Harjoittelijana kirjastossa Harjoittelijana kirjastossa


Kristiina ja Anni TETissä Metsossa

Kristiina ja Anni olivat TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjaston lainauspalveluissa 7. - 11.10.2019. Kristiina ja Anni suosittelevat elokuvia ja Tuntematonta sotilas -kirjaa.

 

Teoksen kansikuvaTuntematon sotilas

Väinö Linnan kirjoittama ja vuonna 1954 julkaistu kirja on realistinen kuvaus jatkosodan vaiheista rintamalla palvelleen konekiväärikomppanian näkökulmasta. Kirja pitää sisällään jatkosodan kaikki vaiheet vuoden 1941 nopeasta etenemisestä asemasotaan ja Neuvostoliiton suurhyökkäykseen.

Kirjassa seurattavan konekiväärikomppanian miehistö sekä upseerit ovat fiktiivisiä hahmoja, mutta komppania pohjautuu yksikköön, jossa Linna itse palveli sotavuosien aikana. Tiettyä päähenkilöä ei ole, joskin muutamat hahmot ovat luonnollisesti enemmän esillä kuin muut. Miehistöstä ja upseeristosta löytyy laidasta laitaan taustoiltaan ja persooniltaan erilaisia hahmoja, mikä tekee lukukokemuksesta entistä kiinnostavamman. Hahmot ovatkin todella uskottavia juuri erityispiirteidensä vuoksi. Miehistö koostuu eri puolilta Suomea saapuneista sotilaista, mikä näkyy erityisen hyvin hahmojen puhumissa murteissa. Vaikka kirjasta löytyy laaja skaala hyvin kuvattuja mieshahmoja, useat lukijat ovat jääneet harmittelemaan naishahmojen vähäisyyttä. Tekstissä mainitaan nopeasti vain muutamia naishahmoja ja hekin ovat kovin pinnallisesti kuvailtuja.

Juonen kulku on selkeää ja siihen sisältyy useita mieleenpainuvia kohtauksia. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa Mannerheimin syntymäpäivä, jota juhliakseen sotilaat valmistivat salaa kiljua, kahden niskuroineen sotilaan teloitus pellolla ja kohtaus, jossa elintarvikkeiden varastamisesta kiinni jääneet sotilaat suorittivat kovennetun rangaistuksensa ilmapommituksista huolimatta. Juoni etenee loogisessa järjestyksessä noudatellen sodan etenemistä, mutta lukijaa saattaa hämätä se, että ajallisesti paljon lyhyempää etenemisvaihetta on kuvattu reilusti enemmän kuin asemasotaa.

Kirjan kerronta ei menetä mielenkiintoisuuttaan missään vaiheessa, joten lukemiseen jaksaa uppoutua pitkäksikin ajaksi kerrallaan. Kun lukemiseen jaksaa keskittyä, teksti on suhteellisen helposti ymmärrettävää, ottaen huomioon paljon yksityiskohtia sisältävän laajan aiheen. Kirjassa on hyvin valittu kertojatyyppi ja se sopii kirjaan jossa yksittäistä päähenkilöä ei ole.

Tuntemattoman sotilaan pohjalta on tehty kolme elokuvaa vuosina 1955, 1985 sekä 2017. Tämän lisäksi sitä on esitetty erilaisina näytelmäversioina sekä oopperana. Lisäksi kirjasta löytyy paljon oheiskirjallisuutta, jos kirjan luettuaan jää kaipaamaan lisää tietoa esimerkiksi hahmoista tai tarinan taustoista. Esimerkiksi novellikokoelmaan Toinen tuntematon on koottu 22 eri kirjailijan kirjoittamaa novellia Tuntemattoman sotilaan naishahmoista. Satu Jaatisen kirjoittamassa kirjassa Tuntemattomat taas tutustutaan laajasti mm. Tuntemattoman sotilaan taustalla vaikuttaneisiin yksityiskohtiin, hahmojen taustatarinoihin sekä kirjan ja elokuvien tekovaiheisiin.

Elokuvan julisteAmélie

Jean-Pierre Jeunetin ohjaama elokuva, joka näytettiin ensimmäisen kerran elokuvateattereissa vuonna 2001. ”Syksyinen iltapäivä” on yksi Yann Tiersenin säveltämistä kappaleista elokuvaan. 

Elokuva kertoo pariisilaisesta viattomasta tytöstä, joka elelee omassa haavemaailmassaan. Amélie alkaa levittää iloa ympärilleen tekemällä pieniä asioita muiden tavanomaisiin päiviin. Eräänä päivänä mieheltä nimeltä Nino Quincampoix putoaa valokuva-albumi. Amélie ottaa sen talteen, mutta on liian ujo palauttaaksen sen tajutessaan rakastuneensa mieheen. Kuka tietää mitä heidän välilleen syntyy.

Amélieta esittää Audrey Tatou ja Ninoa Mathieu Kassovitz.

elokuvajulisteWest Side Story

Broadway-musikaalin elokuvaversio, jonka Jerome Robbins ja Robert Wise ovat loistavasti ohjanneet valokuvakankaalle ja johon Leonard Bernstein on säveltänyt uniikit kappaleet. 1961 ensi-iltansa saanut elokuva on voittanut peräti 10 Oscar-palkintoa. 

omeon ja Julian tarina sijoittuu New Yorkin jengitappeluiden maailmaan uusine koreografioineen ja lauluineen. Keskenään sotajalalla olevat Jets ja Sharks koittavat parhaansa karkottaa toisen alueeltaan. Eri puolilta tulevien puertoricolaisen Marian sekä jenkkiläisen Tonyn traaginen rakkaustarina on vasta aluillaan, kun he tapaavat toisensa tanssiaisissa.

Pääosissa ovat mm. Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno ja George Cha-kiris.

Teoksen kansikuvaThe Breakfast Club

Elokuva viidestä nuoresta, joilla ei ole mitään yhteistä toistensa kanssa ja jotka joutuvat viettämään lauantaipäivän jälki-istunnossa toistensa seurassa lukion kirjastossa. Stereotyypit urheilu-hullu, nörtti, kriminaali, prinsessa ja outolintu ovat ulkokuorensa alta kaikkea muuta. Avautuessaan toisilleen he ystävystyvät ja heistä tulee brekkariklubi.

Tämä draamaelokuva julkaistiin ensimmäistä kertaa vuonna 1985. Sen ohjasi John Hughes ja päärooleihin pääsivät Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald sekä Ally Sheedy.

ElokuvajulisteHeathers

Winona Ryderin hahmo, 17-vuotias Veronica Sawyer, yksi koulun suosituista tytöistä, kyllästyy ”kavereidensa” tyttökolmikko Heathersien itsekeskeiseen ajattelutapaan ja haluaa saada takaisin vanhan normaalin elämänsä. Christian Slaterin esittämä koulukapinallinen Jason Dean ilmestyy Veronican pelastukseksi. J.D. yllyttää Veronican mukaansa tappamaan Heathersien pään, Heather Chandlerin. Tekojensa jälkeen parin suhde tulee olemaan loput elokuvasta pelk-kää vuoristorataa. 

Elokuvan käsikirjoituksesta on vastannut Daniel Waters ja Michael Lehmann on sen ohjannut. 1989 ensi-iltansa saaneesta elokuvasta on myös myöhemmin vuonna 2010 tehty musikaali nimellä ”Heathers: The Musical”, jonka Laurence O’Keefe ja Kevin Murphy ovat kirjoittaneet, säveltäneet sekä sanoittaneet.

Anni kirjoitti lukusuosituksen Tuntemattomasta sotilaasta ja Kristiina elokuvasuositukset 10/2019

Näyttelyn teokset

1-8 / 8

Kokemuksia kirjastoista

1-10 / 84

Kristiina ja Anni TETissä Metsossa

Kristiina ja Anni olivat TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjaston lainauspalveluissa 7. - 11.10.2019. Kristiina ja Anni suosittelevat elokuvia ja Tuntematonta sotilas -kirjaa.

 

Lauri TETissä Nokialla

Lauri oli TET-harjoittelussa Nokian pääkirjastossa 30.9.-4.10.2019

Olivia TETissä Hämeenkyrössä

Olivia oli TET-harjoittelussa Hämeenkyrön kirjastossa syyskuussa 2019

Venla TETissä Nokialla

Venla oli TET-harjoittelu Nokian kirjastossa 22.9-27.9 2019

Helena TET-harjoittelussa Metsossa

Helena oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metson lasten ja nuorten osastolla 9. - 20.9.2019

Aino TET-harjoittelussa Kaukajärvellä

Aino oli TET-harjoittelussa Kaukajärven kirjastossa 9.-13.9.2019

Heikki kesätöissä Orivedellä

Heikin kokemuksia kesätöistä Oriveden kirjastossa 2019.

Venlan kesätyöharjoittelu Orivedellä

Venla oli kesätyöharjoittelussa Oriveden kirjastossa kesäkuussa 2019.

Eino TET-harjoittelussa Metsossa

Eino oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa 27.-29.5.2019

Emilia TET-harjoittelussa Metsossa

Emilia oli TET-harjoittelussa keväällä 2019 Tampereen pääkirjasto Metsossa.