E-kirjat ja e-äänikirjat

Kuva:Freepik

Näin lainaat ja luet e-kirjaa

E-kirja- ja e-äänikirjapalvelut

PIKI-kirjastoilla on kaksi pääasiallista e-kirjapalvelua. Suomenkieliset e-kirjat ja äänikirjat löytyvät Ellibs-palvelusta.

OverDrive-palvelu  sisältää pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja.

Palveluiden käyttöön tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun. Molempia palveluita voit käyttää joko selaimessa tai erillisellä mobiilisovelluksella.

Lisäksi Naxos Spoken Word Library -palvelusta löydät kauno- ja tietokirjallisuuden klassikoita äänikirjoina useilla eri kielillä.

Ellibs - suomenkieliset e-kirjat ja -äänikirjat

PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelma Ellibs-palvelussa sisältää tuhansia suomenkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja. Kokoelmissa on tieto- ja kaunokirjallisuutta aikuisille, lapsille ja nuorille. Valikoimissa on myös jonkin verran englanninkielistä aineistoa, esimerkiksi matkaoppaita. Ellibsiä voit käyttää joko selaimessa tai kätevällä mobiilisovelluksella. Kirjautumiseen tarvitaan PIKI-kirjastokortti ja nelinumeroinen tunnusluku. Tunnusluvun saat kirjastosta.

Miten haen e-kirjoja ja äänikirjoja?

Voit selailla e-kirjakokoelmaa Ellibs-sovelluksessa tai selaimessa. Voit hakea suoraan esimerkiksi teoksen tai kirjailijan nimellä, tarkastella vain sillä hetkellä lainattavissa olevia kirjoja tai rajata hakua esimerkiksi äänikirjoihin.

Voit myös hakea e-kirjoja PIKI-verkkokirjastosta. Valitse Perushaussa tai Tarkennetussa haussa aineistolajiksi e-kirja tai e-äänikirja.

Miten lainaan e-kirjan tai äänikirjan?

 • Voit lainata e-kirjoja joko suoraan selaimessa tai Ellibs-mobiilisovelluksella. Lainaamiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun.
 • E-kirjojen ja äänikirjojen laina-aika on 14 vuorokautta. Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä, mutta voit myös palauttaa kirjan aiemmin.
 • E-kirjalainasi näet Ellibsiin kirjautuneena Oma kirjahylly -sivulta. Lainat eivät näy PIKI-verkkokirjaston lainatiedoissa.
 • Yhdellä asiakkaalla voi olla kerrallaan 5 lainaa ja 7 varausta.
 • Voit varata e-kirjoja ja äänikirjoja. Saat sähköpostilla ilmoituksen, kun varaus on luettavissa palvelun Omassa kirjahyllyssä.

Lue ja kuuntele Ellibs-sovelluksessa

Voit käyttää PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmaa Ellibsin omassa mobiilisovelluksessa. Sovelluksessa voit selata e-kirjakokoelmaa, lainata, varata ja lukea e-kirjoja sekä kuunnella e-äänikirjoja.

Sovellus toimii Android- ja iOS-laitteilla. Lataa sovellus maksutta App Storesta tai Google Play -kaupasta.

Lainaaminen vaatii verkkoyhteyden, mutta sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi lukea/kuunnella myös ilman verkkoyhteyttä.

Lue tai kuuntele selaimessa

Useimmat e-kirjat ovat luettavissa suoraan selaimessa, poislukien PDF-muotoiset e-kirjat. Kaikki äänikirjat ovat kuunneltavissa suoraan selaimessa. Tämä edellyttää jatkuvaa verkkoyhteyttä.

Teknisesti parhaiten toimivat Chrome-, Safari- ja Firefox-selaimet, joten suosittelemme käyttämään näitä, laitteesta riippuen.

Lainattu e-kirja/äänikirja jää talteen Omaan kirjahyllyysi, jossa voit jatkaa lukemista.

Lataa e-kirja lukuohjelmaan

 • E-kirjoja voi myös ladata erilliseen lukuohjelmaan luettavaksi. Lukuohjelmaan ladatut kirjat ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä. Lukuohjelma riippuu käytetystä laitteesta.
 • Tietokoneilla käytä Adobe Digital Editions -ohjelmaa, joka on vapaasti ladattavissa verkosta.
 • Mobiililaitteilla voit käyttää esimerkiksi Aldiko-sovellusta. Aldiko toimii Android ja iOS-laitteilla ja on vapaasti ladattavissa laitteen sovelluskaupasta.
 • Lukuohjelman lisäksi tarvitset Adobe ID-tunnuksen. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben sivuilla. Kun avaat lukuohjelman ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla.
 • E-kirjat toimivat myös useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne siirretään lukulaitteelle. Katso tarkemmat ohjeet lukulaitteesi käyttöoppaasta.
 • Tarkista Adoben sivuilta tukeeko Adobe Digital Editions lukulaitettasi.
 • Yksityiskohtaisempia tietoa lukuohjelmista, asennuksesta sekä muita ohjeita Ellibsin ohjesivustolla.
 • Kirjastot eivät vastaa lukuohjelmien asennuksesta, niiden päivityksistä ja toimivuudesta asiakkaiden koneilla.

E-kirjat: ongelmatilanteet

Tutustu myös palvelun omiin Usein kysyttyihin kysymyksiin sekä ohjeisiin.

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä palvelun Anna palautetta -lomakkeen kautta. Tätä kautta kysymyksesi tulee kirjaston henkilökunnan vastattavaksi.

Voit myös ottaa suoraan yhteyttä Ellibsiin sähköpostilla  (tuki@ellibs.com) tai palvelun Facebook-sivujen kautta. Palvelua koskevat tekniset ongelmat ja kehitysehdotukset kannattaa osoittaa suoraan Ellibsille.

OverDrive - vieraskieliset e-kirjat ja äänikirjat

PIKI-kirjastojen OverDrive-kokoelma sisältää valikoiman pääosin englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Palvelussa on kirjoja ja äänikirjoja kaikenikäisille. Käytä selaimessa tai lataa laitteelle Libby-sovellus. Kirjautumiseen tarvitaan PIKI-kirjastokortti ja nelinumeroinen tunnusluku.

Miten haen kirjoja ja äänikirjoja?

Pikahaulla voit hakea kirjoja mm. tekijän, kirjan nimen ja kustantajan perusteella. Pikahaun hakuvinkki ehdottaa kirjoittamillasi kirjaimilla alkavia teoksia tai tekijöitä. Voit myös selata kokoelmaa aiheen mukaan ja halutessasi rajata haun esimerkiksi äänikirjoihin. Tarkennetulla haulla voit etsiä esimerkiksi viimeksi lisättyjä kirjoja tai yhdistellä erilaisia hakutekijöitä.

Voit myös hakea kirjoja PIKI-verkkokirjastosta. Valitse Perushaussa tai Tarkennetussa haussa aineistolajiksi e-kirja tai e-äänikirja.

Miten lainaan kirjan tai äänikirjan?

 • Voit lainata e-kirjoja joko suoraan selaimessa tai Libby-mobiilisovelluksella. Lainaamiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun.
 • Laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta, oman valintasi mukaan.
 • Palvelu sallii samanaikaisesti 5 lainaa ja 7 varausta.
 • Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Voit myös itse palauttaa lainat aikaisemmin. Lainat eivät näy PIKI-verkkokirjastossa lainatiedoissasi, vain OverDrive-palvelussa.
 • Voit uusia lainasi, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia, kun eräpäivään on kolme päivää tai vähemmän.
 • Voit varata kirjoja ja äänikirjoja. Saat sähköpostilla tai suoraan puhelimeesi ilmoituksen varauksen saapumisesta. Tämän jälkeen sinun on lainattava kirja kolmen päivän sisällä.
 • Voit myös lykätä varausta eteenpäin ja säilyttää näin paikkasi varausjonossa, tai perua varauksen. Mikäli et tee mitään, varausta lykätään automaattisesti viikoksi. Mikäli et tämänkään jälkeen reagoi, varaus peruuntuu.

Lue ja kuuntele Libby-mobiilisovelluksessa

 • OverDrive-palvelua voi käyttää Libby-mobiilisovelluksella. Sovelluksessa voit selata e-kirjakokoelmaa, lainata, varata ja lukea e-kirjoja sekä kuunnella e-äänikirjoja. Sovellus on käytettävissä Android- iOS-ja Windows 10-laitteilla. Lataa sovellus laitteen sovelluskaupasta.
 • Kirjautuessasi Libby-sovellukseen ensimmäistä kertaa valitse listalta PIKI-kirjasto ja syötä palveluun kirjastokorttisi numero ja tunnusluku.
 • Sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä.
 • Omat lainat voi synkronoida Libby-sovelluksessa eri laitteiden välillä.

Lue ja kuuntele selaimessa

 • Tietokoneella palvelua käytetään selaimessa. Selaimessa käyttöliittymän kieleksi voi valita suomen, englannin tai ruotsin.
 • Selaimessa lukeminen onnistuu sekä tietokoneella että mobiililaitteella, jossa on verkkoyhteys ja päivitetty selain.
 • Nettiselaimessa lukemiseen et tarvitse laitteellesi erillistä lukuohjelmaa etkä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numeron ja tunnusluvun. Selainlukemiseen kannattaa käyttää Firefoxia, Chromea tai Safaria laitteesta riippuen.

Lataa e-kirja lukuohjelmaan

 • Teoksia voi myös ladata lukuohjelmissa luettavaksi. Lukuohjelmaan ladatut kirjat ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä.
 • Jos haluat ladata kirjoja tietokoneellesi, tarvitset Adobe Digital Editions -lukuohjelman ja Adobe ID -tunnuksen. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben sivuilla. Kun avaat lukuohjelman ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla.
 • Teoksen tiedoissa Lataa-painiketta painamalla tietokoneelle latautuu linkkitiedosto. Tuplaklikkaaminen avaa teoksen lukuohjelmassa. Tietokoneelle ladatun äänikirjatiedoston kuunteleminen vaatii OverDrive Media Console kuunteluohjelman.
 • E-kirjat toimivat myös useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne siirretään lukulaitteelle. Myös Libby-sovelluksesta voi siirtää e-kirjoja Adoben tukemille lukulaitteille.

Lisäohjeita OverDrive-palvelussa

Kirjastot eivät vastaa lukuohjelmien asennuksesta, niiden päivityksistä ja toimivuudesta asiakkaiden koneilla.

Ongelmatilanteet

Tutustu myös palvelun omiin Usein kysyttyihin kysymyksiin sekä omiin ohjeisiin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kirjaston henkilökuntaan. Voit myös lähettää tukipyynnön OverDrive-palvelusta . Kysymyksesi tulee kirjaston henkilökunnan vastattavaksi.

E-kirjoja PIKI-verkkokirjastossa

Tietokirjallisuus

1-10 / 808
4653728
E-kirja:Timekeepers : how the world became obsessed with time:2020 E-kirja
Tekijä: Garfield, Simon, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4653753
E-kirja:How we learn : why brains learn better than any machine . . . for now:2020 E-kirja
Tekijä: Dehaene, Stanislas, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4653756
E-kirja:Mengele : unmasking the "Angel of death":2020 E-kirja
Tekijä: Marwell, David G., kirjoittaja
Vuosi: 2020
4654973
E-kirja:Until the end of time : mind, matter and our search for meaning in an evolving universe:2020 E-kirja
Tekijä: Greene, Brian, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4390460
E-kirja:Lapset, nuoret ja älylaitteet : taiten tasapainoon:2019:1. painos. E-kirja
Vuosi: 2019
4423492
E-kirja:Mitä Minna Canth todella sanoi?:2019 E-kirja
Tekijä: Canth, Minna, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4415681
E-kirja:Suomalaisen talousajattelun kritiikki:2019 E-kirja
Tekijä: Vartiainen, Juhana, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4420731
E-kirja:Viisas mieli : opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville:2019:1. laitos. E-kirja
Tekijä: Sadeniemi, Minna, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4537075
E-kirja:Surrounded by idiots : the four types of human behavior and how to effectively communicate with each in business (and in life):2019 E-kirja
Tekijä: Erikson, Thomas, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4537098
E-kirja:The uninhabitable earth : a story of the future:2019 E-kirja
Tekijä: Wallace-Wells, David, kirjoittaja
Vuosi: 2019

Kaunokirjallisuus

1-10 / 1286
4638522
Tekijä: Calvino, Italo, kirjoittaja
Vuosi: 2198
4647288
Tekijä: Wilde, Oscar, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4647287
Tekijä: Self, Will, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4653716
Tekijä: Kemmerer, Brigid, kirjoittaja
Vuosi: 2020
4390211
Tekijä: Bengtsdotter, Lina, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4424363
Tekijä: Tuominen, Pirjo, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4415639
Tekijä: Vainonen, Jyrki, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4415658
Tekijä: Nivukoski, Paula, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4415663
Tekijä: Sveistrup, Søren, kirjoittaja
Vuosi: 2019
4420713
Tekijä: Haahtela, Joel, kirjoittaja
Vuosi: 2019

Kirjaudu e-aineistoihin

Ellibs ja OverDrive: kirjautuminen PIKI-kirjastokortilla ja tunnusluvulla

Tutustu OverDriveen

Overdrive: uutta

OverDriven uusi varausominaisuus

OverDrive e-kirjapalvelun varauskäytäntö on muuttunut. Varaamasi teos ei enää mene lainaan automaattisesti. Sen sijaan varausilmoituksen saatuasi sinulla on kolme vaihtoehtoa.

1. Lainaa kirja kolmen päivän sisällä

2. Lykkää varausta (suspend the hold), jolloin kirja menee seuraavalle lainaajalle jonossa. Valitsemasi lykkäysajan jälkeen voit lainata kirjan, kun se jälleen vapautuu. Säilytät siis paikkasi ensimmäisenä jonossa.

3. Peru varaus. Mikäli et tee mitään, varausta lykätään automaattisesti kerran viikoksi.

Mikäli et vieläkään tee mitään, varaus peruuntuu.

Libby-sovelluksen päivitetyssä versiossa on mahdollisuus saada varausten saapumisesta ponnahdusilmoitus suoraan puhelimeen (pelkän sähköposti-ilmoituksen sijaan). Libbyn valikosta kohdasta Manage Notifications voi valita, millaisista tapahtumista haluaa ilmoituksia.


Naxos Spoken Word

Kuva: Naxos Spoken Word Library

Naxos Spoken Word Library

PIKI-kirjastokortilla voi nyt käyttää myös Naxos Spoken Word Library - äänikirjapalvelua.

Kuunneltavissa on kauno- ja tietokirjallisuuden klassikoita aina keskiajalta 1900-luvulle, pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta, mutta mukana on jonkin verran myös saksan- ja ranskankielistä kirjallisuutta.  Lisäksi on jonkin verran kielikursseja ja vanhoja kuunnelmia. Osassa teoksia mukana myös teksti. Teoksia voi hakea aihepiireittäin, kielen, kirjoittajan ja lukijan mukaan.

Palvelusta myös mobiilisovellus

Palvelu toimii mobiilisovelluksena iOS- ja Android-laitteilla. Sovelluksen saa sovelluskaupasta. Sovellukseen voit myös tallentaa äänikirjoja kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä.
Toimi näin:

 • Mene Naxos Spoken Word Libraryn sivulle.
 • Syötä PIKI-kirjastokorttisi numero (ilman välilyöntejä) ja klikkaa Login.
 • Klikkaa  Create Student/member account linkkiä. Anna vaaditut tiedot. Saat vahvistuksen rekisteröitymisestä sähköpostiisi, toimi ohjeen mukaan.
 • Lataa mobiililaitteesi sovelluskaupasta NSWL-sovellus.
 • Kirjaudu sovellukseen luomallasi käyttäjätunnuksella.

Palvelussa voi olla yhtäaikaisesti 10 käyttäjää. On hyvä muistaa aina kirjautua ulos palvelusta käytön jälkeen.

Ilmaisia kirjoja verkossa

Ellibs - ilmaiset kirjat
E-kirjakaupan ilmaiseksi ladattavat e-kirjat.

Gutenberg-projekti
Tekijänoikeuksista vapaita teoksia yli 40 000 nimekettä kymmenillä eri kielillä.

Open Culture
Satoja verkossa vapaasti saatavissa olevia, osa myös omalle laitteelle ladattavia, e-kirjoja, e-äänikirjoja, kielikursseja ja jopa elokuvia. E-kirja ja e-äänikirjoissa on enimmäkseen klassikoita.

Runeberg-projekti
Skandinaavisen kirjallisuuden merkkiteoksia.

Suomalaisen kirjallisuuden klassikoita
1880-luvulta 1930-luvulle Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivustolla

Klassikkokirjasto
Suomalaisen kirjallisuuden digitaalinen kirjasto sisältää vanhempaa suomen- ja ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta sekä siihen liittyvää tutkimustietoa.

Arkkiveisuja ja muuta aineistoa PIKIssä
Harvinaisia arkkiveisuja ja tietokirjoja 1800-luvun loppupuolelta.

Helmi-tietokanta
Kansalliskirjaston  digitoituja helmiä: kirjoja ja pienpainatteita, karttoja, nuottijulkaisuja, kuvia ja käsikirjoituksia.

Lydia
Kaunokirjallisuutta sekä vanhaa Hämeenlinnaa käsittelevää tietokirjallisuutta, karttoja, artikkeleita, pienpainatteita ja äänitallenteita.

Mennyttä aikaa Kainuussa
Vanhaa Kainuuta käsittelevää kirjallisuutta.

Oulun Arkki
Vanhaa Pohjois-Pohjanmaata käsittelevää kirjallisuutta ja erilaisia pienpainatteita.

Hereditas culturalis
Åbo Akademin digitoimia  1800-luvun ruotsinkielisiä romaaneja, lasten kirjoja, väitöskirjoja, inkunaabeleita sekä käsikirjoituksia.