Vanhemmille Vanhemmille

Puuhaillaan yhdessä!

Lapsista on hauskaa puuhailla yhdessä vanhempien kanssa. Kesällä siihen on yleensä kosolti aikaa ja mahdollisuuksia. Täältä vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa!

Liikuttava luonto, kansikuvaLiikuttava luonto – lähellä perhettä
Tämä hyväntuulinen ja riemukas kirja antaa paljon vinkkejä siihen, miten lapset, nuoret ja vanhemmat ikään katsomatta saavat kokea luonnossa seikkailuja, elämyksiä ja riemua. Lähiluonnon seikkailupuistoon perehdytään hauskasti, ennakkoluulottomasti ja turvallisuutta unohtamatta.

Lapsen kesäkirja, kansikuvaLapsen kesäkirja – parhaat puuhavinkit
Kotona ja mökillä on kivaa, kun vain keksii hauskaa tekemistä. Tähän kirjaan on kerätty vanhoja hyväksi koettuja leikki- ja askarteluideoita. Puuhavinkit esitellään aiheittain: askartelu luonnon materiaaleista, ulkoleikkejä, sisäleikkejä, vesileikkejä, retkeilyä ja pihatapahtumia.

Entten, tentten!, KansikuvaEntten, tentten! – Rakkaimmat piha- ja sisäleikit
Kun porukkaa on koolla vähintään kaksi tai sitten isokin joukko, on hauskaa leikkiä perinteisiä piha- ja sisäleikkejä, kuten kirkonrottaa tai vettä kengässä!  Entten, tentten -kirja sisältää ohjeet lukuisiin perinteisiin leikkeihimme sekä muutamiin uudempiin. Pihaleikeissä painottuvat vauhti ja liikunnallisuus, sisäleikeissä nokkeluus ja notkeus. Ulkoleikit on jaoteltu kolmeen ryhmään vaativuustason mukaan.

Suuri pelikirja, kansikuvaSuuri pelikirja – Koko perheen parhaat pelit ja leikit
Etsitpä riehakasta ulkohauskaa tai rauhallista sisäpuuhaa, tämä kattava kirja takaa viihdykettä tuntikausiksi. Löydät vinkkejä sadepäiviin, kekkereille, lomille, matkoille ja mökille. Jokaisen leikin ja pelin yhteydessä kerrotaan ikäsuositus, osallistujien lukumäärä sekä kenelle leikki tai peli erityisesti sopii.


Tehdään taidetta, kansikuvaTehdään taidetta – 100 vinkkiä lapsiperheen luoviin hetkiin
Taidekasvatus ei ole monimutkaista. Pienellä vaivalla saat aikaan valtavasti! Tämä vanhemmille suunnattu opaskirja sopii myös niille vanhemmille, jotka eivät innostu moni-mutkaisista askarteluoppaista tai kuvittelevat, etteivät osaa piirtää tai laulaa.  Kirjassa on mukana aivan uusia sekä jo klassikoksi muodostuneita vinkkejä eri taiteen aloilta kuten sanataide, kuvataide, luova liikunta ja sirkus, käsityö ja rakentelu, musiikki sekä draama.

 

Sormet multaan!, kansikuvaSormet multaan! – Istutetaan siemeniä, sipuleita ja pistokkaita
Mikä onkaan mukavampaa kesäpuuhaa kuin seurata yhdessä kylvettyjen ja istutettujen kasvien kasvamista! Tämä aloittelevan viherpeukalon opas neuvoo, miten siemenistä, sipuleista ja pistokkaista voi kasvattaa kasveja ihan itse. Kokeiluja tehdään keittiöstä löytyvillä antimilla: porkkanoilla, perunoilla, sipuleilla, avokadoilla tai vaikkapa mangoilla. Selkeästi kuvitettu perusopas esittelee tarvikkeet, antaa istutus- ja kasteluohjeet sekä neuvoo kullekin kasville sopivan kasvatuspaikan.

Koko perheen puuhakirja, kansikuvaKoko perheen puuhakirja
Tässä on leikkimielinen askartelukirja koko perheelle. 70-luvun henkeä huokuva kirja tarjoaa kymmeniä ohjeita upeiden koristeiden, pikkuesineiden ja asusteiden valmistamiseen. Käyttökelpoisia tavaroita on mukava tehdä yhdessä niin lahjaksi kuin itsellekin. Materiaaleina käytetään muiden muassa kangasta, lankaa, paperia, pahvia ja taikataikinaa. Iloisin värein piirretyt kuvat ja selkeät ohjeet neuvovat toteutuksen kaikissa vaiheissa.

Teksti: Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 5/2018

Suositellut teokset

1-7 / 7
3122112
Kirja:Tehdään taidetta : 100 vinkkiä lapsiperheen luoviin hetkiin:2011
Tekijä: Hurme, Vuokko
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
3969166
Kirja:Liikuttava luonto : lähellä koko perhettä:2017
Tekijä: Keisteri-Sipilä, Elli, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
3979162
Kirja:Koko perheen puuhakirja : tee hauskoja esineitä paperista, kankaasta, langoista ja taikataikinasta:2017
Tekijä: Ekehjelm, Elisabeth, kirjoittaja
Vuosi: 2017
Aineistolaji: Kirja
896458
Kirja:Entten, tentten! : rakkaimmat piha- ja sisäleikit:2010
Tekijä: Wickström, Mika
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3078382
Kirja:Lapsen kesäkirja : parhaat puuhavinkit:2011
Tekijä: Hietamies, Leena
Vuosi: 2011
Aineistolaji: Kirja
4141624
Kirja:Sormet multaan! : istutetaan siemeniä, sipuleita ja pistokkaita:2018
Tekijä: Efraimsson, Ralf, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja

Lue myös nämä

1-15 / 41

Puuhaillaan yhdessä!

Lapsista on hauskaa puuhailla yhdessä vanhempien kanssa. Kesällä siihen on yleensä kosolti aikaa ja mahdollisuuksia. Täältä vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa!

Kipin kapin potalle!

Olisiko jo aika heittää hyvästit vaipoille? Täältä löydät lukuvinkkejä pottaharjoittelun tueksi. Joukossa on yksi kasvatuskirja vanhemmille ja loput ovat kuvakirjoja lapsen kanssa yhdessä luettavaksi.

Lukuinnostusta etsimässä

Lukutaidon merkitystä lapselle ei voi korostaa liikaa. Silti lukuinnostuksen herättäminen ei ole aina helppo tehtävä.

Muumeista on moneksi

Muumeja joka paikassa! Mikä on minun muumihahmoni? Pitäisikö vihdoinkin lukea muumikirja?

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Kirjavinkkejä lukemaan opetteleville

Lukemista opetteleville lapsille parhaita ovat tikkukirjaimin kirjoitetut, tavutetut ja vain vähän tekstiä sisältävät kirjat. Poimi täältä kirjavinkkejä lukemista aloittelevalle lapselle.

Helppoa luettavaa juuri lukemaan oppineille

Kun lapsi on juuri oppinut lukemaan, voi tavutetuista kirjoista siirtyä vähitellen hieman haastavampiin helppolukuisiin kirjoihin, joissa on paljon kuvitusta ja suhteellisen vähän tekstiä. Esittelemme tässä uusimpia ja suosituimpia helppolukuisia kirjasarjoja jokaiseen makuun.

Salsamadot ja pääjalkaiset: uusia lauluja lapsille

Uutta ja mukavaa kuultavaa perheen pienimpien musiikkihetkiin.

Askartele lapsen kanssa kierrättäen

Heitämme päivittäin roskiin tavaraa, joka on jo täyttänyt tarkoituksensa. Tarkoitus on voinut olla elintarvikkeiden säilytys tai särkyvän tavaran suojaaminen. Nämä roskat voivat olla aarre, joita käyttämällä haastamme mielikuvituksen keksimään uuden tarkoituksen vanhoille vanukaspurkeille, paperihylsyille, pahvilaatikoille ja monelle muulle pois heitettävälle materiaalille.

Ihmiselämää

Kirjojen avulla on hyvä yhdessä lapsen kanssa pohtia syntymän ja kuoleman kaltaisia suuria kysymyksiä.

Liikuntaleikkejä lapsille

Kirjastosta saa paljon kivoja vinkkejä lasten ja aikuisten yhteisiin liikuntahetkiin. Kurkista ehdotuksia erilaisiin sisä- ja ulkoleikkeihin, joiden parissa aika kuluu rattoisasti!

Lapseni lukee - sarjakuvia!

Lukisit edes kirjaa;  taas se lukee vain sarjakuvia; et sitten lainaa yhtään sarjakuvaa! – yhdistelmä lapset ja sarjakuvat herättää vieläkin ärtymystä.

Kun kouluunmeno jännittää

Koulun alku on lapselle suuri elämänmuutos. Jos uusi elämäntilanne jännittää, kirjallisuudesta voi löytyä apua.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Kylvöpuuhia

Lasten kanssa voi viettää yhteistä aikaa hoitamalla puutarhaa. Innokkaat pikkupuutarhurit kastelevat ja kylvävät siemeniä, haravoivat ja kitkevät rikkaruohoja.