Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 89

J. A. Hollon käännöspalkinto

Romanovit: 1613-1918, kansikuvaSeppo Raudaskoski on palkittu J. A. Hollon -käännöspalkinnolla Simon Sebag Montefioren teoksen Romanovit 1613–1918 suomennoksesta.

Palkinnon jakaa vuosittain Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto jakaa Suomen arvostelijain liiton ja Suomen tietokirjailijoiden kanssa edellisenä vuonna ilmestyneestä korkeatasoisesta tietokirjasuomennoksesta tai pitkästä ja ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä.
Lue lisää palkinnon perusteluista

Luotu: 10.4.2018

Mikael Agricola -palkinto 2018

Sielujen saari, kansikuvaMerkittävästä kaunokirjallisen teoksen suomennoksesta jaettavan Mikael Agricola -palkinnon on saanut Jaana Nikula. Palkinnon jakoi, jo kuudettakymmenettä kertaa, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. Nikula palkittiin Johanna Holmströmin Sielujen saari ja Zinaida Lindénin Rakkaus kolmeen appelsiiniin teosten suomennoksista. Molempien alkuteosten kieli on ruotsi.
Lue lisää palkinnon perusteluista Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton verkkosivuilta

Luotu: 10.4.2018

Dublin Literary Award 2018

My name is Lucy BartonDublinin kaupungin ja kirjastojen yhteistä kirjallisuuspalkintoa on jaettu jo vuodesta 1996,  ja se on yksi rahamäärältään suurimmista palkinnoista eli 100 000 euron suuruinen. Mikäli  voittaja on englanninkielinen käännösteos, saa kääntäjä neljäsosan palkintosummasta. Ehdokkaita saavat asettaa sadat kirjastot eri puolilta maailmaa. 5.4.2018 julkaistiin ns. lyhyt ehdokaslista, jolle päässeistä valitaan lopullinen voittaja. Ehdokkaat ovat Alina Bronsky: Baba Dunja’s Last Love, Yuri Herrera: The Transmigration of Bodies, Roy Jacobsen: The Unseen, Han Kang: Human Acts (Ihmisen teot, suom.), Eimear McBride: The Lesser Bohemians, Mike McCormack: Solar Bones, Antonio Moresco: Distant Light, Marie Ndiaye: Ladivine, Yewande Omotoso: The Woman Next Door, Elizabeth Strout:  My Name is Lucy Barton (Nimeni on Lucy Barton, suom.).
Tutustu myös 150 teoksen pitkään ehdokaslistaan.

Luotu: 9.4.2018

Punni-palkinto 2018

Mennään jo naapuriin, kansikuvaLastenkirjainstituutti jakoi jo toisen kerran Punni-kirjallisuuspalkintonsa. Tämän vuoden voittajat olivat kirjailija Riina Katajavuori ja kuvittaja Salla Savolainen teoksellaan Mennään jo naapuriin. Punni myönnetään kotimaiselle lasten tai nuortenkirjailijalle esikoisteoksesta tai muusta kirjallisuuden hyväksi tehdystä työstä. Nimensä palkinto on saanut Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen tarinoita -teoksen hahmosta Punni-jäniksestä. Aiemmin Katajavuoren ja Savolaisen teos on valittu Ylen Kirjojen Suomi -ohjelman vuoden 2017 kirjaksi.  Punni-raati jakoi myös kunniamaininnat Kirsti Kurosen teokselle Pönttö sekä Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin kirjalle Viraalit nerot (Sarja: Zoo! ; 1) Lue lisää palkinnosta ja sen perusteluista Lastenkirjainstituutin sivuilta.

Luotu: 9.4.2018

Aarresaari -kääntäjäpalkinto

Onnentyttö Dunne, kansikuvaIBBY Finland ry edistää ja tekee tunnetuksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja -kulttuurin asemaa kotimaassa ja kansainvälisesti. Uudella, ensimmäistä kertaa jaettavalla  Aarresaari-palkinnolla IBBY Finland haluaa kiittää ja kannustaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden kääntäjiä heidän arvokkaasta työstään.  Palkinnon rahoittaa palkinnolle rahoittaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto Kopiostosta saaminsa tekijänoikeuskorvauksin. Joka toinen vuosi jaettava palkinnon arvo in 3000 euroa. Ensimmäinen kiitospalkinto on myönnetty Raija Rintamäelle teoksen Onnentyttö Dunne käännöksestä.  Kunniamaininnan saivat Tuomas Nevanlinna runokirjasta Elukat ja Eeva-Liisa Nyqvist nuorten fantasiakirjan Mahti (sarja Korpinkehät 3) käännöksestä.

Luotu: 27.3.2018

Tulenkantaja-palkinto 2018

Kurnivamahainen kissa, kansikuvaAamulehti ja silloinen Tulenkantajien kirjakauppa perustvat vuonna 2012 kirjallisuuspalkinnon, jonka tavoitteena on tukea kirjallisuuden vientiä ja käännöstyötä. Palkinto annetaan sellaiselle teokselle, jolla arvioidaan olevan menestysmismahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.
Vuoden 2018 palkinnon sai Magdalena Hai saturomaanistaan Kurnivamahainen kissa. Teos on allegorinen kertomus ahneudesta ja pienten tyttöjen rohkeudesta ja voimaantumisesta. Kirjan kuvitus on Teemu Juhanin.

Lue lisää Aamulehden verkkosivulta

Luotu: 26.3.2018

Sarjakuva-Finlandia 2018

Imperfect : a travel diary in the form of postcards, kansikuvaTampere kuplii -sarjakuvafestivaalilla palkittiin Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinnolla Kaisa ja Christoffer Leka sarjakuvan muotoa uudistavasta teoksestaan Imperfect: a travel diary in the form of postcards. Teos koostuu yli sadasta postikortista, jotka on piirretty pyörämatkalla halki Yhdysvaltojen. Tänä vuonna valinnan teki avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja.  Hänen valintaperustelunsa ovat luettavissa palkinnon omilta sivuilta

Yhdeksän muuta finalistia olivat
Ulla Donnerin esikoisteos Spleenish
Roope Erosen naivistinen omakustannelehti Jaiksfukin. PIKI-kirjastojen kokoelmissa vain lehden 1. numero Jaiksfukin kesätöissä
Harri Filpan surutyötä kuvaava Kuolema meidät erotti
Pauli Kallion ja Kyky Ahosen punkin historiasta kertova Maalaispunkin täydennetty päiväkirja
Mika Lietzénin historiallinen Vaasan kaupungin museoiden julkaisema historiallinen sarjakuva Jääkärit - Viisi kertomusta
Jesse Matilaisen Suomen sisällissotaa käsittelevä Suomen suurin kommunisti
Antti Ollikaisen Flu-trilogian päätösosa Flu 3 - Viimeiset aivastukset
Emmi Valveen omaelämäkerrallinen teos Armo
Johanna Vehkoon - Emmi Niemisen ajankohtainen teos internetin verkko- ja naisvihasta Vihan ja inhon internet

Luotu: 23.3.2018

Eino Leinon palkinto

Puuta kantavat valoa: runot 1947-1986 ja suomennoksia, kansikuvaAkateemikko, kirjailija Kirsi Kunnas on saanut tämänvuotisen Eino Leino -seuran jakaman palkinnon, joka myönnetään erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkintoraati perustelee valintaansa Kunnaksen teosten merkityksellä monille sukupolville sekä hänen merkittävällä toiminnallaan kielen uudistajana ja kääntäjänä. Lisää Ylen uutisessa

Luotu: 23.3.2018

Vuoden tiedekirja

Energian aika, kansikuvaTieteellisten seurain valtuuskunnan ja Suomen tiedekustantajien liiton Vuoden tiedekirja -palkinnon ovat saaneet Aki Suokko ja Rauli Partanen teoksestaan Energian aika: avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen. Kunniamaininnan sai Raija Julkusen verkkokirja Muuttuvat hyvinvointivaltiot. Eurooppalaiset hyvinvointivaltiot reformoitavina. Palkinnon pyrkimyksenä on nostaa esiin ansiokasta tutkimuskirjallisuutta ja kannustaa tutkijoita julkaisemaan laadukkaita tiedekirjoja.
Muita ehdokkaita olivat:
Lasse Laaksonen: Viina, hermot ja rangaistukset: sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelmat 1918–1945
Teuvo Laitila: Jumalat, haltiat ja pyhät: eletty ortodoksisuus Karjalassa 1000–1900
Heikki Oja: Universumi
Ida Suolahti: Yhteiset sotavangit: Suomen ja Saksan vankiluovutukset jatkosodassa
Hannu Takala: Puna-armeijan sotasaalis: Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939–1941
Matti Vuento: Myrkkyjen maailma: nuolimyrkystä sariiniin

Luotu: 13.3.2018

Vuoden urheilukirja

Kuolemanlaakso, kansikuvaSuomen Urheilumuseosäätiö valitsee vuosittain parhaan kotimaisen urheiluaiheisen kirjan.
Vuoden urheilukirja -palkinnon 2017 saajaksi nousi Tommi Kovasen ja Jenny Rostainin Kuolemanlaakso.
Teos kertoo aivovamman saaneen jääkiekkoilija Tommi Kovasen selviytymistarinan.

Muita ehdokkaita olivat

J. P. Tanninen: Haukikuningas
Mika Nyyssölä: Mika Nyyssölä – Giant Killerin tarina ja treeniopas
Annukka Koskela: Pesis : opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle
Erkki Vettenniemi: Suomalainen hiihtodoping: punssia, pillereitä ja punasoluja
Marko Kantoma: Ylpeydestä

Luotu: 2.3.2018

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 16