Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja


Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 55
Jarkko Laine -palkinto

MuodonmuuttoilmoitusRunoilija Jarkko Laineen mukaan nimetty ja Jarkko Laineen seuran hallinnoima kirjallisuuspalkinto on jaettu Anu Kaajalle lyhytproosakokoelmasta Muodonmuuttoilmoitus. Palkintoraati pitää Kaajaa omaehtoisena surrealistina, jonka teoksen muoto, kuvakulma ja tyyli haastavat ja yllättävät lukijan. Kaajaa luonnehditaan myös erilaisten kielirekisterien mestariksi, uudenlaisen kielen mielikuvituksellisten hahmojen luojaksi.

Muita ehdokkaita olivat Pauliina Haasjoki: Planeetta, Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan ja Markku Pääskynen: Sielut

Luotu: 23.5.2017
Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Kansikuva: Terhi Rannela: FrauTampereen kaupunginhallituksen asettama luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta on palkinnut tamperelaisia kirjailijoita Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Perustelut ovat luettavissa kaupungin tiedotteessa.
Vuonna 2016 ilmestyneistä teoksista palkinnoille valikoituivat seuraavat:
Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita
Sami Hilvo: Pyhä peto
Arto Lappi: Sulavesien tanssi
Reidar Palmgren: Kirpputori
Terhi Rannela: Frau
Kristiina Wallin: Valon paino
Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet

Luotu: 12.5.2017
Vuoden urheilukirja

Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historiaUrheilumuseon Vuoden 2016 urheilukirja -palkinnon on voittanut toimittaja Rony Smolarin ja Adiel Hirschovitsin tekemä Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia. Museon valintaraati perusteli valintaansa teoksen ainutlaatuisella ja perusteellisella näkökulmalla Suomen juutalaiseen yhteisöön. Kirjassa kuvataan paitsi urheilun ja seuran merkitystä juutalaisyhteisölle myös yhteisön elämää Suomessa.

Kunniamaininnan saivat teokset Atik Ismail: Pelimies ja Kalle Veirto: The Next One.

Luotu: 24.4.2017
J. A. Hollon kääntäjäpalkinto

Human Sapiens: ihmisen lyhyt historiaTietokirjallisuuden suomennoksesta jaettavan J. A. Hollon palkinnon sai  kääntäjä Jaana Iso-Markku Yuval Noah Hararin teoksen Sapiens: ihmisen lyhyt historia suomennoksesta.  Palkinnon jakajia ovat Suomen arvostelijain liitto ja Suomen tietokirjailijat ry. Palkinto myönnetään edellisenä vuonna julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä.

Luotu: 24.4.2017
Mikael Agricola -palkinto

Valaan suustaMikael Agricola -palkinto 2017 on myönnetty Tuomas Kaukolle islantilaisen Sjónin teoksen Valaan suusta suomennoksesta. Palkinto myönnetään vuosittain merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomentamisesta. Kauko on suomentanut aiemmin Lontoossa asuvan kirjailijan ja runoilijan tuotannosta neljä muutakin teosta. Sjón on monipuolinen tekijä, joka on mm. sanoituksia, runoja ja näytelmiä sekä tehnyt yhteistyötä Lars von Trierin ja Björkin kanssa.

Palkintoraati kiittää kuinka Kaunon käännöksestä välittyvät kielen ja tyylin eri vivahteet, herkullinen ja nokkela huumori, pakottomasti, luontevasti ja oivaltavasti.

Luotu: 24.4.2017
Lastenkirjainstituutin Punni-kirjallisuuspalkinto

NäkymätönLastenkirjainstituutin ensimmäinen Punni-kirjallisuuspalkinnon ovat saaneet Elina Hirvonen ja Ville Tietäväinen teoksesta Näkymätön. Punnin myönnetään kotimaiselle lasten tai nuortenkirjailijalle esikoisteoksesta tai muusta kirjallisuuden lajin hyväksi tehdystä työstä. Nimensä palkinto on saanut Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen tarinoita -teoksen hahmosta Punni-jäniksestä. Kunniamaininnat saivat Jenni Erkintalon katselukirja Millainen minä? ja Laura Merzin ja Aino Järvisen tietokuvakirja Tuhat ja yksi otusta.

Luotu: 10.4.2017
PN:n kirjallisuuspalkintojen ehdokkaita

Inka Nousiainen: YökirjaPohjoismaiden kirjallisuuspalkintojen ehdokkaat on julkistettu. Kaunokirjallisuuspalkinnon ehdokkaita ovat Laura Lindstedtin romaani Oneiron (2015) ja Tomas Mikael Bäckin runokokoelma De tysta gatorna (2016)

Myös lasten- ja nuortenkirjallisuuskategoriassa on mukana kaksi suomalaisteosta, Inka Nousiaisen Yökirja sekä Minna Lindebergin Vildare, värre Smilodon. Tänä vuonna palkinnot jaetaan Helsingissä marraskuun ensimmäisenä päivänä Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä. Palkinnosta enemmän Pohjoismaiden neuvoston sivuilla.

Luotu: 6.4.2017
Veijo Meri -palkinto Asko Sahlbergille

Sahlberg: PilatusOtavan Kirjasäätiö on jakanut viisi omaa kirjallisuuspalkintoaan. Näillä halutaan huomioida kotimaisia kirjailijoita ja muita kirjallisen työn tekijöitä.

Veijo Meri -palkinnon sai Asko Sahlberg, Kaarina Helakisa -palkinnon Salla Simukka, tietokirjapalkinnon Henrik Meinander. Erkki Reenpää -suomentajapalkinto myönnettiin Jaana Nikulalle ja oppimateriaalipalkinto Martti Heinoselle.

 

Luotu: 3.4.2017
Tulenkantaja-palkinto

AlmaAamulehden ja kirjakauppa Tulenkantajien vuonna 2012 perustama kirjallisuuspalkinto etsii käännettäväksi ja vientiin sopivia kotimaisia teoksia. Kuuden finalistin joukosta voittajaksi valikoitui Hanna Weseliuksen esikoisromaani Alma!  Tuomariston perusteluissa teosta kiitellään loistavasti kirjoitetuksi, kuvalliseksi ja kielellisesti upeaksi. Teos on myös palkittu  HS:n kirjallisuuspalkinnolla vuoden 2016 parhaasta esikoisteoksesta.

Muita ehdokkaita olivat
Laura Gustafssson: Koripisoturi
Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia (Lapin kirjasllisuuspalkinto-ehdokas 2017)
Juhani Karilan: Omenakrokotiilin kuolema
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Luotu: 28.3.2017
Vuoden kaunein kirja

RajaSuomen kirjataiteen komitea on valinnut vuoden 2016 kauneimmaksi kirjaksi Hanna Koikkalaisen teoksen Raja. Valokuvateosta kiitettiin palkintoperusteluissa harmoniseksi ja harkituksi kokonaisuudeksi, jonka kuvakerronta on oivaltavaa.

Lisätietoa viime vuoden muista Kauneimmat kirjat -kategorioissa palkituista »

Luotu: 28.3.2017

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 17