Kuka - Minkä - Milloin
Grand Prix Artemisia -palkinto Tiitu Takalolle
Tamperelaisen sarjakuvataiteilijan Tiitu Takalon omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani Minä, Mikko ja Annikki on voittanut ranskalaisen Grand Prix Artemisia -sarjakuvapalkinnon. Palkinto on perustettu vuonna 2007, ja se myönnetään naistekijöiden sarjakuville.
Minä, Mikko ja Annikki on palkittu aiemmin mm. Sarjakuva-Finlandialla vuonna 2015. Takalon omalla verkkosivulla teosta luonnehditaan seuraavasti: "Teos on omaelämäkerrallinen rakkaustarina ja remonttipäiväkirja, mutta myös kasvukertomus kyläpahasen kehittymisestä merkittäväksi teollisuuskaupungiksi. Kaupunki kasvaa käsi kädessä tehtaiden kanssa, ja työläisten kaupunginosaan rakennetaan kortteli, joka nimetään myöhemmin Annikiksi."
Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat
Suomen Nuorisokirjailijat ry:n vuosittainen Topelius-palkinto myönnetään ansiokkaalle nuortenkirjalle. Arvid Lydecken -palkinto puolestaan annetaan vastaavasti lastenkirjalle. Voittajat julkistetaan tammikuussa 2021.
Vuonna 2020 ilmestyneistä lasten ja nuorten kirjoista on ehdolle poimittu seuraavat teokset:
Arvid Lydecken -ehdokkaat
Lampela, Hannele: Talventaian tarinoita: Lumikuningattaren lumous
Peltoniemi, Sari: Täältä minä karkaan
Pörsti, Miikka: Gorilla
Snow, Cristal: Penni Pähkinäsydän ja kauhea kadotuskakku
Tolonen, Tuutikki: Agnes ja unien avain
Topelius-ehdokkaat
Aalto, Anne-Maija: Korento
Luttinen, Meri: Myrskynsilmä
Meresmaa, J.S.: Dodo
Pitkäkangas, Elina: Hukan perimät
Salmi, Veera: Kaunis ilma kuolla
Jarl Hellemann -palkinnon ehdokkaat
Kustannusosakeyhtiö Tammen entisen toimitusjohtajan, kustannustoimittajan sekä kirjallisuuskriitikon mukaan nimensä saaneen käännöskirjapalkinnon tavoite on tuoda esiin korkeatasoista käännöstyötä ja nostaa käännöskirjallisuuden tunnettuutta. Palkinnon jakaa Suomen Kirjasäätiö ja vuoden 2020 palkintoa tavoittelee tällä kertaa viisi laadukasta proosateosta ja niiden suomentajat. Palkinto jaetaan Helsinki Lit -tapahtumassa 2021.
Ehdokkaat
Valeria Luiselli: Kadonneiden lasten arkisto. Suomentanut Marianna Kurtto
Hilary Mantel: Kuningashuone. Suomentanut Kaisa Sivenius
Max Porter: Lanny. Suomentanut Irmeli Ruuska
Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli. Suomentanut Tapani Kärkkäinen
David Foster Wallace: Päättymätön riemu. Suomentanut Tero Valkonen
Kahdeksan teosta tavoittelee Runeberg-palkintoa
Kansallisrunoilijamme nimeä kantava kirjallisuuspalkinto jaetaan Runebergin-päivänä 5.2.2020. Nyt ehdolla olevat teokset on valittu 246 teoksen joukosta vuoden aikana ilmestyneistä kotimaisista teoksista. Moni teoksista on joko ollut ehdolla tai palkittu jollakin toisella kirjallisuuspalkinnolla tänä vuonna. Ylen verkkosivuilta on luettavissa tarkemmin teoskuvailut ja valintaraadin perustelut.
Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä
Ann-Luise Bertell: Heiman (Finlandia-ehdokas)
Ulrika Hansson: Jaktlaget
Jari Järvelä: Klik
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (Finlandia-ehdokas, Minna Canth -palkinto 2020)
Maria Peura: Kantajat
Marisha Rasi-Koskinen: Rec (Tulenkantaja-palkinto 2020)
Kristiina Wallin: Meduusameri
Savonia-palkinto 2020
Kuopion kaupungin Savonia-kirjallisuuspalkinnon voittaja on Petra Rautiaisen esikoisteos Tuhkaan piirretty maa , joka oli myös ehdolla HS esikoiskirjapalkinnolle. Palkintoraati kiittää teosta hienoksi ja ansiokkaaksi romaaniksi, joka nostaa esiin vaikeita ja pitkään vaiettuja teejoja Suomen historiasta: suomalaisten natsimielisyys, saksalaiset vankileirit ja saamelaisten pakkosuomalaistaminen.
Savonia on yksi merkittävimmistä Suomessa jaettavista kaunokirjallisuuspalkinnoista. Palkinto myönnetään vuosittain savolaistaustaiselle kirjailijalle tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. Palkinnon arvo on 12 000 euroa. Vuonna 2019 palkittiin J.P. Koskisen teos Tulisiipi: romaani. Teos oli tuolloin myös Finlandia-ehdokas.
Muut ehdolla olleet teokset:
Antti Heikkinen: Einari
Kari Hotakainen: Tarina
Anne Hänninen: Sepelkyyhkyt: runokokoelma
Juha Rautio: Sunnuntain rajat: Novelleja
Jouni Tossavainen: Taistelevat metsot
Kalevi Jäntin palkinto 2020
Kalevi Jäntin säätiö on jakanut jo vuodesta 1942 vuosittain nuorille kirjailijoille tunnustuksia, joilla on tarkoitus tukea ja kannustaa nuoria kirjailijoita. Tänä vuonna kirjallisuuspalkinnot saivat Anu Kaaja romaanistaan Katie-Kate, Helmi Kajaste esseeteoksestaan Rakenna, kärsi ja unhoita sekä esikoiskirjailija Sini Silveri runoteoksestaan Titaanidisko (HS esikoiskirja-palkintoehdokas).
Lue lisää teoksista ja kirjailijoita Ylen verkkosivujen uutisesta Provosoiva pornoromaani voitti merkittävän kirjallisuuspalkinnon
Kirjallisuuden valtionpalkinnot
Valtion kirjallisuustoimikunta on jakanut vuoden 2020 kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija, esseisti, näytelmäkirjailija ja suomentaja Antti Nylénille sekä kääntäjä Markku Päkkilälle. Kirjallisuuden valtionpalkinnoista päättää kirjallisuustoimikunta. Valtionpalkinnot ovat suuruudeltaan 14 000 euroa.
Kuvitustaiteen valtionpalkinnon sai lastenkirjojen kuvittaja ja lastenkirjailija Marika Maijala, ja lastenkulttuurin valtionpalkinnon kuvakirjoihin erikoistunut pienkustantamo Etana Editions.
Kaikkien valtionpalkintojen perustelut on luettavissa Taiteen edistämiskeskuksen verkkosivuilta
Kuvastaja-palkinto 2020
Suomen Tolkien-seura Kontu ry jakaa vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle Kuvastaja-palkinnon. Tänä vuonna palkittiin Katariina Heikkilän esikoisteos Punainen nyrkki. Teos on vahva kuvaus sodista ja vapaudenkaipuusta, oikeudesta ja syvästä kärsimyksestä.
Muita ns. lyhyelle liställe valikoituineita, vuonna 2019 julkaistuja suomalaisia fantasiakirjoja olivat:
Katri Alatalo: Ikuisesti, siskoni, myös Tähtifantasia-palkintoehdokas 2020
Ilkka Auer: Agnes af Forsellesin kymnaasi orvoille ja hyljeksityille tytöille, myös Topelius-palkintoehdokas 2020
Briitta Hepo-Oja: Suomea lohikäärmeille, palkittu aiemmin tänä vuonna Topelius-palkinnolla.
Juhani Karila: Pienen hauen pyydystys , teos on jo saanut Kalevi Jäntin palkinnon, Jarkko Laine -sekä Tähtifantasia-palkinnot.
Tulenkantaja-palkinto 2020
Vuoden 2020 Tulenkantaja-palkinnon sai tamperelaiskirjailija Marisha Rasi-Koskinen teoksellaan REC. Niin palkintoraati kuin kriitikotkin ovat ylistäneet teosta mestariteokseksi, maailmankirjallisuudeksi ja syksyn vaikuttavimmaksi teokseksi (HS, Aamulehti). Kirjailiija on vakuuttanut niin palkitsijat kuin lukijatkin aiemmilla teoksillaan. Nuortenromaanillaan Auringon pimeä puoli hän voitti sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia- että Nuori Aleksis -palkinnot 2019. REC on nyt ehdolla myös Runeberg-palkinnon saajaksi.
Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinnon perustivat 2013 Aamulehti ja Tulenkantajien kirjakauppa. Palkinto pyrkii nostamaan esiin sellaisia kotimaisia teoksia, joilla arvioidaan olevan mahdollisuuksia menestyä käännöksinä myös muualla Euroopassa. Tänä vuonna voittaja saa palkinnoksi 5 000 euroa, sekä pääsee mukaan Suomen kirjallisuuden vientikeskuksen Filin valmennusohjelmaan teoksen viemiseksi ulkomaille.
Ehdolla olivat myös teokset
Lotta Dufva: Limbodusa (esikoisteos)
Miki Liukkonen: Hiljaisuuden mestari
Inga Magga: Varjonyrkkeilijä (esikoisteos)
Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen: pelosta, kirjoittamisesta ja kirjoittamisen pelosta
Kirjallisuuden Finlandia-palkitut 2020
Kaunokirjallisuus
Hämeenkyröläinen Anni Kytömäki voitti teoksellaan Margarita kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Valinnan tehneeseen kapellimestari Hannu Lintuun vaikutuksen teki kirjan kieli ja kerronta sekä päähenkilö.
Margarita on Anni Kytömäen kolmas romaani ja se on myös Runeberg-palkintoehdokkaana. Kytömäki oli Finlandia-ehdokkaana jo ensimmäisellä kirjallaan Kultarinta.
Muut ehdolla olleet
Ann-Luise Bertell: Heiman, Runeberg-ehdokas
Ritva Hellsten: Raija
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa, palkittu jo 2020 Minna Canth -palkinnolla, Runeberg-ehdokas
Heikki Kännö: Runoilija
Anne Vuori-Kemilä: Mustaa jäätä
Teos- ja kirjailijaesittelyt Ylen sivuilla
Tietokirjallisuus
Tampereen yliopiston historiantutkijoiden, dosentti Marko Tikan ja filosofian tohtori Seija-Leena Nevalan tanssikiellosta kertova kirja Kielletyt leikit: Tanssin kieltämisen hitoria Suomessa 1888 - 1948 on voittanut tietokirjallisuuden Finlandian.
Valinnan tehneen Helsingin apulaispormestaria Nasima Razmyarin mielestä kirja avaa tuoreen näkökulman Suomen historiaan ja vie lukijan uuden tiedon äärelle.
Muut ehdolla olleet
Leena Malkki: Mitä tiedämme terrorismista (ehdolla myös Kanava-palkinnolle)
Jussi Pullinen: Mitä meille tapahtui? : näin internet ja sosiaalinen media muuttivat elämämme
Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys
Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa
Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva: taide ja elämä
Teos- ja kirjailijaesittelyt Ylen sivuilla
Lasten ja nuortenkirjallisuus
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anja Portinin kirja Radio Popov. Valinnan tehnyt näyttelijä Christoffer Strandberg ihastui Anja Portinin teoksen empatiaan. Anja Portin on kirjoittanut kirjoja myös aikuisille.
Muut ehdolla olleet
Siiri Enoranta: Kesämyrsky
Aino Havukainen, Sami Toivonen: Tatu ja Patu: Kovaa menoa kiskoilla
Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri
Meri Luttinen: Myrskynsilmä
Laura Ruohonen. Kuvitus Erika Kallasmaa. Musiikki Petri Kumela: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä
Teos- ja kirjailijaesittelyt Ylen sivuilla
Katso myös
Voittajat valittiin 25.11. Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa Yle TV1:ssä ja Areenassa.
Ylen artikkeli Kirjallisuuden Finlandia-palkitut ja perustelut
Lue lisää palkinnoista Suomen Kirjasäätiön sivuilta
Lue lisää tietokirjallisuuden ehdokkaista Ylen verkkosivuilta