Vanhemmille Vanhemmille

Kuinka rohkaista arkaa lasta

Jotkut lapset ovat luonnostaan ujoja. Ujoudessa ei ole mitään vikaa, eikä lasta pidä pyrkiä muuttamaan toisenlaiseksi. Silti joskus hyvät neuvot ovat kalliit, kun lapsi sulkeutuu tai jumittaa jännittämissään tilanteissa. Täältä saat vinkkejä, miten rohkaista arkaa lasta niin, että hän saa tuntea olevansa arvokas ja hyväksytty sellaisena kuin on.

Konstit on vähissäKonstit vähissä – ratkaisuja haastaviin kasvatustilanteisiin

Tässä kirjassa on oma lukunsa arkajaloille. Siinä etsitään ratkaisuja tilanteisiin, joissa lapsi on ujo tai pelkää joutuvansa huomion keskipisteeksi tai tarvitsee rohkaisua uusissa asioissa, kuten hammaslääkärillä käynnissä. Kirjassa on vanhempien kysymyksiä ja pulmallisia tilanteita, joihin asiantuntija antaa neuvoja.Kesytä jännitysKesytä jännitys – opas kasvattajalle

Jännitys uuden ja erilaisen edessä on tavallista lapsille. Tämän kirjan avulla lapselle voi opettaa tunteiden säätelyn keinoja ja hyväksyvää asennetta. Parhaimmillaan kirjan opeilla voi ehkäistä jännitystä kehittymästä haitalliseksi, elämää rajoittavaksi peloksi tai ahdistukseksi. Kirjassa on runsaasti harjoituksia, joiden avulla voidaan purkaa jännitystä, vahvistaa tunnetaitoja ja luoda sallivaa ilmapiiriä.

Erityisherkkä lapsiErityisherkkä lapsi

Joskus ujolta vaikuttava lapsi voikin olla erityisherkkä. Jos lasta ei tunnisteta erityisherkäksi, häntä saatetaan luulla ujoksi, sisäänpäin kääntyneeksi tai keskittymishäiriöiseksi. Tähän kirjaan on koottu parhaat käytännön neuvot herkkien lasten vanhemmille ja opettajille.

Mä en haluu!Mä en haluu! – Leikki-ikäisen arjen pulmia
Tämä kirja on tehty leikki-ikäisen lapsen kasvattajille. Se tarjoaa käytännönläheisiä ratkaisuja lapsiperheiden arkipäivän pulmatilanteisiin. Lapsen pelkoja koskevassa kappaleessa käsitellään erikseen vanhemmasta eroon joutumisen pelkoa, mielikuvituspelkoja, lääkäripelkoa sekä sodan ja kuoleman pelkoa ja esitellään keinoja pelkojen käsittelemiseen.

Lapsen kanssa yhdessä luettavia kirjoja

Rohkeasti vaan, EmpoLapsille on tehty paljon ujoutta, arkuutta ja pelkoja käsitteleviä kirjoja. Monissa kirjoissa arka päähenkilö saa syyn rohkaistua ja siitä iloitsevat päähenkilön lisäksi muutkin läheiset (Ei syytä huoleen, Turo, Hiiri uskaltaa, Kaksi ujoa pandaa, Arkajalka Artturi, Pukki Arkajalka, Leijona ja Hiiri, Kyllä, sanoi koala, Muumi ja pikku aave sekä Kuka lohduttaisi Nyytiä). Onneksi on ystävä on kirja, jossa korostetaan sitä, että puhuminen auttaa, kun on huolia.

Ei! sanoi pieni hirviö –nimisessä kirjassa arka hirviö uskaltaa lopulta olla suostumatta asioihin, joista hän ei pidä ja sanoo "Ei!". Määräilijä-kaverista tulee ihan mukava ystävä, jonka kanssa on hauska olla. Rohkeasti vaan, Empo -kirjassa ujouteen suhtaudutaan hyväksyvästi; kaikki ovat erilaisia ja saavat olla juuri sellaisia kuin ovat.

Kirjoittanut Terhi Huttunen, Pälkäneen kirjasto 10/2018

 

Suositellut teokset

1-10 / 14
530752
Kirja:Pukki Arkajalka:2003
Tekijä: Rix, Jamie
Vuosi: 2003
Aineistolaji: Kirja
900139
Kirja:Ei! sanoi pieni hirviö:2010
Tekijä: Güettler, Kalle
Vuosi: 2010
Aineistolaji: Kirja
3346398
Kirja:Konstit vähissä? : ratkaisuja haastaviin kasvatustilanteisiin:2012
Tekijä: Lundán, Arja
Vuosi: 2012
Aineistolaji: Kirja
3892800
Kirja:Rohkeasti vaan, Empo:2016
Tekijä: Harainen, Pirkko, kirjoittaja
Vuosi: 2016
Aineistolaji: Kirja
4141641
Kirja:Ei syytä huoleen, Turo:2018
Tekijä: Chiew, Suzanne, kirjoittaja
Vuosi: 2018
Aineistolaji: Kirja
3413261
Kirja:Kaksi ujoa pandaa:2013
Tekijä: Jarman, Julia
Vuosi: 2013
Aineistolaji: Kirja
3752156
Kirja:Kesytä jännitys : opas kasvattajalle:2015
Tekijä: Suntio, Reija, kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3744893
Kirja:Erityisherkkä lapsi:2015
Tekijä: Aron, Elaine N., kirjoittaja
Vuosi: 2015
Aineistolaji: Kirja
3590856
Kirja:Hiiri uskaltaa:2014
Tekijä: Koppens, Judith
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja
3542475
Kirja:Arkajalka Artturi:2014
Tekijä: Buckingham, Matt
Vuosi: 2014
Aineistolaji: Kirja

Lue myös nämä

1-15 / 43

Kuinka rohkaista arkaa lasta

Jotkut lapset ovat luonnostaan ujoja. Ujoudessa ei ole mitään vikaa, eikä lasta pidä pyrkiä muuttamaan toisenlaiseksi. Silti joskus hyvät neuvot ovat kalliit, kun lapsi sulkeutuu tai jumittaa jännittämissään tilanteissa. Täältä saat vinkkejä, miten rohkaista arkaa lasta niin, että hän saa tuntea olevansa arvokas ja hyväksytty sellaisena kuin on.

Kaveritaitoja pienille

Ystävyys edellyttää kaveritaitoja ja jokainen joutuu opettelemaan niitä lapsuudessaan. Tästä jutusta löydät kirjavinkkejä, joista voit saada apua lapsesi kaveritaitojen kehittymisen tukemiseen.

Päästä luovuus irti!

Luovuus on olennainen kyky tämän päivän muuttuvassa maailmassa, jossa vanhat ratkaisut harvoin toimivat sellaisenaan. Lapsen luovuus ei aina synny luonnostaan. On luotava ilmapiiri, joka sallii luovuuden ja annettava luovuudelle tilaa ja välineitä. Tärkeintä on, että lapsen antaa kokeilla ja tehdä itse, vaikka sotkua syntyisikin.

Perheen pienimmille sanoja, kuvia, ääntä!

Näiden hauskojen ja värikkäiden kirjojen avulla innostat lasta puhumaan, tunnistamaan asioita, esineitä ja käsitteitä sekä samalla löytämään kirjojen viehätyksen.

10 vuoden 2017 satu- ja runokirjaa

Onko vaikea keksiä mitä yhdessä luettaisiin? Vuonna 2017 satu- ja runohyllyihin ilmestyi monta hienoa teosta yhteisiin lukuhetkiin. Katso mitkä kymmenen kirjaa erottuivat edukseen!

Lastenmusiikkia vuodelta 2017

Vuonna 2017 ilmestyi jälleen kerran vähemmän lastenmusiikkia kuin aiempina vuosina, mutta laatu oli timanttia! Tässä seitsemän omaa omaa suosikkiani.

Tietokirjoja vuodelta 2017

Millaisia lasten tietokirjoja ilmestyi vuonna 2017? Tutustu kahteentoista kiinnostavaan teokseen. Viime vuonna ilmestyi kivoja ja hienoja tietokirjoja monesta eri aiheesta, kysy lisää lukuvinkkejä kirjastosta.

10 kuvakirjaa vuodelta 2017

Vuonna 2017 julkaistiin jälleen valtava määrä kuvakirjoja, jotka kiehtoivat, koskettivat ja kutkuttelivat nauruhermoja. Kurkkaa kymmenen kirjan kooste vuoden kiinnostavimmista tapauksista!

Lue ryhmälle

Luokalle tai muulle ryhmälle luettavia kirjoja.

Parhaat lastenkertomukset ja helppolukuiset 2017

Millaisia lastenkertomuksia ja helppolukuisia kirjoja ilmestyi vuonna 2017? Tutustu kahteentoista hauskaan, koskettavaan ja jännittävään teokseen! Esiteltyjen kirjojen lisäksi viime vuonna ilmestyi paljon kivoja lastenkirjoja, kysy lisää lukuvinkkejä kirjastosta!

Lastenkirjaklassikkoja ääneen luettavaksi

Nyt on hyvä aika perheen yhteisiin lukuhetkiin! Uutuuskirjojen ohessa kannattaa muistaa vanhoja kunnon klassikkoja, joita löytyy ainakin kirjastoista.

Iltasatu kutsuu - päivän paras hetki koittaa

Onko iltakirjan lukutuokio unohtunut? Palataan siis hyvään tapaan rauhoittua illalla lapsen nukkumaanmenon  aikaan!

Lue lapselle

Neuvolaesitteen lukusuosituksia ääneenlukemiseen.

Loruleikkejä vauvalle

Jo ihan pienelle vauvalle voi ja kannattaa lorutella.

Puuhaillaan yhdessä!

Lapsista on hauskaa puuhailla yhdessä vanhempien kanssa. Kesällä siihen on yleensä kosolti aikaa ja mahdollisuuksia. Täältä vinkit hauskimpiin puuhiin, joita voi harrastaa yhdessä koko perheen kanssa!