Kuvituskuva tablettia esittelevästä tytöstä

E-kirja- ja e-äänikirjapalvelut

Tietoa ja ohjeita

Ellibs

Suomenkielisiä e-kirjoja ja e-äänikirjoja
Kirjaudu Ellibs-palveluun


OverDrive

Pääosin englanninkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja.
Kirjaudu OverDrive-palveluun


Naxos Spoken Word Library

Kauno- ja tietokirjallisuuden klassikoita äänikirjoina useilla eri kielillä.
Kirjaudu NSWL-palveluun

E-kirjat verkkokirjastossa

E-kirjoja voi hakea myös verkkokirjaston Perus- tai Tarkennetussa haussa tekijän, teoksen tai aiheen mukaan sekä valitsemalla aineistolajiksi e-kirja tai e-äänikirja.
Saatavuuteen ja e-kirjapalveluihin pääset teoksen tiedoissa olevan linkin avulla.

Ellibs - suomenkieliset e-kirjat ja e-äänikirjat

PIKI-kirjastojen kokoelma

PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelma sisältää tuhansia suomenkielisiä e-kirjoja ja äänikirjoja.

Kokoelmissa on tieto- ja kaunokirjallisuutta aikuisille, lapsille ja nuorille. Valikoimissa on myös jonkin verran englanninkielistä aineistoa, esimerkiksi matkaoppaita.

Palvelun käyttö

Ellibsiä voit käyttää joko selaimessa tai kätevällä mobiilisovelluksella.

Kirjautumiseen tarvitaan PIKI-kirjastokortti ja nelinumeroinen tunnusluku. Tunnusluvun saat kirjastosta.

Kirjaudu

Ellibs-palveluun

Tutustu palveluun videon avulla

Katso ohjevideo Näin luet ja lainaat ekirjan

 

Voit selailla e-kirjakokoelmaa Ellibs-sovelluksessa tai selaimessa. Voit hakea suoraan esimerkiksi teoksen tai kirjailijan nimellä, tarkastella vain sillä hetkellä lainattavissa olevia kirjoja tai rajata hakua esimerkiksi äänikirjoihin.

Voit myös hakea e-kirjoja PIKI-verkkokirjastosta. Valitse Perushaussa tai Tarkennetussa haussa aineistolajiksi e-kirja tai e-äänikirja.

 • Voit lainata e-kirjoja joko suoraan selaimessa tai Ellibs-mobiilisovelluksella. Lainaamiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun.
 • E-kirjojen ja äänikirjojen laina-aika on 14 vuorokautta. Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä, mutta voit myös palauttaa kirjan aiemmin.
 • E-kirjalainasi näet Ellibsiin kirjautuneena Oma kirjahylly -sivulta. Lainat eivät näy PIKI-verkkokirjaston lainatiedoissa.
 • Yhdellä asiakkaalla voi olla kerrallaan 5 lainaa ja 7 varausta.
 • Voit varata e-kirjoja ja äänikirjoja. Saat sähköpostilla ilmoituksen, kun varaus on luettavissa palvelun Omassa kirjahyllyssä.

Useimmat e-kirjat ovat luettavissa suoraan selaimessa, poislukien PDF-muotoiset e-kirjat. Kaikki äänikirjat ovat kuunneltavissa suoraan selaimessa. Tämä edellyttää jatkuvaa verkkoyhteyttä.

Teknisesti parhaiten toimivat Chrome-, Safari- ja Firefox-selaimet, joten suosittelemme käyttämään näitä, laitteesta riippuen.

Lainattu e-kirja/äänikirja jää talteen Omaan kirjahyllyysi, jossa voit jatkaa lukemista.

Voit käyttää PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmaa Ellibsin omassa mobiilisovelluksessa. Sovelluksessa voit selata e-kirjakokoelmaa, lainata, varata ja lukea e-kirjoja sekä kuunnella e-äänikirjoja.

Sovellus toimii Android- ja iOS-laitteilla. Lataa sovellus maksutta App Storesta tai Google Play -kaupasta.

Lainaaminen vaatii verkkoyhteyden, mutta sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi lukea/kuunnella myös ilman verkkoyhteyttä.

 • E-kirjoja voi myös ladata erilliseen lukuohjelmaan luettavaksi. Lukuohjelmaan ladatut kirjat ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä. Lukuohjelma riippuu käytetystä laitteesta.
 • Tietokoneilla käytä Adobe Digital Editions -ohjelmaa, joka on vapaasti ladattavissa verkosta.
 • Mobiililaitteilla voit käyttää esimerkiksi Aldiko-sovellusta. Aldiko toimii Android ja iOS-laitteilla ja on vapaasti ladattavissa laitteen sovelluskaupasta.
 • Lukuohjelman lisäksi tarvitset Adobe ID-tunnuksen. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben sivuilla. Kun avaat lukuohjelman ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla.
 • Yksityiskohtaisempia tietoa lukuohjelmista, asennuksesta sekä muita ohjeita Ellibsin ohjesivustolla.
 • Kirjastot eivät vastaa lukuohjelmien asennuksesta, niiden päivityksistä ja toimivuudesta asiakkaiden koneilla.

Tutustu myös tämän sivun kohtaan Usein kysytyt kysymykset sekä palvelun omiin ohjeisiin.

Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä palvelun Anna palautetta -lomakkeen kautta.

Voit myös ottaa suoraan yhteyttä Ellibsiin sähköpostilla (tuki@ellibs.com). Palvelua koskevat tekniset ongelmat ja kehitysehdotukset kannattaa osoittaa suoraan Ellibsille.

OverDrive - vieraskieliset e-kirjat ja äänikirjat

PIKI-kirjastojen kokoelma

PIKI-kirjastojen OverDrive e-kirjakokoelma sisältää valikoiman pääosin englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Palvelussa on kirjoja ja äänikirjoja kaikenikäisille.

Palvelun käyttö

Käytä selaimessa tai lataa laitteelle Libby-sovellus.

Kirjautumiseen tarvitaan PIKI-kirjastokortti ja nelinumeroinen tunnusluku.

Kirjaudu

OverDrive-palveluun

Tutustu palveluun videoiden avulla

Katso OverDriven omia ohjevideoita

Hyvä tietää

Overdriven Libby-sovellusta ei enää tueta Windows-laitteilla. Windows-mobiililaitteiden käyttäjiä suositellaan jatkossa käyttämään Libbya selaimessa osoitteessa libbyapp.com.

Pikahaulla voit hakea kirjoja mm. tekijän, kirjan nimen ja kustantajan perusteella. Pikahaun hakuvinkki ehdottaa kirjoittamillasi kirjaimilla alkavia teoksia tai tekijöitä. Voit myös selata kokoelmaa aiheen mukaan ja halutessasi rajata haun esimerkiksi äänikirjoihin. Tarkennetulla haulla voit etsiä esimerkiksi viimeksi lisättyjä kirjoja tai yhdistellä erilaisia hakutekijöitä.

Voit myös hakea kirjoja PIKI-verkkokirjastosta. Valitse Perushaussa tai Tarkennetussa haussa aineistolajiksi e-kirja tai e-äänikirja.

 • Voit lainata e-kirjoja joko suoraan selaimessa tai Libby-mobiilisovelluksella. Lainaamiseen tarvitset PIKI-kirjastokortin ja tunnusluvun.
 • Laina-aika on 7 tai 14 vuorokautta, oman valintasi mukaan.
 • Palvelu sallii samanaikaisesti 5 lainaa ja 7 varausta.
 • Lainat palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Voit myös itse palauttaa lainat aikaisemmin. Lainat eivät näy PIKI-verkkokirjastossa lainatiedoissasi, vain OverDrive-palvelussa.
 • Voit uusia lainasi, jos niistä ei ole varauksia. Lainan voi uusia, kun eräpäivään on kolme päivää tai vähemmän.
 • Voit varata kirjoja ja äänikirjoja. Saat sähköpostilla tai suoraan puhelimeesi ilmoituksen varauksen saapumisesta. Tämän jälkeen sinun on lainattava kirja kolmen päivän sisällä.
 • Voit myös lykätä varausta eteenpäin ja säilyttää näin paikkasi varausjonossa, tai perua varauksen. Mikäli et tee mitään, varausta lykätään automaattisesti viikoksi. Mikäli et tämänkään jälkeen reagoi, varaus peruuntuu.

 • Tietokoneella palvelua käytetään selaimessa. Selaimessa käyttöliittymän kieleksi voi valita suomen, englannin tai ruotsin.
 • Selaimessa lukeminen onnistuu sekä tietokoneella että mobiililaitteella, jossa on verkkoyhteys ja päivitetty selain.
 • Nettiselaimessa lukemiseen et tarvitse laitteellesi erillistä lukuohjelmaa etkä muita tunnuksia kuin kirjastokortin numeron ja tunnusluvun. Selainlukemiseen kannattaa käyttää Firefoxia, Chromea tai Safaria laitteesta riippuen.

 • OverDrive-palvelua voi käyttää Libby-mobiilisovelluksella. Sovelluksessa voit selata e-kirjakokoelmaa, lainata, varata ja lukea e-kirjoja sekä kuunnella e-äänikirjoja. Sovellus on käytettävissä Android- iOS-laitteilla. Lataa sovellus laitteen sovelluskaupasta.
 • Kirjautuessasi Libby-sovellukseen ensimmäistä kertaa valitse listalta PIKI-kirjasto ja syötä palveluun kirjastokorttisi numero ja tunnusluku.
 • Sovellukseen ladattuja kirjoja ja äänikirjoja voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä.
 • Omat lainat voi synkronoida Libby-sovelluksessa eri laitteiden välillä.

 • Teoksia voi myös ladata lukuohjelmissa luettavaksi. Lukuohjelmaan ladatut kirjat ovat käytettävissä ilman verkkoyhteyttä.
 • Jos haluat ladata kirjoja tietokoneellesi, tarvitset Adobe Digital Editions -lukuohjelman ja Adobe ID -tunnuksen. Tunnuksen luominen on maksutonta ja onnistuu Adoben sivuilla. Kun avaat lukuohjelman ensimmäisen kerran, valtuuta ohjelma Adobe-tunnuksella ja salasanalla.
 • Teoksen tiedoissa Lataa-painiketta painamalla tietokoneelle latautuu linkkitiedosto. Tuplaklikkaaminen avaa teoksen lukuohjelmassa. Tietokoneelle ladatun äänikirjatiedoston kuunteleminen vaatii OverDrive Media Console kuunteluohjelman.
 • E-kirjat toimivat myös useimmilla lukulaitteilla. Teokset ladataan ensin tietokoneelle Adobe Digital Editions -ohjelmaan, josta ne siirretään lukulaitteelle. Myös Libby-sovelluksesta voi siirtää e-kirjoja Adoben tukemille lukulaitteille.

Naxos Spoken Word Library

Naxos-palvelussa klassikoita

PIKI-kirjastokortilla voi nyt käyttää myös Naxos Spoken Word Library - äänikirjapalvelua.

Kuunneltavissa on kauno- ja tietokirjallisuuden klassikoita aina keskiajalta 1900-luvulle, pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta, mutta mukana on jonkin verran myös saksan- ja ranskankielistä kirjallisuutta.  Lisäksi on jonkin verran kielikursseja ja vanhoja kuunnelmia. Osassa teoksia mukana myös teksti. Teoksia voi hakea aihepiireittäin, kielen, kirjoittajan ja lukijan mukaan.

Palvelusta myös mobiilisovellus

Palvelu toimii mobiilisovelluksena iOS- ja Android-laitteilla. Sovelluksen saa sovelluskaupasta. Sovellukseen voit myös tallentaa äänikirjoja kuunneltavaksi ilman verkkoyhteyttä.

Toimi näin:

 • Mene Naxos Spoken Word Libraryn sivulle.
 • Syötä PIKI-kirjastokorttisi numero (ilman välilyöntejä) ja klikkaa Login.
 • Klikkaa  Create Student/member account linkkiä. Anna vaaditut tiedot. Saat vahvistuksen rekisteröitymisestä sähköpostiisi, toimi ohjeen mukaan.
 • Lataa mobiililaitteesi sovelluskaupasta NSWL-sovellus.
 • Kirjaudu sovellukseen luomallasi käyttäjätunnuksella.

Palvelussa voi olla yhtäaikaisesti 10 käyttäjää. On hyvä muistaa aina kirjautua ulos palvelusta käytön jälkeen.

UKK - Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kyllä. Ellibs ja Libby -mobiilisovelluksiin ladattuja kirjoja voi lukea/kuunnella myös ilman verkkoyhteyttä. Ellibsissä äänikirjat on muistettava erikseen ladata laitteelle kansikuvan alapuolelta löytyvästä Lataa-painikkeesta. E-kirjat latautuvat laitteelle automaattisesti, kun ne avataan ensimmäisen kerran. Libbyn asetuksissa voit määritellä haluatko e-kirjat ja äänikirjat ladattavan laitteelle automaattisesti vai tapauskohtaisesti. E-kirjoja voit myös ladata erilliseen lukuohjelmaan.

Voit lainata e-kirjoja missä tahansa verkkoyhteyden kautta. Sinulla on kuitenkin oltava PIKI-kirjastokortti, jonka saa vain käymällä henkilökohtaisesti kirjastossa.

E-kirjoja voi lukea useimmilla myynnissä olevilla e-kirjan lukulaitteilla. Lukulaitteen täytyy tukea EPUB- ja PDF-tiedostomuotoja sekä Adoben DRM-suojaustekniikkaa. Kindlellä ei voi lukea kirjaston e-kirjoja, sillä se käyttää Amazonin omaa tekijänoikeussuojausta ja tiedostomuotoa.

OverDrive-palvelussa lainan voi uusia aikaisintaan kolme päivää ennen eräpäivää, mikäli teokseen ei ole varauksia. Ellibsissä uusiminen ei valitettavasti ole mahdollista, mutta voit palauttaa lainan ja lainata sen heti uudelleen, mikäli siihen ei ole varauksia.

E-kirjat hankitaan kirjastolle lisenssittäin, eli jokaisesta kappaleesta (lisenssistä) maksetaan erikseen. Usein lisenssit ovat lisäksi määräaikaisia ja voimassa esimerkiksi yhden vuoden. Määrärahamme eivät riitä tarjoamaan rajatonta lukuoikeutta kaikille yhtäaikaisesti.

Jos kirjastokorttisi vaihtuu, et pääse lukemaan e-kirjalainojasi selaimessa tai hallinnoimaan e-kirjavarauksiasi, sillä e-kirjojen lainat ja varaukset eivät siirry uudelle kortille. Lainat ja varaukset voidaan kuitenkin siirtää, mikäli tiedossa on sekä uusi että vanha kirjastokortin numero. Siirtoa varten ota yhteyttä kirjastoon tai Ellibsin tapauksessa suoraan tukeen tuki@ellibs.com.  

Todennäköisesti ongelma johtuu Ellibs e-kirjapalvelun osoitteista. PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelman osoite on ellibslibrary.com/piki, mutta kun sivulle siirrytään, osoite muuttuu muotoon ellibslibrary.com/collection. Mikäli tätä collection-osoitetta käyttää suoraan, saattaa se viedä minkä tahansa kirjaston e-kirjakokoelmaan. Tästä samasta syystä sivun päivittäminen saattaa muuttaa sivun joksikin toiseksi, usein viimeksi käytettyyn kokoelmaan.

Kokeile eri selaimella. Suosittelemme käyttämään e-kirjapalveluita Chrome-, Firefox- tai Safari-selaimella. Tyhjennä selaimen välimuisti ja kokeile uudestaan. Evästeet on sallittava.

Jos kirjaan ei ole varauksia, palauta se ja lainaa uudelleen. Jos olet ladannut kirjan omalle laitteellesi, kokeile palauttaa tai poistaa se lukuohjelmasta ja ladata se uudelleen. Jos luet tai kuuntelet selaimessa, kokeile käyttää eri selainta tai tyhjentää selaimen välimuisti. Jos käytät e-kirjapalvelun sovellusta mobiililaitteella, kokeile kirjautua sovellukseen uudelleen. Mikäli tämä ei auta, kokeile poistaa sovellus ja asentaa se uudestaan.

Joskus ongelma voi myös johtua viallisesta e-kirjan/äänikirjan tiedostosta. Ellibsin tapauksessa voit ottaa yhteyttä suoraan tukeen: support@ellibs.com

Mobiililaitteilla suosittelemme käyttämään äänikirjojen kuunteluun Ellibs ja Libby-sovelluksia ja lataamaan äänikirjan omalle laitteelle, jotta huono nettiyhteys ei aiheuta pätkimistä. Lataaminen tapahtuu sovelluksen kirjahyllystä.

Selainkuuntelussa kannattaa kokeilla selaimen vaihtamista. Suosittelemme käyttämään iOS-käyttöjärjestelmän laitteilla Safaria ja Android-laitteilla Chromea. Jos kappaleen vaihdon kanssa on ongelmia mobiililaitteen ollessa lukitustilassa, suosittelemme kytkemään laitteesta automaattisen lukituksen pois päältä kuuntelun ajaksi.

Android-laitteilla on myös havaittu että liian ankarat virransäästö asetukset voivat sammuttaa toiston Ellibs-sovelluksessa.

Voit tehdä hankintaehdotuksen Tampereen kaupunginkirjaston hankintaehdotuslomakkeella. Valitse aineistolajiksi e-kirja.  

Myös Ellibs-palvelun palautelomakkeen kautta voi jättää hankintaehdotuksen. Kaikkia hankintaehdotuksia emme kuitenkaan valitettavasti voi toteuttaa. Voimme hankkia vain e-kirjoja, joita on kirjastoille saatavilla Ellibs- tai OverDrive-palvelujen kautta.

Ongelmatilanteissa kannattaa tutustua palvelun omiin ohjeisiin:

Ellibs-palvelun ohjeet

OverDrive-palvelun ohjeet

Ellibsin ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä palvelun Anna palautetta -lomakkeen kautta. Tätä kautta kysymyksesi tulee kirjaston henkilökunnan vastattavaksi. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä Ellibsiin sähköpostilla tuki@ellibs.com. Palvelua koskevat selkeät tekniset ongelmat ja kehitysehdotukset kannattaa osoittaa suoraan Ellibsille.

OverDrive-palvelun ongelmatilanteista voit lähettää tukipyynnön. Kysymyksesi tulee kirjaston henkilökunnan vastattavaksi.

Voit myös aina kysyä apua kirjaston henkilökunnalla. Henkilökunta neuvoo e-kirjapalveluiden käytössä ja ohjaa kysymyksesi tarvittaessa eteenpäin.