Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

Nuorten osastolla

Harjoittelijana kirjastossa

Mitä kirjastoissa puuhataan?

Kiinnostaako, mitä kaikkea tettiläinen tai harjoittelija on puuhaillut kirjastossa, ja millaisena hän on kokenut harjoittelujaksonsa.


Eliaksen TET-harjoittelu Metsossa

Lue, kuinka Eliaksen harjoittelu sujui Tampereen pääkirjasto Metsossa.

Tapahtunut aikaisemmin

Kirpsakassa kymmenen asteen pakkasessa seisoskellessani kerkesin jo miettimään, oliko tässä yhtään mitään järkeä. Lähteä nyt Tampereelle tettiin, varmaan olisi paikka auennut seinäjokelaisesta lähikaupastakin.

Kirjastoduuni kuitenkin kiinnosti, ja Lakeuden Ristin varjossa sijaitseva kupariseinäinen Apila oli remontissa. Pienessä päässäni olin kelannut, että serkkuhan asuu Tampereella, voisin mennä sinne.

Tässä sitä nyt oltiin. Bussipysäkki oli tyhjillään, olin kerennyt jo mielessäni käymään läpi mahdolliset kauhuskenaariot, niitä oli kovin helppo keksiä. Bussikortti hajoaa: niin hajoat sinäkin puskiessasi lumen ja jään keskellä ylämäkeen. Lompakko katoaa: pakkopaasto. Astut väärään bussiin: löydät itsesi Hervannasta tahi Tesomalta tai vaikka Lielahdesta, serkkupojan mukaan kaikki ovat paikkoja joista vain harva on palannut kertomaan.

Linja-auto numero 29 lipui hiljakseen pysäkille, onneksi paikallinen kokenut nyssenkäyttäjä osasi sen pysäyttää käsimerkein. Onnistuin painamaan kortin lukijaan, ihme ja kumma, piippaus kuului ja vihreä ympyrä alkoi loistamaan. Onnistuin löytämään istumapaikan, jätin repun jalkoihin ja keskityin laskemaan pysäkinvälejä. Paikallisasukkaat tuijottivat. Kylmäsi.

Edellisiltana olimme serkun kanssa ajaneet reitin, serkku oli sanonut, että kun bussi kohtaa hautausmaan nurkan painat punaista nappia tangossa, nouset ylös ja jäät venaamaan keskiosassa sijaitsevan oven eteen. Niin on täällä tapana tehdä.

Kirkontorni nousi jo kaukana horisonttiin, olin valinnut oikean bussin. Hautausmaan kohdalla painoin nappia, nousin ylös ja kävelin oven eteen. Bussi pysähtyi, nousin kyydistä, panin bussikortin pysäkillä talteen ja nostin katseeni kohti Metso-kirjastoa.

Maanantai

Eliaksen näyttely MetsossaDramaattisuudet sikseen, työpäivä alkoi avainten saamisella vahtimestarilta, ja sitten perusteellisella kirjastokierroksella. Tämän jälkeen sain kunnian liittyä seiskaluokkalaisten kirjastoesittelyyn sekä kirjavinkkaamiseen.

Vinkkauksen jälkeen aloitin sitten ne ihan oikeat työt. Ensimmäinen tehtävä oli hyllyttää helppolukuisten kirjojen hylly. Aakkostamista olin jo vähän kuumotellut etukäteen, kyseistä tointa olin viimeksi harjoittanut joskus ala-asteella. Kirjat kuitenkin löysivät oikeat paikkansa, ainakin siihen asti kunnes minulle kerrottiin että ne tavutetut menee sitten omaan paikkaansa. No, tekevälle sattuu ja virheistä on opittava ja niin päin pois.

Tiistai

Tiistaina olikin sitten jo uusi vaaramomentti mukana, nimittäin kaksi avainta taskun pohjalla. Viikon aikana taskujen jatkuva tsekkaaminen alkoi lähennellä paranoidisuutta.

Taskuista viis, tiistaina työtehtävänä oli sama vanha, hyllytys, sekä uusi juttu, uusien tarrojen liimaaminen kirjoihin. Oli muuten jännää puuhaa, koko ajan oli se pelko että käsi heilahtaa ja tarra jää keskelle kansikuvaa. Ei ollut sentään lähellä kuin kerran.

On muuten pakko mainita mesta, jossa murkinoin koko viikon, kirjaston kahvila. Pääasiassa Paninia ja pillimehua, mutta tulihan sitä keskiviikkona maistettua myös ranskalaista maalaiskeittoa, eli makkarasoppaa, jossa kaikki tutut vihannekset on korvattu itselleni tuntemattomilla juureksilla. Hyvää sekin oli.

Keskiviikko

Keskiviikkona sain taas uuden työtehtävän: varausten hakeminen. Oli varmaan yksi hauskimmista hommista mitä viikon aikana tein, viivakoodinlukijan piippaaminen sekä kuitintulostimen äänet olivat addiktoivia. Piip piip piip piip…

Keskiviikkona oli vuorossa myös hiukkasen isompi savotta, suhteellisen iso pino joulukirjoja täytyi kärrätä varastoon. Ensimmäinen parinsadan kilon kärryllinen oli sentään jo valmiiksi aakkostettu, seuraavat eivät.

Keskiviikkona aloitin myös Miksi luen?-jutun raapustamisen, sekä hyllynpäätynäyttelyn rakentamisen, aiheena jännitys ja seikkailut.

Torstai

Torstaina tein aamusta lisää varausten noutoa, sitten kirjoittelin ja viimeistelin hyllynpäätynäyttelyn. Ja hyllyttelin totta kai, kuten jok’ikisenä päivänä. Viikon aikana oppii muuten siinä hommassa jo aikamoisen nopeaksi.

Kymmeneltä käväisin seuraamassa satutuokiota, siellä luettiin muuten muiden joukossa yksi parhaista lastenkirjoista ikinä koskaan, nimittäin legendaarinen Rauhallinen Erkki.

Puolilta päivin sain luottamustehtävän: piti kärrätä taas hirveä määrä jouluopuksia varastoon, tällä kertaa apuna ainoastaan kärryt, mää ja minä itte. Pari tuntia siinäkin meni, mutta saatiinpahan opukset hyllyille. Kävin syömässä, ja tämän jälkeen jatkoin jouluisissa tunnelmissa, kasasin nimittäin joululauluja kärryyn. Päivän lopuksi kävin vielä pyörähtämässä seiskaluokkalaisten kirjavinkkauksessa, jossa viipyilin epähuomiossa hiukkasen yliaikaakin.

Perjantai

Perjantai starttasi taas kerran hyllytyksellä ja varausten hakemisella, käväisin myös kolmosluokkalaisten kirjavinkkauksessa. Tämän jälkeen järjestin taas joululauluja, lisäsin Risto Räppääjiä hyllyyn kun vanhat alkoivat ehtyä, ja noudin pari varausta.

Kävin syömässä, jonka jälkeen olen tainnut lähinnä kirjoittaa. Tätä lausetta raapustaessa kello on 13.53, seinän takana hakataan growtopiaa, kahvinkeitin porisee ja viimeinen tet-tuntini alkaa seitsemän minuutin kuluttua. Kokonaisuudessaan on ollut uskomattoman hyvä kokemus, kaikki ovat olleet auttavaisia ja tekemäni hommat oikein hauskoja. Voin todellakin suositella, varsinkin jos ominaisuuksiisi kuuluu kärsivällisyys sekä kiinnostus kaikenlaisia kirjoja kohtaan.

Terveisin

Elias Seinäjoen lyseon 8. lk.
Harjoittelujakso 6.-10.2.2017, kirjoitettu 2/2017

Katso myös
Eliaksen Miksi luen? -juttu Pojatkin lukevat-sivulta.

Kokemuksia kirjastoista
1-10 / 47

Lue, kuinka Eliaksen harjoittelu sujui Tampereen pääkirjasto Metsossa.

Amanda oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa 14.-25.11.2016

TET-harjoittelijana ollut Jari on harrastanut piirtämistä naperosta asti. Ekaluokalla alkoi omien sarjakuvahahmojen teko. Artikkelissaan hän neuvoo, miten aloittaa piirtäminen.

Lotta oli TeT-harjoittelussa Tampereen pääkirjastossa 10-14.10. ja 24-28.10.2016

Ylöjärven pääkirjasto Leijassa on syksyllä 2016 ollut kolme TET-harjoittelijaa: Daria, Nella ja Iiris.

Raakel oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa

Jaina oli TET-harjoittelussa kolme päivää Tampereen pääkirjasto Metsossa.

Kevään ensimmäinen tet-harjoittelija Ylöjärven Leija-kirjastossa oli Helmi. Hänelle kirjastoharjoittelu oli alusta asti ajatuksissa.

Tanja oli TET-harjoittelussa Sastamalan pääkirjastossa 4. - 8.4.2016

TET-harjoittelija Camilla kertoo harjoittelustaan Sastamalan kirjastossa