Asiointi

Tervetuloa PIKI-kirjastojen asiakkaaksi

PIKI-kirjastoihin kuuluvat kaikki Pirkanmaan kuntien yleiset kirjastot. Niiden kokoelmia, palveluja ja yleisötiloja saa käyttää jokainen.

PIKI-kirjastojen yhteinen kirjastokortti

PIKI-kirjastokortti

PIKI-kirjastokortilla voit lainata, käyttää tietokoneita, omatoimikirjastoja sekä e-aineistoja. Sama kirjastokortti käy kaikissa PIKI-kirjastoissa. Korttiin kuuluu henkilökohtainen tunnusluku.

Kirjastokortin saadessasi sitoudut noudattamaan PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä.

Nopeuta asiointia

Voit täyttää lomakkeen etukäteen valmiiksi ja tuoda sen täytettynä lähimpään PIKI-kirjastoon.

Pidäthän yhteystietosi ajantasalla

Ilmoitathan muuttuneet yhteystietosi kirjastoon tai muuta niitä verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla.

Sähköinen kirjastokortti

PIKI-mobiilikirjastosovelluksessa on sähköinen kirjastokortti. Se toimii tavallisen kirjastokortin tavoin.

Jos kortti katoaa?

Jos kadotat kirjastokorttisi, ilmoita siitä välittömästi mihin tahansa PIKI-kirjastoon. Käyttösääntöjen mukaan kortin haltija on vastuussa kaikesta kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes katoamisilmoitus on tehty.

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi enää käyttää. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Kysy lisää

Jos sinulla on jotain kysyttävää kirjastoista, niiden palveluista tai et löydä etsimääsi kirjastojen valikoimista ota yhteyttä PIKI-kirjastoon, soita tai tsättää palveluaikoina.  

Kirjastokortin ja tunnusluvun saa vain kirjastosta

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat PIKI-kirjastosta.
Ota mukaasi henkilötodistus, jossa on valokuva ja henkilötunnus (esim. ajokortti, kuvallinen Kela-kortti, passi).
Alle 15-vuotias saa kirjastokortin huoltajan suostumuksella.
Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton.

Nopeuta asiointiasi

Voit täyttää lomakkeen etukäteen valmiiksi ja tuoda sen täytettynä lähimpään PIKI-kirjastoon.

Kirjastokortti on henkilökohtainen

Kirjastokortti on henkilökohtainen. Vastaat, paitsi omasta, niin myös takaamasi alle 15-vuotiaan kirjastokortin käytöstä ja kortilla lainatusta aineistosta.

Tunnusluku

Tunnuslukusi, myös unohtuneen, voit uusia PIKI-verkkokirjastossa.

Huoltaja ja huollettava

Huoltajan ja huollettavan tiedot linkitetään kirjastossa toisiinsa. Jos huollettavalla on tiedoissaan pin-koodi, hänen tietonsa näkyvät automaattisesti huoltajan tiedoissa. Tarkasteltava asiakas valitaan sivun yläreunan valikosta. Jos tunnuslukua ei ole, sen voi pyytää lisäämään kirjaston asiakaspalvelussa.

Tutustu PIKI-kirjastojen käyttösääntöihin

Kirjastokortin saadessaan asiakas sitoutuu noudattamaan PIKI-kirjastojen käyttösääntöjä.

Monta tapaa ilmoittaa muutoksista

Voit ylläpitää omia ja lastesi yhteystietoja (osoite, sähköposti, matkapuhelimen numero) verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla. Voit ilmoittaa muutoksista myös kirjastossa, soittamalla ja tsätillä palveluaikoina tai sähköpostilla. 

Muistathan myös puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen

Puhelinnumeroiden ja sähköpostiosoitteiden muutokset on syytä myös ilmoittaa. Näin varmistat, että saat varausten noutoilmoitukset, eräpäivämuistutukset tai palautuspyynnöt ajoissa ja oikeaan osoitteeseen.

Nimenmuutokset vain kirjastossa

Nimimuutokset tehdään vain kirjastoissa. Otathan asioidessasi mukaan kirjastokortin lisäksi henkilötodistus (esim. ajokortti, kuvallinen Kela-kortti, passi), jossa on valokuva ja henkilötunnus.  Kirjastot eivät saa automaattisesti tietoa tietojesi muutoksista muista järjestelmistä (esim. muuttoilmoitus, väestörekisteri)

Ilmoitathan kortin katoamisesta välittömästi

Ota yhteyttä kirjastoon käymällä, soittamalla tai tsätillä, jolloin korttisi voidaan välittömästi laittaa käyttökieltoon. Kortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta katoamisilmoitukseen saakka.  

Kadonneeksi ilmoitettua kirjastokorttia ei voi sen jälkeen käyttää. Jos kortti löytyy, se voidaan aktivoida uudestaan kirjastossa. Kokonaan uusi kirjastokortti on maksullinen. 

Kirjastokortti lainaamisessa

Lainaamiseen sekä kaukolainojen tilaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Lainausautomaateilla ja esim. e-kirjojen, e-äänikirjojen tai Hublettien käyttämiseen tarvitset lisäksi kirjastokorttiisi liitettyä tunnuslukua.  

Kuitti lainoistasi

Lainauksesta saat kuitin, jossa näkyvät lainojen eräpäivät. Voit saada lainoistasi kuitin myös sähköpostilla. Asiakastiedoissasi tulee tällöin olla tieto ajantasaisesta sähköpostiosoitteesta.

Laina-ajoista

Aineiston laina-ajat ovat pääsääntöisesti 14 tai 28 vrk. VIP-aineistojen ja kausikorttien, joita ei voi varata eikä uusia, laina-aika on 7 tai 14 vrk. Konsoli- ja pc-peleillä on 10 kpl lainamäärärajoitus.

Lainat eräpäivineen näkyvät verkkopalveluissa kirjautuneen asiakkaan tiedoissa.  

Vastuu lainoista

Asiakkaan vastuu lainatusta aineistosta on sidottu kirjastokortilla lainaamiseen sekä kirjastokortin katoamisesta ilmoittamiseen.

Lainausoikeus

Mikäli menetät lainausoikeutesi, menetät sen kaikissa PIKI-kirjastoissa.  

Kaverilaina sovelluksessa

PIKI-mobiilikirjasto -sovelluksella voit lainata aineistoa kaverille tai kaverilta mobiilisovelluksen kaverilaina -toiminnolla käyttämättä aineistoa kirjastossa.   

Lisätietoa

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt

Monta tapaa uusia lainoja

Lainoja voi uusia verkkokirjastossa ja mobiilikirjastossa 24/7; palveluaikoina kirjastossa, puhelimitse ja tsätissä. Lainan eräpäivä päättyy, kun kirjaston aukiolo eräpäivänä päättyy, verkossa vuorokauden päätyttyä.   

Koska lainat voi uusia

Voit uusia lainojasi viisi (5) kertaa ellei niihin ole varauksia tai maksukertymäsi ylittynyt. Maksuja voi maksaa PIKI-verkkokirjastossa ja palveluaikoina PIKI-kirjastoissa. Jos olet lainauskiellossa ei aineiston uusiminen ole mahdollista. VIP aineistoja ei voi uusia. 

Muistutus lähestyvästä eräpäivästä

Kirjasto lähettää asiakkaalle hänen asiakastiedoissaan sekä huollettavan tiedoissa olevaan sähköpostiosoitteeseen muistutuksia lainojen lähestyvistä eräpäivistä. Lähetyksiä, osoitteita ja niiden asetuksia voi säätää PIKI-verkkokirjastossa. 

Eräpäivämuistutusta ei ole mahdollista saada tekstiviestinä. Kirjastot eivät vastuussa asiakkaille lähtevien ilmoitusten perillemenosta. Asiakas on vastuussa lainaamastaan aineistosta ja sen uusimisesta.

Palauttaminen kirjastoihin

Aineisto palautetaan PIKI-kirjastoon.

Palauttaminen palautusluukkuun

Palauttaminen kirjaston palautusluukkuun on asiakkaan vastuulla. Luukun kautta palautettu aineisto käsitellään seuraavana kirjaston palveluaikana. Myöhässä palautetusta aineistosta menee myöhästymismaksu. Suurikokokoinen aineisto (esim. kahvakuula) ei välttämättä mahdu palautusluukusta. 

E-aineisto palautuu automaattisesti

Lainattu e-aineisto kuten e-kirjat ja e-äänikirjat palautuvat automaattisesti kun niiden laina-aika päättyy. 

Varauksia voi tehdä monin tavoin

Voit tehdä varauksia verkkokirjastossa ja mobiilikirjastossa 24/7, palveluaikoina soittamalla, tsätissä ja kirjastossa. Myös hyllyssä olevaa aineistoa voi varata. 

Varaaminen on maksutonta

Normaalivaraukset ovat maksuttomia. Tällöin asiakas valitsee noutokirjaston ohjelman tarjoamista noutopaikkavaihtoehdoista ja noutaa aineiston sieltä. Seutuvaraus on maksullinen.

Varaaminen verkkokirjastossa

Verkkokirjastossa voit myös poistaa ja muokata tekemiäsi normaalivarauksia. Varauksen noutopaikan voi  vaihtaa (edellyttäen että aineistoa on kyseisen noutopaikan kokoelmassa), sen alkamispäivää siirtää (kuten esim. matkan ajaksi) ja varaukselle voi asettaa viimeisen voimassaolopäivän.  

Varauksen nouto

Varauksen voi noutaa, kun siitä on tullut noutoilmoitus (sähköposti, tekstiviesti, posti-ilmoitus). Ota ilmoitus mukaasi.  

Jos kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät noutoilmoituksesta varausnumeron, minkä mukaan varaukset on järjestetty noutohyllyyn. 

Varatun aineiston lainaaminen automaatilla

Automaateilla voi lainata vain omia varauksiaan.  

Varauksen peruminen

Noudettavissa tai kuljetuksessa olevaa varausta ei voi verkon kautta perua. Ota silloin yhteyttä varauksen noutopaikkaan.  

Noutamatta jäävä varaus

Noutamattomasta varauksesta peritään maksu. 

Seutuvaraus varaus toisen PIKI-kunnan kirjastosta

Seutuvaraus on maksullinen. Se kuljetetaan valitsemaasi noutokirjastoon toisesta PIKI-kunnan kirjastosta. Aineiston kuljetuksia on kaksi kertaa viikossa. Seutulaina palautetaan PIKI-kirjastoon. 

Seutuvarauksen voi noutaa, kun siitä on tullut noutoilmoitus (sähköposti, tekstiviesti, posti-ilmoitus). Ota ilmoitus mukaasi.  

Seutuvarauksen noutaminen ja lainaaminen

Jos kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät ilmoituksesta varausnumeron, minkä mukaan varaukset on järjestetty noutohyllyyn.  

Automaattien kautta voi lainata vain omia seutuvarauksiaan.  

Seutuvarauksen poisto ja muokkaaminen

Kiinnijäämättömiä seutuvarauksia voi poistaa verkkokirjastossa, mutta ei  muokata. Noudettavissa tai kuljetuksessa olevaa seutuvarausta ei voi enää verkon kautta perua. Ota silloin yhteyttä varauksen noutopaikkaan. 

Noutamatta jäävä seutuvaraus

Noutamattomasta seutuvarauksesta jää maksu asiakkaan maksuihin.   

Noutoilmoituksen lähetystapa sekä tiedot

Mikäli asiakastiedoissasi on sekä matkapuhelimesi numero että sähköpostiosoite, kirjastosta lähtee varauksen noutoilmoitus ensisijaisesti tekstiviestinä. Mikäli matkapuhelinnumeroa ei ole, noutoilmoitus lähtee sähköpostiviestinä. Jos asiakas ei ole ilmoittanut kumpaakaan yhteystietoaan kirjastoon, noutoilmoitus lähetetään henkilötiedoissa olevaan postiosoitteeseen.

Voit ylläpitää ja muokata yhteystietojasi ja noutoilmoituksen lähetystapaa verkkokirjastossa tai ottamalla yhteyttä kirjastojen palveluaikoina puhelimitse tai tsätillä.

Noutoilmoituksessa kerrotaan varatun aineiston tiedot, varauksen viimeinen noutopäivä ja noutopaikka. Tiedot näkyvät myös verkko- ja mobiilikirjastossa.  

Jos kirjastossa on käytössä varausten itsepalvelunouto, löydät ilmoituksesta varausnumeron, minkä mukaan varaukset on järjestetty noutohyllyyn.   

Eräpäivämuistutus on maksuton lisäpalvelu

Kaikki asiakkaat, joiden sähköpostiosoite on kirjaston asiakastiedoissa, saavat maksuttomia ilmoituksia lainojensa lähestyvistä eräpäivistä. Eräpäivämuistutus on ilmainen lisäpalvelu, joka auttaa hallitsemaan lainoja. 

Huomaathan, että mikäli eräpäivämuistutukset jäävät syystä tai toisesta tulematta, se ei vapauta asiakasta lainojen myöhästymismaksuista.  

Ilmoituksen asetukset

Ilmoituksen voi valita tulemaan 1 - 5 vrk ennen lainan eräpäivää. Jos valitset asetukseksi esim. 3 vrk, ensimmäinen muistutus tulee 3 vrk ennen lainan eräpäivää ja sen jälkeen vielä kahtena seuraavana päivänä, jos et ole uusinut tai palauttanut lainaa. Jos valitset 0 vrk, ilmoituksia ei tule lainkaan.  

Asetuksia voi säätää verkkokirjastossa Omat tiedot -sivulla tai pyytää kirjastoa tekemään ne.  

Hyvä tietää

Eräpäivämuistutusta ei ole mahdollista saada tekstiviestinä. 

Eräpäivän jälkeen 

Eräpäivän jälkeen palautetusta tai uusitusta aineistosta kertyy myöhästymismaksu. Myöhästymismaksut näkyvät asiakkaan maksuissa vasta, kun myöhässä oleva laina on uusittu tai palautettu. Lasten- ja nuortenosastojen aineistot ovat myöhästymismaksuttomia. 

Palautuspyynnöt

Erääntyneistä lainoista lähetetään asiakkaalle palautuspyyntöjä sähköpostilla, tekstiviestillä (kuntakohtainen) tai postitse. Ensimmäinen palautuspyyntö lähetetään 7 vrk kuluttua eräpäivästä, toinen 21 vuorokauden kuluttua ja kolmas 35 vuorokauden kuluttua eräpäivästä.  

Varatusta aineistosta lähtee asiakkaalle palautuspyyntö eräpäivän jälkeisenä päivänä. Yhtä lainaa kohden myöhästymismaksuja kertyy maksuissa määriteltyyn summaan asti.  

Asiakkaalle syntyy lähetetystä palautuspyynnöstä maksu sen lähetystavasta riippumatta.  

Maksuja voi maksaa PIKI-verkkokirjastossa ja kaikissa PIKI-kirjastoissa.

Lainausoikeuden menetys

Lainausoikeuden menettää kun maksusaldo ylittää maksuissa määritellyn summan tai asiakkaalla on palauttamatonta tai korvattavaa aineistoa.   

Jos menetät lainausoikeutesi, menetät sen kaikissa PIKI-kirjastoissa. Lainausoikeuden saa takaisin palauttamalla lainat, maksamalla kertyneet maksut tai korvaamalla aineiston. 

Mikäli aineistoa ei palauteta, korvata tai maksuja makseta, kirjastot lähettävät laskun tai siirtävät asian perintätoimistolle.  Asiakkaan maksettavaksi tulevat lisäksi laskutus- ja perintäkulut. 

Lisätietoja 

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt  

Kirjastolaki 15§  (Laki yleisistä kirjastoista 29.12.2016/1492) 

Lainausoikeuden menettäminen

Lainausoikeuden menettää, kun maksusaldo ylittää määritellyn summan tai asiakkaalla on palauttamatonta tai korvattavaa aineistoa. PIKI-kirjastoihin syntyneitä kirjastomaksuja kuten myöhästymismaksuja, palautuspyyntöjä ja noutamattomien varausten maksuja voi maksaa PIKI-verkkokirjastossa.  

Kaikkia maksuja, laskuja ja aineiston korvauksia hoidetaan kaikissa PIKI-kirjastoissa riippumatta mistä PIKI-kirjastosta asiakas on aineiston lainannut. 

Lasku

Lasku lähetetään asiakkaalle aikaisintaan 60 vrk eräpäivästä. 

Perintä

Mikäli aineistoa ei palauteta tai korvata, monet kirjastot antavat asian perintätoimiston hoidettavaksi. Perintään liittyvät maksut maksetaan perintätoimistoon.

Kirjastomaksut ovat julkisoikeudellisia maksuja ja niitä voidaan periä ilman tuomioistuimen päätöstä. 

Lainausoikeuden palautus

Lainausoikeuden saa takaisin maksamalla kertyneet maksut, palauttamalla lainat tai korvaamalla palauttamattoman aineiston.  

Lisätietoja

PIKI-kirjastojen käyttösäännöt  

Kirjastolaki 15§ (Laki yleisistä kirjastoista 29.12.2016/1492)

Jos PIKI-kokoelmassa ei ole teosta

Jos aineistoa ei löydy PIKI-kirjastojen kokoelmista, tilaamme sen asiakkaalle muualta kaukolainana. Asiakkaalla on oltava PIKI-kirjastokortti ja voimassa oleva lainausoikeus.   

Kaukolainapyynnön voi lähettää PIKI-kirjastoon myös sähköisellä lomakkeella. Asiakkaan ei tarvitse selvittää etukäteen mistä aineistoa on saatavissa.     

Lisätietoja

Verkkokirjaston kaukopalvelu-sivulla

Omatoimikirjaston käyttö

Omatoimikirjastoiksi kutsutaan kirjastoja, joihin on asennettu asiakkaiden omatoimisen käytön mahdollistavat järjestelmät. Tiloja valvotaan muun muassa kameroin. Omatoimikirjaston ollessa käytössä, kirjastossa ei ole henkilökuntaa.

Omatoimikirjastossa voit lainata ja palauttaa aineistoa, käyttää asiakaskoneita sekä lukea lehtiä. Langaton verkko on käytettävissä.  

Kirjastokortilla sisään

Useimpiin omatoimikirjastoihin pääsee sisään PIKI-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Kirjastokortti on henkilökohtainen, eikä sitä saa luovuttaa muiden käyttöön. Tarkista miten omatoimikirjaston sisäänpääsy on kunnassasi järjestetty ja minkälaisia sääntöjä käytöstä on laadittu.  

Henkilökunnan palveluajat sekä tietoja kirjastojen omatoimisesta käytöstä löytyy kirjastojen kotisivuilta. 

Omatoimiaika

Kirjaston omatoimiaikana asiakkaalla on mahdollisuus päästä kirjastoon, yleensä arkiaamuisin. Palautus, lainaus ja aineistojen käyttö on omatoimista. Henkilökohtaista palvelua ei ole saatavilla, vaikka henkilökuntaa on paikalla. Sisään pääsee normaalisti. 

Katso lisätietoja kirjastojen omilta verkkosivuilta

Henkilökunnan palveluajat sekä tietoja kirjastojen omatoimisesta käytöstä löytyy kirjastojen kotisivuilta.

Tarkistusoikeus 

Sinulla on oikeus tarkistaa, mitä tietoja sinusta on tallennettu PIKI-kirjastojen asiakasrekisteriin. Näet omat tietosi myös kirjautumalla verkkokirjastoon.  

Asiakasrekisterin tietosuojaselosteessa kerrotaan mm. mitä kirjastojen asiakasrekisteriin on tallennettu, tietojen luovutuksista ja niiden tarkastusoikeudesta. 

Lisätietoja

Pirkanmaan kirjastojen tietosuojaselosteTampereen kaupungin Tietosuojaselosteet  -sivulta kohdassa Kulttuuri ja museot - Tietosuojaseloste: PIKI-kirjastot

PIKI-kirjastojen asiakkaiden tietosuojasta verkkokirjaston Tietosuoja-sivulla