Hyppää sisältöön

PIKI ajankohtaisia asioita

Ajankohtaista

Tampereen pääkirjasto Metson pääkerros kiinni 2.5.–9.7.2017

Pääkirjasto Metson pääkerros on remontin vuoksi suljettuna vapusta heinäkuun alkupuolelle. Lasten ja nuorten osaston palvelut ovat pääosin pois käytöstä jo pääsiäisestä alkaen. 

Pääkirjasto Metson pääkerros suljetaan reiluksi kahdeksi kuukaudeksi remontin siirtyessä kirjasaliin sekä lasten ja nuorten osastolle. Sulun aikana pääkirjaston parvikerroksen musiikkiosasto ja lehtisali palvelevat normaalisti. Myös pohjakerroksen luentosalit, työskentelytilat ja mikrofilmihuone sekä pääkerroksen Pirkankadun puoleinen työskentelytila on asiakkaiden käytössä. Café Metso on toukokuussa avoinna arkisin klo 10–15.30 ja lauantaisin klo 10–16. Kesäkuun alusta sulkuajan loppuun kahvila on kiinni. 

Asiakaspalvelu toimii touko-heinäkuussa tilapäisesti pohjakerroksen aulassa. Palautuksia voi jättää normaalisti, ja varaukset ja tulosteet tulevat noudettaviksi pohjakerrokseen. Asiakkaiden lainattavana on pieni kokoelma palautettua aineistoa aikuisille ja lapsille sekä Vippi-kirjoja. Musiikki- ja lehtikokoelmat ovat käytössä normaalisti parvikerroksessa.

Pidemmät laina-ajat 

Sulkuajan vuoksi pääkirjaston lähes koko aineistolle annetaan tavallista pitempi laina-aika. Eräpäiviä siirretään 30.3. alkaen porrastetusti sulkuajan yli, ja eräpäivät ajoittuvat 17.7.¬–30.7 väliselle ajalle. Ainoastaan Vippi-aineistojen laina-aika on normaali 7 vrk. 

Pääsisäänkäynti on sulun aikana pois käytöstä, ja pääkirjastoon kuljetaan Hämeenpuiston puolelta entisen Muumilaakson ovista. Pohjakerroksesta pääsee hissillä pääkerroksen työskentelytilaan ja hissillä tai portaita pitkin parvikerrokseen. Palautusluukku siirtyy huhtikuussa takaisin vanhalle paikalleen Mustalahdenkadun puolelle. 

Lasten osasto kiinni jo pääsiäisenä

Lasten ja nuorten osaston palvelut ovat pääosin pois käytöstä jo pääsiäisestä alkaen. Osaston aineistoja ja kalusteita aletaan siirtää pois remontin tieltä viikolla 15. 

Pääkirjasto Metson remontti valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä. Parvi- ja pohjakerroksessa uudet asiakastilat ovat pääosin valmistuneet, ja remontti ulottuu enää lähinnä henkilökunnan tiloihin. Metson uusia avajaisia juhlitaan marraskuussa 2017. 

Lisätietoja Tampereen kaupunginkirjaston kotisivuilta.

(Tiedote 21.3.2017)


Noutamattoman varauksen maksu

Tampereen kaupunginkirjasto ja Kangasalan kunnankirjasto alkavat periä 1.3.2017 noutamattomista varauksista 1 euron suuruista maksua. Muut PIKI-kirjastot ovat tätä maksua jo perineet.

Noutamattoman varauksen maksua ei kuitenkaan peritä lasten- ja nuortenaineistoon kohdistuvista varauksista. Toisesta PIKI-kirjastosta tehtävistä seutuvarauksista ei peritä muita maksuja normaalin 2 euron seutuvarausmaksun lisäksi.

Noutamattoman varauksen maksun käyttöönotto liittyy varausmaksujen poistoon. Aineiston varaamisesta oman kunnan kirjastosta tuli maksutonta uuden kirjastolain myötä vuodenvaihteessa, ja varausmäärien odotetaan kasvavan.

Maksut-sivulle »

(Tiedote 24.2.2017)


E-kirjoille mobiilisovellus

PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmaa voi nyt käyttää Ellibsin uudessa mobiilisovelluksessa. Sovelluksessa voi selata e-kirjakokoelmaa, lainata, varata ja lukea e-kirjoja.

Sovellukseen kirjaudutaan PIKI-kirjastokortin numerolla ja tunnusluvulla. Sovelluksen käyttö vaatii verkkoyhteyden. E-äänikirjojen kuuntelu ei toistaiseksi ole mahdollista. Tuki äänikirjojen kuunteluun on tulossa myöhemmin.

Sovellus toimii Android- ja iOS-laitteilla. Lataa sovellus maksutta App Storesta tai Google Play -kaupasta. Tarkempi lista yhteensopivista laitteista ja sovelluksen ominaisuuksista löytyy sovelluskaupasta.

Sovelluksen kautta lainaamasi aineisto on käytettävissäsi myös silloin, kun kirjaudut Ellibs-kokoelmaan selaimella. Samoin aikaisemmin selaimen kautta lainaamasi kirjat ovat käytettävissäsi sovelluksessa. Voit vaihtaa lukutapaa sujuvasti esimerkiksi sovelluksesta selainlukuun tai toisinpäin.

(Tiedote 7.2.2017)


Parkanon kirjasto suljettu

Parkanon kaupunginkirjasto sulkeutui muuton takia 4.2.2017. Aineisto ei näy verkkokirjastossa 4.2.-5.3.2017 välisenä aikana eikä sitä näin ollen voi varata.

Aiemmin tehdyt varaukset toimitetaan asiakkaille, jos niitä tulee ja seutukuljetukset toimivat.
Varausten toimittamista varten kirjasto on avoinna ma-pe 11-13 ja sopimuksen mukaan.

Kirjaston lehtisali on avoinna kaupungintalolla talon aukioloaikojen mukaan (ma-to 8-15.30, pe 8-15), kunnes uudistettu kirjasto avautuu.

Kirjaston avaamisesta ilmoitamme myöhemmin.
(Tiedote 6.2.3017)


Verkkomaksaminen

Voit maksaa verkossa niiden kirjastojen maksuja, jotka ovat ottaneet verkkomaksamispalvelun käyttöönsä. Näitä ovat Kangasala, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti ja Ylöjärvi.

 • Omat tiedot -sivun Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa on oltava sähköpostiosoite.
 • Kuntakohtainen minimimaksu on 1 €. Kirjastot toivovat, että asiakkaat maksaisivat suurempia summia kerralla, koska se on edullisempaa kirjastoille.
 • Maksurivien lopussa on valintaruutu, joita rastittamalla voi valita maksut, jotka haluat maksaa verkossa. Paina Maksa-painiketta.
 • Maksamisen jälkeen verkkopankista pitää palata palaa-linkkiä pitkin takaisin verkkokirjastoon, jotta maksut poistuvat tiedoistasi.
 • Jos maksut eivät maksamisesta huolimatta poistu, ota yhtyettä tai laita palautetta kirjastoon, jolle maksuja maksoit.
 • Maksuja, joiden rivillä ei ole valintaruutua, ei voi maksaa verkossa.
 • Myös huollettavan maksut näkyvät huoltajan maksut-sivulla. Selitteestä voit tarkistaa kenen maksusta on kyse.

(Tiedote 1.2.2017)


Lisätietoja ja viestejä kirjastojärjestelmästä

Nyt verkkokirjastossa näkyy henkilökunnan kirjastojärjestelmään kirjaamia asiakasta koskevia viestejä ja lisätietoja. Tekstit näkyvät verkkokirjastossa asiakkaalle Omat tiedot -sivulla Kirjastokortin yhteystiedot -kohdassa otsikolla Lisätietoja.

Näihin lisätietoihin tai viesteihin on kirjattu asiakkaan laina-asioiden hoitamiseen liittyviä tärkeitä asioita kuten

 • laskutusta, perintää ja aineiston korvauksia koskevia tietoja
 • asiakkaan yhteystiedot eivät ole oikein
 • asiakkaan sähköposti ei vastaanota kirjastosta lähetettyjä viestejä
 • asiakkaan omaisuutta tai kirjastokortti on kirjastossa

Lisätietoja-kohta näkyy verkkokirjastossa vain niille asiakkaille, joille on lisätty näitä tietoja kirjastojärjestelmään.

Jos et ymmärrä Lisätietoja-kohdan tekstejä, ota yhteyttä omaan kirjastoosi.

(Tiedote 3.1.2017)


Muutoksia PIKI-kirjastojen maksuihin

Myöhästymismaksut

Myöhästymismaksut ovat nousseet PIKI-kirjastoissa 20 snt/kalenteripäivä. Suurimmassa osassa PIKI-kirjastoja uusi maksu astui voimaan  jo vuoden alussa. Myöhästymismaksun nosto ei koske Tampereen kaupunginkirjastoa, jossa myöhästymismaksu on korkeampi eli 25 snt/kalenteripäivä.

Myöhästymismaksu alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavasta kalenteripäivästä ja maksua voi kertyä enintään 5 €/laina. Poikkeuksen tekevät PIKI-kirjastojen lasten- ja nuortenosastojen aineistot, jotka ovat  myöhästymismaksuttomia kaikille lainaajille.   

Kaukopalvelumaksut

Kaukopalvelun tilausmaksu yhtenäistettiin PIKI-kirjastoissa vuoden alussa 4 euroon/tilaus. Tämän lisäksi asiakkaat maksavat kaukolainana tulevasta aineistosta lähettävän kirjaston mahdollisesti perimät kustannukset.

Varausmaksut

Uusi kirjastolaki on astunut voimaan vuoden 2017 alusta.  Omaan kirjastoon tehtyjen ja sieltä noudettavien varausten maksut ovat poistuneet. Noutamatta jäävästä varauksesta kirjastot perivät 1 €/kpl. 

Seutuvarausmaksuihin ei ole tullut muutoksia. Toiseen PIKI-kirjastoon kohdistuvan ja sieltä kuljetettavan aineiston varausmaksu on 2 €/tilaus.

(Tiedote 13.3.2017)


Uutta e-kirjoista

Laina-ajat on yhdenmukaistettu

Kaikkien e-kirjojen, LongPlay-artikkeleiden sekä e-äänikirjojen laina-aika on jatkossa 14 vrk.

Varausmahdollisuus myös PDF-muotoisiin e-kirjoihin

Voit nyt varata myös PDF-formaatissa olevia e-kirjoja.
Varaustoiminto tulee näkyviin kirjan tietosivulle silloin, kun kaikki lukuoikeudet ovat käytössä. Kuten aiemminkin, varaus toimitetaan omaan kirjahyllyyn ja toimitetusta varauksesta lähetetään sinulle ilmoitus.

Lukutavan vaihtaminen

Voit nyt vaihtaa lukutapaa joustavammin. Voit esimerkiksi vaihtaa ladatusta lainasta selainlainaan (tai päinvastoin) missä vaiheessa laina-aikaa tahansa. Tieto käyttämästäsi lukutavasta on laina-aikana näkyvissä kirjan tietosivulla tai omassa kirjahyllyssä.

Tiedote 21.12.2016


Tarkistathan eräpäivämuistutuksia koskevat tietosi

Maanantaina 10.10.2016 tehtiin  järjestelmäpäivitys, jolla vahvistettiin eräpäivämuistutusten lähettämiseen liittyvää toimintoa.  
 
Asiakkaat voivat säätää eräpäivämuistutuksia koskevia asetuksiaan PIKI-verkkokirjaston Omat tiedot -sivun Viestiasetukset-kohdassa. Muistutusten vastaanottoajaksi voi valita 0–5 päivää. Eräpäivämuistutuksia lähetetään päivittäin ennen eräpäivää. Esimerkiksi 3 päivää ennen eräpäivää -valinta tarkoittaa kolmea sähköpostiin tulevaa muistutusta, mikäli lainaa ei ole uusittu.

Jos asiakas ei halua vastaanottaa eräpäivämuistutuksia lainkaan, arvoksi valitaan 0. Arvon 5 valinta taas lisää todennäköisyyttä sille, että asiakas saa ainakin osan muistutuksista myös silloin, kun sähköpostilaatikko on täynnä tai viestien toimittamisessa on muusta syystä hetkellinen katko.
 
Pyydämme asiakkaitamme tarkistamaan, että eräpäivämuistutusasetukset ja kirjastokortin tietoihin merkitty sähköpostiosoite, johon muistutukset on tilattu, ovat asiakastiedoissanne oikein.

(Tiedote 10.10.2016)


Uusia e-aineistoja PIKI-kirjastoissa
 

E-äänikirjoja

PIKI-kirjastojen yhteiseen e-kirjakokoelmaan, Ellibs,  on hankittu nyt myös jonkin verran e-äänikirjoja niin aikuisille kuin lapsillekin. Kokoelmaa kartutetaan pikkuhiljaa äänikirjatarjonnan kasvaessa.

Äänikirjoja voit hakea ja lainata aivan samaan tapaan kuin e-kirjojakin.

Äänikirjoja  voi kuunnella tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen selaimessa.  Kuunteluun tarvitaan jatkuva verkkoyhteys. Selainversion tulee olla kohtalaisen uusi.

E-äänikirjojen laina-aika on 14 vrk. Samaan aikaan voi olla lainassa yhteensä 10 e-kirjaa tai e-äänikirjaa ja olla 10 varausta. E-äänikirjojen lainat näkyvät asiakkaalle vain Ellibsin e-kirjakokoelmassa.

Mikäli e-äänikirja on jo lainassa, voi äänikirjasta tehdä varauksen.

Lisätietoa ja tarkempia ohjeita erillisellä sivulla »

E-kirjakokoelmaan »

Rockway

Rockway on soittamisen ja laulamisen videokursseja sisältävä suomenkielinen verkkopalvelu. Valittavissa on 20 eritasoista kurssia aloittelijoista edistyneisiin. Käytössä on myös metronomi ja viritin sekä mahdollisuus äänittää omaa harjoittelua.

Videokursseja on tarjolla seuraavista aihepiireistä: kitara, basso, rummut, koskettimet, ukulele, cajón ja laulu. Kurssien laina-aika on 14 vuorokautta. Jos haluamasi kurssi on jo lainassa, voit varata sen.

Rockway on käytössä Akaan, Mänttä-Vilppulan, Oriveden, Pälkäneen, Sastamalan, Tampereen ja Ylöjärven kirjastokorteilla.

Lisätietoa ja tarkempia ohjeita erillisellä sivulla »

Rockway-palveluun »

(Tiedote 29.9.2016)


Pirkanmaa-kokoelma on suljettu

Tampereen pääkirjastossa sijaitseva Pirkanmaa-kokoelma on suljettu remontin vuoksi.
Kokoelma on käytettävissä, kun uudet tilat valmistuvat vuoden vaihteessa.

Pirkanmaa-kokoelma on Tampereen kaupunginkirjaston pääkirjasto Metsossa sijaitseva osasto, jonne kerätään Pirkanmaan maakuntaa ja sen asukkaita koskevaa kirjastoaineistoa.

(Tiedote 7.6.2016)


Uusia palveluita

Verkkokirjasto on päivitetty uuteen versioon.

Uutuusvahti

Uutuuksien seuraaminen on helppoa, kun tallennat uutuusvahdin. Tee haku, tallenna se ja valitse Uutuusvahti.

Uutuusvahdin tallennus

Jatkossa saat tiedon hakuun sopivista uutuuksista valintasi mukaan verkkokirjaston Viestit-sivulle tai sähköpostiisi.

Tallentamasi haut näet Omat tiedot -osiosta Tallennetut haut -sivulta. Siellä voit lisätä aiemmin tallentamiisi hakuihin uutuusvahdin ja voit myös poistaa tallentamasi haun tai uutuusvahdin.

Lainahistorian tallennus

Oman lainahistorian tallentaminen on nyt mahdollista. Lainahistoria kertyy, kun kytket sen päälle Omat tiedot -sivulla. Vain sinä näet oman lainahistoriasi verkkokirjastosta.

Lainahistoriaa voi tarkastella Lainahistoria-sivulla. Lainattu teos näkyy lainahistoriassa jo siinä vaiheessa, kun se lainataan.

Voit lopettaa lainahistorian tallennuksen ottamalla sen pois päältä Omat tiedot -sivulla. Tällöin koko tallennettu lainahistoria poistetaan järjestelmästä.

Vanhemmat voivat uusia lasten lainat omalla kortillaan

Huoltajan ja alle 15-vuotiaiden huollettavien kortit on nyt linkitetty toisiinsa. Jos kirjastokorttiisi on yhdistetty huollettaviesi kirjastokortteja (eli toimit heidän takaajanaan), saat heidän lainansa näkyviin ja uusittavaksi Lainat-sivun pudotusvalikosta.
Myös huollettavan varaukset ja maksut näkyvät huoltajalla.

Huoltajatieto verkkokirjastoon tulee henkilökunnan käyttämästä kirjastojärjestelmästä. Jos haluat muuttaa lapsesi huoltajatietoa, niin käy tekemässä muutos kirjastossa. Kirjastojärjestelmässä lapsella voi olla merkittynä vain yksi huoltaja.

Huomaa, että toistaiseksi myös lapsen kortilla pitää olla tunnusluku, jotta lapsen lainat näkyvät huoltajalla verkkokirjastossa. Tunnusluvun lapsesi kortille saat kirjastosta.

Kun huollettava täyttää 15 vuotta, huoltaja - huollettava -linkitys poistuu automaattisesti, myös verkkokirjastosta.

Verkkomaksaminen

Uudessa versiossa on myös verkkomaksamistoiminnallisuus, mutta PIKI-kirjastot eivät ole päättäneet sen käyttöönotosta. 

Muita uudistuksia

 • Verkkokirjaston tietoturvaa on parannettu. Kolme väärää kirjautumista lukitsee tilin 15 minuutiksi.
 • Teosten saatavuudessa näkyy nyt Kuljetettavana- tai Ilmoitettu-tilat.
  • Kuljetettavana = Teos on kuljetettavana esim. varauksen vuoksi kirjastosta toiseen.
  • Ilmoitettu = Teos odottaa sen varanneen asiakkaan noutoa jonkun kirjaston varaushyllyssä.
  • Aiemmin nämä teokset näytettiin Lainassa-tilaisina.
 • Normaalivarauksessa noutopaikkaa voi nyt vaihtaa myös eri kirjastojen välillä. Seutuvarauksia ei voi edelleenkään muokata jälkeenpäin.
 • Tulosteita on selkiytetty ja esimerkiksi lainat-sivun tulosteessa näkyy nyt myös lainojen eräpäivät.

Mobiilisivuston m.piki.fi käyttöliittymään muutoksia

Mobiilisivusto m.piki.fi on kätevä niille, jotka haluavat tehdä hakuja, varata teoksia tai uusia lainojaan mobiililaitteilla. Mobiilisivustolla on käytössä uusista ominaisuuksista lainahistoria ja huoltaja-huollettava -linkitys. Lisäksi mobiilisivuston käyttöliittymään on tehty käyttöä sujuvoittavia muutoksia.

Sisäänkirjautuminen ja navigointi

Kapealla näytöllä sivuston yläosassa on kirjautumissymboli, josta saa näkyviin kirjautumisikkunan. Kirjautumisikkuna aukeaa omaan ikkunaan muun sisällön päälle. Aiemmin kirjautuminen tapahtui eri sivulla, mikä hidasti palvelun käyttöä.

Kirjautumisen jälkeen painike muuttuu käyttäjäsymboliksi. Sitä painamalla avautuu navigointivalikko, josta voi siirtyä mm. omiin lainoihin, varauksiin, maksuihin sekä Omat tiedot -sivulle. Samasta painikkeesta kirjaudutaan myös ulos palvelusta. Aiemmin myös navigointi tapahtui omalla erillisellä sivulla.

Hakutulossivu

Mobiilisivuston hakutulossivulla voit valita haluatko nähdä teoksien tiedot laajana vai suppea. Oletuksena on laaja näkymä, jossa näytetään kansikuvat ja teoksen saatavuustila. Jos valitset suppean näkymän, valintasi säilyy selaimen evästeissä.

Hakutuloksen rajausvalinnat näytetään kapealla näytöllä nyt samalla sivulla. Rajausvalinnat saat näkyviin Rajaa hakua -painikkeesta, josta rajauslista myös sulkeutuu.

Katso myös ohjeet

(Tiedote 19.5.2016)


Tampereen kaupunginkirjasto aloitti kokoelmien kelluttamisen

Tampereen kaupunginkirjasto otti 8.2.2016 käyttöön järjestelyn, jossa aineistolla ei enää ole nimettyä kotikirjastoa. Jatkossa aineisto jää lainattavaksi siihen kirjastoon, johon asiakas sen palauttaa. Kelluttamisen ansiosta aineiston voi tästä eteenpäin palauttaa maksutta mihin tahansa Tampereen kaupunginkirjaston kirjastoon.

Ennen kokoelmien kelluttamista aineisto kuljetettiin takaisin kotikirjastoon, jos asiakas palautti sen eri kirjastoon kuin mistä hän aineiston lainasi. Tästä perittiin kuljetusmaksu, joka myös poistuu uudistuksen myötä. Kelluttamisen ansiosta aineistot ovat heti lainattavissa niistä kirjastoista, joihin ne palautetaan. Tavoitteena on parantaa aineistojen saatavuutta asiakkaille ja vähentää kuljetuskustannuksia.

Kelluttaminen ei vaikuta Tampereen kaupunginkirjaston aineistojen varaamiseen. Varattu aineisto toimitetaan jatkossakin asiakkaan valitsemaan kirjastoon noudettavaksi.

PIKI-verkkokirjastossa näytettiin ennen uudistusta Tampereen kaupunginkirjaston teosten saatavuustiedoissa se kirjasto ja osasto, jonka kokoelmaan teos kuului. Uudistuksen jälkeen saatavuustiedoissa näytetään se kirjasto ja osasto, jonka hyllyssä teos on kyseisellä hetkellä.

Verkkokirjaston hakulomakkeilla toimipaikkarajaus ei toimi enää Tampereen osalta oikein. Toimipaikkarajaus näyttää hakutuloksessa teosten sijainnin niiden omistajuuden mukaan, mutta Tampereen kaupunginkirjaston kokoelman osalta todellisuudessa teokset voivat kokoelmien kelluttamisen vuoksi olla muissa toimipisteissä.

Uudistus ei edellytä asiakkailtamme mitään toimenpiteitä. Tampereen kaupunginkirjaston henkilökunta antaa tarvittaessa lisätietoa aiheesta.

(Tiedote 8.2.2016)


Kieli Kieli