Asiointi PIKI-kirjastoissa Asiointi PIKI-kirjastoissa

Kirjastokortti avaa kirjaston käyttöösi

Yleiset kirjastot ovat avoinna kaikille. Hankkimalla PIKI-kirjastokortin voit lainata aineistoa, käyttää kirjastojen tietokoneita, pääset itsepalvelukirjastoihin sekä PIKI-verkkokirjaston kaikkiín palveluihin. Samalla kirjastokortilla voit käyttää kaikkien PIKI-kirjastojen palveluita.

Kirjastokorttiin kuuluu tunnusluku, joka on henkilökohtainen salasanasi.

Näin saat kirjastokortin ja tunnusluvun

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat käymällä missä tahansa PIKI-kirjastosta. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla.

Voit täyttää ja tulostaa etukäteen korttihakemuslomakkeen.

Kirjastokortti on henkilökohtainen ja olet vastuussa sen käytöstä ja kortilla lainatusta aineistosta. Tutustu saamiisi kirjaston käyttösääntöihin. 

Kirjastokorttia tarvitset lisäksi mm. e-kirjojen ja musiikin kuuntelupalvelun käyttöön verkossa. Tarvitset tunnuksia myös kirjastojen lainausautomaateilla, omatoimikirjastoissa, verkkokirjastoon kirjautumisessa ja tietokoneiden varaamisessa. 

Voit muuttaa tunnuslukuasi verkkokirjastossa. Unohtuneen tunnusluvun saat käymällä kirjastossa.

Jos kirjastokorttisi katoaa

Jos kadotat kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoituksen voi tehdä mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Ilmoita yhteystietojesi (osoite, sähköposti, matkapuhelimen numero)  muutoksista viipymättä kirjastoon tai voit ylläpitää niitä verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla. Nimenmuutoksen voit tehdä käymällä kirjastossa. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus.

Kirjastojärjestelmästä lähtee asiakkaille sähköisesti tai postilla noutoilmoituksia, eräpäivämuistutuksia ja palautuspyyntöjä. 

Asiakasrekisterin tietojen tarkistaminen

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Tiedot voit tarkistaa, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Voit nähdä omat tietosi myös kirjautumalla verkkokirjastoon. 

PIKI-kirjastojen tietosuojaselosteesta (pdf) löydät tietoja mm. kirjastojen lainaajarekisteriin tallennetuista tiedoista,  niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta. 

Laina-ajat

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Automaatilla lainatessa tarvitset myös tunnusluvun. Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät mm. eräpäivät.  

Aineiston laina-aika on yleensä 28 vuorokautta. Osalla aineistoa (kysytyt uutuudet, lehdet jne.)  laina-aika on 14 vuorokautta. Vippien, hittien, ykkösten ja muiden vastaavien aineistojen, joita ei voi varata eikä uusia, laina-aika on 7 vuorokautta.

Kaikki aineisto näkyy verkkokirjastossa ja suurin osa aineistoa on varattavissa. 

Varaaminen ja kaukolainaus

Voit tehdä varauksia verkkokirjastossa, soittamalla tai kirjastoissa. Voit varata myös hyllyssä olevaa aineistoa.

Varaukset ovat maksuttomia, kun ne kohdistuvat yhteen PIKI-kirjastoon ja josta ne noudetaan. Maksullisella seutuvarauksella (2 €/kpl) saat lainaksi aineistoa muista PIKI-kirjastosta valitsemaasi PIKI-kirjastoon.  Noutamattomasta varauksesta peritään maksu.  

Kaukolainana tilaamme asiakkaillemme aineistoa,  joita ei ole PIKI-kirjastojen kokoelmissa. Tutustu kaukolainaohjeisiin. 

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelimen numero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus lähtee sähköpostiviestinä. Jos asiakkas  ei ole ilmoittanut sähköpostiosoitetta tai matkapuhelimennumeroa noutoilmoitukset lähetetään postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten osoitteita ja lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset.

Uusi tai palauta

Voit  uusia lainojasi verkkokirjastossa, kirjastoissa tai puhelimitse kirjastojen aukioloaikoina. Lainan eräpäivä päättyy kirjaston aukioloaikana, verkossa vuorokauden päätyttyä. Pikalainoja ei voi uusia. 

Lainan voit uusia 5 kertaa ellei siihen ole varauksia tai maksukertymä ylittynyt (20€). Jos olet lainauskiellossa uusiminen ei ole mahdollista. 

PIKI-kirjastoista lainattua aineistoa voit maksutta palauttaa toiseen PIKI-kirjastoon. 

Palautusluukkuun palautettu aineisto käsitellän kirjaston seuraavana aukiolopäivänä. Aineiston palauttaminen siihen on omalla vastuullasi. Suurikokokoinen aineisto ei mahdu palautusluukusta.

Eräpäivämuistutus

Kaikki asiakkaat, joiden asiakastiedoissa (Omat tiedot -sivulla kohdassa kirjastokortin yhteystiedot) on sähköpostiosoite, saavat automaattisesti maksuttomia ennakkoilmoituksia lainojen lähestyvistä eräpäivistä. Ilmoitukset auttavat lainojen hallinnassa. 

Muistutukset voi valita tulemaan 1 - 5 vrk ennen eräpäivää. Jos valitsee viestiasetukseksi  esim. 3 vrk ennen eräpäivää, muistutukset tulevat kaikkina kolmena päivänä, jos et ole uusinut tai palauttanut lainaa. Asetuksia voit itse säätää verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla tai pyytää kirjastoa tekemään ne.

Eräpäivämuistutusta ei ole mahdollista saada tekstiviestinä eikä kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähtevien ennakkoilmoitusten perillemenosta. Asiakas on vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta. 

Erääntyneet lainat

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta kertyy myöhästymismaksu. Erääntyneistä lainoista lähetetään asiakkaalle palautuspyyntö sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä.  

Asiakkaalta peritään myöhästymismaksujen lisäksi kaikista lähetetyistä palautuspyynnöistä maksu lähetystavasta riippumatta. Tarvittaessa asiakkaan maksettavaksi tulevat laskutus- ja perintäkulut.

PIKI-kirjastojen maksuja voit maksaa kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Osalla PIKI-kirjastoista on käytössä verkkomaksu, jolloin voit maksaa maksujasi myös verkkokirjaston kautta. Perintään liittyvät maksut maksetaan kuitenkin aina perintätoimistoon. 

Jos  menetät lainausoikeutesi, menetät sen kaikissa PIKI-kirjastoissa. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla lainat, maksamalla kertyneet maksut tai korvaamalla aineiston.

Maksut-sivulta löydät  tiedot PIKI-kirjastoissa käytössä olevista maksuista ja palautuspyynnöistä.

Tutustu PIKI-kirjastojen käyttösääntöihin

(päivitetty 19.12.2017)

 

PIKI-kortti PIKI-kortti

Uusi PIKI-kortti 2011

Jos sinulla on jonkin PIKI-kirjaston vanhempi kortti, voit käyttää sitä. Vanhoja kortteja ei tarvitse vaihtaa - ne toimivat kuten ennenkin. Mikäli vanha korttisi ei toimi Naxos- tai e-kirjapalveluissa, saat kirjastostasi maksutta uuden.

Tallenna

Nopeuta kortin hakemista Nopeuta kortin hakemista

Voit täyttää lomakkeen etukäteen valmiiksi ja tuoda sen täytettynä lähimpään PIKI-kirjastoon.