Kirjasto kuuluu kaikille
Kirjastojen kotipalvelut
PIKI-kirjastojen kotipalvelut
Osasta PIKI-kirjastoja on mahdollista saada kirjastopalvelua kotiin, jos asiakkaan on vaikea päästä palveluiden ääreen korkean iän, vamman tai sairauden takia.
Kasseja koteihin
Yleisin toimintatapa on tarjota kirjakasseja kotiin. Kasseja kootaan n. kerran kuukaudessa asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja yhteyttä asiakkaisiin pidetään puhelimitse.
Perinteisen kirjamateriaalin lisäksi kirjastot tarjoavat myös muuta materiaalia: elokuvia, musiikkia, pelejä, soittimia, tabletteja, liikuntavälineitä, jopa VR-laseja.
Kokoelmia ja virkistystä yhteisöille ja hoivalaitoksiin
Osa kirjastoista kokoaa vaihtuvia kokoelmia myös hoitolaitoksiin ja palvelukoteihin. Tampereen kaupunginkirjaston ja Valkeakosken kirjastot tarjoavat on myös teemapaketteja muisteluhetkiä varten. Niihin on koottu esineitä, kuvia, lyhyitä tarinoita, jopa tuoksuja keskusteluhetkien pohjaksi.
Kysy lisää omasta kirjastostasi
Oman kuntasin kirjaston mahdollisuuksista tarjota kotipalvelua kannattaa kysyä suoraan henkilökunnalta. Kysy samalla myös Celia-kirjaston palveluista.
Lukemisesteisten palvelut
Celia - valtakunnallista verkkopalvelua lukemisesteisille
Jos lukeminen on vaikeaa
Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa lukihäiriön tai muun esteen vuoksi, voit saada kirjastojen kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Celia on valtakunnallinen lukemisesteisten erikoiskirjasto.
Celian kokoelmat
Sen valikoimissa on kymmeniä tuhansia äänikirjoja lapsille ja aikuisille klassikoista uutuuksiin.
Äänikirjoja on mahdollista kuunnella tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimella. Ladattava ilmainen Pratsam-kuuntelusovellus on helppo tapa päästä kirjojen maailmaan.
Näin pääset alkuun
Pääset Celian äänikirjojen kuuntelijaksi tulemalla kirjastoon. Kirjastosta saa tunnukset ja opastusta verkkopalvelun ja äänikirjojen käytössä.
Todistusta lukemisesteestä ei tarvita.
Selkokielisyys kirjastoissa
Mitä selkokieli on?
Selkokieli on yksinkertaista kieltä. Selkokielessä virkkeet ovat lyhyitä. Selkokielessä selitetään vaikeita sanoja ja sanontoja.
Kirjastoasioita selkokielellä
Verkkokirjastossa on sivu, jossa on tietoa selkokielellä kuinka kirjastokortin saa ja kuinka sitä käytetään tunnusluvun kanssa. Sivulla kerrotaan myös teoksien varaamisesta, lainaamisesta ja lainojen uusimisesta.
Tutustu sivuun PIKI-kirjastojen käyttösäännöt
Selkokirjoja kirjastoissa
Kirjastoissa on selkosuomeksi kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Selkokielelle on mukautettu tuttuja suomalaisia romaaneja ja kirjoitettu uusia. Kirjastoissa on kirjoja myös yksinkertaisella englannilla, ruotsilla ja muilla vierailla kielillä.
Monessa kirjastossa selkokirjoille on omat hyllynsä. Kysy kirjaston henkilökunnalta, jos et löydä selkokirjoja!
Selkokielistä kirjallisuutta PIKI-verkkokirjastossa
Vieraskieliset palvelut
PIKI-kirjastojen vieraskielisiä palveluja
PIKI-kirjastoissa on vieraskielistä aineistoa, kirjoja, elokuvia, lehtiä ja musiikkia, yli 80 eri kielellä. Lapsille on vieraskielisiä kuvakirjoja, satuja, lasten elokuvia ja musiikkia. Kokoelmissa on myös aineistoa suomen kielen opiskeluun.
Kirjastossa voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Pressreader-palvelussa on sanoma- ja aikakauslehtiä yli 7 800 ja 79 eri kielellä. Palvelu on toistaiseksi myös etäkäytössä PIKI-kirjastokortilla.
Kirjaston henkilökunta opastaa kirjaston käytössä ja esittelee palveluja.
Kysy lisää omasta kirjastostasi!
Monikielinen kirjasto
Monikielinen kirjasto tarjoaa aineistoa koko Suomeen eri kielillä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää lainaksi oman kirjaston kautta. Kysy lisää kirjastostasi! Tilaaminen PIKI-kirjaston kautta on maksutonta.
Lisätietoja Monikielisen kirjaston sivuilla
Tutustu palveluun videolla
Venäjänkielinen kirjasto – Русскоязычная библиотека
Venäjänkielinen kirjasto palvelee venäjänkielistä väestöä sekä kaikkia venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita.
Kirjaston kokoelmissa yli 14 000 kirjaa sekä yhteensä 1000 elokuvaa ja äänikirjaa. Aineistoon voi tutustua pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisessä Helmet-verkkopalvelussa. Venäjänkielistä aineistoa on mahdollista etsiä myös kyrillisillä kirjaimilla. Kirjaston kaukopalvelu lähettää aineistoa ympäri Suomen. Palvelu on maksuton.
Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi voit ilmoittautua oman paikkakuntasi kirjastossa.
Lisätietoja Venäjänkielisen kirjaston sivuilta
Viittomakielinen kirjasto
Viittomakielisten verkkopalvelu
Kuurojen liiton Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.
Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Kirjaston runsaassa ohjelmasisällössä on mm. viitottuja loruja ja satuja lapsille, pelejä, viitottuja lauluja ja runoja.
Palvelu on kaikille avoin
Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä.
Lisätietoja Viittomakielisen kirjaston sivuilla