Harjoittelijana kirjastossa Harjoittelijana kirjastossa


Mitä kirjastoissa puuhataan?

Kiinnostaako, mitä kaikkea tettiläinen tai harjoittelija on puuhaillut kirjastossa, ja millaisena hän on kokenut harjoittelujaksonsa.

Henna Sastamalan pääkirjastossa

Henna oli TET-harjoittelussa Sastamalan pääkirjastossa 2. - 6.10.2017.

Olen Henna-niminen yhdeksäsluokkalainen tyttö Sastamalasta. Hain Sastamalan pääkirjastoon tettiin ajalle 2.- 6.10.2017, sillä ajattelin kirjaston olevan rauhallinen ja kiinnostava työpaikka, jossa olisi mukava viettää kyseinen viikko. Itse kirjastorakennus oli minulle jo entuudestaan tuttu, ja kirjastoautolta olen monet kerrat lainannut kirjoja.
Ensimmäisenä päivänä lähdin yllättävän levollisin mielin työpaikalle. Tet-sopimus oli täytetty jo työnantajan kanssa, ja oli selvää minne minun tuli ensimmäisenä päivänä saapua. Työpaikalla minulle esiteltiin selkeästi kirjaston tilat, kuten pukuhuoneet ja ruokailutila. Kirjaston työntekijät ottivat minut heti ystävällisesti ja avuliaasti vastaan, ja sain heti käsityksen hyvästä ilmapiiristä.

Kirjojen muovitustaEnsimmäisenä minulle opastettiin viikonlopun aikana palautettujen kirjojen palautus sekä kertomakirjallisuuden hyllytys. Opin siinä samalla vihdoin, mitä kaikki kirjojen selkämysten merkinnät tarkoittavat. Sen jälkeen päädyin poistoleimaamaan vanhoja ja rikkinäisiä kirjoja. Ruokataukokin tuli siinä välissä pidettyä, ja minusta oli mukavaa kun tauon ajankohdan sai joka päivä itse päättää.

Seuraavien neljän päivän aikana opin kaikenlaista kirjaston toimivuudesta ja käytännön tehtävistä. Poistoleimaamisen ja hyllyttämisen lisäksi päällystin lastenkirjoja ja vein lehtiä oikeisiin paikkoihin. Suoritin minulle annettuja tiedonhakutehtäviä, ja opin käyttämään montaa erilaista tiedonhakupalvelua. Näin myös, miten palautusilmoituksia lähetetään asiakkaille ja missä järjestyksessä varatut kirjat järjestetään hyllyyn. Pääsin myös yhtenä päivänä kirjastoauton matkaan, ja vierailimme Marttilan koululla ja päiväkodeissa, joissa sain hoitaa asiakkaiden lainauksia ja palautuksia opastuksen avulla.

Kaikkiaan viikkoni on ollut todella mukava, ja olen oppinut paljon enemmän kirjaston työstä ja aineistosta, kuten verkossa olevista e-kirjoista ja niiden lainaamisesta. Henkilökunta on ollut avuliasta, ja aina on voinut kysyä apua. Samalla tuli myös nähtyä lisää mielenkiintoisia kirjoja, joita voisin itsekin varata ja lukea vapaa-ajallani. Kirjasto on mielestäni oiva Tet-paikka kelle tahansa, joka on vähänkään kiinnostunut kirjallisuudesta.

Terveisin Henna, 10/2017

Kokemuksia kirjastoista

1-10 / 58

Venla oli TET-harjoittelussa Ylöjärven pääkirjasto Leijassa 30.10. - 10.11.2017.

Rebecca oli Tampereen pääkirjasto Metsossa TET-harjoittelussa lokakuussa 2017.

Venla oli TET-harjoittelussa Sastamalan pääkirjastossa 18. - 22.9.2017

Henna oli TET-harjoittelussa Sastamalan pääkirjastossa 2. - 6.10.2017.

Oona oli Tampereen pääkirjasto Metsossa TET-harjoittelussa lokakuussa 2017.

Iiro oli TET-harjoittelussa Nokian pääkirjastossa 2.-6.10.2017

Johanna ja Sonja olivat TET-harjoittelussa Nokian pääkirjastossa 25.—29.9.2017.

Jenny oli Oriveden kirjastossa kesätyössä kesäkuussa kolme viikkoa.

Kerttu oli TET-harjoittelussa Nokian pääkirjastossa 24. - 28.4.2017.

Veera oli TET-harjoittelussa Ylöjärven pääkirjasto Leijassa 3. -7.4.2017.