumaan, kunhan saan itse päättää milloin.

Kysele ja etsi tietoa

Tämmöistä tämä lemmikkilinnun elämä siis on. Ehkä haluat tietää lemmikkilinnuista lisää, meitähän on monenlaisia. Kannattaa tutkia nettisivuja ja kysellä lemmikkilintuharrastajien kokemuksia. Lintuharrastajia voi tavata esimerkiksi lemmikkitapahtumissa. Netistäkin löytyy hyviä keskusteluryhmiä ja lintuvideoita. Tietokirjoista kannattaa valita uusimmat, sillä linnuista on opittu paljon uutta viime vuosina.

 

Tietoa lemmikkilinnuista netissä:

Kaijuli ry

Neitokakadut - variaatioiden aikakausi

Papukaija lemmikkinä-sivusto

 

Kirjoittanut: Anu Hytönen, Ruoveden kirjasto 5/2017

Jutun teokset

1-5 / 5
3269524
3598606
Blu-ray:Rio:2013
Rio
852201
Kirja:Ihana koira:2008
Tekijä: Marshall, William
772900
Kirja:Pienlemmikkien virikeopas:2006
Tekijä: Telkänranta, Helena
3743108
Kirja:Papukaija lemmikiksi?:2011
Tekijä: Tuutti, Jarmo, kirjoittaja

Uusimmat

1-5 / 8

Neitokakadu on kiva kaveri ja oivallinen lemmikki, kun osaa ottaa sen tarpeet huomioon. Neitokakadu nimeltään Hööpänä kertoo elämästään lemmikkilintuna.

”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta” - lintukirjoja.

Esittelyssä PIKI-kirjastojen lukukoirat ja muut lukueläimet.

Esittelyssä Suomen matkakohteita.

Super-Kauno haastattelee -logo

Super-Kaunon haastattelussa tamperelainen kirjailija ja käsikirjoittaja Jari Mäkipää. Jari kirjoittaa mm. Etsiväkerho Hurrikaani -kirjoja sekä YLEn Galaxi Playtä ja R05AN K00D1a.