Juttuja Juttuja

Kesäloma: leiki, lepää, lue

Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen... Kuka osaa jatkaa laulua eteenpäin? 

Kesä tarkoittaa monelle (aikuiselle) sitä, että perustetaan joko kasvimaa pihaan tai pikkupuutarha parvekkeelle. Mikäs sen maistuvampaa kuin itse kasvatetut tomaatit, salaatit ja mansikat! Mullan tuoksu on yksi kesän merkki, mutta niitä on paljon muitakin. Mikä sinulle on ykkösjuttu, milloin tuntuu siltä että nyt on kesä? Silloin kun Puuhamaa-laulu alkaa raikaa televisiossa? Ensimmäinen tötterö jäätelökioskista? Uiminen - tai edes pikainen kastautuminen veteen? Koulujen loppuminen? 

Kevään kääntyessä kesäksi alkaa pitkä loma. Monta viikkoa vapautta, aikaa itselle ja kavereille. Mutta pikkuisena vaaratekijänä on tylsistyminen, mitä jos ei keksi tekemistä? Ei hätää, apuna on kirjasto! Tästä jutusta löytyy vinkkejä lomatekemiseen mutta myös tekemättä jättämiseen eli ihan vaan kesäilyyn.

Rakennetaan maja, kansikuvaRaparperin alla oli suosikkilauluni lapsena, ja tykkään siitä yhä. Sammakolle kävi vähän ikävästi, sen vehreä koti katosi ja jäljelle jäi vain päivänvarjo. Sammakko itse oli edelleen tyytyväinen, eipä se enempää suojaa tarvinnutkaan. Mutta entäpä jos sinä tekisit itsellesi kesäkodin? Voit rakentaa majan, ison tai pienen, melkein minne vaan. Rakennetaan maja! opastaa rakentamisessa antaen neuvoja niin työkalujen käyttöön kuin majassa yöpymiseen. Eikä ohjeita ole vain yhdenlaiseen majaan vaan moniin. On pahvimaja, kupolimaja, puumaja, tarkkailuasema...

Isä, rakennetaan maja! KansikuvaJos et juuri nyt jaksa itse rakentaa majaa, voit lukea muiden aherruksesta. Kirjassa Isä, rakennetaan maja! Annamarin, Väinön ja Onnin naapuri muistelee, millaisia majoja hän rakensi lapsuudessaan. Lapset innostuvat, samoin herra Putkela. Isä epäröi, mutta jää jyrän alle. Niinpä pihaan tulee työmaa puumajan rakentamista varten.

Majasta tulee viimeisen päälle hieno, on tapetit ja kamiinat ja kylpyammeet ja kaikki! Mutta kun isä ja herra Putkela oikein intoutuvat, lapset jäävät sivustakatsojiksi. Niinpä trio päättää rakentaa oman majan, vähän yksinkertaisemmin mutta nopeasti valmistuvan.

Nalleliina ja Otso, kansikuvaJos on kaunis sää, majan voi rakentaa ulos. Ja jos on tuulinen sää, voi lennättää leijaa. Oletko joskus tehnyt leijan itse? Jos et mutta haluaisit, Nalliina ja Otso neuvovat miten. Otsolla on kirja, jonka ohjeilla he rakentavat Keltaisen Vaaran. Minkä niminen sinun leijasi olisi?

Sadepäivänä maja rakennetaan sisälle. Kun se on valmis, sisälle voi käpertyä lukemaan. Oletko jo tutustunut lasten kesäbingoon? Jos et, niin tarkat ohjeet löytyvät täältä. Lyhyesti: Lue 5 kirjaa ja muodosta bingorivi. Palauta täytetty lappu kirjastoon niin osallistut palkintojen arvontaan. 

Lokkisaaren säpinät, kansikuvaMaja voi olla mitä mainioin retkipaikka, joko lyhyemmän eväsretken ajaksi tai yön yli kestävän. Moni osallistuu myös pidemmille, ohjatuille retkille. Parasta on se, että ei ole oikeaa tai väärää retkeä, se voi viedä lähimetsään tai jonnekin kauas, se voi kestää tunnin tai viikon.

Joskus retkellä joutuu tai pääsee osalliseksi jännittävistä seikkailuista, kuten käy Juholle ja Istolle kirjassa Lokkisaaren säpinät. Juho herää yöllä, menee ulos ja näkee kummallisia asioita. Mikä vene liikkuu yöllä, ja mitä laatikoita kannetaan lähisaareen?

Tutustu myös näihin kesäisiin kirjoihin: 

Saariston lapset. Ukkosmyrskyjä, onkimista, sammakon muuttamista prinssiksi - ja ryöstetty hylje.

Karoliina ja hullu huvipuisto. Mökkeilyä, uimakoulua, jalkapalloa ja vähän erikoisempaa mattopyykkiä.

Kesä Koiramäessä. Ulkoilmaelämää, itsetehtyjä leluja ja mansikkamaitoa.

Hilja ja vihreän talon kesä. Puuhun kiipeämistä, kissanristiäiset ja vakoiluretki.

 

Kuva: kooste kansikuvista

 

Kirjoittanut: Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 6/2018

Jutun teokset

1-8 / 8
899072
Kirja:Rakennetaan maja!:2010
Tekijä: Espinassous, Louis
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
875877
Kirja:Karoliina ja hullu huvipuisto:2009
Tekijä: Kallioniemi, Tuula
Vuosi: 2009
Aineistolaji: Kirja
3738707
Kirja:Kesä Koiramäessä:2015
Tekijä: Kunnas, Mauri, kirjoittaja, taiteilija
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3794603
Kirja:Saariston lapset:2015:[Uusi p.]
Tekijä: Lindgren, Astrid, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3135865
Kirja:Nalliina ja Otso rakentavat leijan:2011
Tekijä: Lindström, Kajsa
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
673474
Kirja:Isä, rakennetaan maja!:2004
Tekijä: Majaluoma, Markus
Vuosi: 2004
Aineistolaji: Kirja
3341482
Kirja:Lokkisaaren säpinät:2012
Tekijä: Suomela, Laura
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
4040522
Kirja:Hilja ja vihreän talon kesä:2017
Tekijä: Viherjuuri, Heidi, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja

Uusimmat

1-8 / 8

Kesäloma: leiki, lepää, lue

Äidin kasvimaalla, raparperin alla, sammakolla koti oli kultainen... Kuka osaa jatkaa laulua eteenpäin? 

Luotu: 16.5.2018

Pullakesteistä Ufon oksennukseen

Nyt sisään rakkaat lapset te!
Me lasit saadaan kaikille
ja pullakestit pidetään!
Vaan kuinkas sitten kävikään?

Luotu: 25.4.2018

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Omituiset aikuiset

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017