Ajankohtaisia asioita PIKIstä ja muualta

Uusi digikokoelma lapsille ja nuorille
Valtakunnallinen digikokoelma avautuu 9.7.
Lapsi kuuntelee kuulokkeilla

Entistä laajempi digikokoelma lapsille ja nuorille

Kesällä 2021 aukeava valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville – kokoelmaa voi käyttää omalla kirjastokortilla vaikka kotisohvalta käsin. Kaikkien kirjastojen yhteinen kokoelma takaa, että samat kirjat ovat tarjolla kaikkialla Suomessa. Valtakunnallinen digikokoelma tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

Kokoelman sisältö

Kokoelma sisältää suomen- ja ruotsinkielisiä e-kirjoja ja -äänikirjoja, mukaan lukien tietokirjoja. Kokoelma ei sisällä digilehtiä. Kokoelmassa on 95 suomen- ja ruotsinkielistä nimekettä. Suomenkielisiin nimekkeisiin on 50 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi ja ruotsinkielisiin 10 yhtäaikaisen käyttäjän lisenssi.

Kokoelma on päivittyvä, ja siihen hankitaan uutta kirjallisuutta tarjonnan mukaan. Lisenssejä lisätään kysynnän mukaan. Kokoelmaan tulevat kirjat valitsee valtakunnallinen valintatyöryhmä, jota organisoi Seinäjoen kirjasto. Hankinta tehdään keskitetysti Yleisten kirjastojen konsortion toimesta. Hanke on määräaikainen ja sen rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kokoelman käyttö

Kokoelma liitetään osaksi Ellibs-palvelua, joka on jo käytössä PIKI-kirjastoissa. Kokoelmaan kirjaudutaan ja nimikkeet lainataan tai varataan PIKIn omalla kirjastokortilla. Mikäli kaikki kokoelman lisenssit ovat käytössä, muodostuu valtakunnallinen varausjono, josta teokset vapautuvat lainaan varausjärjestyksessä.

E- ja äänikirjat toimivat älypuhelimilla, tableteilla ja tietokoneilla. Android-, Huawei- ja iOS-laitteisiin voi maksutta ladata sovelluskaupoista Ellibs-sovelluksen, jonka kautta aineistoihin pääsee käsiksi omalla kirjastokortilla kirjautumalla. Aineisto on selattavissa, lainattavissa, varattavissa ja ladattavissa myös Ellibsin verkkokirjastossa  (pudotusvalikosta valitaan oman kirjaston nimi). Kokoelman sisältöjä voi hakea ja varata myös ekirjasto.kirjastot.fi-palvelun kautta.

Digikokoelma on käytettävissä 9.7.2021 - 31.5.2023 välisen ajan.

Marja Hjelt, Yleisten kirjastojen konsortio, 09 310 85461, marja.hjelt@hel.fi
Pirjo Kangas, Ellibs oy, 044 0481 688, pirjo.kangas@ellibs.com