Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 74
Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto

Kuolema meidät erotti, kansikuvaSarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Kymmenen finalistia ovat:
Ulla Donnerin esikoisteos Spleenish
Roope Erosen naivistinen omakustannelehti Jaiksfukin. PIKI-kirjastojen kokoelmissa vain lehden 1. numero Jaiksfukin kesätöissä
Harri Filpan surutyötä kuvaava Kuolema meidät erotti
Pauli Kallion ja Kyky Ahosen punkin historiasta kertova Maalaispunkin täydennetty päiväkirja
Kaisa ja Christoffer Lekan sarjakuvan muotoa uudistava matkakuvaus Imperfect: a travel diary in the form of postcards
Mika Lietzénin historiallinen Vaasan kaupungin museoiden julkaisema historiallinen sarjakuva Jääkärit - Viisi kertomusta
Jesse Matilaisen Suomen sisällissotaa käsittelevä Suomen suurin kommunisti
Antti Ollikaisen Flu-trilogian päätösosa Flu 3 - Viimeiset aivastukset
Emmi Valveen omaelämäkerrallinen teos Armo
Johanna Vehkoon - Emmi Niemisen ajankohtainen teos internetin verkko- ja naisvihasta Vihan ja inhon internet

Tänä vuonna valinnan tekee avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Voittaja julkistetaan 23.3.2018 Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla.

Luotu: 15.2.2018
Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaat 2018

Mehiläistie, kansikuvaVuoden 2018 Tulenkantaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Joukossa on kolme romaania, kaksi lastenkirjaa sekä yksi nuorille suunnatun fantasiasarjan ensimmäinen osa.
Vuonna 2012 perustetun kirjallisuuspalkinnon takana ovat Aamulehti ja Tulenkantajien kirjakauppa. Palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin kotimaisia teoksia, joilla arvioidaan olevan mahdollisuuksia menestyä käännöksinä Euroopassa. Palkinnon saaja julkistetaan Vihtorin kirjamessuilla 24.3.2018. Lue lisää teoksista Aamulehden sivuilta.

Magdalena Hai: Kurnivamahainen kissa. Kuvittaja Teemu Juhani.
Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät
Kaj Korkea-aho − Ted Forsström: ZOO! Viraalit nerot, Kuvittaja Pentti Otsamo.
Heikki Kännö: Mehiläistie
Elina Rouhiainen: Muistojenlukija, Sarja: Väki ; 1
Satu Taskinen: Lapset

Luotu: 12.2.2018
Runeberg Junior -palkinto

Helmenkalastaja, kansikuvaLasten lukuharrastusta ja -intoa tukemaan perustettu lastenkirjallisuuspalkinto jaettiin jo toisen kerran. Palkinnon ovat perustaneet Porvoon kaupunki ja Sanomalehti Östnyland/Ksf Media. Palkinto, arvoltaan 10 000 €, myönnetään suomen- tai ruotsinkieliselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat. Vuoden 2018 palkinnon sai Karin Erlandssonin teos Pärlfiskaren (suom. Helmenkalastaja). Kirjan kuvitus on Tuuli Toivolan ja suomennoksen on tehnyt Tuula Kojo. Palkintoraati piti teosta klassisen jännittävänä fantasiakertomuksena, joka kertoo ystävyydestä ja siitä, mikä elämässä on tärkeää.

Luotu: 6.2.2018
Runeberg-palkinto 2018

Kaikkien menetysten äiti, kansikuvaKansallisrunoilija J.L. Runebergin mukaan nimetyn kirjallisuuspalkinnon voittaja vuonna 2018 on Marjo Niemen psykologinen romaani Kaikkien menetysten äiti. Teos kertoo rakkaudettomasta lapsuudesta, vaikeasta äiti-lapsisuhteesta, syyllisyyden ja häpeän tunteista. Kahdestasadasta vuonna 2017 ilmestyneestä teoksesta palkintoa tavoitteli yksi runo- ja yksi novellikokoelma sekä kuusi romaania. Muut finalistit olivat Johanna Holmströmin Själarnas ö (suom. Sielujen saari), Anu Kaajan Leda, Olavi Koistisen esikoisteos Mies joka laski miljardiin (Kalevin Jäntin palkinto 2017 sekä HS:n esikoiskirjapalkinnon ehdokas), Juha Kulmalan kokoelma Ränttätänttä, Rosa Liksomin Everstinna, Miki Liukkosen jo FInlandia-ehdokkaanakin ollut O: romaani (tai yleispätevä tutkielma siitä miksi asiat ovat niin kuin ovat) sekä Asko Sahlbergin Amandan maailmat.

Porvoon kaupunginkirjasto, Uusimaa-lehti ja Suomalainen kirjakauppa järjestivät samanaikaisesti leikkimielisen Varjo-Runeberg -äänestyksen. Yleisön suosikki oli Rosa Liksomin Everstinna. Äänestäjät nostivat kärkikolmikkoon myös Olavi Koistisen Mies joka laski miljardiin sekä Miki Liukkosen O -teokset.

Luotu: 5.2.2018
Lauri Jäntin tietokirjallisuuspalkinto

Keisari Aarnio, kansikuvaRikostoimittajien Minna Passi ja Susanna Reinbothin teos Keisari Aarnio on saanut 15 000 euron arvoisen Lauri Jäntin säätiön palkinnon vuoden 2017 parhaana tietokirjana. Helsingin entisestä huumepoliisin päälliköstä Jari Aarniosta kertovan tietokirjan ansioiksi palkintoraati laskee laadukkaan tutkivan journalismin. Säätiön kunniamaininnat myönnettiin suurlähettiläs Hannu Himaselle teoksesta Länttä vai itää, Sami Karjalainen teoksesta Rantojen hyönteiset ja Sixten Korkmanin globalisaatiokatsaukselleen  Globalisaatio koetuksella: miten pärjää Suomi.

Luotu: 30.1.2018
Puupäähattu Sirolalle

Irvileuka, kansikuvaSuomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle suomalaiselle sarjakuvataiteilijalle. Tämän vuotisen palkinnon sai kuvittaja, kirjailija ja sarjakuvataiteilija Martti Sirola. Hän on tullut tunnetuksi enimmäkseen lapsille ja nuorille suunnatuista sarjakuvateoksistaan, Kari Vaijärven Jukka Vihi -kirjojen sekä Raija Orasen satukirjojen kuvittajana. Palkintoraati kiittää Sirolaa kuinka "huolella ja ajatuksella tehty sarjakuva voi sekä tallentaa kansakunnan kokemuksia että opastaa suuntaa tulevaisuuteen".

Lue lisää Ylen uutisesta tai Sarjakuvaseuran omilta verkkosivuilta

Luotu: 29.1.2018
Arvid Lydecken -palkinto 2018

Pikkuveli ja mainio harharetki, kansikuvaKirjailija Arvid Lydeckenin mukaan nimetty lastenkirjallisuupalkinto on myös Suomen Nuorisokirjailijoiden vuosittainen tunnustuspalkinto. Se myönnetään korkeatasoisesta suomen- tai ruotsinkielisestä lastenkirjasta. Vuoden 2018 palkinnon sai Leena Parkkisen teos Pikkuveli ja mainio harharetki, jonka on kuvittanut Jussi Karjalainen. Muita palkintoehdokkaita olivat Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba, Karin Erlandssonin Pärlfiskaren (suomeksi Helmenkalastaja), Magdalena Hain Kurnivamahainen kissa ja Laura Ruohosen Tippukivitapaus.

Luotu: 15.1.2018
Topelius-palkinto

Muistojenlukija, kansikuvaTopelius-palkinto on Suomen vanhin nuorisokirjallisuuden palkinto ja sitä on jaettu jo vuodesta 1946 alkaen. Jakajana toimii Suomen Nuorisokirjailijat ry ja palkinnon tavoitteena on lisätä lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvostusta. Vuoden 2018 palkinnon sai Elina Rouhiainen kirjastaan Muistojenlukija. Muita ehdokkaita olivat Anna Hallavan Valpuri Vaahteran maaginen korva, Kirsti Kurosen Pönttö, Arja ja Emma Puikkosen Äänihäkki,  sekä Tuuli Vuorman Caapparin kääty.

Luotu: 15.1.2018
Savonia-palkinto

Amandan maailmat, kansikuvaKuopion kaupungin kirjallisuuspalkinnon 2018 saajaksi valittiin nykyisin Ruotsissa asuva Asko Sahlberg teoksestaan Amandan maailmat. Romaania kiitetään teokseksi, jonka kieli on tiivistettyä ja aihepiiri ajankohtaisen pysäyttävä.  Kirja kertoo nuoren maahanmuuttajapojan kanssa ystävystyvästä 85-vuotiaasta Amandasta. Sahlberg on ollut ehdolla useita kertoja ja saanut palkinnon myös vuonna 2003 teoksellaan Höyhen. Muut ehdokkaat olivat Marjo Heiskasen Mustat koskettimet, Jukka Itkosen Aprillipäivä: lastenrunoja, Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla, Pasi Lampelan Kehä ja Jyri Vartiaisen Ystävä. Amandan maailmat on ehdolla myös Runeberg-palkinnon saajaksi tänä vuonna.

Luotu: 3.1.2018
Anni Polva -palkinto

Thorin pöly, kansikuvaLounais-Suomen Kirjailijat on antanut joka toinen vuosi jaettavan nuortenkirjallisuuspalkintonsa Roope Lipastin teokselle Thorin pöly (teokselle on myös jatko-osa Karhuriimu). Palkinto on jaettu vuodesta 2007 alkaen. Raadin perusteluissa kiitettiin Lipastin varhaisnuorille suunnattua historiallista seikkailutarinaa kielellisesti huolitelluksi sekä nokkelasti viikinkimytologiaa ja suomalaisuutta yhdisteleväksi teokseksi. Muina ehdokkaina olivat Aleksi Delikourasin Nörtti 4: pro gamer, Timo Parvelan Maukan ja Väykän hyvä päivä sekä Tuutikki Tolosen Mörkövahti.

Luotu: 12.12.2017

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 16