Palvelut tutuiksi

Tutustu PIKI-kirjastojen palveluihin

Erikois- ja kotiseutukokoelmia
Valikoima kirjojen kansia

Esittelyssä erikois- ja kotiseutukokoelmat

Kotiseutukokoelmissa kotiseutua kuvaavia teoksia

Useat PIKI-kirjastot keräävät oman kotiseutunsa alueella asuvien tai asuneiden tekijöiden tekemää aineistoa sekä aluetta koskevaa aineistoa omiin kotiseutukokoelmiinsa.

Suurin osa kokoelmista on lainattavaa, mutta jotakin harvinaisempaa aineistoa voi olla vain kirjastossa luettavissa tai kuunneltavissa.

Kaikkien PIKI-kirjastojen kotiseutuaineisto on haettavissa PIKI-verkkokirjastossa tekijän, teoksen nimen ja aiheen mukaan. Myös aluetta käsittelevien lehtiartikkeleiden tietoja löytyy verkkokirjaston kautta.

Kotiseutukokoelmat ovatkin niin sukututkijan kuin paikallishistoriasta kiinnostuneiden aarreaittoja.

Pirkanmaa -kokoelma

Pirkanmaa-kokoelma on maakunnallinen kotiseutukokoelma, johon on kerätty paikallista aineistoa. Pääosa kokoelmasta on kirjoja, mutta mukana on myös iso joukko karttoja, äänilevyjä, videofilmejä ja lehtiä. Painopiste kokoelman keräämisessä on nykyään Tampere.

Erikoiskokoelmat

Muutamassa PIKI-kirjastossa on myös jonkin erityisalueen kokoelmia: Urjalassa lasikirjallisuutta, Pirkkalassa ilmailua, Virtaranta-kokoelma Sastamalassa.

Verkkokirjastossa näille kokoelmille esittelysivu

Käyhän kurkkaamassa millaisia kokoelmien aarteita kirjastoissa on sivulta Erityiskokoelmat

Muualla Suomessa

Kiinnostavat muiden kirjastojen kotiseutukokoelmat? Listaa kotiseutukokoelmista voi katsella Kirjastot.fi-palvelun sivuilta.

Monet kirjastot ovat myös digitoineet erikoiskokoelmiaan sähköisiksi versioiksi. Näitä teoksia voi siten lukea verkossa vapaasti.

Yleisten kirjastojen digitoimia aineistoja