Kuvituskuva, jossa palvelujen logoja ja kuvia Freepik-kuvapalvelusta

Esteetön kirjasto

Kirjasto kuuluu kaikille

Tietoa palveluista

Tälle sivulle on koottu lyhyesti tietoa kirjastojen palveluista niille, joiden on vaikea päästä kirjastoon tai kirjastoasiointi ei ole kaikin osin tuttua tai mahdollista.

Tutustu esittelyihin

Celia - lukemisesteisten palvelut

Kirjastojen kotipalvelut

Selkokieliset palvelut kirjastoissa

Vieraskieliset palvelut

Viittomakielinen kirjasto

Kysy kirjastosta!

Kirjastot palvelevat myös verkossa.

PIKI-kirjastojen Chat-palvelu

Kirjastoammattilaiset vastaavat verkkokirjaston chatissä kirjastonkäyttöön ja PIKI-kirjastojen palveluihin liittyviin kysymyksiin maanantaista torstaihin klo 10 - 17 ja perjantaisin 10 - 16.

Kysy kirjastonhoitajalta

Valtakunnallisessa Kysy kirjastonhoitajalta -tietopalvelussa voit kysyä kirjallisuudesta, tietoa aiheesta ja saada lukusuosituksia. Kysymyksiin vastataan kolmessa työpäivässä. Saat vastaukset sähköpostiisi.

Kysy kirjastonhoitajalta -palveluun

Kirjastoesitteitä eri kielillä

Kirjastojen kotipalvelut

PIKI-kirjastojen kotipalvelut 

Osasta PIKI-kirjastoja on mahdollista saada kirjastopalvelua kotiin, jos asiakkaan on vaikea päästä palveluiden ääreen korkean iän, vamman tai sairauden takia.

Kasseja koteihin 

Yleisin toimintatapa on tarjota kirjakasseja kotiin. Kasseja kootaan n. kerran kuukaudessa asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja yhteyttä asiakkaisiin pidetään puhelimitse.   

Perinteisen kirjamateriaalin lisäksi kirjastot tarjoavat myös muuta materiaalia: elokuvia, musiikkia, pelejä, soittimia, tabletteja, liikuntavälineitä, jopa VR-laseja.

Kokoelmia ja virkistystä yhteisöille ja hoivalaitoksiin 

Osa kirjastoista kokoaa vaihtuvia kokoelmia myös hoitolaitoksiin ja palvelukoteihin. Tampereen kaupunginkirjaston ja Valkeakosken kirjastot tarjoavat on myös teemapaketteja muisteluhetkiä varten. Niihin on koottu esineitä, kuvia, lyhyitä tarinoita, jopa tuoksuja keskusteluhetkien pohjaksi. 

Kysy lisää omasta kirjastostasi

Oman kuntasin kirjaston mahdollisuuksista tarjota kotipalvelua kannattaa kysyä suoraan henkilökunnalta. Kysy samalla myös Celia-kirjaston palveluista.

Lukemisesteisten palvelut

Celia - valtakunnallista verkkopalvelua lukemisesteisille

Jos lukeminen on vaikeaa

Jos et pysty lukemaan tavallista kirjaa lukihäiriön tai muun esteen vuoksi, voit saada kirjastojen kautta kuunneltavaksi Celia-kirjaston äänikirjoja. Celia on valtakunnallinen lukemisesteisten erikoiskirjasto.

Lisätietoa Celian palveluista

Celian kokoelmat

Sen valikoimissa on kymmeniä tuhansia äänikirjoja lapsille ja aikuisille klassikoista uutuuksiin.  

Äänikirjoja on mahdollista kuunnella tietokoneella, tableteilla tai älypuhelimella. Ladattava ilmainen Pratsam-kuuntelusovellus on helppo tapa päästä kirjojen maailmaan. 

Lisätietoa Celian kirjoista

Näin pääset alkuun

Pääset Celian äänikirjojen kuuntelijaksi tulemalla kirjastoon. Kirjastosta saa tunnukset ja opastusta verkkopalvelun ja äänikirjojen käytössä. 

Todistusta lukemisesteestä ei tarvita.

Selkokielisyys kirjastoissa

Mitä selkokieli on?

Selkokieli on yksinkertaista kieltä. Selkokielessä virkkeet ovat lyhyitä. Selkokielessä selitetään vaikeita sanoja ja sanontoja.

Kirjastoasioita selkokielellä

Verkkokirjastossa on sivu, jossa on tietoa selkokielellä kuinka kirjastokortin saa ja kuinka sitä käytetään tunnusluvun kanssa. Sivulla kerrotaan myös teoksien varaamisesta, lainaamisesta ja lainojen uusimisesta.

Tutustu sivuun PIKI-kirjastojen käyttösäännöt

Selkokirjoja kirjastoissa

Kirjastoissa on selkosuomeksi kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Selkokielelle on mukautettu tuttuja suomalaisia romaaneja ja kirjoitettu uusia. Kirjastoissa on kirjoja myös yksinkertaisella englannilla, ruotsilla ja muilla vierailla kielillä.

Monessa kirjastossa selkokirjoille on omat hyllynsä. Kysy kirjaston henkilökunnalta, jos et löydä selkokirjoja!

Selkokielistä kirjallisuutta PIKI-verkkokirjastossa

Aikuisten kaunokirjallisuutta

Lapsille ja nuorille

Lukemistoja ja selkokirjoja

Tietokirjallisuutta selkokirjoina

Easy English

Lättläst

Vieraskieliset palvelut

PIKI-kirjastojen vieraskielisiä palveluja

PIKI-kirjastoissa on vieraskielistä aineistoa, kirjoja, elokuvia, lehtiä ja musiikkia, yli 80 eri kielellä. Lapsille on vieraskielisiä kuvakirjoja, satuja, lasten elokuvia ja musiikkia. Kokoelmissa on myös aineistoa suomen kielen opiskeluun.

Kirjastossa voit lukea sanoma- ja aikakauslehtiä eri puolilta maailmaa. Pressreader-palvelussa on sanoma- ja aikakauslehtiä yli 7 800 ja 79 eri kielellä. Palvelu on toistaiseksi myös etäkäytössä PIKI-kirjastokortilla.

Kirjaston henkilökunta opastaa kirjaston käytössä ja esittelee palveluja.

Kysy lisää omasta kirjastostasi!

Monikielinen kirjasto

Monikielinen kirjasto tarjoaa aineistoa koko Suomeen eri kielillä. Monikielisen kirjaston kirjoja voi pyytää lainaksi oman kirjaston kautta. Kysy lisää kirjastostasi!  Tilaaminen PIKI-kirjaston kautta on maksutonta.


Lisätietoja Monikielisen kirjaston sivuilla

 

Tutustu palveluun videolla

Venäjänkielinen kirjasto – Русскоязычная библиотека

Venäjänkielinen kirjasto palvelee venäjänkielistä väestöä sekä kaikkia venäjän kielestä ja kulttuurista kiinnostuneita.

Kirjaston kokoelmissa yli 14 000 kirjaa sekä yhteensä 1000 elokuvaa ja äänikirjaa. Aineistoon voi tutustua pääkaupunkiseudun kirjastojen yhteisessä Helmet-verkkopalvelussa. Venäjänkielistä aineistoa on mahdollista etsiä myös kyrillisillä kirjaimilla. Kirjaston kaukopalvelu lähettää aineistoa ympäri Suomen. Palvelu on maksuton.

Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi voit ilmoittautua oman paikkakuntasi kirjastossa.

Lisätietoja  Venäjänkielisen kirjaston sivuilta

Viittomakielinen kirjasto

Viittomakielisten verkkopalvelu

Kuurojen liiton Viittomakielinen kirjasto on verkkopalvelu, johon kootaan viittomakielistä aineistoa. Osa materiaalista on käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Kirjasto tallentaa Suomen viittomakielisten kulttuuria, historiaa ja kieltä. Kirjaston runsaassa ohjelmasisällössä on mm. viitottuja loruja ja satuja lapsille, pelejä, viitottuja lauluja ja runoja.

Palvelu on kaikille avoin

Aineisto on helposti kaikkien saatavilla eikä asiakkuus vaadi rekisteröitymistä.

Lisätietoja Viittomakielisen kirjaston sivuilla