Kuvituskuva: Freepik.com

Hakuohjeita

Apua hakusanojen käyttöön, rajauksiin ja uutuusvahtiin

angle-left Rajausten tekeminen

Kirjasto- tai osastorajaus

Voit kohdistaa hakusi tietyn kirjaston kokoelmiin. Valitse ensin kirjasto ja lisäehdoksi halutessasi  myös toimipaikka. Haun kohdistaminen pelkästään kirjastoon tai toimipisteeseen ilman muita hakuehtoja ei ole järkevää, koska tulosjoukot ovat liian laajoja selattaviksi. 

Huomaa!

Kangasalan, Nokian, Pirkkalan ja Tampereen kokoelman osalta toimipaikka- tai osastorajaus ei toimi oikein ns. "kelluvan kokoelman" vuoksi.
Kelluva kokoelma tarkoittaa käytännössä sitä, että teos jää näissä kirjastoissa siihen toimipisteeseen, jonne se palautetaan.

Huomioi myös!

Saatavuustiedoissa näytetään kuitenkin kaikki kirjastot

Yksittäisen teoksen saatavuustiedoissa näytetään kaikkien teosta hankkineiden PIKI-kirjastojen saatavuudet. Näin vaikka olisit rajannut hakusi kohdistumaan vain tietyn kirjaston kokoelmaan.

Saatavuus muissa kirjastoissa näytetään siksi että, jos ao. kirjastossa teos onkin lainassa, näet saatavuuden naapurikirjastossakin tekemättä hakua uudelleen.

Haku kielellä

Kirjaston kokoelmissa on tuhansia jo pelkästään suomen-, englannin- tai ruotsinkielisiä teoksia, joten niiden hakeminen pelkällä kielellä ei ole järkevää. Hakuun voi jo ennakkoon yhdistää toisia hakuperusteita tai rajauksia.

Rajaus kielellä

Kun haluat vain tietynkielisiä teoksia, kielirajaus supistaa tulosjoukkoa huomattavasti. Kielirajauksen voi tehdä joko yhteen tai useampaan kieleen samanaikaisesti. Komennolla Ctrl ja klikkaus, voit valita yhden tai useamman kielen hakuusi.

Rajaus kategorialla

Voit rajata hakusi jollakin näistä kategorioista: kaunokirjallisuus, tietokirjallisuus, musiikki.

Kaunokirjallisuus- ja tietokirjallisuus -kategoriat rajaavat haun vain painettuihin teoksiin eli kirjoihin sekä niiden sähköisiin versioihin (e-kirjat). Käyttäessäsi näitä kategorioita, et siis voi enää tehdä aineistolajirajausta samanaikaisesti.

Musiikki-kategoria sen sijaan kohdistaa rajauksen kaikkiin 78-alkuisiin luokkiin. Tätä kategoriaa käyttäessäsi voit tehdä myös aineistolajirajauksen. Vaikkapa näin: Kategoria Musiikki + Aineistolaji DVD + Asiasanat Yhdysvallat JA rock.

Koska et voi siis yhdistää samaan hakuun kaunokirjallisuuskategoriaa ja aineistolajina äänikirjaa, tai saa dvd-aineistolajia tietokirjallisuuden kategoriaan, kannattaa kategoria-rajauksessa käyttää apuna luokkia.

Kaunokirjallisuutta voi hakea äänikirjoina yhdistämällä äänikirja-aineistolajin esimerkiksi kertomakirjallisuuden luokan 84.2.

Yhdistä aineistolaji kaunokirjallisuuden luokkaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Hakuusi voit yhdistää muitakin rajauksia, esimerkiksi asiasanoja (jännityskirjallisuus, fantasiakirjallisuus, huumori) sekä lisärajauksia (kieli, julkaisuvuosi).

Rajaus julkaisuvuodella

Kun etsit teosta vain yhdeltä tietyltä vuodelta, kirjoita tämä vuosi molempiin kenttiin (Vuodesta ja Vuoteen).

Älä käytä liian suuria aikavälejä (esim. vuodesta 1900 vuoteen 2012).

Rajaus uutuuksiin

Voit hakea PIKI-kirjastoihin hankittuja tai saapuneita teoksia tietyltä aikaväliltä: viikko, kuukausi, 3 kuukautta, 6  kuukautta tai vuosi. Mitä pidemmän aikavälin valitset, sitä suurempi on tulosjoukko. Hakutulossivun ryhmittelyistä voi tulosjoukkoa supistaa monin tavoin. Tai kohdista hakusi jo etukäteen johonkin tiettyyn aineistolajiin, kieleen tai kategoriaan.

Uutuushausta on erillisiä hakuohjeita tällä samalla sivulla.

3/2018

Hakuvinkkejä eri aiheista

E-kirjojen hakeminen: kaksi tapaa

E-kirjoja voi hakea verkkokirjastossa tai suoraan OverDriven tai Ellibsin e-kirjapalveluissa.

Näin haet cd-äänikirjoja

Vinkkejä cd-äänikirjojen hakemiseen aiheen, tekijän ja kielen mukaan.

Näin haet isotekstisiä kirjoja

Nopein tapa hakea isotekstisiä kirjoja on käyttää asiasanaa.

Näin haet lainattavia esineitä

PIKI-kirjastoissa on erilaisia lainattavia esineitä tai välineitä peleistä kahvakuuliin. Ohjeissa neuvotaan käyttämään asiasanaa ja aineistolajia niiden hakemisessa.

Näin haet uutuuksia

Vinkkejä kuinka voit hakea kirjastoihin juuri saapuneita tai hankinnassa olevia teoksia. Voit tehdä myös hakuvahdin uutuuksiin.

Pikahaku

  • Kaikkia kenttiä ei tarvitse täyttää.
  • Katkaisumerkki  * korvaa useamman merkin, ?-merkki vain yhden, katkaisua voi käyttää hakusanan alussa, lopussa tai keskellä
  • Ctrl ja hiiren klikkaus valitsee useamman kohdan rajauksissa.
  • Ctrl ja hiiren klikkaus poistaa virheellisen valinnan.
  • Vapaasanahaku hakee kaikista teoksen kuvailuista:tekijä, teos, asiasana, luokka, huomautus, kustantaja jne.
  • Musiikkia hakiessasi hyödynnä asiasanoja tekijähakuun yhdistettynä (esim. popmusiikki, rock, jazz, Suomi, Iso-Britannia tms.), jos haluat vain pelkät cd-levyt, etkä niillä olevia yksittäisiä kappaleita.

Katso lisää hakuohjeita

Operaattorit

JA-operaattori

Hakusanojen on kaikkien esiinnyttävä saman teoksen kuvailuissa.

TAI-operaattori

Laajentaa hakua: hae marsut tai hamsterit. Tulosjoukossa on sekä marsuista että hamstereista kertovat teokset.

EI-operaattori

Karsii aina hakutuloksia. Sillä suljetaan pois termit ja käsitteet, joiden ei haluta esiintyvän hakutuloksessa.

Peräkkäiset sanat/fraasihaku

Haettavien sanojen on esiinnyttävä teoksen kuvailuissa (esim. teoksen nimessä) peräkkäin.