Harjoittelijana kirjastossa Harjoittelijana kirjastossa


Mitä kirjastoissa puuhataan?

Kiinnostaako, mitä kaikkea tettiläinen tai harjoittelija on puuhaillut kirjastossa, ja millaisena hän on kokenut harjoittelujaksonsa.

Nokian TET-harjoittelija Amanda

Amanda oli harjoittelijana Nokian Pääkirjastolla 1.-5.10.2018.

Amadan kokoama näyttely, kuva Harjoittelussa Nokialla

Olen Amanda. Olen 14-vuotias nokialainen ja käyn Emäkosken koulun yhdeksännettä luokkaa. Harrastuksiini kuuluu lukemisen lisäksi viulunsoitto, teatteri sekä piirtäminen. Peruskoulun jälkeen haluaisin lukioon, ja unelma-ammattini on graafinen suunnittelija. Hain kirjaston TET-paikkaa koska pidän lukemisesta ja halusin tietää, mitä kaikkea kirjaston työntekijä tekee työpäivänsä aikana.

Ensimmäisenä työpäivänä minut otettiin avosylin vastaan ja minulle näytettiin paikkoja. Sain myös selvennystä kirjojen hyllytyksestä sekä järjestämisestä. Hyllytin aamun aikana palautettuja kirjoja nuorten sekä lasten osastoille. Kahvi- ja teetauon jälkeen pääsin muovittamaan kirjoja. Se oli vaikeampaa kuin miltä näytti, enkä ymmärtänyt, miten Juha teki sen niin nopeasti ja siististi. Iltapäivällä minulle kerrottiin lisää kirjaston toiminnasta ja minulle esiteltiin Piki-verkkokirjaston toimintoja.

Tiistaiaamu meni hyllyttäessä. Se sujui nyt nopeammin kuin maanantaina, vaikka kirjoja oli suunnilleen saman verran. Huomioin myös, että Nokian Pääkirjastosta lainataan paljon Aku Ankka-sarjakuvia, sillä niitä oli palautuskärryssä jokaisena työpäivänäni. Kun palautetut kirjat oli hyllytetty, pääsin tarroittamaan Cd-levyjä. Tiistaina minulle myös kerrottiin, että saan tehdä oman näyttelyni Nokian Kirjastolle, mikä koostuu minun lempikirjoistani. Olin tästä todella innoissani, ja iltapäivä menikin näyttelykirjojen listaamisessa ja kootessa. Suuri osa kirjoista oli valitettavasti lainassa, joten niihin piti tehdä varaukset. Sain kehuja kirjavalinnoistani, ja siitä tuli minulle todella hyvä mieli.

Keskiviikkona tein töitä myös kirjaston ulkopuolella. Lähdimme viemään kirjoja nokialaiseen vanhainkotiin, Vihnuskotiin. Veimme sinne muun muassa Cd-levyjä, elokuvia, tietokirjoja sekä kaunokirjallisuutta. Kun tulimme takaisin, pääsin suunnittelemaan julistetta näyttelylle, joka järjestetään suomalaisen kirjallisuuden päivänä. Loppupäivän vietin varastossa hyllyttämässä sekä tarroittamassa jouluaiheisia kirjoja.

Torstaina jatkoin hyllyttämistä, näyttelyjulisteen suunnittelua sekä oman näyttelyni järjestelyä. Yhdeksältä alkoi lasten satutunti. Luulin hetken aikaa, että minä lukisin lapsille satua, mutta onneksi siihen työhön pääsi joku paljon kokeneempi sadunlukija. Satutunnin lopuksi pääsivät lapset piirtämään painajaisen. Minäkin piirsin sellaisen, mutta en uskaltanut viedä sitä sadunlukijalle. Satutunnit jatkuivat, mutta minulle tuli muuta tehtävää. Autoin Päiviä järjestämään lukiolaisille suunnatun kirjastosuunnistuksen. Vein Qr-koodeilla varustetut rastit oikeiden kirjojen kohdalle. Ruokatauon jälkeen minulle näytettiin kirjojen tarroitusta. Osa tarroista oli vanhoja, eivätkä ne pysyneet kirjojen selkämyksissä, joten käytimme apunamme teippiä. Päivän lopuksi koeajoin Päivin suunnistusradan. Tarkistin, että kaikki oli paikoillaan ja että Qr-koodit toimivat, ja toimivathan ne.

Nyt on perjantai, ja minun pitää myöntää, että aliarvioin kirjaston täysin. Ajattelin kirjastotyön koostuvan vain hyllytyksestä, muovituksesta ja tarroituksesta, mutta olin pahasti väärässä! Kirjasto tarjoaa palveluitaan myös niille, jotka eivät kirjastoon pääse, kuten vanhemmille ihmisille sekä pienille lapsille. Minusta se on todella hienoa ja tuo varmasti iloa näiden palveluiden käyttäjille. Kuulin myös, että kirjastolla on alkamassa uusi palvelu, jossa lapsi pääsee lukemaan koiralle. Sen nimi on Lukukoira, ja pelkkä ajatus koiralle lukemisesta saa minut hymyilemään. Valitettavasti toiminta alkaa vasta työviikkoni jälkeen, joten en päässyt näkemään Lukukoiratoimintaa käytännössä.

Perjantaiaamuna hyllytin tavalliseen tapaan. Tuntui haikealta ajatella, että nämä kirjat saattavat olla viimeiset kirjat, mitä ikinä hyllytän. Samaan aikaan lukiolaiset kävivät läpi testaamaani rataa. Kuulin osan tuskailevan, ettei kirjaston luokituksesta saa mitään selvää. Mietin siinä itsekseni, että he vain eivät käy kirjastossa tarpeeksi usein. Näyttelyyni varatut kirjat olivat viimein saapuneet kirjastolle, joten pääsin viimeistelemään näyttelyni. Se näytti mielestäni hyvältä, ja siitä otettiin myös kuvia verkkokirjaston sivuille. Teen juomisen jälkeen minut ohjattiin kirjoittamaan tätä tiivistelmää. Minulla oli vaikeuksia muistaa kaikkia työtehtäviäni, sillä aika on mennyt todella nopeasti. Olisin mieluusti kirjastossa töissä kauemminkin, mutta opiskelu menee kirjaston edelle.

Lyhyesti sanottuna nautin työviikostani paljon. Muut työntekijät olivat todella mukavia ja minusta tuntui siltä, kuin olisin ollut osa porukkaa jo kauemman aikaa. Työtehtävät eivät olleet liian helppoja ja pääsin tekemään oikean kirjastonhoitajan töitä. Opin myös paljon Nokian Kirjastojen toiminnasta ja palveluista. Työpaikalle oli mukava tulla kun tiesi, mitä mukavaa puuhaa siellä oli tehtävänä. Suosittelen kirjastoa harjoittelupaikaksi ihan jokaiselle, mukava ilmapiiri ja monipuoliset työtehtävät tekevät kirjastosta loistavan työpaikan.

Amandan suositukset

Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens

Annukka Salama: Käärmeenlumooja

John Green & David Leviathan: Will Grayson, Will Grayson

Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna

Astrid Lindgren: Veljeni Leijonamieli

Darren Shan: Friikkisirkus

Meredith Russo: Tyttösi sun

Emily Trunko: Rakas kuka vaan: kirjeitä joita ei koskaan lähetetty

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Ned Vizzini: Be more chill (tätä teosta ei PIKI-kirjastojen kokoelmissa), katso muut Vizzinin teokset

Heikki Salo: Kynsilehto

Kokemuksia kirjastoista

1-10 / 71

Sanni TETissä Metsossa

Sanni oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa 1. -5.10.2018

Eeva TETissä Hämeenkyrössä

Eeva oli TET-harjoittelussa Hämeenkyrön kirjastossa 1.-5.10.2018

Nokian TET-harjoittelija Amanda

Amanda oli harjoittelijana Nokian Pääkirjastolla 1.-5.10.2018.

Bao TETissä Nokialla

Bao oli Nokian pääkirjastolla TET-harjoittelussa 24. - 28.9.2018.

Amira TETissä Metsossa

Amira oli TET-harjoittelussa Tampereen pääkirjasto Metsossa 10.-21.9.2018.

Kesätyö kirjastossa

Sara oli kesätöissä Oriveden kaupunginkirjastossa heinäkuussa 2018.

Kesää kirjastossa

Olen Rebecca, kirjoittajalukion toisen vuoden opiskelija. Kirjallisuus on siis hyvin läheistä minulle koulumaailmassa. Opiskelujeni lisäksi luen kuitenkin myös paljon vapaa-ajalla ja hamuan kirjallisuutta ympärilleni.

Olivian Tet-harjoittelu Arkissa

Olivia oli tet-harjoittelussa Pälkäneen pääkirjasto Arkissa 3. - 13.7.2018

Minne ja Jonte TETtissä

Minnen ja Jonten TET-harjoittelu Nokian pääkirjastossa.

Siirin TET-harjoittelu Nokialla

Siiri oli TET-harjoittelussa Nokian kaupunginkirjastossa 23.4–27.4 2018