Hyppää sisältöön
Kieli Kieli

Ehdokkaita ja palkittuja
Designed by Freepik

Ehdokkaita ja palkittuja

Kuka - Minkä - Milloin
1-10 / 63
Tähtivaeltaja-palkintoehdokkaat

Kansikuva: Maailman lahjakkain tyttöHelsingin Science Fiction Seura on jakanut vuodesta 1986 alkaen palkinnon parhaalle edellisenä vuonna Suomessa ilmestyneelle tieteiskirjalle. Vuoden 2016 tieteiskirjoista on valittu seuraavat 5 teosta ehdolle Tähtivaeltaja-palkinnon saajaksi:
Lauren Beukes: Zoo City – Eläinten valtakunta
M. R. Carey: Maailman lahjakkain tyttö
Hannu Rajaniemi: Näkymättömät planeetat
Alastair Reynolds: Poseidonin lapset
George Saunders: Sotapuiston perikato

Lue lisää ehdokkaista Tähtivaeltaja-blogista

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Luotu: 13.3.2017
Tiiliskivi-palkinto

Villa Vietin linnutTampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry jakaa vuosittain oman kirjallisuuspalkintonsa. Esiin pyritään nostamaan kaunokirjallisuutta, jonka ei katsota saaneen muuten ansaitsemaansa huomiota. Palkintona on kiertänyt vuodesta 2001 Finlaysonin seinästä saatu tiiliskivi. Vuoden 2016 palkinnon sai Kirsi Alanivan romaanistaan Villa Vietin linnut. Raati kiittää Alaniven esikoisromaania kesyttömäksi, maagisrealistiseksi ja lyyriseksi teokseksi joka uudistaa historiallisen ja sukupolviromaanin traditioita. Muut ehdokkaat olivat AP Kivisen Tšernobylin kissat,  Hanna-Riikka Kuisman Viides vuodenaika,  Tiina Lifländerin Kolme syytä elää ja Mia Röngän Maanalaiset linnut.

Luotu: 20.2.2017
Tulenkantaja-vientikirjallisuuspalkinto 2017

Säädyllinen ainesosaAamulehden ja kirjakauppa Tulenkantajien vuonna 2012 perustama kirjallisuuspalkinto etsii käännettäväksi ja vientiin sopivia kotimaisia teoksia. Esiraati on valinnut kuusi teosta finaaliin.
Laura Gustafssson: Koripisoturi
Mikko-Pekka Heikkinen: Poromafia (Lapin kirjasllisuuspalkinto-ehdokas 2017)
Juhani Karilan: Omenakrokotiilin kuolema
Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa
Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet
Hanna Weselius: Alma! (HS:n esikoiskirjapalkinto 2016)

Voittaja julkistetaan 25.3.2017.

Luotu: 20.2.2017
Sarjakuva-Finlandia 10 vuotta

Nimettömien hautojen maaSarjakuva-Finlandia jaetaan taas Tampere kuplii -sarjakuvatapahtuman, 15.-19.3.2017, yhteydessä. Muusikko ja kirjailija A.W. Yrjänä on tämänvuotinen valitsija. Voittaja julkistetaan 17.3.2017. Tampere Kuplii ry:n esiraati on valinnut 65 julkaisun joukosta kymmenen kotimaista uutta albumia:
Ossi Hiekkalan Nimettömien hautojen maa
Petri Hiltusen Praedor – Taivaan suuri susi
Pauli Kallion ja Christer Nuutisen Kramppeja ja nyrjähdyksiä – Ripa ja kadunlakaisijat
Petteri Kantolan Ajan kanssa – Kesäni Marcel Proustin seurassa
Kati Kovácsin Kamileen labyrintti
Janne Kukkosen Voro, kolmen kuninkaan aarre
Hanneriina Moisseisen Kannas. Moisseinen sai vuoden 2016 sarjakuvataiteen valtionpalkinnon.
Tommi Musturin Suurin piirtein Samuel
Milla Paloniemen 112 osumaa: Sarjakuvataiteilijan päiväkirja
Petteri Tikkasen Black Peider – ITSE.

Tallenna

Tallenna

Luotu: 14.2.2017
Lappi-kirjallisuuspalkinto Vuolabille

Valon airut Ensimmäinen Lapin kirjastojen Lappi-kirjallisuuspalkinto on myönnetty Kerttu Vuolabin teokselle Valon airut. Alkuperäisteos saamenkielisenä on Bárbmoáirras.
Uudella kirjallisuuspalkinnolla halutaan tehdä tunnetuksi lappilaista kirjallisuutta. Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajaa haettiin kaikkien vuosina 2015-2016 Lappia koskevien tai lappilaislähtöisten tekijöiden teosten joukosta. Esiraadin muodostivat Lapin kirjastojen henkilökunta, joka valitsi finalisteiksi teokset
Mikko-Pekka Heikkisen Poromafia
Niillas Holmbergin Jos itseni pelastan itseltäni
Minna Rytisalon Lempi (HS:n esikoiskirjapalkinto -ehdokas, Runeberg 2017 -ehdokas)
Kauko Röyhkän Lapinpoika
Heli Slungan ja Jaana Seppäsen Lapin Lolita
Voittajan valitsi elokuvaohjaaja Katja Gauriloff, joka kiitti teosta luonnon ja ihmisen yhteenkuuluvuuden kuvauksesta. Lukijoiden suosikiksi nousi Minna Rytisalon Lempi.

Tallenna

Tallenna

Luotu: 8.2.2017
Runeberg -lastenkirjallisuuspalkinto

Paten kalastuskirjaEnsimmäisen kerran jaettu Runeberg Junior -lastenkirjallisuuspalkinto on myönnetty Timo Parvelan kirjoittamalle ja Pasi Pitkäsen kuvittamalle Paten kalastuskirjalle sekä Malin Klingenbergin ja Joanna Eklövin teokselle Den fantastiske Alfredo. Valitsijana toimi elokuvaohjaaja Saara Cantell, joka valitsi voittajaksi porvoolaisten koululaisten ehdottaman suosikkikaksikon. Palkinnon tarkoitus on edistää 6-9 vuotiaiden lasten lukuintoa ja -taitoa.

 

 

Luotu: 8.2.2017
Runeberg-palkinto

Teoksen saatavuuteenRuneberg-palkinto on myönnetty Peter Sandströmille kirjasta Laudatur. Palkintoraati kuvaile teosta tutkielmaksi aikojen päällekkäisyyksistä, ihmisten kosketuksesta toisiin ihmiisiin, hiljaisuudesta ja kielestä.

Runebergin päivänä 5.2.2017 jaetun palkinnon muita ehdokasteoksia olivat:
Pauliina Haasjoen Planeetta
Riitta Jalosen Kirkkaus
Vesa Haapalan Karhunkivi
Minna Rytisalon Lempi
Sinikka Vuolan Replika
Henrika Ringbomin Elden leende

Luotu: 6.2.2017
Suomen dekkariseuran palkinnot 2017

Teoksen saatavuuteenSuomen dekkariseura on jakanut vuosittaiset palkintonsa Vuoden johtolangan, Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan ja ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan.

Vuoden johtolanka -palkinnon sai Mikko Porvali romaanista Veri ei vaikene. Kirja on toinen osa Porvalin historiallista Karelia Noir -trilogiaa ja se sijoittuu 1930-luvulle.

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan sai Max Seeck romaanistaan Hammurabin enkelit. Raati totesi teoksen olevan esikoiskirjaksi poikkeuksellisen hiottu.

Ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirjan sai ranskalaisen Pierre Lemaitren romaanitrilogialle Irène, Alex ja Camille.

Luotu: 2.2.2017
Puupäähattu-tunnustuspalkinto 2017

Minä, Mikko ja AnnikkiSuomen sarjakuvaseuran Puupäähattu-palkinto ansiokkaasta urasta on myönnetty tamperelaiselle sarjakuvataiteilijalle Tiitu Takalolle. Hänen tuotantoonsa kuuluu niin sarjakuvakirjoja kuin verkkoon piirrettyjä sarjoja. Monipuolisiin työtehtäviin on kuulunut myös pienlehtien toimittaminen ja kustannustoiminta. Tamperelaiset tuntevat hänet kaupungin historiasta kertovista sarjakuvateoksista Ottopoikia ja työläistyttöjä : yhdeksän tarinaa Tampereelta ja Minä, Mikko ja Annikki. Jälkimmäisestä teoksesta hänet on palkittu 2015 myös Sarjakuva-Finlandia -palkinnolla. Tiitu on antanut myös haastattelun Nuorten Ystäväkirjaan.

Luotu: 17.1.2017
Suomen Ekonomien kirjallisuuspalkinto

Lean asiantuntijatyön johtamisessaSuomen Ekonomien kirjallisuuspalkinto jaetaan helmikuussa 2017. Palkinto myönnetään tunnustuksena ajankohtaiselle kotimaiselle taloutta käsittelevälle tietokirjalle. Vuoden 2016 teoksista ehdolla ovat:Matti Alahuhta: Johtajuus - kirkas suunta ja ihmisten voima, Bulkista brändiksi - käsikirja kasvuun ja kannattavuuteen, Vesa Ilmarinen, Kai Koskela: Digitalisaatio - Yritysjohdon käsikirja, Frank Martela, Karoliina Jarenko: Draivi - voiko sisäistä motivaatiota johtaa?, Kirsi Piha: Rytmihäiriö - tartu mahdollisuuksiin tai kuole, Sari Torkkola: Lean asiantuntijatyön johtamisessa

 

Luotu: 13.1.2017
Alueelliset palkinnot
1-4 / 4
Plättä-palkinto

Tietoa Plättä-palkinnon voittajateoksista ja kirjailijoista vuodesta 1975 alkaen.

Plättä-palkinto oli pirkanmaalainen kotimaiselle nuortenkirjalle myönnettävä palkinto. Vuosittaisen palkintoäänestyksen järjestivät vuoteen 2014 saakka Tampereen kaupunginkirjasto ja Suomen Nuortenkirjaneuvoston Tampereen osasto. Palkittavan kirjan valitsevat lapset ja nuoret itse. Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1975.

Bookerista Puupäähän
1-4 / 15