Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 128

Jarl Hellemanin palkinto

Teoksen kansikuvaKustannusosakeyhtiön Tammen entisen kustannustoimittajan ja toimitusjohtajan nimeä kantava palkinto jaetaan vuosittain korkeatasoisen suomennetun kaunokirjallisen teoksen kääntäjälle. 5000 euron arvoisen palkinnon tavoitteena on nostaa käännöskirjallisuuden ja kääntäjien tunnettuutta ja arvostusta.
Palkinto jaetaan keväällä 2020 ja ehdolla ovat teokset:

Hassan Blasim: Allah99, suom. Sampsa Peltonen
Rachel Cusk: Siirtymä, suom. Kaisa Kattelus
George Eliot: Daniel Deronda, suom. Alice Martin
Maylis de Kerangal: Maailma käden ulottuvilla, suom. Ville Keynäs ja Anu Partanen
Gabriel Tallent: Minun ikioma kultani, suom. Arto Schroderus

Luotu: 3.12.2019

Kirjallisuuden valtionpalkinto 2019

Teoksen kansikuvaValtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2019 valtionpalkinnot. Kirjallisuuden valtionpalkinnon saivat kirjailija Eeva Kilpi ja runoilija Cia Rinne.  Valtionpalkinto on tunnustus joka myönnetään kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taiteen alan hyväksi.

Taidetoimikunta kiittää Kilpeä monin tavoin innoittavana esikuvana: "Hän osoittaa, että taiteilijan työ voi olla luomisvoimaista ja ajatonta tekijän ikävuosista huolimatta. Hänen viimeisimmät teoksensa ovat kirkkaita, syvästi inhimillisiä ja puhuttelevia." Eeva Kilveltä ilmestyy keväällä 2020 uusi teos Elämää kaikki päivät, joka sisältää kirjailijan päiväkirjamerkintöjä 80-luvulta 2000-luvulle.

Taidetoimikunnan palkintoperusteissa Rinnetta puolestaan kuvataan yhdeksi kansainvälisesti tunnetuimmaksi nykyrunoilijaksemme, jonka kielen perusteisiin menevät monikieliset ja minimalistiset runot käyttävät käsitetaiteellisia ja visuaalisia keinoja. Ks. myös Rinteen tuotanto Finna-monihakupalvelussa

Luotu: 2.12.2019

Finlandia-palkinnot 2019

Teoksen kansikuvaFinlandia-kirjallisuuspalkinnot jaettiin 27.11. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai helsinkiläinen kirjailija ja kirjallisuudentutkija Pajtim Statovci teoksestaan Bolla. Statovci oli ehdokkaana jo toistamiseen.

Tietokirjallisuuden palkinto meni teokselle Metsä meidän jälkeemme, joka tutkii suomalaisen metsän nykytilaa.

Tamperelainen kirjailija Marisha Rasi-Koskisen scifiä ja jännitystä yhdistelevä dystopia Auringon pimeä puoli voitti nuortenkirjallisuuden Finlandian.

Lukijaäänestyksessä paras kaunokirjallinen teos on Johanna Venhon Sylvi Kekkosta kuvaava romaani Ensimmäinen nainen, tietokirjallisuun Metsä meidän jälkeemme, ja nuortenkirjallisuuspalkinnon olisi suotu menevän Tomi Kontion kirjoittamalle ja Elina Warstan kuvittamalle kuvakirjalle Koira nimeltään Kissa tapaa kissan.

 

Luotu: 28.11.2019

Runeberg-palkinnon ehdokkaat

Teoksen kansikuvaKansallisrunoilijamme nimeä kantava, sanomalehti Uusimaan, Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Arvostelijain Liiton, kirjallisuuspalkinto jaetaan J.L. Runebergin päivänä 5.2.2020. Sitä ennen valitsijaraati valitsee allaolevalta 18 teoksen listalta vielä lopulliset 5-8 ehdokasta, joiden nimet julkistetaan 12.12.

Pitkän listan ehdokkaat ovat:

Emma Ahlgren: När jag var elva visste jag allt
Ralf Andtbacka: Potsdamer Platz. En dikt
Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama
Malin Kivelä: Hjärtat, suomennettu nimellä Sydän
Laura Laakso: Mrs. Milkyway
Laura Lindstedt: Ystäväni Natalia
Maria Matinmikko: Kolkka : runoromaani
Maija Muinonen: sexdeathbabies
Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille
Markku Paasonen: Suurenmoinen huviretki
Pontus Purokuru: Römaani
Antti Rönkä: Jalat ilmassa
Pirkko Saisio: Epäröintejä : tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä
Aki Salmela: Eläimen varjo
Antti Salminen: Mir
Malin Slotte: Fia och andra noveller
Jyri Vartiainen: Kirous
Jaakko Yli-Juonikas: Tahdon murskatappio

Luotu: 22.11.2019

Tietokirjallisuuden edistämispalkinto

Teoksen kansikuvaSuomen tietokirjailijat ry:n tietokirjallisuuden edistämispalkinto on jaettu valtiotieteen tohtori, toimittaja Veli-Pekka Leppäselle, joka kirjoittaa arvioita mm. Helsingin Sanomiin sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Palkinto myönnetään tekijälle, joka on ansiokkaasti edistänyt tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Palkinnon arvo on 6000 euroa. Palkintoraati kiittää Leppästä asiantuntemuksesta, selkeästi esitetyistä mielipiteistä sekä siitä kuinka hän on tuonut tietokirjallisuutta suuren yleisön tietoon.

Luotu: 20.11.2019

Savonia-ehdokkaat 2019

Teoksen kansikuvaKuopion kaupungin Savonia-kirjallisuuspalkinnon kuusi ehdokasta on julkistettu. Palkinto on aiemmin jaettu vuoden vaihteessa, mutta tänä vuonna voittajat, nyt peräti kaksi,  tiedetään jo 9. joulukuuta. Palkinnon arvo on 12 000 euroa.

Savonia-palkinto myönnetään vuosittain savolaistaustaiselle kirjailijalle tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta.

Tomas Gads : Pirulainen
Antti Hurskainen:  22 : kertomus syömisestä
Jukka Itkonen: Koira nimeltä mutsi
Tatu Kokko: Kävelevien patsaiden kaupunki
JP Koskinen, Tulisiipi: romaani, teos on myös Finlandia-ehdokas
Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

Luotu: 19.11.2019

Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto

SydäntaskuHelsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon on voittanut esikoisrunoilija Jouni Teittinen teoksellaan Sydäntasku. Voittaja julkistettiin marraskuun 14. päivä ja voittajasta voi lukea lisää Helsingin Sanomien sivuilta.

Ehdokkaiden joukossa oli seitsemän romaania, kaksi runoteosta ja yksi esseekokoelma. Tunnustus on jatkoa J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnolle, jota jaettiin vuosina 1964-1994. Nyt palkinnon arvo on jo 15 000 euroa.

Muut ehdokkaat olivat

Alenius, Arsi:  Villa Alpha
Huttunen, Katriina: Surun istukka
Huusko, Sinikka: Suolaruusu: runoja
Kaihovaara, Riikka: Villi ihminen ja muita luontokappaleita
Kauhanen, Maija: Eliitti
Laakso, Laura: Mrs Milkyway
Laitinen, J.P.: Lume
Torvalds, Leo: Olin tosiaan onnellinen
Vähäpesola, Aino: Onnenkissa

Luotu: 15.11.2019

International Dublin Award 2020

Teoksen kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteisen kirjallisuuspalkinnon, International Dublin Award, ehdokkaita nimeävät kirjastot ympäri maailman. Palkinto on yksi rahamäärältään yksi suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta.

Teoksia ovat ehdottaneet kirjastot neljästäkymmenestä maasta, mukana myös Tampereen kaupunginkirjasto. Ehdokasteoksista 50 on käännöksiä ja 51 esikoisteoksia. Eniten ehdokkuuksia kirjastoilta saivat Tommy Orangen teos There There, Esi Edugyanin Washington Black ja Sally Rooneyn Normal People. Ehdokaslistalla ovat mukana myös tämän vuoden nobelistit Olga Tokarczuk ja Peter Handke. Suomalaisista ovat mukana Minna Lindgrenin The End of Sunset Grove ja Laura Lindstedtin Oneiron : a fantasy about the seconds after death. Huhtikuussa 2010 julkaistaan lopulliset finalistit, joiden joukosta valikoituu lopullinen voittaja 10.6.2020.

Viime vuonna palkinnon voitti amerikkalainen Emily Ruskovich teoksellaan Idaho.

Luotu: 11.11.2019

Kanava-palkinto

Teoksen kansikuvaAikakauslehti Kanavan ja Otavan kirjasäätiön, vuodesta 2012 alkaen jaettu, yhteinen tietokirjoille myönnettävän Kanava-tunnustuspalkinnon on saanut kirjailija Juha Kauppinen teoksesta Monimuotoisuus : kertomuksia katoamisista.  Palkintoperusteluissa teosta pidetään tärkeänä puheenvuorona keskustelussa luonnonsuojelun merkityksestä. Palkinto on arvoltaan on 10 000 euroa.

Luotu: 11.11.2019

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat

Teoksen kansikuvaKaunokirjallisuuden Finlandia-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat ovat tänä vuonna seuraavat teokset:
Monika Fagerholm: Kuka tappoi bambin? : romaani. Fagerholmin teos Ihanat naiset rannalla oli ehdokkaana vuonna 1994.
Koskinen, Juha-Pekka: Tulisiipi : romaani. Myös Koskinen kuuluu aiemmin ehdolla olleiden joukkoon. Hänen teoksensa Ystäväni Rasputin oli ehdolla 2013.
Hanna-Riikka Kuisma: Kerrostalo
Mikko Rimminen: Jos se näyttää siltä. Rimminen voitti palkinnon vuonna 2010 teoksellaan Nenäpäivä.
Pajtim Statovci : Bolla. Myös Statovci ehdokkaana jo toistamiseen. Hän on tällä hetkellä ehdokkaana myös National Book Awardin käännöskirjallisuussarjassa.
Venho, Johanna : Ensimmäinen nainen

Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valitsee ehdokkaista lopullisen voittajan.

Lukijaäänestykset eri kategorioissa avautuvat samana päivänä kun ehdokkaat julkistetaan. Lukijat voivat äänestää omia suosikkejaan 24.11. klo 23.59 asti. Suosikit julkistetaan maanantaina 25.11.2019. Palkinto jaetaan 27.11.2019.

Luotu: 7.11.2019

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 15