Juttuja Juttuja


Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Kevät keikkuen tulevi, sanoo sanonta. Tulkoon vaan, on sitä jo odotettu! Valon määrä lisääntyy, aurinko lämmittää, ensimmäiset kukat kurkistavat maan alta, puihin tulee silmuja ja lehtiä... Mutta tällä kertaa suuntaamme katseen kohti maata, tutkiaksemme ja lukeaksemme kaikesta ällöstä. Loisia, pieruja ja kakkaa, limaa, räkää ynnä muuta "ihanaa", jes!

Teoksen kansikuvaMarit Nicolaysen: Väinö ja rotta viemärissä

Kun retken nimi on "Minne kakka joutuu?", se suuntautuu tietenkin viemäriin. Väinöä hirvittää: haiseekohan siellä pahalta... hänen kun tulee paha olo jo siitä kun koira pieraisee. Oppilaat näkevät ja kuulevat viemärin toiminnasta, mutta koska mukana on Väinön karkaileva lemmikkirotta Hakkarainen, ei kommelluksilta vältytä. Lisäksi viemäriympäristö saa oppilaiden mielikuvituksen laukkaamaan vähän turhankin lujaa.  

 

Teoksen kansikuvaEmma Dodson: Ällö eläinkirja: limaa, myrkkyä ja haisua.

Kevättä pidetään romanttisena aikana: eläimet pariutuvat ja alkavat rakentaa pesiä, pian on poikastenkin aika... Tiesitkö, että poikakirahvin kertoo tyttökirahville tykkäävänsä tästä juomalla sen pissaa? Tai että piikkisioille romantiikkaa on se, että poikapiikkisika pissaa tyttöpiikkisian päälle?

Tässä tietokirjassa tutustutaan paitsi rakkauteen myös pesän ja poikasten puolustamiseen sekä moneen muuhun asiaan. Unohtamatta haiskahduksia! Tiesitkös muuten sitä, että konnalisko pystyy suihkuttamaan verta silmänurkastaan?

 

Teoksen kansikuvaAndrew Weale: Dinojen iso hätä.

Tämän jutun kirjoittajan mielestä yksi ällöttävimmistä kirjoista on Dinojen iso hätä. Kylään saapuu dinosauruksia, joiden lempipuuhaa on arvaatko mikä? Oikein, kakkaaminen. Vauvadinosaurus päästelee pieniä papanoita, isommat ehkä koripallon kokoisia. Jättidinosaurus tuottaa suorastaan kakkalammikon! Kyläläiset ratkaisevat kakkaongelman rakentamalla dinoille ulkovessan. Ja kas, siistiä on! Mutta eräänä päivänä kylää lähestyy lentoliskojen joukko... 

 

Teoksen kansikuvaP. U. Rippley: Jurassic prööt: esihistoriallisia pieruja.

Kakkatulvan jälkeen ketään ei yllätä se, että dinosaurukset myös piereskelevät. Tässä ääninappikirjassa kuullaan kymmenen dinosauruslajin paukuttelua. On pulputtelua, rupsautuksia, tuhnuja ja pöhnyjä. Miltä sinun pierusi kuulostaa?

Teoksen kansikuvaNicola Davies: Uutterat loisijat: eläinmaailman kiusankappaleet.

Ihmisille tuttuja kiusankappaleita ovat muun muassa päätäit, joita on usein päiväkodeissa ja kouluissa. Tai hirvikärpäset, jotka tahtovat väkisin tunkea hiuksiin ja vaatteiden alle syksyisessä marjametsässä. Tässä kaksi esimerkkiä noin 430 eri loisesta. Nicola Daviesin kirjassa tutustutaan loisiin, joista osa elää ihmisissä ja osa eläimissä. Esimerkiksi sammakot kärsivät kärpäsistä ja iilimadoista, kun taas sinivalailla voi olla 25-30 metriä pitkiä heisimatoja.

Kirjassa kerrotaan, miten loiset päätyvät iholle, turkkiin ja elimistöön mutta myös keinoista joilla niitä voi välttää tai miten niistä voi päästä eroon.

Teoksen kansikuvaPirkko-Liisa Perttula: Karmivaa! Yök!

Vitsikirjaan on koottu eläimiin ja ihmisiin liittyviä äklötyksiä. On maailman suurin hämähäkki, pisin pieru, kivien ja lentokoneiden syömistä, erilaisia kakkatyyppejä, haavahoitoa muurahaisilla, oksennusta ja hikottelua. Kirjan voi lukea alusta loppuun tai valikoida juttuja sieltä täältä - ihan miten itse tykkäät.

Huom! Tätä kirjaa ei suositella luettavaksi ruoka-aikaan. 

Henna Kaukoniemi, Oriveden kirjasto 4/2018

Jutun teokset

1-6 / 6
3966576
Kirja:Ällö eläinkirja : limaa, myrkkyä ja haisua:2016
Tekijä: Dodson, Emma, kirjoittaja
686201
Kirja:Väinö ja rotta viemärissä:2004
Tekijä: Nicolaysen, Marit
3413452
Kirja:Karmivaa! Yök!:2013
Tekijä: Perttula, Pirkko-Liisa
3744890
Kirja:Jurassic prööt : esihistoriallisia pieruja:2015
Tekijä: Rippley, P. U., kirjoittaja
3343211
Kirja:Dinojen iso hätä:2012
Tekijä: Weale, Andrew

Uusimmat

1-10 / 10

Kevät: kuraa ja koirankakkaa

Kevät! Yleensä se tarkoittaa auringonpaistetta, leskenlehtiä, pajunkissoja, linnunlaulua ja vappupalloja. Mutta ei tällä kertaa. Nyt kevättä lähestytään siitä näkökulmasta, että sulavan lumen alta paljastuu koirankakkakasoja...

Luotu: 20.3.2018

Kamut ovat elämän ruisleipä

Joskus kuoppa on mäki, joskus kahdeksan on kuusi. Joskus miehistä parhain on itse asiassa gorilla ja kaiken lisäksi naaras. Mitä ihmettä täällä horistaan? No tietenkin kaveriasiaa!

Luotu: 22.2.2018

Harry Potter ja Ihmeotukset

Kansainvälistä Harry Potter Book Night -teemapäivää vietetään vuosittain helmikuussa, tällä kertaa tapahtuma on 1.2. Suomessa monet kirjastot ovat olleet tapahtumassa mukana, ja järjestäneet aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Tällä kertaa myös PIKI-verkkokirjasto osallistuu. Vuonna 2018 teema on Fantastic Beasts eli ihmeelliset otukset.

Luotu: 22.1.2018

Rakas päiväkirja!

Rakas päiväkirja! Aion paljastaa sinulle salaisuuden...

Luotu: 12.12.2017

Seikkailujen joulu

Milloin joulusta tulee seikkailu? Silloin ainakin, kun tapahtuu jotakin odottamatonta, kun on oikeanlaista seuraa, jos et tiedä, mitä tuleman pitää. Seikkailun tuntu alkaa kutittaa mahanpohjaa, kun poikkeaa totutuista ja ottaa pienen tai ison askeleen uudelle polulle.

Luotu: 29.11.2017

Monenlaisia perheitä

Joskus tavallinen perhe oli sellainen, johon kuuluivat isä, äiti, kaksi lasta ja koira. Sittemmin maailma on muuttunut, ja perheistä on tullut monenkirjavia.

Luotu: 18.10.2017

Omituiset aikuiset

Useimmat aikuiset ovat jonkin verran omituisia. Toiset ovat vielä omituisempia, kuin toiset. Mistä voi olla kyse ja kuinka siihen tulisi suhtautua?

Luotu: 3.10.2017

Tuhmilukset - tekevälle sattuu

Tuhmilukset eli ajoittain huonotapaiset vintiöt ovat lapsiolentoja, joille sattuu ja tapahtuu enemmän kuin muille. Mutta mitä ja miksi?

Luotu: 7.8.2017

Johanna Hulkko

Super-Kauno haastatteleeJohanna Hulkko on Nokialla asuva kirjailija, käsikirjoittaja ja kirjoittamisen ohjaaja.

Luotu: 1.8.2017

Sirkustaiteilija Markus Nivala

Super-Kauno haastatteleeSuper-Kauno haastattelee Markus Nivalaa. Markus esiintyy ja toimii ohjaajana Sirkus Supiaisessa.

Luotu: 7.8.2017