Ehdokkaita ja palkittuja Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin

1-10 / 107

Man Booker -palkinto Anna Burnsille

Anna Burns: MilkmanPohjoisirlantilainen Anna Burns on saanut The Man Booker -palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain englanninkieliselle Iso-Britanniassa julkaistulle romaanille. Kirjailija voi olla minkä maalainen tahansa, mutta alkuteoksen tulee olla kirjoitettu englanniksi. Tänä vuonna listalla oli ensimmäistä kertaa myös sarjakuvaromaani. Anna Burnsin voittajateos Milkman kertoo nuoresta, 18-vuotiaasta, belfastilaisnaisesta, joka joutuu väkivaltaisen vanhemman miehen ahdistelun kohteeksi Pohjois-Irlannin levottomalla 1970-luvulla.

Luotu: 17.10.2018

Kirja à la Carte Eppu Nuotiolle

Eppu Nuotio: Anopinhammas, kansikuvaTurun kirja- ja ruokamessujen yhteinen tunnustuspalkinto Kirja à la Carte jaettiin kolmannen kerran. Palkinto myönnetään teokselle, joka tuo esiin ruokakulttuuria ja jossa ruoka on keskeinen osa kerrontaa. Vuoden 2018 palkinnon sai Eppu Nuotion Anopinhammas. Se on toinen osa dekkarisarjaa Ellen Lähteen tutkimuksia. Aiemmin palkinnon ovat saaneet Donna Leonin teos Nuoruuden lähde (2016) ja Heikki Valkaman teos Pallokala (2017).

Luotu: 9.10.2018

Nihin Interitin runouspalkinnot

Valli: Spiraali, kansikuvaNihil Interit on runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka tarkoituksena on edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runoudesta keskustelemista. Nihil Interit on myönsi Turun kirjamessuilla palkinnon parhaasta runoteoksesta Suvi Vallin teokselle Spiraali. Vuoden runousteko -palkinnon sai I.K. Ihalaisen perustama Palladium Kirjat -kustantamo, joka julkaisee sekä kotimaista että käännettyä runoutta.

Lue lisää Nihil Interitin omilta verkkosivuilta

Luotu: 9.10.2018

Onnimanni-palkinto

Talo kulman takanaTampereella sijaitseva Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Se jakaa useita lastenkirjallisuuden kirjallisuuspalkintoja. Onnimanni-palkintoa on jaettu jo vuodesta 1993. Se myönnetään lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Turun kirjamessuilla tämän vuotisen Onnimanni-palkinnon sai kuvakirjoihin erikoistunut Etana Editions -kustantamo. Palkinto myönnettiin rohkeasta ja näkemyksellisestä toiminnasta, jolla on edistetty kuvakirjojen arvostusta Suomessa.

Etana Editions -kustantamon tuotanto verkkokirjastossa

Luotu: 9.10.2018

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot

Hyvän sään aikanaTamperelaisten journalistiikan opiskelijoiden tekemä teos Hyvän sään aikana : mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken on yksi seitsemästä tänä vuonna valtion tiedonjulkistamispalkinnon saajista. Teos on saanut palkintoja ja ehdokkuuksia jo aiemmin. Se oli viime vuoden syksynä tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas ja se sai myös Kanava-palkinnon parhaana kotimaisena tietokirjana. Muidenkin palkinnon saaneiden teoksia on PIKI-kirjastojen kokoelmisssa: Kari Vaijärvi, Perttu Immonen, Heikki Oja, Joonas Pörsti ja elämäntyöpalkinnon saaja Kaisa Häkkinen.

Luotu: 27.9.2018

The Man Booker Prize 2018: finalistit

Mars roomMan Booker -kirjallisuuspalkinnon voittaja julkaistaan 16.10.2018. Palkinto myönnetään vuosittain englanninkieliselle Iso-Britanniassa julkaistulle romaanille. Kirjailija voi olla minkä maalainen tahansa, mutta alkuteoksen tulee olla kirjoitettu englanniksi. Tänä vuonna listalla oli ensimmäistä kertaa myös sarjakuvaromaani.

Syyskuun 20. päivä julkaistiin kuuden finalistin ns. lyhyt lista.  Mukana on yksi kanadalainen, kolme brittikirjailijaa sekä kaksi yhdysvaltalaista tekijää. Mukana on myös esikoiskirjailija Daisy Johnson, joka on kaikkien aikojen nuorin Booker-ehdokas lyhyellä listalla.
Anna Burns: Milkman
Esi Edugyan: Washington Black
Daisy Johnson: Everything Under
Rachel Kushner:  The Mars Room
Richard Powers: The Overstory
Robin Robertson: The Long Take

Luotu: 21.9.2018

Lasiavain 2018

Lemmikki, kansikuvaSkandinaviska Kriminalsällskapet  jakaa vuosittain Lasiavain-palkinnon parhaalle pohjoismaiselle rikosromaanille. Tämän vuoden Glasnyckeln-voittaja on Camilla Greben teos Lemmikki (Husdjuret). Se on itsenäinen jatko-osa kriitikoiden ja lukijoiden kehumalle Kun jää pettää alta -teokselle.  Greben yhteistyössä Paul Leander-Engströmin kanssa kirjoitettu Moskova noir -trilogia on myös suomennettu.
Suomalaisten ehdokas oli Vuoden johtolanka -palkinnon 2017 saanut Mikko Porvalin Veri ei vaikene.

Luotu: 20.8.2018

The Man Booker Prize 2018

Warlight, kansikuvaVuonna 1969 perustetun ja erittäin arvostetun The Man Booker Prize -kirjallisuuspalkinnon ns. pitkä ehdokaslista on julkaistu heinäkuun lopussa. Palkinto myönnetään vuosittain englanninkieliselle Iso-Britanniassa julkaistulle romaanille. Kirjailija voi olla minkä maalainen tahansa, mutta alkuteoksen tulee olla kirjoitettu englanniksi. Tänä vuonna listalla on ensimmäistä kertaa myös sarjakuvaromaani. Syyskuussa nyt ehdolla olevista teoksista karsitaan seitsemän teosta, ja lokakuun 16. päivä julkistetaan kuuden finalistin joukosta valittu voittajateos.
Ehdolla ovat
Belinda Bauer: Snap
Anna Burns: Milkman
Nick Drnaso: Sabrina
Esi Edugyan: Washington Black
Guy Gunaratne: In Our Mad And Furious City
Daisy Johnson: Everything Under
Rachel Kushner:  The Mars Room
Sophie Mackintosh:  The Water Cure
Michael Ondaatje: Warlight (Palkittu vuonna 1992 teoksestaan Englantilainen potilas)
Richard Powers: The Overstory
Robin Robertson: The Long Take
Sally Rooney:  Normal People
Donal Ryan: From A Low And Quiet Sea

Viime vuoden voittaja oli George Saundersin Lincoln Bardossa, joka kertoo presidentti Lincolnin 11-vuotiaan pojan kuolemasta.

Palkinnon sivuille
juttu Nick Drnason sarjakuvaromaanista Sabrina Ylen uutisissa.

Luotu: 3.8.2018

Atorox-tieteiskirjallisuuspalkinto 2018

Meliwas ja muita kaupunkejaVanhin suomalainen tieteiskirjallisuuspalkinto, Turun Science Fiction Seura ry:n jakama Atorox, on myönnetty Finncon-festivaalin yhteydessä Jenny Kangasvuon novellille Musta otsa (Portti 4/2016) . Atorox-palkinto on myönnetty jo vuodesta 1983 lähtien parhaalle edellisenä vuonna julkaistulle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille. Palkinnon tarkoitus on myös kannustaa suomalaisia tieteiskirjoittajia sekä lisätä tieteiskirjallisuuden tuntemusta. Atorox-palkinto on saanut nimensä kirjailija Aarne Haapakosken luoman robottihahmon mukaan.
Kymmenen parhaan kärkeen pääsivät myös seuraavat novellit:
Emma Keski-Kuha: Mansikkakakku (Portti 1/2017)
Terhi Tarkiainen: Muistot putoilevat meistä (Portti 4/2016)
Pirja Hyyryläinen: Muoamo (Kirjoitan 3/2017), Espoon kaupunginkirjaston verkkolehti harrastajakirjoittajille
Jaakko Markus Seppälä: Keskiyön kuvat (Portti 1/2017)
Katri Alatalo: Bah Ghawanin ennustaja (Tarinoita Aavetaajuudelta)
Milka Hakkarainen: Reaktorirakkautta (Varjojen lumo: Suomalaisia goottinovelleja)
Marko Järvinen: Sinisen oven takana (Spin 1/2017)
Solina Riekkola: Ei loimea (Meliwas ja muita kaupunkeja)
Janos Honkonen: Toiseksi tulleita ei lasketa (Meliwas ja muita kaupunkeja)

Luotu: 17.7.2018

Tähtifantasia-palkinto

David Mitchell: LuukellotHelsingin Science Fiction Seuran vuosittainen Tähtifantasia-palkinto jaettiin Finncon 2018 -festivaalilla. Palkinto jaetaan parhaalle edellisenä vuonna ilmestyneelle, suomennetulle fantasiakirjalle. Viiden finalistin joukosta voittajaksi nousi David Mitchellin Luukellot.  Palkintoraadin perusteluissa teosta kiitetään viihdyttäväksi yhdistelmäksi urbaania fantasiaa, yliluonnollista mysteeriä  ja perinteistä kaunokirjallisuutta.

Ehdolla olivat myös
Eka Kurniawan: Kauneus on kirous
Ursula K. Le Guin: Ikuisen hämärän maa
Andri Snær Magnason: Aika-arkku
Brandon Sanderson: Viimeinen valtakunta

2017 palkinnon voitti Kazuo Ishiguron romaani Haudattu jättiläinen.

Luotu: 17.7.2018

Alueelliset palkinnot

1-4 / 4

Bookerista Puupäähän

1-4 / 15