Naisella kirjat käsissä

Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 127

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto

Kuka tappoi bambin kansikuvaPohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto myönnetään vuosittain jollakin pohjoismaisista kielistä kirjoitetulle kirjallisesti ja taiteellisesti korkeatasoiselle kaunokirjalliselle teokselle. Teos voi olla runo-, proosa- ja näytelmäteos. Palkinnon tavoite on lisätä Pohjoismaiden kulttuuriyhteistyötä ja sen näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon sai tänä vuonna Monika Fagerholm teoksellaan Vem dödade bambi? (Kuka tappoi bambin?). Muita ehdolla olleita kotimaisia kirjailijoita ja teoksia olivat Juha Itkosen romaani Ihmettä kaikki, Ahvenanmaan ehdokkaan Mikaela Nymanin runokokoelma När vändkrets läggs mot vändkrets sekä saamelaisen kielialueen ehdokkaan Niillas Holmbergin runokokoelma Juolgevuođđu (Jalkapohja). 

Lisätietoa Pohjoismaiden neuvoston sivulta

 

Luotu: 28.10.2020

Tietokirjailijapalkinnot 2020

Hullun keisarin hovissa teoksen kansikuvaTänä vuonna vain verkossa pidetyillä Helsingin kirjamessuilla jaettiin Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnot. Ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Palkinnotovat 8000 euroa ja rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.
Palkinnon saajien tietokirjatuotantoa PIKI-verkkokirjastossa
Reijo Heikkinen
Kristiina Koivunen
Arto Mustajoki
Sirkka-Liisa Ranta
Pekka Valtonen

Luotu: 26.10.2020

Kuvastaja-palkintoehdokkaat

Punainen nyrkki, kansikuvaSuomen Tolkien-seura Kontu ry jakaa vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle Kuvastaja-palkinnon. Tänä vuonna voittajan nimi julkistetaan internetissä 6.11. Lyhyelle liställe valikoituivat vuonna 2019 julkaistuista suomalaisista fantasiakirjoista seuraavat:

Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni, myös Tähtifantasia-palkintoehdokas 2020
Ilkka Auer: Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille, myös Topelius-palkintoehdokas 2020
Katariina Heikkilä: Punainen nyrkki, esikoisteos
Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille, palkittu aiemmin tänä vuonna Topelius-palkinnolla.
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys , teos on jo saanut Kalevi Jäntin palkinnon, Jarkko Laine -sekä Tähtifantasia-palkinnot.

Lue lisää palkinnosta seuran sivulta

Luotu: 26.10.2020

Minna Canth -palkinto

Ei kertonut katuvansa teoksen kansikuvaHelsingin kirjamessuilla palkittiin Minna Canth -palkinnolla kirjailija, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, Tommi Kinnunen. Canthin hengen mukaisesti ”yhteiskuntamme ravistelijalle” myönnettävä palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. Palkinnon arvo on 5000 euroa ja sen rahoittaa Suomen messusäätiö. Kinnusta kiitetään taitavaksi ja monipuoliseksi kirjoittajaksi, jonka "tähänastista tuotantoa leimaa rikkaan kielen lisäksi äänen antaminen vaiennettujen kertomuksille".

Tommi Kinnusen teokset PIKI-verkkokirjastossa

Luotu: 26.10.2020

Kanava-palkinnon ehdokkaat

Teoksen Ääniä sodasta kansikuvaKanava-tietokirjapalkinto on Kanava-lehden ja Otavan kirjasäätiön yhteinen tunnustuspalkinto. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään vuoden parhaalle suomalaiselle politiikan, yhteiskunnan, talouden, historian tai kulttuurin alan tietokirjalle. 10 000 euron arvoise palkinnon saa julkistetaan 11.11.2020.

Ehdolla ovat

Heikko Aittokoski: Onnellisten saari: täydellisen elämän jäljillä
Saana-Maria Jokinen: Ääniä sodasta: Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan
Marko Juntunen: Matkalla islamilaisessa Suomessa
Mikko Majander: Komplekseja, kilpailua ja kumppanuutta Suomen ja Ruotsin suhteissa
Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista

Luotu: 23.10.2020

Helsingin Sanomat – esikoiskirjapalkinto

Se pituinen se, kansikuvaHelsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon kymmenen finalistia on julkistettu. J. H. Erkon esikoiskirjapalkinnon, 1964-1994, perinteitä jatkava, vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle myönnettävä palkinto on arvoltaan 15 000 euroa, ja se jaetaan 19. marraskuuta.

Ehdolla on seitsemän romaania, kaksi runoteosta sekä yksi novellikokoelma:

Reetta Aalto: Vadim
Marko Järvikallas: Mihin täällä voi mennä
Terhi Kokkonen: Rajamaa
Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa
Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
Janne Saarakkala: Sen pituinen se : la belle époque finnoise
Milja Sarkola: Pääomani
Sini Silveri: Titaanidisko
Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät: romaani
Elsa Tölli: Fun Primavera

Luotu: 19.10.2020

Botnia-palkinto 2020

Lauma teoksen kansikuvaOulun kirjailijaseura myöntää vuosittain, nyt neljättä kertaa, kirjallisuuspalkinnon teokselle, jonka tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Palkinnon sai tällä kertaa biologi ja toimittaja Jouni Tikkanen esikoisteoksellaan Lauma: 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa.

Ehdolla oli 70 teosta, joista loppumittelöön valikoituivat voittajan ohella:

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille
Silja Kejonen: Lähetä minulle ympyrä
Tiina Laitila Kälvemark: H2O
J. P. Laitinen: Lume
Sami Lopakka: Loka
Ari Turunen ja Petri Laukka: Solvaajat : Herjaamisen hävytön historia
Hannu Väisänen: Märkä turbaani

Lisätietoja ja teosesittelyt palkinnon omalta sivulta

 

Luotu: 15.10.2020

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot

Vedenpaisumuksen lapset kirjan kansikuvaSuomen opetus- ja kulttuuriministeriö on jakanut jo vuodesta 1968 lähtien yksittäiselle henkilölle tai ryhmälle palkintoja ansioista tiedonjulkistamisessa.

Kirjailija Risto Isomäki palkittiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla 13.10.  työstään ympäristön puolestapuhujana. Isomäen laajan tuotannon joukossa on tieteis- ja tietokirjallisuutta, esseitä, oppaita ja romaaneja. Hänen teoksensa ovat olleet myös pohjana elokuville ja sarjakuville. Kirjailijan romaani Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia-palkintoehdokkaana 2005. Isomäki on myös Suomen tietokirjailijoiden Warelius-palkinnon. Isomäen teokset PIKI-verkkokirjastossa

Muita esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta palkinnon saaneita olivat:

Long Play -media. LP-artikkeleihin voit tutustua PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmassa
Jouko Aaltonen: Orjia ja isäntiä: ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla
Fanny Fröman, tuottaja: Lasten uutiset (Helsingin Sanomien lehti lapsille)
Anna-Kaisa Hiltunen: Euroopan porteilla: turvapaikkapolitiikan vaikeat vaiheet
Juha Kauppinen: Monimuotoisuus: kertomuksia katoamisista
Kai Myrberg: Itämeri ja ihminen
Paleface: Kolmetoista kertaa kovempi: räppärin käsikirja

Lisää Ylen uutisessa
Opetus ja kulttuuriministeriön tiedote

Luotu: 13.10.2020

Aleksis Kiven -palkinto

Tytön huone, kansikuvaKirjailija, kääntäjä ja runoilija Helena Sinervo on saanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinnon. Poikkeuksellisen monipuolisen ja laajan tuotannon tehneen kirjailijan esikoisteos, runokokoelma Lukemattomiin ilmestyi vuonna 1994. Sinervolta on ilmestynyt 11 runoteosta, neljä romaania, lastenkirjoja ja suomennoksia. Palkintoperusteluissa kiitetäänkin hänen monipuolisuuttaan, vaivatonta kykyään liikkua eri kirjallisten muotojen välillä ja vaihtaa tyyliä lennossa vakavasta leikkisään, metaforisesta konkreettiseen.
Sinervon esikoisromaani Runoilijan talossa voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2004. Lukuisiin muihin palkintoihin lukeutuu myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 1997.

Luotu: 12.10.2020

Nobelin kirjallisuuspalkinto 2020

Louise Glückin kuva Nobel-sivustoltaNobelin kirjallisuuspalkinnon sai tänä vuonna amerikkalainen runoilija ja esseisti Louise Glück. Vuonna 1943 syntynyt Glück julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa, Fistborn, vuonna 1968. Tuotannossaan runoilija on käsitellyt pitkälti omakohtaisia, henkilökohtaisia teemoja.

Kotimaassaan hän on saanut useita palkintoja jo aiemmin, Pulitzerin vuonna 1993 ja National Book Awards -palkinnon 2014. Nobelin palkintolautakunta ylistää runoilijaa koruttoman kauniiksi runolliseksi ääneksi, joka tekee yksilöllisestä universaalia.

Louise Glückin kokonaisia teoksia ei ole suomennettu. Teoksessa Merenvaahdon palatsi : yhdysvaltalaista nykyrunoutta ovat runot Huhtikuu, Iltarukouksia, Kertomus sekä Maisema. Englanninkielisessä The Oxford book of American poetry -kokoelmassa on myös esimerkkejä hänen tuotannostaan. Ensi vuonna ilmestyy, näillä näkymin, Anni Sumarin suomentamana Faithful and Virtuous Night nimellä Uskollinen ja hyveellinen yö (HS 9.10.2020). PIKI-kirjastojen englanninkielisten e-kirjojen kokoelmassa OverDrivessa on useita Glückin teoksia

Lue lisää Ylen uutisesta
Lue lisää palkinnon omalta verkkosivulta

Luotu: 8.10.2020
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu  

Alueelliset palkinnot

1-2 / 2

Bookerista Puupäähän

1-4 / 10
Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 Seuraava sivu   Viimeinen sivu