Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 100

PEN Pinter -kirjallisuuspalkinto

Meidän kaikkien pitäisi olla feministejäPEN on kansainvälinen kirjailijajärjestö, joka puolustaa sananvapautta ja edistää kirjallisuutta. Englannin PEN on perustanut vuonna 2009 Nobel-palkitun näytelmäkirjailija Harold Pinterin kunniaksi PEN Pinter -kirjallisuuspalkinnon. Palkinto myönnetään yhteiskuntaa tinkimättömästi ja rohkeasti kuvaavalle tekijälle. Vuoden 2018 palkinto on myönnetty nigerialaiselle kirjailijalle Chimamanda Ngozi Adichielle. Kirjailijalta on suomennettu mm. teokset Purppuranpunainen hibiskus, Puolikas keltaista aurinkoa, Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä, Huominen on liian kaukana, Kotiinpalaajat. 

Palkinnosta lisätietoa PEN Prize-sivulla
Kirjailijasta lisää hänen omalla sivullaan
Chimamanda Adichie kertoo, kuinka hän löysi autenttisen kulttuurisen äänensä (video on tekstitetty suomeksi) ks. TED Talks.

 

Luotu: 14.6.2018

The International Dublin Literary Award

Solar bones, kansikuvaDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteistä kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1996,  ja se on yksi rahamäärältään suurimmista kirjallisuuspalkinnoista, 100 000 euron suuruinen. Mikäli voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta. Ehdokkaita saavat asettaa sadat kirjastot eri puolilta maailmaa. Vuoden 2018 voittaja on Mike McCormack teoksellaan Solar Bones.

5.4.2018 julkaistulla ns. lyhyellä ehdokaslistalla olivat seuraavat finalistit
Alina Bronsky: Baba Dunja’s Last Love
Yuri Herrera: The Transmigration of Bodies
Roy Jacobsen: The Unseen
Han Kang: Human Acts (Ihmisen teot, suom.)
Eimear McBride: The Lesser Bohemians
Antonio Moresco: Distant Light
Marie Ndiaye: Ladivine
Yewande Omotoso: The Woman Next Door
Elizabeth Strout:  My Name is Lucy Barton (Nimeni on Lucy Barton, suom.).

Tutustu myös 150 teoksen pitkään ehdokaslistaan.

Luotu: 14.6.2018

Tähtifantasia-palkinnon ehdokkaat 2018

Kauneus on kirous, kansikuvaHelsingin Science Fiction Seuran vuosittainen Tähtifantasia-palkinto jaetaan parhaalle edellisenä vuonna ilmestyneelle, suomennetulle fantasiakirjalle.

Ehdolla ovat seuraavat viisi käännösteosta vuodelta 2017:
Eka Kurniawan: Kauneus on kirous
Ursula K. Le Guin: Ikuisen hämärän maa
Andri Snær Magnason: Aika-arkku
David Mitchell: Luukellot
Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta

2017 palkinnon voitti Kazuo Ishiguron romaani Haudattu jättiläinen.

Luotu: 12.6.2018

Vuoden johtolanka 2018

Kuoleman kuukausi, kansikuvaKouvolan dekkaripäivillä jaettiin Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka 2018 -palkinto Timo Saarrolle romaanista Kuoleman kuukausi. Palkintoraati kiittää Saarron teosta taitavaksi historialliseksi dekkariksi, joka kuvaa tarkkanäköisesti, perusteelliseen taustatyöhön tukeutuen, aikaa ja Helsingin kaupunkia ennen sisällisotaa.

Dekkaripäivillä jaettiin myös Vuoden esikoisdekkari -kunniakirja Heikki Valkamalle romaanista Pallokala.

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai unkarilaisen Vilmos Kondorin viisiosainen Budabest Noir -sarja. Teokset kertovat Unkarista ennen ja jälkeen Toisen maailmansodan. Pääosassa on tinkimätön rikostoimittaja Zsigmond Gordon.

Luotu: 11.6.2018

Bridges of Struga -runopalkinto

Varpuset ja aika, kansikuvaKansainvälisen esikoisrunoteokselle myönnettävän Bridges of Struga -palkinnon on voittanut runoilija, tutkija ja kääntäjä Pauli Tapio teoksestaan Varpuset ja aika.
Palkinnosta kilvoitteli yhteensä 23 teosta 13 eri maasta. Kirja julkaistaan kansainväliselle lukijakunnalle elokuussa kolmikielisenä (suomi, englanti, makedonia). Tapion esikoisteos herätti huomiota ja kiitosta jo julkaisuvuonnaan 2017, jolloin se oli Botnia-palkintoehdokkaana sekä voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon. Lue lisää palkinnosta

Luotu: 7.6.2018

Nuori Voima -palkinto 2018

Vihan ja inhon internet, kansikuvaKirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto myöntää vuosittain Nuori Voima -tunnustuspalkinnon ansioituneesta toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Vuoden 2018 palkinnon saajat ovat Johanna Vehkoo ja Emmi Nieminen verkkovihaa käsittelevästä sarjakuvateoksesta Vihan ja inhon internet. Palkinnon perusteluissa kiitellään teosta merkittäväksi kannanotoksi paremman keskustelukulttuurin puolesta. "Teos luotaa internetin pimeää puolta ja tuo esiin ne monimutkaiset vaikuttimet, joita nimettömyyden, vihamielisyyden, kuuntelemattomuuden ja vastuuttomuuden alla on".
Nuoren Voiman Liiton sivulle

Luotu: 7.6.2018

Anni Swan -mitali Anneli Kannolle

Virtaset huvipuistossa, kansikuvaIBBY Finland (entinen Suomen nuortenkirjaneuvosto) myöntää joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin Suomessa julkaistulle korkeatasoiselle, suomen- tai ruotsinkieliselle lasten- tai  nuortenkirjalle. Palkinto on jaettu jo vuodesta 1961 saakka, ja nimensä se on saanut rakastetun satu- ja lastenkirjailija Anni Swanin (1875-1958) mukaan.

Palkinnon sai  tänä vuonna Anneli Kanto kirjasarjastaan Viisi villiä Virtasta, jonka uusin osa on Virtaset huvipuistossa. Teoksen on kuvittanut Noora Katto. Tamperelainen Anneli Kanto on monipuolinen, tuottelias ja palkittu kirjailija. Vuonna 2017 hän sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon teoksestaan Lahtarit. Lasten kirjoistaan kirjailija on palkittu lasten ja nuorten omalla Plättä-kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2012.

Luotu: 30.5.2018

Tähtivaeltaja-palkinto

Tuomiopäivän karavaani, kansikuvaJani Saxell voitti romaanillaan Tuomiopäivän karavaani Helsingin Science Fiction Seuran vuosittaisen tieteiskirjallisuuden Tähtivaeltaja-palkinnon.  Saxell on vasta viides suomalainen, joka on voittanut palkinnon sen 30 vuoden mittaisen taipaleen aikana. Palkinnon asiantuntijaraadin kiittää romaania monumentaaliseksi ja monisäikeiseksi kokonaisuudeksi, joka omintakeisesti ja kuvakudoksen laajuudella maalaa vaikuttavaa kuvaa Euroopan kohtalonhetkistä. ”Käsissä on merkittävä inhimillisyyden ja yleisen oikeudenmukaisuuden puolustuspuhe”. Lue enemmän palkinnosta Tähtivaeltaja-sivuilta.

Muita ehdokkaita olivat:
Tuomo Jäntti: Verso
Heikki Kännö: Mehiläistie, ehdolla myös Tulenkantaja-palkinnolle
Jukka Laajarinne: Pinnan alla pimeä
David Mitchell: Luukellot

Luotu: 30.5.2018

Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto

Pieni elämä, kansikuvaKustannusosakeyhtiö Tammen perustama Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto annettiin Arto Schroderukselle Hanya Yanagiharan romaanin Pieni elämä suomennoksesta. Palkintoraati kiittää vuoden parhaan käännöskirjan kielen rikkautta ja käännöstyön luontevuutta. Schroderuksen todetaan tavoittaneen kirjailijan tekstin yksityiskohdat ja väkevyyden. "Lukukokemus on poikkeuksellisen voimakas, ahdistavakin, mutta myös kaunis. Tämä teksti jättää pysyvän jäljen.”
Muita palkintoehdokkaita olivat:
Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta. Suomentanut Hanna Tarkka
Kyung-sook Shin: Jään luoksesi. Suomentanut Taru Salminen
Zadie Smith: Swing Time. Suomentanut Irmeli Ruuska
Ilmar Taska: Pobeda 1946. Suomentanut Jouko Vanhanen

Luotu: 30.5.2018

The Man Booker International

Olga Tokarczuk: Valetajat, kansikuvaThe Man Booker International -palkinto myönnetään englannin kielellä julkaistusta tai englanniksi käännetystä romaanista. Palkinnon arvo on 50 000 puntaa ja se jaetaan sekä kirjailijalle että teoksen kääntäjälle. Vuoden 2018 voittaja on puolalainen kirjailija ja käsikirjoittaja Olga Tokarczuk teoksestaan Flights (teosta ei ole suomennettu). Sen on kääntänyt englanniksi Jennifer Croft.
Kirjailijan teoksia PIKI-verkkokirjastossa.

Muita suppealle finalistilistalle päässeitä teoksia olivat
Virginie Despentes: Vernon Subutex 1
Han Kang: The White Book
László Krasznahorkai: The World Goes On
Antonio Muñoz Molina: Like a Fading Shadow
Ahmed Saadawi: Frankenstein in Baghdad

Luotu: 23.5.2018

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 16