Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 125

International Dublin Award 2020

Teoksen kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteisen kirjallisuuspalkinnon, International Dublin Award, ehdokkaita nimeävät kirjastot ympäri maailman. Palkinto on yksi rahamäärältään yksi suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta.

Teoksia ovat ehdottaneet kirjastot neljästäkymmenestä maasta, mukana myös Tampereen kaupunginkirjasto. Ehdokasteoksista 50 on käännöksiä ja 51 esikoisteoksia. Eniten ehdokkuuksia kirjastoilta saivat Tommy Orangen teos There There, Esi Edugyanin Washington Black ja Sally Rooneyn Normal People. Ehdokaslistalla ovat mukana myös tämän vuoden nobelistit Olga Tokarczuk ja Peter Handke. Suomalaisista ovat mukana Minna Lindgrenin The End of Sunset Grove ja Laura Lindstedtin Oneiron : a fantasy about the seconds after death. Huhtikuussa 2010 julkaistaan lopulliset finalistit, joiden joukosta valikoituu lopullinen voittaja 10.6.2020.

Viime vuonna palkinnon voitti amerikkalainen Emily Ruskovich teoksellaan Idaho.

Luotu: 11.11.2019

Kanava-palkinto

Teoksen kansikuvaAikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön, vuodesta 2012 alkaen jaettu, yhteinen tietokirjoille myönnettävän Kanava-tunnustuspalkinnon on saanut kirjailija Juha Kauppinen teoksesta Monimuotoisuus : kertomuksia katoamisista.  Palkintoperusteluissa teosta pidetään tärkeänä puheenvuorona keskustelussa luonnonsuojelun merkityksestä. Palkinto on arvoltaan on 10 000 euroa.

Luotu: 11.11.2019

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Teoksen kansikuvaKaunokirjallisuuden Finlandia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat ovat tänä vuonna seuraavat teokset:
Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? : romaani. Fagerholmin teos Ihanat naiset rannalla oli ehdokkaana vuonna 1994.
Koskinen, Juha-Pekka: Tulisiipi : romaani. Myös Koskinen kuuluu aiemmin ehdolla olleiden joukkoon. Hänen teoksensa Ystäväni Rasputin oli ehdolla 2013.
Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo
Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä. Rimminen voitti palkinnon vuonna 2010 teoksellaan Nenäpäivä.
Pajtim Statovci : Bolla. Myös Statovci ehdokkaana jo toistamiseen. Hän on tällä hetkellä ehdokkaana myös National Book Awardin käännöskirjallisuussarjassa.
Venho, Johanna : Ensimmäinen nainen

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valitsee ehdokkaista lopullisen voittajan.

Lukijaäänestykset eri kategorioissa avautuvat samana päivänä kun ehdokkaat julkistetaan. Lukijat voivat äänestää omia suosikkejaan 24.11. klo 23.59 asti. Suosikit julkistetaan maanantaina 25.11.2019. Palkinto jaetaan 27.11.2019.

Luotu: 7.11.2019

Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Teoksen kansikuvaTietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2019 ehdokkaat on julkistettu. Tunnustus myönnetään ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka katsotaan herättävän lukijakunnan kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Lopullisen voittajan valitsee professori ja tietokirjailija Sixten Korkman. Palkinto jaetaan 27. marraskuuta. Viime vuonna palkittiin Seppo Aallon teos Kapina tehtailla : Kuusankoski 1918.

Ehdokkaina ovat :

Metsä meidän jälkeemme
Kantola, Anu: Huipputuloiset : Suomen rikkain promille
Ropponen, Ville: Luiden tie : Gulagin jäljillä
Roselius, Aapo : Villi itä : Suomen heimosodat ja Itä-Euroopan murros 1918-1921
Sergejeff, Andrei: Egyptin historia : Kleopatran ajasta arabikevääseen
Tervonen, Taina : Hukkuneet

Lukijaäänestykset eri kategorioissa avautuvat samana päivänä kun ehdokkaat julkistetaan. Lukijat voivat äänestää omia suosikkejaan 24.11. klo 23.59 asti. Suosikit julkistetaan maanantaina 25.11.2019.

Luotu: 6.11.2019

Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia

Teoksen kansikuvaLasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu.
Kuusi ehdokasta ovat:
Tomi Kontio ja Elina Warsta (kuvitus): Koira nimeltään Kissa tapaa kissan
Maria Laakso ja Johanna Rojola (kuvitus): Taltuta klassikko
Kaija Pannula ja Netta Lehtola (kuvitus): Kettujuttuja: kolme hännäkästä tarinaa
Anniina Mikama: Huijarin oppipoika
Lena Frölander-Ulf: Nelson Tigertass/Nelson Tiikeritassu, suomennos Jaana Nikula
Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli

Palkintolautakunnan  valitsemista teoksista lopullisen voittavan valitsee näyttelijä ja muusikko Olavi Uusivirta. Palkinto on arvoltaan 30 000 euroa. Voittaja julkistetaan keskiviikkona 27.11., samassa tilaisuudessa kuin muutkin kaksi Finlandia-kirjallisuuspalkintoa.

Lukijaäänestykset eri kategorioissa avautuvat samana päivänä kun ehdokkaat julkistetaan. Lukijat voivat äänestää omia suosikkejaan 24.11. klo 23.59 asti. Suosikit julkistetaan maanantaina 25.11.2019.


Luotu: 5.11.2019

Tietokirjailija-palkinnot

Teoksen kansikuvaSuomen tietokirjailijat ry:n myöntää vuosittain useille tietokirjailijoille 8000 euron arvoiset palkinnot tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Helsingin kirjamessuilla jaetut palkinnot saivat Svenolof Karlsson, Sari Näre, Timo Räbinä, Jukka Tarkka ja Katariina Vuori.


Lue lisää palkinnon saajista Suomen tietokirjailijat ry:n omilta verkkosivuilta.

Luotu: 31.10.2019

Kirja à la Carte -palkinto Paula Havasteelle

Teoksen kansikuvaTurun Kirjamessujen ja Turun Ruoka- ja viinimessujen yhdessä perustama tunnuspalkinto Kirja à la Carte myönnetään fiktiiviselle teokselle, joka raadin mielestä parhaiten käsittelee ruokateemaa. Tämän vuoden voittajaksi ylsi Paula Havasteen romaani Vierashuoneet.
Teos on kuvaus nuoren saarenmaalaisen perheen selviytymisestä Neuvosto-Eestin 1950-luvun myllerryksessä ja yrityksestä pitää yllä uutta majataloaan.  Teos on jatkoa romaanille Pronssitähti.

Luotu: 31.10.2019

Vuoden matkakirja

Teoksen kansikuvaMarkku Kaskelan ja Tomi Kontion toimittama teos Vaelluksia Italiassa on voittanut matkailulehti Mondon Vuoden matkakirja 2019 -palkinnon. Palkintoraati perustelee valintaansa ilahduttavan monipuoliseksi viidentoista matkakertomuksen koosteeksi, jota lukiessa pääsee vaeltamaan niin Italian luonnossa kuin kaupungeissakin. Kaksikko on toimittanut ja kuvannut aiemmin myös kaksi muuta Italiaa koskevaa kirjaa: Puhuvan talon tarinoita: Nella cittá eterna ja Minun Italiani : Saapasmaan suomalaistarinat. Lehti jakoi myös kaksi kunniamainintaa, jotka myönnettiin Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen teokselle Luiden tie : Gulagin jäljillä sekä Kimmo Taskisen ja Vesa Sisätön teokselle Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa.

Luotu: 31.10.2019

Vuoden kristillinen kirja

Teoksen kansikuvaVuoden kristillinen kirja -palkinnon voittaja on Maarit Erosen ja Jane Jonesin teos Kadun kukka: prostituutiosta vapauteen.  Teos kertoo etelä-afrikkalaisen nuoren naisen elämän- ja selviytymistarinan ihmiskaupan ja prostituution keskeltä. Sekä voittajateoksen valitsija Sanna Ukkola että yleisöäänestyksen osallistujat olivat samaa mieltä voittajateoksesta.

Muut ehdokkaat olivat:

Jukka Hautala: Seitsemän kertaa seitsemän: 49 sanaa Raamatusta, kristinuskosta ja kulttuurista
Saara Kinnunen: Äidin ikävä : mielen sovintoon suhteessa äitiin
Sinikka Klemettilä: Pianomies Hillel Tokazier
Juho Sankamo: Alkukirkon salaisuus
Tapani Sopanen: Juhani Huotari: Vainotun kristityn asiamies

Luotu: 29.10.2019

Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto

Teoksen kansikuvaNuori Aleksis -palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle kotimaiselle kaunokirjalle. Palkinnon saajan valitsee Äidinkielen opettajain liiton kokoama, toisen asteen opiskelijoista koostuva raati.

Helsingin kirjamessuilla palkinto myönnettiin Annamari Marttisen ajatuksia herättävälle romaanille Korsetti, joka kertoo nuoren transvestiittimiehen Paulin elämästä. Raadin perusteluissa teosta pidetään koskettavana kasvutarinana poikkeavuudesta ja normaaliudesta, ja siitä kuinka tulla sinuiksi itsensä kanssa. "Kirja avaa erilaisia näkökulmia transvestiitin elämään, ja on avarakatseisellekin lukijalle valaiseva kokemus",  kuvaa raati perusteluissaan.

Luotu: 29.10.2019

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 15