Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 59
Einari Vuorela -runopalkinto

Teoria kaikkein pienemmistäRunokokoelma Teoria kaikkein pienimmistä toi runoilija Olli Heikkoselle Suomen suurimman runopalkinnon. Joka kolmas vuosi jaettava suomalaisen luonnonlyyrikon ja prosaistin Einari Vuorelan mukaan nimetty palkinto on suuruudeltaan 8 500 euroa. Palkinnon myöntämisperusteissa kiitellään Pohjois-Karjalan Kontiolahdesta kotoisin olevan Heikkosen vakavan humoristista proosarunoutta, jossa herkullisesti kuvataan luonnon ja kulttuurin yhteentörmäystä. Heikkonen on palkittu aiemmin Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnolla vuonna 2000 teoksesta Jakutian aurinko.

 

Luotu: 11.9.2017
Hugo-palkinnot

Monstress. AwakeningTieteis- ja fantasiakirjallisuuden Hugo-palkinnot jaettiin Helsingissä Worldcon-tapahtuman yhteydessä. Palkintokategorioita oli 18 ja niissä ehdokkaita yli 100. Sekä ehdokkaiden valintaan että voittajien äänestämiseen osallistuvat Worldconin jäsenet. Romaanipalkinnon sai jo  toisena vuonna peräkkäin yhdysvaltalainen N. K. Jemisin, nyt teoksellaan The Obelisk Gate. Paras sarjakuvateos oli Marjorie Liun ja Sana Takedan
Monstress. Volume one, Awakening. Parhaan kirjasarjan voittajaksi valittiin Lois McMaster Bujoldin The Vorkosigan Saga. Em. teoksia ei ole suomennettu.

Luotu: 14.8.2017
Atorox-palkinto 2017

Portti: Science fictionTurun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox-palkinto on vanhin Suomessa jaettava tieteis- ja fantasiakirjallisuudelle myönnettävä tunnustus. Se jaetaan edellisenä vuonna joko ruotsiksi tai suomeksi julkaistulle novellille. Nimensä ja ulkomuotonsa palkinto on saanut Aarne Haapakosken nimimerkillä Outsider luomalta robottihahmolta. Vuoden 2016 novelleista palkittiin Maiju Ihalaisen novelli Itkevän taivaan temppeli. Se on julkaistu Portti-lehdessä 1/2016.

 

Luotu: 14.8.2017
Tähtivaeltaja

Kansi: Zoo CityHelsingin Science Fiction seuran Tähtivaeltaja-palkinnon parhaasta vuonna 2016 suomeksi ilmestyneestä tieteiskirjasta on myönnetty etelä-afrikkalaiselle Lauren Beukesille teoksesta Zoo City: eläinten valtakunta. Teosta kuvataan jakoperusteluissa omintakeiseksi ja mielikuvitukselliseksi romaaniksi, jonka kieli on myös väkevää ja kerronta koukuttavaa. Tytti Viinikaisen käännöstyö saa myös kiitosta oivaltavasta alkuteoksen tyylin ja tunnelman tavoittaamisesta.

Luotu: 25.7.2017
Prometheus-palkinto

The Core of the SunPrometheus-palkinto on yhdysvaltalaisen Libertarian Futurist Societyn kirjallisuuspalkinto tieteiskirjalle, joka parhaiten edistää yksilöllisiä vapauksia.
Kirjailija Johanna Sinisalo sai palkinnon teoksestaan Auringon ydin, englanniksi The Core of the Sun. Sinisalo saa palkintonsa elokuussa Helsingin Worldcon 75 -tapahtumassa. Muita vuonna 2016 Yhdysvalloissa julkaistuja ehdokkaita palkinnonsaajaksi olivat
Pierce Brown: Morning Star: Book III of The Red Rising Trilogy
Doug Casey and John Hunt: Speculator
Felix Hartmann: Dark Age
William Hertling: Kill Process
Sarah Hoyt: Through Fire
Ada Palmer: Too Like the Lightning
Marcus Sakey: Written in Fire
Allen Steele: Arkwright
Travis S. Taylor and Les Johnson: On to the Asteroid
Jo Walton: Necessity
Michael Z. Williamson: Angeleyes

Luotu: 25.7.2017
Warelius-palkinto

Kansi: Elämän tarkoitusEnsimmäisen varsinaisen suomenkielisen tietokirjailijan Antero Wareliuksen(1821–1904) mukaan nimetty Warelius-palkinto myönnetään tietokirjailijalle, jolla on laaja-alainen ja laadukas tuotanto.
Palkinnon jakaa Suomen tietokirjailijat ry. Vuoden 2017 palkinnot saivat Vanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa kesäkuun lopussa Merete Mazzarella ja Titta Putus-Hilasvuori.

Lue lisää palkinnon perusteluista »

Luotu: 25.7.2017
Jarkko Laine -palkinto

MuodonmuuttoilmoitusRunoilija Jarkko Laineen mukaan nimetty ja Jarkko Laineen seuran hallinnoima kirjallisuuspalkinto on jaettu Anu Kaajalle lyhytproosakokoelmasta Muodonmuuttoilmoitus. Palkintoraati pitää Kaajaa omaehtoisena surrealistina, jonka teoksen muoto, kuvakulma ja tyyli haastavat ja yllättävät lukijan. Kaajaa luonnehditaan myös erilaisten kielirekisterien mestariksi, uudenlaisen kielen mielikuvituksellisten hahmojen luojaksi.

Muita ehdokkaita olivat Pauliina Haasjoki: Planeetta, Riku Korhonen: Emme enää usko pahaan ja Markku Pääskynen: Sielut

Luotu: 23.5.2017
Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Kansikuva: Terhi Rannela: FrauTampereen kaupunginhallituksen asettama luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta on palkinnut tamperelaisia kirjailijoita Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla. Perustelut ovat luettavissa kaupungin tiedotteessa.
Vuonna 2016 ilmestyneistä teoksista palkinnoille valikoituivat seuraavat:
Anna Elina Isoaro: Rakkautta ja vasta-aineita
Sami Hilvo: Pyhä peto
Arto Lappi: Sulavesien tanssi
Reidar Palmgren: Kirpputori
Terhi Rannela: Frau
Kristiina Wallin: Valon paino
Harri Veistinen: Kotitekoisen poikabändin alkeet

Luotu: 12.5.2017
Vuoden urheilukirja

Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historiaUrheilumuseon Vuoden 2016 urheilukirja -palkinnon on voittanut toimittaja Rony Smolarin ja Adiel Hirschovitsin tekemä Makkabi – Helsingin juutalaisen urheiluseuran historia. Museon valintaraati perusteli valintaansa teoksen ainutlaatuisella ja perusteellisella näkökulmalla Suomen juutalaiseen yhteisöön. Kirjassa kuvataan paitsi urheilun ja seuran merkitystä juutalaisyhteisölle myös yhteisön elämää Suomessa.

Kunniamaininnan saivat teokset Atik Ismail: Pelimies ja Kalle Veirto: The Next One.

Luotu: 24.4.2017
J. A. Hollon kääntäjäpalkinto

Human Sapiens: ihmisen lyhyt historiaTietokirjallisuuden suomennoksesta jaettavan J. A. Hollon palkinnon sai  kääntäjä Jaana Iso-Markku Yuval Noah Hararin teoksen Sapiens: ihmisen lyhyt historia suomennoksesta.  Palkinnon jakajia ovat Suomen arvostelijain liitto ja Suomen tietokirjailijat ry. Palkinto myönnetään edellisenä vuonna julkaistun vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä.

Luotu: 24.4.2017

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 17