Kirjahyllyjä ja seinässä lukee nuoret

Harjoittelijana kirjastossa

Kertomuksia harjoitteluajoilta

Mika Ylöjärven pääkirjasto Leijassa

Mikasta tulee kirjastonhoitaja. Opiskeluun liittyvän harjoittelun hän suoritti Ylöjärvellä kesällä 2020.

Mika Mäkinen

Pienestä pitäen olen rakastanut kirjastoja. Rakastan haahuilua kirjahyllyjen väleissä ja kirjojen hypistelyä, olivat ne sitten vanhoja tai uusia. Niinpä päätin tehdä tästä rakkaasta harrastuksesta ammatin ja nyt opiskelenkin kirjallisuustieteen lisäksi kirjastonhoitajaksi Tampereen yliopistossa. Olen jo opiskellut neljä vuotta, joten oli aika kokeilla ihan oikeaa kirjastotyötä.

Vaikka kirjastot ovat tuttuja, hämmästyin silti siitä, miten monesta eri aiheesta on olemassa kirja. Kirjoja löytyi niin auton korjaamisesta, jonglööraamisesta, Loton historiasta kuin myös humalakasvin kasvatuksesta ja puunhakkuusta. Ylöjärven kirjastossa on yli 177 000 kirjaa, joten aiheita ja tarinoita riittää.

Mika MäkinenTutustuin perusteellisesti kesän aikana kirjaston pyörittämiseen ja minulle tulivat tutuiksi niin kirjahyllyjen luona tapahtuvat työt (kuten hyllyttäminen, kirjojen esillepano), asiakaspalvelu (varausten tekeminen ja noutaminen, uusien korttien tekeminen, tiedonhaku) kuin myös takahuoneessa tapahtuva työ (kirjojen korjaus, muovittaminen, kaukolainat, laskujen lähettäminen, uusien kirjojen tilaaminen, jne.). Pääsin tekemään työtä myös kirjaston ulkopuolella, kun tein yhden iltavuoron kirjastoauton kyydissä. Tein myös neljä erilaista kirjanäyttelyä: Black Lives Matter –näyttelyyn keräsin kirjallisuutta ja elokuvia, jotka kertoivat rotusyrjinnästä. Aku Ankan Taskarit 50v. –näyttelyyn rakensin pahvista kartion, jonka koristelin vanhoista Aku Ankoista leikkaamillani kuvilla. Kolmas näyttely, Lainaamattomat, esitteli mielenkiintoisia kirjoja joita ei oltu lainattu moniin vuosiin. Neljäs ja viimeinen tekemäni näyttely oli nimeltään Kouluun! ja se esitteli nuorten kirjoja, jotka kertoivat koulunkäynnistä.

Opin myös paljon kirjojen elinkaaresta kirjastossa. Koska kirjaston tila on rajallinen ja sinne saapuu joka viikko monta pahvilaatikollista uusia kirjoja, on vanhoja kirjoja myös karsittava. Osa kirjoista poistuu ns. luonnollisella tavalla, kun ne menevät niin risoiksi, ettei niitä voi enää lukea, mutta osasta kirjoja jouduttiin luopumaan, sillä niitä ei yksinkertaisesti lainattu ollenkaan, jolloin voitiin todeta, ettei kirjalle ole käyttöä asiakaskunnassamme, vaikka kirja olisikin todella mielenkiintoinen. Onneksi osa näistä kirjoista saa uuden kodin poistomyynnissä, joka kesän aikana Leijassa järjestettiin.

Viimeisellä viikollani pidin kirjavinkkauksen yläkoululaisille viisi kertaa. Tämä jännitti, mutta samalla sitä oli innostavaa tehdä. Oli mahtavaa päästä kertomaan lukemisesta ja sen hyödyistä, ja suuri palkinto olisikin, jos onnistuin sytyttämään lukemisen kipinän edes yhteen nuorista, jolla ei tämä kipinä ole vielä syttynyt.

Mika, Ylöjärven kirjaston kesän 2020 harjoittelija

Kokemuksia kirjastoista

1-10 / 78

Mika Ylöjärven pääkirjasto Leijassa

Mikasta tulee kirjastonhoitaja. Opiskeluun liittyvän harjoittelun hän suoritti Ylöjärvellä kesällä 2020.

Anna kesätöissä Orivedellä

Anna oli kesätöissä Oriveden kaupunginkirjastossa kesäkuussa 2020.

Kaislan TET-harjoittelu Pälkäneen Arkissa

Kaisla oli harjoittelemassa viikon Pälkäneen Arkissa.

Niko TET-harjoittelussa Hämeenkyrössä

Niko oli TET-harjoittelussa Hämeenkyrön kirjastossa tammikuussa 2020.

Miina ja Mimosa TET-harjoittelussa Metsossa

Miina ja Mimosa olivat TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa 27. - 31.1.2020. Miina ja Mimosa kirjoittivat harjoittelussaan kirjavinkkejä verkkokirjaston lukijoille.

Marika TET-harjoittelussa Sastamalassa

Marika TET-harjoittelussa Sastamalan kaupungin pääkirjastossa syksyllä 2019

Maria TET-harjoittelussa Sastamalassa

Maria oli TET-harjoittelussa Sastamalan pääkirjastossa syksyllä 2019.

Minttu TET-harjoittelussa Metsossa

Minttu oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metson lasten ja nuorten osastolla 21. -25.10.2019.

Kristiina ja Anni TETissä Metsossa

Kristiina ja Anni olivat TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjaston lainauspalveluissa 7. - 11.10.2019. Kristiina ja Anni suosittelevat elokuvia ja Tuntematonta sotilas -kirjaa.

 

Lauri TETissä Nokialla

Lauri oli TET-harjoittelussa Nokian pääkirjastossa 30.9.-4.10.2019

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu