Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 119

Booker-palkinto 2019

Teoksen kansikuvaBooker-palkinnon ns. lyhyt ehdokaslista on julkaistu. Alunperin  kolmetoista teosta sisältänyt ehdokaslista on supistunut nyt kuuteen finalistiin, joista lopullinen voittaja valitaan. Palkinnon saaja julkistetaan 14.10.2019.
Arvostettu, kansainvälinen Man Booker Prize -palkinto on jaettu jo vuodesta 1969 alkaen. Palkitun teoksen kirjoittaja voi kotoisin mistä tahansa maasta, mutta alkuteoksen on oltava englanninkielinen ja julkaistu Isossa-Britanniassa. 

Kuusi finalistia ovat:

Margaret Atwood: The Testaments
Lucy Ellmann: Ducks, Newburyport 
Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other 
Chigozie Obioma: An Orchestra of Minorities
Salman Rushdie: Quichotte 
Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World 

Aiemmin ehdolla olivat myös: Kevin Barry: Night Boat to Tangier, Oyinkan Braithwaite: My Sister, The Serial Killer, John Lanchester: The Wall, Deborah Levy: The Man Who Saw Everything, Valeria Luiselli: Lost Children Archive, Max Porter: Lanny  ja Jeanette Winterson: Frankissstein

Viime vuoden voittaja oli pohjois-irlantilainen Anna Burns teoksellaan Milkman.

Luotu: 4.9.2019

HELMET-kirjastojen kirjallisuuspalkinto

Teoksen kansikuvaPääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Kirjastolaisraati palkitsee voittajan 24.9.2019. Palkinto on jaettu vuodesta 2015 alkaen ansioituneelle suomalaiselle teokselle, joka on ilmestynyt viimeisen viiden vuoden sisällä. Myös Helmet-kirjastojen asiakkaat voivat äänestää omaa suosikkiaan.

Ehdokkaat ovat:
Mari Ahokoivu: Oksi (sarjakuvaromaani)
Tapani Bagge & Carlos da Cruz: Aavehevosen arvoitus
Riitta Jalonen: Kirkkaus
Piia Leino: Taivas
Aleksandr Manzos: Pelit elämän peilinä
Hanneriina Moisseinen: Kannas
Hanna Nikkanen & työryhmä: Hyvän sään aikana : mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
Pasi Pitkänen: Kadonneiden eläinten saari
Terhi Rannela: Frau
Minna Rytisalo: Lempi

Lue lisää palkinnosta Helmet-kirjastojen sivulta

Luotu: 13.8.2019

Tanssiva karhu- ja Kääntäjäkarhu-palkinnot

Teoksen kansikuvaYleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon sai Stina Saari kokoelmastaan Ä nim ling. Palkintoraati piti teosta energisenä ja kokonaisvaltaisena runoteoksena, jonka kieli on omintakeista ja tyyli viimeisteltyä ja hiottua. Kääntäjäkarhu-palkinnon sai tamperelainen runoilija, kirjastonhoitaja Kari Aronpuro Ezra Poundin Pisan cantot -runoteoksen suomennoksesta.

Luotu: 13.8.2019

Warelius-palkinto 2019

Teoksen kansikuvaEnsimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen mukaan nimettyä palkintoa tietokirjallisuudelle on jaettu jo vuodesta 1985 alkaen. Pirkanmaalaisille lukijoille saattaa olla tuttu hänen teoksensa Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853). Se on luettavissa myös verkossa PDF-muotoisena.

Suomen tietokirjailijat ry:n Warelius-palkinto myönnetään tietokirjailijalle, jolla on laaja ja tasokas tuotanto ja merkittävä vaikutus kotimaiseen tietokirjallisuuteen. Palkintosumma rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tämän vuoden palkitut ovat tietokirjailija, historian tutkija ja professori Markku Kuisma ja tamperelainen opetusneuvos ja oppikirjailija Teuvo Nyberg.  Lisätietoa palkinnosta Suomen Tietokirjailijat ry:n sivulla

Luotu: 4.7.2019

International Dublin Literary Award 2019

Teoksen kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteistä kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1996, ja se on yksi rahamäärältään suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta. Ehdokkaita saavat asettaa sadat kirjastot eri puolilta maailmaa. Suomesta ovat olleet mukana Espoon, Helsingin ja Tampereen kaupunginkirjastot. Vuoden 2019 palkinnon saaja on Emily Ruskovichin esikoisteos Idaho. Teosta ei ole vielä PIKI-kirjastojen kokoelmissa (13.6.2019).

Muita ehdolla olleita teoksia olivat:
Mathias Énard: Compass
Emily Fridlund: History of Wolves
Mohsin Hamid: Exit West, suomennettu nimellä Exit west : romaani
Bernard MacLaverty: Midwinter Break
Jon McGregor: Reservoir 13
Sally Rooney: Conversations with Friends, suomennettu nimellä Keskusteluja ystävien kesken
George Saunders: Lincoln in the Bardo, suomennettu nimellä Lincoln bardossa
Rachel Seiffert: A Boy in Winter
Kamila Shamsie: Home Fire, suomennettu nimellä Joka veljeään vihaa

Vuoden 2018 voittaja oli Mike McCormack teoksellaan Solar Bones.

Luotu: 13.6.2019

EU:n kirjallisuuspalkinto 2019

Teoksen kansikuvaToimittaja, kirjailija Piia Leino on voittanut EU:n tämänvuotisen kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Taivas. Se on ilmastonmuutosta, erivoisuutta ja kansallismielisyyden nousua kuvaava dystopia. Suomesta palkintoehdokkaita olivat myös Mia Franckin Bombträdgården, suomennettu nimellä Pommipuutarha, Heikki Kännön Sömnö ja Eeva Rohaksen romaani Raivo.

Luotu: 27.5.2019

International Man Booker 2019

Celestial bodiesThe Man Booker International -palkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista, joka on julkaistu Britanniassa. Tänä vuonna voittaja on omanilaisen kirjailijan Jokha Alharthin romaani Celestial Bodies. Palkinnon voittosumma jaetaan kirjailijan ja kääntäjän kesken. Teoksen on kääntänyt englanniksi Marilyn Booth. Celestial Bodies kertoo omanilaisesta kyläyhteisöstä ja kolmen siskoksen tarinan. Tuomaristo kiittää teoksen yllätyksellisyyttä, monivivahteista taiteellisuutta sekä stereotypioiden välttelyä.

Jokha Alharthi: Celestial Bodies
Annie Ernaux: The Years
Marion Poschmann: The Pine Islands (alkuteos: Die Kieferninseln)
Olga Tokarczuk: Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead. Kirjailija voitti tämän samaisen palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Flights.
Juan Gabriel Vásquez: The Shape Of The Ruins (alkuteos: La forma de las ruinas)
Alia Trabucco Zeran: The Remainder

Luotu: 22.5.2019

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot

Tampereen kaupunginhallituksen asettama luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta on palkinnut tamperelaisia kirjailijoita Tampereen kaupungin kirjallisuus- ja kääntäjäpalkinnoilla. Perustelut ovat luettavissa kaupungin tiedotteessa.
Tamperelaiskirjallisuuden parhaimmistoon vuonna 2018 ilmestyneistä teoksista valikoituivat seuraavat:

Teoksen kansikuvaJuhani Ahvenjärvi: Maitovalas vatsa täynnä mandariineja
Marko Annala: Paasto
Kari Aronpuro: Pisan cantot (Kääntäjäpalkinto)
Raisa Jäntti: Grand plie
Leena Kellosalo: Hevosenpääsumussa
Harri Istvan Mäki: Zombikirja
Uni Ojuva: Asentopuu
Jukka-Pekka Palviainen: Ääniä rappukäytävässä
Sari Peltoniemi: Vattenporin simpukka
Tuija Välipakka: Uutisia!

Luotu: 25.4.2019

Väinö Riikkilä -seuran palkinnot 2019

Teoksen kansikuvaVäinö Riikkilä -seuran joka toinen vuosi pidettävillä Pertsa ja Kilu -päivillä on keskeisenä aiheena lasten ja nuortenkirjallisuuden lisäksi myös muut lukemiseen liittyvät teemat. Perinteisesti päivillä on jaettu myös kaksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoa. Kalle Veirto sai Laivakello-palkinnon ja Adventure-kuvittajapalkinnon puolestaan kirjailija-kuvittaja Sanna Pelliccioni.

Laivakello-palkinto luovutettiin tunnustuksena kirjailijan koko tuotannosta sekä erityisesti työstä poikien innostamisesta lukemiseen. Veirtoa kiitetään myös lämpimästä huumorintajusta ja taitavasta kielenkäytöstä, joka tekee hänen kirjoistaan elämyksellisiä ja nautinnollisia lukukokemuksia.

Sanna Pelliccioninilla puolestaan on monipuolinen, laaja-alainen ja eri-ikäisille suunnattu tuotanto eri kirjallisuuden lajeissa. Hän on kuvittanut paitsi muiden kirjailijoiden teoksia, sekä tieto- kuin kaunokirjallisuutta, että myös kirjoittanut ja kuvittanut omaa kiitettyä Onni-poika -kirjasarjaansa.

Luotu: 12.4.2019

Man Booker International - lyhyt lista

Teoksen kansikuvaThe Man Booker International -palkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista. Man Booker International -palkinnon ns. lyhyt ehdokaslista on julkistettu. Palkinnon arvo on 50 000 puntaa ja se jaetaan sekä kirjailijalle että teoksen kääntäjälle. Lopullinen voittaja julkistetaan toukokuussa.
Palkinnon saa joku näistä kuudesta finalistista:
Jokha Alharthi: Celestial Bodies
Annie Ernaux: The Years
Marion Poschmann: The Pine Islands (alkuteos: Die Kieferninseln)
Olga Tokarczuk: Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead. Kirjailija voitti tämän samaisen palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Flights.
Juan Gabriel Vásquez: The Shape Of The Ruins (alkuteos: La forma de las ruinas)
Alia Trabucco Zeran: The Remainder

Luotu: 10.4.2019

Tutustu nykyrunouteen! Tutustu nykyrunouteen!

Tanssiva karhu -kirjallisuuspalkinto, tunnuskuva, Yle

Tanssiva karhu -runopalkinto täyttää 25 vuotta

Tanssiva karhu on Ylen oma runouspalkinto, joka on jaettu jo vuodesta 1994. Palkinnon tavoitteena on nostaa esiin suomalaista ja kirjallisesti korkeatasoista runoutta. Yle jakaa vuosittain myös Kääntäjäkarhu -palkintoa parhaalle käännöskokoelmalle. Palkinto-ehdokkaat julkistetaan tänä vuonna 9.5. ja voittaja palkitaan Kajaanin runoviikolla heinäkuussa.

Tutustu nykyrunouteen -haaste!

Yleisradio haastaa sinut nyt tutustumaan nykyrunouteen. Lue jokin palkinnon saanut teos ja kerrro omasta lukukokemuksestasi. Lisää Ylen verkkosivuilla

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 15