Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

,Nouseva ,Laskevasti

1-10 / 125

Tähtifantasia-palkinto 2020

Teoksen kansikuvaHelsingin Science Fiction Seuran, jo neljännentoista kerran jaetun,Tähtifantasia-palkinnon parhaasta vuonna 2019 suomeksi ilmestyneestä fantasiakirjasta sai Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys.

Muita ehdokkaita olivat

Katri Alatalo:Ikuisesti, siskoni
Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia
Karoliina Heinola: Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita
V. E. Schwab: Magian syvempi sävy


Lisätietoa palkitusta ja ehdokkaista Tähtivaeltaja-blogista

Luotu: 3.8.2020

Warelius-palkinnot

Teoksen kansikuvaSuomen tietokirjailijat ry palkitsee vuosittain tietokirjailijan laajasta ja korkekalaatuisesta tietokirjatuotannosta tai merkittävästä vaikutuksesta suomalaiseen tietokirjallisuuteen. Tekijänoikeuskorvauksista rahoitettava palkinto on saanut nimensä ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetystä Antero Wareliuksesta. Pirkanmaalaisille Warelius on tuttu mm. teoksesta Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853). Jos Wareliuksen teos kiinnosta, niin se on luettavissa myös verkossa.

Tänä vuonna poikkeustilanteen vuoksi Youtubessa pidetyillä Vanhan kirjallisuuden päivillä palkittiin kirjailijat Vivi-Ann Sjögren sekä tähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Voit katsoa Youtubessa  palkintojen jakotilaisuuden sekä palkittavien kiitossanat. Palkintojenjako alkaa kohdasta 5.41.

Luotu: 29.6.2020

Kiitos kirjasta Antti Rönkä!

Teoksen kansikuvaKiitos kirjasta -tunnustuspalkinnon 2020 sai esikoiskirjailija Antti Rönkä romaanistaan Jalat ilmassa. Jo vuodesta 1966 jaetun palkinnon saajan valitsevat yhdessä Suomen kirja-alan ammattilaiset eli Suomen kirjastoseura, Kirjakauppaliitto ja Libro.

Palkintomitali ja kunniakirja myönnetään kirjailijalle, jonka edellisenä vuonna ilmestynyt kaunokirjallinen teos on ollut erityisesti virikkeitä antava. Kiusaamista ja sen vaikutuksia kuvaavaa romaania kiiteltiin taidokkaasta tunnelmien ja mielen toiminnan kuvaamisesta.

Luotu: 18.6.2020

Kirsi Kunnas -palkinto

Teoksen kansikuvaWSOY:n kirjallisuussäätiö myöntää joka toinen vuosi rakastetun tamperelaisrunoilijan nimeä kantavan tunnustuksen aikuisten tai lastenrunouden runoteokselle, runoilijalle tai runouden edistäjälle. Palkinto perustetiin Kirsi Kunnaksen 70-vuotisen taiteilijauran kunniaksi vuonna 2017. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Tänä vuonna palkinto jaettiin runoilijoiden Heli Laaksonen ja Niillas Holmberg kesken. Molempia kiitetään rohkeudesta hyödyntää omaa kulttuuri-identiteettiään keskeisenä runouden rakennusaineena samalla paikallisuuden raja-aitoja murtaen.

Luotu: 2.6.2020

Tähtivaeltaja-palkinto 2020 Margaret Atwoodille

Teoksen kansikuvaHelsingin Science Fiction Seura palkitsi Tähtivaeltaja-palkinnollaan parhaaksi vuonna 2019 suomeksi ilmestyneenä science fiction -kirjana Margaret Atwoodin teoksen Testamentit.  Lue lisää palkinnon perusteluista.

Muita ehdolla olleita olivat:

Naomi Alderman: Voima
Agustina Bazterrica: Rotukarja 

Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta 
Antti Salminen: Mir

Seuran omilla verkkosivuilla on tarkempia tietoa ehdokkaista

Luotu: 29.5.2020

Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaat 2020

Teoksen kansikuvaHelsingin Science Fiction Seura ry myöntää vuosittain Tähtifantasia-palkinnon edellisvuoden parhaalle suomeksi julkaistulle fantasiakirjalle.

Ehdolla ovat:

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni
Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia
Karoliina Heinola: Hitonhauta ja muita puolielävien kohtaloita
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys
V. E. Schwab: Magian syvempi sävy

Lisätietoa ehdokkaista Tähtivaeltaja-blogista


Luotu: 29.5.2020

Ylen Tanssiva karhu -runopalkinto

Teoksen kansikuvaYle on jakanut jo vuodesta 1994 Tanssiva karhu -runopalkintoaan tunnustuksena kirjallisesti korkeatasoisesta kotimaisesta runoteoksesta. Palkinto on arvoltaan 4000 euroa, ja voittaja julkistetaan 2.7.2020.

Vuoden 2020 palkintoehdokkaat ovat

Fellman Rosanna: Strömsöborna
Isoaro Anna Elina: Tämänilmaiset
Kangaskoski Matti: Johdatus pimeään
Kejonen Silja: Lähetä minulle ympyrä
Särkiö Auli: Vedenpeitto
Teittinen Jouni: Sydäntasku

Luotu: 29.5.2020

International Dublin Literary Award

Teoksen kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteistä kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1996, ja se on yksi rahamäärältään suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta. Ehdokkaita saavat asettaa sadat kirjastot eri puolilta maailmaa. Suomesta ovat olleet mukana Espoon, Helsingin ja Tampereen kaupunginkirjastot.

Tänä vuonna kuitenkin palkinnon ns. lyhyen listan, eli finalistien listan, julkaisu on siirretty koronatilanteen takia. Pitkän listan 150 ehdokasta on nähtävissä palkinnon verkkosivulla
Tampereen kaupunginkirjasto on ollut tänäkin vuonna ehdottamassa teoksia listalle:

Kate Atkinson: Transcription
Jonathan Coe: Middle England
Robert Dinsdale: The Toymakers

Luotu: 5.5.2020

The International Booker Prize

Teoksen kansikuvaInternational Booker -kirjallisuuspalkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista, joka on julkaistu Britanniassa. 50 000 punnan arvoinen palkinto jaetaan kirjailijan ja kääntäjän kesken.
Vuoden 2020 palkinnon saajan julkistus on siirretty kesän -20 loppuun. Voittaja valitaan ns. lyhyeltä listalta, jossa kymmenien alkuperäisten ehdokkaiden joukosta valittu vain kuusi teosta jatkoon.  Kaikkia teoksia ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa.
Enemmän ehdokkaista palkinnon sivuilla

Lyhyen listan ehdokkaat ovat

Shokoofeh Azar: The Enlightenment of The Greengage Tree
Gabriela Cabezón Cámara: The Adventures of China Iron
Daniel Kehlmann: Tyll
Fernanda Melchor: Hurricane Season
Yoko Ogawa: The Memory Police
Marieke Lucas Rijneveld: The Discomfort of Evening

Luotu: 5.5.2020

Otavan Kirjasäätiön tietokirjapalkinto

Teoksen kansikuvaOtavan kirjasäätiön on palkinnut vuodesta 2012 alkaen merkittäviä saavutuksia tietokirjallisuuden alueella. 15 000 euron arvoisella palkinnolla halutaan tukea ja edistää laadukkaan kotimaisen tietokirjallisuuden asemaa.
Vuoden 2020 palkinnon sai Mia Kankimäki. Palkintoperusteluissa kiitetään kirjailijan teoksia upeiksi yhdistelmiksi omaelämäkertaa, matkapäiväkirjaa, historiatietoja ja analyyttisiä havaintoja. "Hänen kirjallinen tyylinsä, kerronnallinen tietokirjallisuus, jossa on kaunokirjallisuuden tuntu, on yleinen lajityyppi maailmalla mutta vielä harvinainen Suomessa ja sitä toivoisi lisää."  

Mia Kankimäen tuotanto PIKI-kirjastoissa
 

Luotu: 29.4.2020

Alueelliset palkinnot

,Nouseva ,Laskevasti

1-2 / 2

Bookerista Puupäähän

,Nouseva ,Laskevasti

1-4 / 11