Kirjatti kuva

Vanhemmille

Avuksi vanhemmuuteen

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa!

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa löytämään yhdessäluettavaa

Kirjatin perhelukudiplomi on ilmainen mobiilisovellus, joka auttaa perheitä löytämään sopivaa yhdessäluettavaa erityisesti alle kouluikäisten lasten kanssa. Sovelluksessa kirjoja voi hakea sekä lapsen iän että aiheen mukaan. Aiheet on valittu sen perusteella, millaisia kirjoja vanhemmat usein kirjastosta kysyvät, ja kirjalistat löytyvät myös PIKI-verkkokirjaston Kirjatti-sivuilta. Kun 10 Kirjatin suosittelemaa kirjaa on luettu, saa kirjastosta pienen yllätyksen.

Moni vanhempi ajattelee suotta, ettei ihan pienelle lapselle vielä maksa vaivaa lukea. Tosiasiassa lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä, vaikkei lapsi vielä itse puhetta tuotakaan. Ensimmäiseksi lukemiseksi sopivat erinomaisesti runot ja lorut, joista on mukana niin klassikoita kuin hauskoja uutuuksiakin.

Kasvan ja opin -kirjalistasta löytyy kirjoja lapsen kasvuun liittyvistä aiheista, kuten kuivaksi opettelusta, tutista luopumisesta ja aakkosten ja numeroiden opettelusta. Muun muassa pikkusisarusten tuloon taas löytyy täsmäkirjoja perhe-listalta. Päivähoitoon ja kouluunmenoon liittyviä kirjoja on myös koottu omalle listalleen.Kirjatti osoittaa

Erilaiset tunteet ja niiden käsittely puhuttavat perheissä, ja siihen löytyy sovelluksesta mainioita kirjavinkkejä. Esiin on nostettu niin ikään vaikeita aiheita, kuten kuolemaan ja vanhempien eroon liittyviä kirjoja.

Moninaisuus on kasvatuksessa tänä päivänä vahva teema. Aiheeseen liittyvältä listalta löytyy sukupuolen ja seksuaalisen lisäksi kulttuurista moninaisuutta sisältäviä kirjoja, sekä ylipäätään jokaisen lapsen ainutlaatuisuutta arvostavia teoksia.

Perhelukudiplomista löytyy kirjoja myös monenlaiseen mielentilaan. On rauhallisempia iltasatukirjoja, vauhdikkaampaa seikkailua sekä ratkiriemukasta huumoria.

Lukudiplomista löytyy nyt myös kirjalistat sekä englannin- että ruotsinkielisistä kirjoista. Laadukkaat kirjat sopivat hienosti kielikylpyyn isompienkin lasten kanssa.

Sovelluksesta pääsee suoraan verkkokirjastoon katsomaan, missä kirjaa on saatavilla, ja tekemään tarvittaessa varauksia. Joistain kirjoista on olemassa myös E-versio.

Aina ajantasaiset vinkit saat, kun otat seurantaan Kirjatin kirjavinkit -kanavan Instagramissa tai Facebookissa. Kivaa yhdessä luettavaa löytyy lisäksi Varhaiskasvattajille-sivun kirjalistoista.

Onnellisia yhteisiä lukuhetkiä perhelukudiplomin parissa!

Suositukset

Lue myös nämä

1-15 / 69

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa!

Kirjatin perhelukudiplomi auttaa löytämään yhdessäluettavaa

Ekalle luokalle!

Kun kouluunmeno jännittää pientä ekaluokkalaista, kannattaa lukea yhdessä koulun alkamiseen liittyviä kirjoja. Tällöin lapsi saa työstää asiaa ja samalla ehkä kysellä mieleen tulevia juttuja. Näin jännityskin monesti hälvenee tai ainakin hieman helpottaa.

Urheilu on hauskaa!

Liikunnan riemua kuvakirjoissa. 

Luontoon lapsen kanssa!

Jokaiselle tekee hyvää jättää välillä sisäleikit ja ruudut kotiin ja lähteä lähiluontoon leikkimään, liikkumaan ja seikkailemaan. Luontoretkelle ei tarvita mukaan leluja, luonnosta löytyy kaikkea hauskaa. Nappaa mukaan sopivimmat kirjavinkit luontoretkelle täältä.

Kavioiden kopsetta kuvakirjoissa

Tutustu näihin hevosaiheisiin kuvakirjoihin.

Vilman ja mummin lukulista

Vuoden 2020 hiihtolomalla meiltä jäi 6-vuotiaan tyttärentyttäreni kanssa kirja kesken. Päätin lukea kirjan puhelimessa ääneen loppuun. Sitten tuli korona ja yhteiset lukuhetket jäivät tavaksi. Niinpä olen lukenut ekaluokkalaiselle tytölle iltaisin kirjoja. Joka iltainen lukutuokio on ylläpitänyt luontevasti kiinteää suhdetta mummin ja lapsenlapsen välillä. Samalla tulee keskusteltua kirjoista, sanoista ja päivän tapahtumista. Ääneen lukeminen on helppo, halpa ja hauska tapa selättää koronan aiheuttamaa ikävää.

Kamalan ihana sisaruus

Sisarukset rikastuttavat elämää lapsuudesta aikuisuuteen ja aina vanhuuteen asti. Sisaruus kasvattaa monella tapaa. Riidoilta ei voi välttyä. On tärkeää kuitenkin muistaa sopia ja ottaa huomioon sisarusten erilaiset ominaisuudet.

Herkkuja ja höpsöttelyä

Kirjoja maistelua ja omatoista ruokailua opetteleville perheille.

Saduta lastasi

Sadutus on yksi hienoimmista suomalaisista aineettomista keksinnöistä. Se vahvistaa lapsen itsetuntoa. Sadutuksen myötä lapsi rohkaistuu ja harjaantuu myös muissa tilanteissa kertomaan ajatuksiaan ja ilmaisemaan itseään. Sadutuksessa lapselle on tärkeää huomata, että hän tulee kuulluksi ja arvostetuksi.

Lue vauvalle

Lapsen vilkkain kielellinen kehitysvaihe alkaa jo puolen vuoden iässä. Vaikkei vauva itse vielä puhetta tuotakaan, vanhemman puheen rytmi ja äänenpainot painuvat mieleen.

Lue lapsenlapselle!

Poikkeusaikana isovanhempien yhteydenpito lapsenlapsiin voi olla haastavaa. Lapset eivät usein ole monisanaisia puhelimessa, eikä juttu ehkä luista kuten tavallisesti tavattaessa. Jotkut isovanhemmat ovat ryhtyneet lukemaan lapsenlapsilleen kirjoja videopuheluissa. Tässä muutamia vinkkejä kivoista lastenkirjoista, joissa isovanhemmat seikkailevat lasten kanssa.

Kevennä lapsesi huolireppua

Lapsuuden pitäisi olla ihanaa, huoletonta aikaa. Silti jotkut lapset ovat taipuvaisia murehtimaan asioita. Liika murehtiminen vie lapsen voimia ja aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Vaikka lapsen huoli kuulostaisi täysin epätodelliselta, ei huolta saa mitätöidä, vaan siitä kannattaa puhua lapsen kanssa.

Leiki ja liiku - verkkovinkkejä

Verkosta löytyy hyviä vinkkejä lasten kanssa touhuamiseen, yhteisiin kesäpuuhiin ja liikkumiseen luonnossa.

Tunnetaitoja lapsille

Pienillä lapsilla on paljon tunteita ja ne näkyvät sekä kuuluvat! Lapsen on tärkeää tietää, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Tunteista voi puhua, niihin kannattaa tutustua ja niitä voi myös oppia itse säätelemään. Yhteistä tässä esitellyille tunnetaitokirjoille on, että ne hyödyntävät positiivista psykologiaa.

Eskariin!

Mietityttääkö eskariin meno pientä viskaria? Pitäisikö esikouluun valmistautua? Lapsen kera lukiessa eskariaiheisia kirjoja aiheeseen voi tutustua turvallisesti yhdessä etukäteen ja jännityskin saattaa hälvetä.

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu   1 2 3 4 5 Seuraava sivu   Viimeinen sivu