Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 127

International Dublin Literary Award

Teoksen kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteistä kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1996, ja se on yksi rahamäärältään suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta. Ehdokkaita saavat asettaa sadat kirjastot eri puolilta maailmaa. Suomesta ovat olleet mukana Espoon, Helsingin ja Tampereen kaupunginkirjastot.

Tänä vuonna kuitenkin palkinnon ns. lyhyen listan, eli finalistien listan, julkaisu on siirretty koronatilanteen takia. Pitkän listan 150 ehdokasta on nähtävissä palkinnon verkkosivulla
Tampereen kaupunginkirjasto on ollut tänäkin vuonna ehdottamassa teoksia listalle:

Kate Atkinson: Transcription
Jonathan Coe: Middle England
Robert Dinsdale: The Toymakers

Luotu: 5.5.2020

The International Booker Prize

Teoksen kansikuvaInternational Booker -kirjallisuuspalkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista, joka on julkaistu Britanniassa. 50 000 punnan arvoinen palkinto jaetaan kirjailijan ja kääntäjän kesken.
Vuoden 2020 palkinnon saajan julkistus on siirretty kesän -20 loppuun. Voittaja valitaan ns. lyhyeltä listalta, jossa kymmenien alkuperäisten ehdokkaiden joukosta valittu vain kuusi teosta jatkoon.  Kaikkia teoksia ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa.
Enemmän ehdokkaista palkinnon sivuilla

Lyhyen listan ehdokkaat ovat

Shokoofeh Azar: The Enlightenment of The Greengage Tree
Gabriela Cabezón Cámara: The Adventures of China Iron
Daniel Kehlmann: Tyll
Fernanda Melchor: Hurricane Season
Yoko Ogawa: The Memory Police
Marieke Lucas Rijneveld: The Discomfort of Evening

Luotu: 5.5.2020

Otavan Kirjasäätiön tietokirjapalkinto

Teoksen kansikuvaOtavan kirjasäätiön on palkinnut vuodesta 2012 alkaen merkittäviä saavutuksia tietokirjallisuuden alueella. 15 000 euron arvoisella palkinnolla halutaan tukea ja edistää laadukkaan kotimaisen tietokirjallisuuden asemaa.
Vuoden 2020 palkinnon sai Mia Kankimäki. Palkintoperusteluissa kiitetään kirjailijan teoksia upeiksi yhdistelmiksi omaelämäkertaa, matkapäiväkirjaa, historiatietoja ja analyyttisiä havaintoja. "Hänen kirjallinen tyylinsä, kerronnallinen tietokirjallisuus, jossa on kaunokirjallisuuden tuntu, on yleinen lajityyppi maailmalla mutta vielä harvinainen Suomessa ja sitä toivoisi lisää."  

Mia Kankimäen tuotanto PIKI-kirjastoissa
 

Luotu: 29.4.2020

Kaarina Helakisa -palkinto

Teoksen kansikuvaSuomen arvostetuimpiin lastenkirjailijoihin kuuluneen Kaarina Helakisan nimeä kantavaa kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1999. Otavan Kirjasäätiön vuosittainen, 15 000 euron arvoinen, tunnustus myönnetään merkittävästä kirjallisesta saavutuksesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden alueella. Vuoden 2020 tunnustuksen sai Magdalena Hai.
Lisätietoa palkinnon perusteluista Kirjasäätiön sivuilta

Magdalena Hain tuotanto PIKI-kirjastoissa

Luotu: 29.4.2020

Veijo Meri –kirjallisuuspalkinto 2020

Teoksen kansikuvaVeijo Meri -kirjallisuuspalkinnolla Otavan Kirjasäätiö haluaa tukea ja edistää laadukkaan kotimaisen kirjallisuuden asemaa. Palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta saavutuksesta.
Palkinnon perusteluista ja lisätietoa Antti Tuurin kirjallisesta merkityksestä Kirjasäätiön sivulla
Antti Tuurin tuotanto PIKI-kirjastoissa

Luotu: 29.4.2020

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot

Teoksen kansikuvaTampereen kaupunki palkitsee vuosittain kirjailijoita edellisenä vuonna julkaistuista teoksista.
Palkintoa on jaettu jo vuodesta 1944.Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot myöntää luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta.
Palkinnon perustelusta voi lukea lisää Tampereen kaupungin tiedotteesta
Aiemmin palkittujen listaan voi tutustua PIKI-verkkokirjaston artikkelissa

Palkitut ovat

Anna Elina Isoaro: Tämänilmaiset
Maria Laakso & Johanna Rojola (kuvitus): Taltuta klassikko
J.P Laitinen: Lume
Tiina Lehikoinen: Terra Nova
Aino Louhi: Mielikuvitustyttö
Reetta Pekkanen: Kärhi
Terhi Rannela: Kiivaat: Romaani rakkaudesta ja vastarinnasta
Antti Salminen: Mir
Pirjo Tuominen: Opettajatar
Jyrki Vainonen: Yön ja päivän tarinoita

Luotu: 23.4.2020

Punni-kirjallisuuspalkinto Eino Nurmistolle

Teoksen kansikuvaLastenkirjallisuusinstituutti palkitsi Punni-kirjallisuuspalkinnolla Eino Nurmiston esikoisteoksen Homopojan opas (teos saatavissa myös e-kirjana). Nurmistoa kiitetään seuraavasti: "Eino Nurmiston esikoisteos Homopojan opas on rohkea avaus tietokirjallisuuteen ja tuo kuuluviin äänet, jotka on aiemmin jätetty alaviitteeksi. Seksuaalikasvatuskirjojen perinteisiä teemoja pohditaan tällä kertaa homomiehen ja -pojan näkökulmasta. Nurmisto kirjoittaa suoraa ja rehellistä tekstiä, ja vastaa homopoikien ja muidenkin mieliä askarruttaviin kysymyksiin, joita ei välttämättä kehtaa edes kysyä."

Aiemmin palkinnon ovat saaneet
Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen kuvakirjasta Näkymätön (2017)
Riina Katajavuori ja Salla Savolainen kirjasta Mennään jo naapuriin (2018)
Timo Kalevi Forss ja Aiju Salminen kirjasta Mitä on punk? (2019)

Lisää palkinnosta ja sen saajasta

Katso Eino Nurmiston videotervehdys
Lue Eino Nurmiston haastattelu

Lisää palkinnosta Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon sivulla

Luotu: 30.3.2020

Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille

Teoksen kansikuvaAulikki Oksanen valitsi Sarjakuva-Finlandia -palkinnon saajaksi Ulla Donnerin sarjakuva-albumin Sontaa /Skiten. Perusteluissaan Oksanen perusteli valintaansa Donnerin omaperäisellä, hauskalla ja kekseliäällä piirrostyylillä ja kielellisellä ilottelulla, jonka myös suomentaja Sinna Virtanen on osannut hienosti tuoda esiin. Oksanen nosti esiin myös aikalaissatiirin ajankohtaisuuden, jossa nousee esiin ihmisen omat teot ja valinnat.

Luotu: 20.3.2020

Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat

Teoksen kansikuvaHelsingin Science Fiction Seura on jakanaut Tähtivaeltaja-kirjallisuuspalkintoa jo vuodesta 1986 alkaen parhaalle Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle. Ehdolla on viisi teosta, joista vain yksi kotimainen.

Naomi Alderman: Voima
Margaret Atwood: Testamentit
Agustina Bazterrica: Rotukarja

Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta
Antti Salminen: Mir

Seuran omilla verkkosivuilla on tarkempia tietoa ehdokkaista

Luotu: 28.2.2020

Suomen sarjakuvaseuran Puupäähattu

Teoksen kansikuvaSuomen sarjakuvaseura palkitsi Puupäähattu-palkinnolla iisalmelaisen Petteri Tikkasen. Sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Tikkanen on palkittu monilla muillakin palkinnoilla, joista tärkeimmät ovat Sarjakuva-Finlandia 2010 Eero-albumista sekä Kemin valtakunnallisen sarjakuvakilpailun kaksi voittoa. Tikkanen töitä on käännetty mm. ranskaksi ja saksaksi. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten Kanerva- ja Eero-sarjoistaan.

Lisätietoja palkinnosta voi lukea seuran omilta sivuilta

 

Luotu: 18.2.2020

Alueelliset palkinnot

1-2 / 2

Bookerista Puupäähän

1-4 / 11