Asiointi PIKI-kirjastoissa Asiointi PIKI-kirjastoissa

Näin saat kirjastokortin ja tunnusluvun

Henkilökohtaisen kirjastokortin, lainausoikeuden ja tunnusluvun saat kaikista PIKI-kirjastoista. Kortin saat, kun esität valokuvalla ja henkilötunnuksella varustetun henkilötodistuksen. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton ja seuraavasta kirjastokortista veloitamme 2€. Kirjastokorttia tarvitset normaali lainauksen lisäksi myös e-kirjojen ja musiikin kuuntelupalvelun käyttöön verkossa. Kirjastokorttia ja siihen liitettyä tunnuslukua tarvitset kirjastojen lainausautomaateilla, omatoimikirjastoissa, verkkokirjastoon kirjautumisessa ja kirjastojen tietokoneiden varaamisessa. Unohtuneen tunnusluvun saat käymällä kirjastossa.

Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan kirjallisella suostumuksella. Vastuuhenkilö on vastuussa siitä aineistosta, joka on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla.

Jos kirjastokorttisi katoaa

Jos kadotat kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Ilmoituksen voit tehdä missä tahansa PIKI-kirjastossa. Kirjaston käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty. Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla

Ilmoita yhteystietojen (osoite, sähköposti, gsm-numero)  muutoksista viipymättä kirjastoon tai voit ylläpitää niitä verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla. Kirjastojärjestelmästä lähtee asiakkaille noutoilmoituksia, eräpäivämuistutukisa ja palautuspyyntöjä sähköpostiin ja/tai gsm-numeroon. Verkkokirjastoossa näet myös lainasi ja varauksesi.
Nimenmuutoksen voit tehdä käydessäsi kirjastossa. Ota mukaasi valokuvalla ja henkilötunnuksella varustettu henkilötodistus.

Asiakasrekisterin tietojen tarkistaminen

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu kirjaston asiakasrekisteriin. Tiedot voit tarkistaa, kun olet todistanut henkilöllisyytesi esittämällä voimassaolevan henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus.

PIKI-kirjastojen tietosuojaselosteesta (yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja) löydät tietoja mm. kirjastojen lainaajarekisteriin tallentuista tiedoista,  niiden luovutuksista ja tietojen tarkastusoikeudesta.

Eripituisia laina-aikoja

Aineiston laina-aika  on yleensä 28 vuorokautta. Osalla aineistoa (kysytyt uutuudet, lehdet jne.)  laina-aika on 14 vuorokautta. Vippien, hittien, ykkösten ja muiden vastaavien aineistojen, joita ei voi varata eikä uusia, laina-aika on 7 vuorokautta. Kaikki ainiesto näkyy verkkokirjastossa.

Varaaminen on maksullista

Aineistoon voit tehdä varauksia verkkokirjastossa, soittamalla tai kirjastoissa. Varaukset ovat maksuttomia, silloin kun ne kohdistuvat omaan kirjastoon ja noudetaan sieltä. Noutamattomasta varauksesta peritään maksu. Seutuvarauksena (2 €/kpl) voit saada aineistoa valitsemaasi kirjastoon toisesta PIKI-kirjastosta. Kaukolainana tilaamme asiakkaillemme aineistoa,  jota PIKI-kirjastoissa ei ole saatavilla. Maksut-sivulta löydät  tiedot kaikkien PIKI-kirjastojen maksuista.

Varausten noutoilmoitukset

Mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelinnumero että sähköpostiosoite, kirjasto lähettää varauksen noutoilmoituksen ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus tulee sähköpostiviestinä. Se voidaan lähettää myös postitse.

Voit muuttaa noutoilmoitusten lähettämistapaa kirjastojen asiakaspalvelussa tai Omat tiedot -sivulla kohdassa Viestiasetukset.

Uusi tai palauta

Lainojasi voit uusia viisi kertaa verkossa, jos niistä ei ole varauksia tai maksukertymäsi ei ole yli 20€. Lainan eräpäivä päättyy kirjaston aukioloaikana, verkossa vuorokauden päätyttyä.

Pirkanmaan yleisistä kirjastoista lainattua aineistoa voit palauttaa myös toiseen pirkanmaalaiseen kunnankirjastoon. 

Eräpäivämuistutus

Kaikki asiakkaat, joiden asiakastiedoissa (Omat tiedot -sivulla kohdassa kirjastokortin yhteystiedot) on sähköpostiosoite, saavat ennakkoilmoituksia  lainojensa tulevasta eräpäivästä.

Muistutukset voi valita tulemaan 1 - 5 vrk ennen eräpäivää. Jos valitsee viestiasetukseksi  esim. 3 vrk ennen eräpäivää, muistutukset tulevat kaikkina kolmena päivänä, jos et ole uusinut tai palauttanut lainaa. Asetuksia voi tehdä verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla tai pyytää kirjastoa tekemään ne.

Eräpäivämuistutusta ei ole mahdollista saada tekstiviestinä eikä kirjasto ei ole vastuussa asiakkaille lähtevien ennakkoilmoitusten perillemenosta. Asiakas on vastuussa lainojensa uusinnasta ja palauttamisesta.

Maksuista

Eräpäivän jälkeen palautetusta aineistosta peritään myöhästymismaksua. Erääntyneistä lainoista lähetetään asiakkaalle palautuspyyntö. Aineistoa koskevat  palautuspyynnöt lähetetään joko sähköpostilla tai kirjeenä. Asiakkaalta peritään myöhästymismaksujen lisäksi pyyntöjen lähetyskulut lähetystavasta riippumatta. Tarvittaessa asiakkaan maksettavaksi tulevat laskutus- ja perintäkulut. PIKI-kirjastojen maksuja voit maksaa kaikkiin PIKI-kirjastoihin. Perintään liittyvät maksut maksetaan aina perintätoimistoon. 

Jos  menetät lainausoikeutesi, menetät sen kaikissa PIKI-kirjastoissa. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla lainat, maksamalla kertyneet maksut tai korvaamalla aineiston.

Maksut-sivulta löydät  tiedot PIKI-kirjastojen maksuista.

PIKI-kortti PIKI-kortti

Uusi PIKI-kortti 2011

Jos sinulla on jonkin PIKI-kirjaston vanhempi kortti, voit käyttää sitä. Vanhoja kortteja ei tarvitse vaihtaa - ne toimivat kuten ennenkin. Mikäli vanha korttisi ei toimi Naxos- tai e-kirjapalveluissa, saat kirjastostasi maksutta uuden.

Tallenna

Nopeuta kortin hakemista Nopeuta kortin hakemista

Voit täyttää lomakkeen etukäteen valmiiksi ja tuoda sen täytettynä lähimpään PIKI-kirjastoon.

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt PIKI-kirjastojen käyttösäännöt